Pentru intoarcerea politicilor europene cu fata spre cetateni

Am solicitat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, presedintiei daneze a Uniunii Europene sa actioneze pentru apararea valorilor europene in statele membre si pentru adoptarea de urgenta a unor masuri concrete menite sa stimuleze cresterea economica si crearea locurilor de munca. 

Retrogradarea ratingurilor a noua tari europene si al Fondului European pentru Stabilitate Financiara demonstreaza esecul politicilor de austeritate si al masurilor de salvare comunitara instrumentate de guvernele de dreapta din UE. Nici unul din summit-urile pretins salvatoare ale principalilor decidenti europeni nu a reusit, in ultimii ani, sa ofere solutii pentru relansarea economica.

In interventia scrisa cu prilejul dezbaterii in plenul Parlamentului European a programului presedintiei semestriale a UE, detinuta in prima jumatate a acestui an de Danemarca, am criticat faptul ca obsesia de a elimina deficitele nu a facut decat sa blocheze cresterea economica. Fortarea statelor la imprumut pentru plata datoriilor perpetueaza cercul vicios al unor politici care-i sacrifica pe cetateni. Actuala criza economica si sociala determina, in tot mai multe state membre, crize politice, puseuri populist-extremiste si proteste de strada. Confruntata cu riscul autoritarismului si anarhiei, Uniunea Europeana trebuie sa treaca de urgenta la masuri concrete pentru stimularea cresterii economice si crearea locurilor de munca, pentru a reda cetatenilor europeni speranta si increderea in eficienta structurii comunitare.

Sper ca presedintia daneza, reprezentand unul din putinele guverne de stanga din UE, va reusi sa fie un factor coagulant pentru intoarcerea politicii europene cu fata spre cetateni. In acest sens, cred ca este necesara o reactie mai prompta si mai ferma a structurilor europene fata de abuzurile unor guverne impotriva cetatenilor si a drepturilor democratice ale acestora, asa cum se intampla in unele tari membre, cum sunt Romania, Ungaria si Bulgaria.

8 gânduri despre “Pentru intoarcerea politicilor europene cu fata spre cetateni

 1. Bine gindit si spus! Exemplul Ungariei (si mai recent al Romaniei) este cel mai la indemina pentru a exemplifica ce se poate intimpla atunci cind UE nu mai este in avangarda in ce priveste dialogul cu cetatenii. Ungurii au ales FIDESZ pentru ca platforma lui Orban era una pur nationalista. Un semn de exasperare fata de UE, incapabila sa ofere solutii, altele decit austeritatea. Ungurii s-au saturat si ei sa traiasca prost, desi nu au stiut in avans de directia autoritarista ce o vor lua cei alesi de ei. Cam ca in Romania…

  UE trebuie sa se reintoarca spre ceea ce este, ce o defineste. Nu cred ca se poate pune semnul egal intre modelul avansat de cercurile neo-conservatoare din SUA, Anglia, si modelul social european. Iar modelul social european nu trebuie abandonat.

 2. Pingback: Concluzii personale după mitingul USL « Popateapa's Blog

 3. S-AUDE-N FUND BUCUREŞTENILOR ?

  Un bătrân profesor de istorie prezent ieri în Piaţa Universităţii alături de un firav grup de confraţi(120 profesori !!!) veniţi după ce-l „sorcoviseră” pe Funeriu, a declarat unui reporter, printre altele :
  VINE O VREME CÂND ŞI LAŞITATEA SE PEDEPSEŞTE !

 4. Masuri concrete menite sa stimuleze cresterea economica si crearea locurilor de munca sunt doar masurile ce incurajeaza, atrag si premiaza cat se poate de energic si consistent, initiativa si intreprinderea privata. Daca discutati cu orice persoana implicata in activitatea economica privata, veti receptiona un singur pachet de asteptari: mai putine impozite, mai putina birocratie, mai putine reglementari inutile, facute doar ca sa aiba angajatii statului ce lucra sau pentru ce sa perceapa ciubuc. Masurile de austeritate esueaza doar acolo unde nu sunt destul de ferme sau de indelungate, exact ca si tratamentele medicale. Absolut toate firmele si companiile, care au succes in lumea de acum, evita risipa, fie ea de oameni sau de resurse, evita cheltuielile inutile, evita indatorarea excesiva. La fel se intampla si cu bugetul unei familii, la fel si cu bugetul unei tari. La noi, indiferent de cine va guverna, tratamentul de succes poate fi doar austeritatea bugetara extrema, combinata cu reducerea drastica a numarului de indivizi angajati la stat, aplicata nu doar temporar, ci cu titlu permanent. In caz contrar si peste douazeci de ani vom intalni postari pe tema mizeriei din Romania, doar ca fraierii si profitorii se vor mai fi schimbat, pe ici pe colo, intre timp.

