Discursul care a ucis speranţa

Nu aveam mari aşteptări de la intervenţia Preşedintelui României. Scurta sa intervenţie de la ceremonia de învestitură a noului ministru al afacerilor externe a fost foarte agresivă şi prefigura ceea ce va spune în mesajul său către naţiune, după ce a tăcut aproape două săptămâni de la începutul protestelor. Mă gândeam că noaptea va fi, totuşi, un sfetnic bun. Am greşit.
Sincer, am mai auzit acest discurs şi la începutul primului mandat şi în 2007 şi în 2009. Este semn că Traian Băsescu nu a evoluat, spre deosebire de mulţi români, care acum resping această abordare superficială, voluntaristă şi cu accente totalitare.
Discursul a ucis orice speranţă că Traian Băsescu şi PDL se vor angaja cu onestitate într-un dialog cu societatea şi cu opoziţia politică. Presedintele s-a situat pe poziţii de confruntare cu toţi cei care au altă opinie ca el, ne-a mai spus o dată că este perfect, că vinovaţi de ceea ce se întâmplă în ţară sunt toate partidele politice şi, în general, toţi cei care nu-i execută, întocmai şi la timp, ordinele.
Nu ne aşteptam să demisioneze, cum îi cer mulţi români. Nu ne aşteptam să-i ceară premierului să demisioneze. Ne aşteptam să aibă totuşi un dram de înţelegere faţă de cei care au ieşit în stradă şi care exprimă neliniştea unei întregi naţiuni.
Ne aşteptam să spună ceva despre decizia Curţii Constituţionale, care a respins principiul comasării alegerilor. Tăcerea sa este un semn că legea se va întoarce, că PDL nu a renunţat la comasare. Ne aşteptam să facă o ofertă românilor. În loc de asta preşedintele României şi-a mustrat societatea civilă obedientă lui, pentru că a „dezertat” de la post şi a lăsat locul celor care chiar au ceva de spus şi de propus românilor. Sinecurile au şi ele preţul lor!
Ne aşteptam să propună românilor un mare proiect de viitor, pentru care se angaja să construiască un consens care să-l facă peren, să-l decupleze de ciclurile electorale. Am primit doar un surogat, „stabilitatea” economică, obţinută cu sacrificarea a milioane de români – un sacrificiu fără sens, dacă ne gândim că avem toate şansele unei noi recesiuni.
Am citit discursul preşedintelui Barack Obama despre starea naţiunii. Am găsit acolo mai multe soluţii pentru România decât în discursul preşedintelui nostru. Acel discurs este unul care ţine în viaţă speranţa. Discursul lui Traian Băsescu a ucis-o. A câta oară?
În lipsă de altceva, soluţiile la problemele românilor rămân în continuare demisiile preşedintelui, premierului şi guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Reformele, a căror necesitate nu o neagă nimeni, cer o nouă guvernare, cu o puternică legitimitate şi susţinere populară.

15 gânduri despre “Discursul care a ucis speranţa

 1. „Directorul executiv în FMI Menno Snel i-a spus, joi, şefului statului că „la ultimele întâlniri au fost foarte multe complimente” faţă de cum a administrat ţara în criză, Băsescu răspunzând:”Poate la următoarea noastră întâlnire o să trimitem nişte oameni care protestează…în legătură cu succesele”

  Cum poate basescu sa se reapropie de romani, asa cum a declarat, cind el continua sa-si bata joc de ei? Cinism in stare pura, si caracter mizerabil, pardon my French. Ce repede te dai pe linga aia mari si puternici basescule, si ce repede te dezici de cei pe care afirmi ca ii slujesti. Pune paie pe foc, sa vedem daca iese si foc…

  http://www.mediafax.ro/social/ce-gluma-i-a-spus-basescu-unui-oficial-fmi-despre-protestele-din-capitala-9179037/

 2. MACABRĂ

  Emil Boc lopătează un troenel în care descoperă o Dacie 1310 S cu doi ocupanţi decedaţi.
  – Cine sunt dom Prim Mimistru ?
  – Preşedintele şi d-na Urdea sărăcţa care cu devotament îi sufla aer cald în cap…
  – Ş-acum ce facem ?
  – Anticipate „la termen” ! să se bucure Voiculescu care trage ploile.
  – Zăpezile, Sefu.

 3. Basescule, Pleaca Tu, Pana Nu Te-om Goni Noi!

  – Nu va suparati, domnu’, sunteti amabil sa va dati putin mai la dreapta, sa-l vad si eu mai bine pe d-l presedinte Basescu?
  – Nicio problema, doriti cumva si binoclul meu?
  – Va multumesc, nu, eu mi-l apropii si focalizez prin luneta.

  Am urmarit cu atentie reactiile analistilor nostri politici la discursul ceausist al basescului catre popor si am remarcat ca niciunul, dar absolut niciunul nu a remarcat la justa valoare mesajul pe care a tinut chiombu’ sa ni-l transmita si anume ca el se vede presedinte pe viata.
  Altfel cum poate fi interpretata spusa sa, cum ca un presedinte nu pleaca de la conducerea tarii cat timp aceasta este in criza economica?
  Pai, la modul in care este gestionata criza economica in Romania de catre Basescu si guvernul lui de otrepe penale este clar ca romanii vor iesi din criza la Pastele lu’ Calu’ sau la Calendele Grecesti, asa ca tatucu trebuie sa-si faca treaba si sa stea la Cotroceni cat criza i-o cere, eventual, la trecerea in nefiinta sa-i lase ereditar triplu-buzatei, pe model nord coreean responsabilitatea luptei cu criza.
  Cu alte cuvinte el n-ar vrea sa stea, ii intelege pe protestatari, si-ar da demisia si maine, insa criza nu-l lasa.
  Cand vezi atata altruism, dedicatie si devotament mai, mai ca-ti dau lacrimile si parca l-ai imbratisa pe salvator, numai ca..
  Daca asta este singurul impediment care-l opreste sa-si dea demisia, ar mai fi o cale onorabila de a ne lasa sa ne vedem de treaba, si anume metoda Roosvelt, adica parasirea sistemului pe cale naturala.
  Este cunoscut faptul ca presedintele american Roosvelt, ca urmare a faptului ca SUA erau inca angajate in WW2, a primit automat si al treilea mandat prezidential, insa nu l-a mai dus saracul pana la capat deoarece a decedat macinat de boala. Asa ca ii sugeram si noi lui chiombila ca, in situatia in care datoria nu-l lasa sa-si dea demisia, sa aplice aceasta metoda pentru a rezolva dilema respectiva. La o adica romanii ii pot da si o mana de ajutor prin procurarea unor bilete (pentru el si Leana) in loja din curtea unei anumite unitati militare din Targoviste marcata profund de istoria noastra recenta.
  Deci, solutii ar fi, mai ramane sa ne auda ruga Al de Sus !

 4. Moto : „Nu poate fi iubit cineva
  care nu iubeşte pe nimeni”.
  „Indiferenţa este esenţa lipsei de
  umanitate”.

  BOC(CIU) MOMENT

  Luaţi seama măi băieţi,
  Furaţi tot cât mai puteţi,
  Altfel cel ce nu e gata
  Promit să-l iau cu „lopata”.

  FMI când va da colţul
  Seful îmi va rupe clonţul ;
  Chiar Olteanu grăi, jur,
  Vom primi picioare-n c–.

  Nu ascensiunea frântă ,
  Veşnicia-i mă-nspăimântă,
  Cugetă sărmanul Boc,
  Convins că nu-i dobitoc !

  Adio dragă lopată,
  Puşcă şi cureaua lată.
  Adio rustică coasă,
  Cât mi-ai fost de drăgăstoasă.

  Ţară care eşti în beznă
  Şi nivel uşor sub gleznă,
  Eu care te-am scos din criză
  Plec ca ursul pe banchiză…

  Când să te modernizez
  Jon* mă scoate să şomez.
  Dar mare e Cel de Sus
  Traiane eşti ca şi dus !

 5. Pingback: Care e problema? « Motanul Incaltat

 6. Dl. Basescu se lauda pe unde si de cite ori apuca de faptul ca Romania sub comanda sa este intr-o situatie favorabila, si ca, odata ce criza trece, romanii vor avea avantaje de pe urma politicilor de austeritate. Se refera la stabilitatea macro-economca. Povesti.

  Una la mina, criza asta nu va trece in urmatorii ani, si nici nu se fac predictii credibile despre cind si cum se va sfirsi criza. Romania poate sa ia si nota 10 la saracirea populatiei, insa asta nu inseamna ca va avea vreo pozitie privilegiata.

  Doi la mina, chiar daca Romania va avea o pozitie buna macro-economic, nimeni nu poate garanta ca investitorii vor da valma la data exacta cind criza va lua sfirsit. Sau ca ei, investitorii, vor fi pregatiti dupa invataturile lui Basescu sa investeasca suficient ca romanii sa traiasca mai bine.