 5. Hai – nu – zău !!!

  Religia întemeiată pe Iisus se bazează pe “iubirea aproapelui” (adică tot un fel de iluzie). Cea propusă de Don Quijote se bazează pe “încrederea în iluzii” (adică tot un fel de iubire). – Octavian Paler
  ” Tentaţia noastră de a bagateliza orice prin băşcălie, prin zeflemea, nu e singura care ni-l face străin pe Don Quijote, împiedicându-ne să ajungem la ce este dincolo de partea amuzantă a aventurilor lui. ” – Octavian Paler
  CUVINTELE de mai sus, unor deontologi spre RUMEGARE !
  Ca să NU se mai înfigă cu eticheta vis a vis de dumneamea cum că aş lupta cu … morile de vânt. Spre DEOSEBIRE de muherile-n izmene şi paraşutele ” aterizate ” prin peisaj, eu LUPT, nu şed la DOAR cârcotit de pe margini, nu vegetez, NU am… reţineri, de niciun fel. Sunt doar un OM. Unul din milioanele de români care luptă cu Famiglia dracilor şi fără de doruri când om scăpa de ei.
  Sunt doar un OM, unul din cei mulţi… o derbedea a dracului, unul din ciumpalacii inculţi, etc etc… dar sunt un OM mândru de mine ŞI pentru că-s intitulată ” instigator şef pe facebook ” după cum zisă una bucată mameluc, nimeni altul decât prefect de Caraş-Severino, Ţunea. Şi-s mândră de dumneamea, pentru că scandez alături de ceilalţi în Centrul Civic din Reşiţa : ” JOS frunză”verde” !! ” …
  Noi, cei ce luptăm ” cu morile de vânt ” vom fi fiind cei care vom clădi o lume mai bună, pentru că noi avem CREDINŢA că se poate, PUNCT.
  *******
  NU agreez deloc, dar deloc, zminteala aia fluturată de câte unii ” dacă eşti înregimentat politic ”, nu crâcneşti, nema opinie, ciuciu neuroni, doar te aliniezi … Da ce, suntem pentru unii viermi, ciumpalaci, inculţi iar pentru ceilalţi, oi, mieluşei ? Vai de steaua noastră, că Baci nema nişta şi până la proba contrarie şi dumneamea insistă pe proba concretă ( !! ), cam ciuti toţi !
  Va să zică :
  Rovana Plumb: Îi solicit Mariei Băsescu să-l determine pe Traian Băsescu să demisioneze
  HAIDA DE…. ASTA E CUM NUCA-N PĂREŢI, DOAR DE DRAGUL SĂ IEŞIM ÎN EVIDENŢĂ CUMVA, CU CEVA, ZBANG !!
  NU CU ASTFEL DE DECLARAŢII IMPUNEM RESPECT, CREDIBILITATE, SAU ORICE ALTCEVA S-AR FI DORIT/URMĂRIT ! NU DE CONCURENŢĂ A RIDICOLULUI AVEM NEVOIE ACUM, CI, DE ALTCEVA ŞI CÂT TIMP NU SE PRICEPE AISTA….. BATEM PASUL PE LOC, NO OFENSE !
  Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că Birourile Politice ale PSD şi ACD vor stabili, luni, calendarul acţiunilor USL, inclusiv dacă demisia parlamentarilor este sau nu o soluţie viabilă.
  DEOCAMDATĂ RĂMÂN LA …. : DOINI-M-AŞ ŞI N-AM CUI ! DAR, DA, VREAU SĂ NU MAI AM DREPTATE !! TRECEŢI NAIBII LA MĂSURI RADICALE, N-O MAI LĂLĂIŢI ÎN BĂTAIA VÂNTULUI CĂ UN TSUNAMI RISCAŢI SĂ VĂ IA LA GRĂMADĂ ŞI-AR FI MARE PĂCAT !! PUNCT.
  Adrian Năstase : ” este nevoie de soluţii mult mai ambiţioase ! ”
  CORECT !! PUNEŢILE-N PRACTICĂ ! NOI, NU VĂ OPRIM, DIMPOTRIVĂ !! DOVADA VIE E-N STRADĂ, SUNTEM ACOLO, VREM SCHIMBARE, VREM ALTERNATIVA !! CE MAI AŞTEPTAŢI ???!!! NU E BINE CU DEPUNEREA MANDATELOR CĂ NE ” LOVIM ” DE DOAR ALEGERI PARŢIALE, FĂSIŢI ALTCEVA, NUMAI TRECEŢI LA FAPTE, C-ATÂTA O-NTOARCEM CUM LA KOSOVO, CĂ RISCĂM SĂ NE-O TRAGEM !!!
  în loc de concluzie… :
  LEO :
  ” Păcat pentru acest popor că n-a avut parte şi de oameni politici la înălţimea celor de la talpa ţării, că nu s-ar fi ajuns atât de departe cu nemernicia unui PIRAT degenerat… Că doar somnul naţiunii născător de monştri fără discursul sforăitor al jigoidiilor ŞI de stânga, ŞI de dreapta nu s-ar fi putut întâmpla…
  JOS! ”
  Daniel Bejan :
  ” Fiecare cu licuriciul lui, sau cu cel care-i stă deasupra. Mă tem că s-a ‘ntâmplat o schimbare de relaţii în intelectualitatea noastră. O spun cu o adâncă tristeţe, prea devreme parcă, deşi natura, biologia, ştii cum e, nu-mi cere mie părerea. Mă refer la plecarea prea devreme dintre noi a unor oameni, care cred că ar fi avut o poziţie mult mai asumată. Mult mai limpede. Uite, un Octavian Paler, un Alexandru Paleologu, Dumnezeu să-i ierte !
  N-am ştiut să ni-i apropiem, să învăţăm prin învecinare.
  N-am ştiut să le păstrăm cu demnitate moştenirea. Dar, cine ştie…?… ”
  p.s. că nu strică uneori-când e cazul, câte-o săpuneală !! Apropo de CURĂŢENIE, MORALITATE şi muuulte altele… Pentru că noi, cei mulţi ne-am regăsit Drumul, am îmbrăţişat DEMNITATEA ! Voi ? Să vă vedem !
  Şobolănimea portocalie, pedelichelele NU dorm şi numai de lipsă de muniţie împotriva noastră nu pot fi suspectaţi ! NU faceţi greşeala să-i subestimaţi. Ne va costa scump. Şi vom plăti, noi. Noi, ciumpalacii, viermii, inculţii…
  Voi…. Chiar aşa, voi… ? Ne uimiţi, sau…
  http://sfinx777.wordpress.com/2012/01/21/hai-nu-zau/

  p.p.s. ÎN ANARHIE NE ADUCEŢI TOT LĂLĂIND-O LA NESFÂRŞIT !! FACEŢI CEVA !! NOI SUNTEM ÎN STRADĂ , CEI CARE SUNTEM, CEI CARE NU IES DOAR O ZI, CĂ IARĂ M-APUCĂ DRACII PE OAREŞCE ” COLEGI ” CE IES DOAR PT …. IMAGINE, PFFFF…

 6. SOARTA LUI BASESCU HOTARATA IN 7 MINUTE
  CONVOBIRE TELEFONICA OBAMA -BASESCU
  Romania la inceput de an se aseamana cu ultimele zile a lui Ceausescu.
  Situatia este cu atentie monitorizate de cancelariile occidentale. Servicile occidentale trag semnalul de alarma a unei situatii iesite de sub control.
  La orizont se intrevede chiar disolutia unui stat NATO .
  O explozie in Balcani este vazuta ca o catastrofa pentru interesele strategice americane. Consensul din ultimele ore este de a linisti populatia revoltata.
  Acest lucru cere demisia Presedintelui Basescu tinta principale a furiei populare.
  Primul semn in aceasta directie a fost mesajul adresat de Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.Mesajul Departamentului de Stat semnalaeză președintelui Băsescu că SUA nu-l vor susține dacă situația scapă de sub control. Trebuie amintit că în acest fel a procedat administrația americană și în cazul protestelor din Egipt, atunci când au început violențele din Piața Tahrir, iar regimul Mubarak a fost nevoit să facă uz de forța armatei. Dacă la început mesajele erau adresate ambelor părți din conflict, atunci când a devenit limpede că Mubarak a pierdut sprijinul societății, secretarul de Stat, Hillary Clinton i-a spus explicit lui Mubarak că trebuie să plece. Acelasi mesaj a fost trimis si lui Basescu prin ambasadorul SUA la Bucuresti.
  In decursul zilei de ieri la sfatul unor lideri europeni Presedintele Obama
  a telefonat liderului roman. Discutia a durat exact 7 minute. Probabil ca cel mai important moment al convorbirii a fost finalul convorbirii.
  VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE. LA REVEDERE DOMNULE BASESCU.
  Kiyoko Horvath for Nipon Press Europe.

 7. LAOS – OFERTĂ POPULARĂ

  Comitetul Spontan din Piaţa Universităţii, sensibil şi în cunoştinţă că actuala putere aflată LA OS de care nu se poate despărţi, a hotărât să emită forme gratuite pentru o excursie pe termen nelimitat în LAOS următorilor : Traian Băsescu, Emil Boc, Guvernul, PDL, UDMR şi UNPR.

 8. MARE SUPĂRARE

  – Ce părere ţi-a făcut Traian Băsescu în seara asta ?
  – Un nenorocit ! Iar mi-a mâncat serialul de la 18:25 programat la tv…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s