  Greseala cea mai mare care a facut-o acest regim este ca a distrus statul social, atit cit era el in Romania, si ca a impus un model strain, neadaptat nevoilor si culturii romanesti. Este vina lui directa ca a luat lumina si comanda de la cercurile neo-conservatoare internationaliste, ignorind si sfidind populatia care l-a ales. Nu stiu daca e vorba de tradare sau nu, dar a pus mai sus decit interesele poporului roman interese straine de Romania.

  Eu insa cred ca romanii trebuie sa inteleaga foarte bine contextul international. Criza este una de sistem, a relatiei dintre state si sectorul privat, si aparatul militar. Criza are o dimensiune foarte accentuata externa, pe planul aliantei strategice cu SUA, o putere in descrestere, si cu UE, in miscari centrifugale, de dezintegrare. Si asta tot din cauza ideologiei neo-conservatoare, a unei drepte defecte si imune la suferinta oamenilor, dar deosebit de agresive in a apara buzunarele celor care o compun. Pe scena asta, Basescu apare ca un om foarte mic, ignorant si fricos sa isi piarda pozitia (vezi, „Presedintele nu demisioneaza pe timp de criza”).

 7. Unde Sunteti, Voi, Liicenii mei ?

  Dus cu gandul pe aiurea si infricosat la culme
  Brusc lu’ chiombu’-i vin in minte niste fete, niste nume:
  – Unde sunteti Pora, Plesu, Patapievici si Liiceanu ?
  M-ati lasat singur cu vulgul cand ati parasit golanu’.

  Solitar ramas cu Nutzy, imi vor capu’ ciumpalacii
  Cand se-aduna-n piata mare, precum la vanat gonacii.
  Spun ca-s hot, ca am vandut tara si-am umplut de bani amanta,
  Ca m-am dat cu ungurimea si le-am oferit pe tava vatra.

  Imi gasesc vina din toate, ma vor atarnat in streang,
  Sugrumat, mancat de vulturi, cu nod strans pe esofag.
  Imi vor viscerele-afara, date porcilor de hrana
  Si ca bonus pe Elena, ca desert sau de harjoana.

  V-am platit precum nababii isi recompensau vasalii,
  M-ati lasat in fata sortii sa dau piept cu canibalii.
  Hai, veniti din nou la tata, in buget mai am o halca
  Sa v-o dau, s-aveti ce roade, ca antrenament pe-o falca!

 8. Pe blogul său Dan Voiculescu propune comentatorilor să ghicească în care dintre următoarele 4 situaţii se va afla România peste o lună : 1.anticipate, 2.suspendarea Preşedintelui, 3.guvern de tehnocraţi, 4.proteste prelungite.
  Mai jos un comentariu de Iluminatu :

  Moto : Dacă vopsit îi gardul
  Şi-nuntru-i leopardul
  Prefer cum face bardul,
  Să iau de bun hazardul.

  CHILOŢII ELEONOREI

  Eleonora colega mea de cameră are sexapil. Îi dau 4 bileţele numerotate de la unu la patru rugând-o să le pitească în chiloţii ei de sâmbătă 28.01.2012. Strecor stânga cu grijă, prind un bileţel, şi-l identific pe cel cu numărul 3. Zâmbeşte conspirativ cu gândul la cele trei numere…Putea să fie şi mai rău, îmi şopteşte primind o leapşă peste fundul ei fin. Mă asigură că-i place fantezia mea.
  Eu, singurul care ştie semnificaţia hazardului, descopăr că fix peste 30 de zile va fi duminică 26 februarie 2012, dată la care România va avea „GUVERN DE TEHNOCRAŢI” potrivit prospectivei din chiloţii Eleonorei…

 9. Bună ziua
  Mă iertați că vă deranjez, vin cu rugamintea la d-voastră să ne sprijiniti cu un logo campania umanitară ”Să fim oameni…”( http://safimoameni.blogspot.com/) Dorind din această campanie să ajutam cât mai mulți copii.Aștept răspunsul d-voastră la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com.Vă rog să-mi trimiteți și link-ul blogului d-voastră
  Vă mulțumesc frumos!
  Împreună putem schimba vieții!
  Campanie initiata de site-ul Pantocrator.ro

 10. A vorbi acum mai mult de politică externă şi de probleme macro e semnul clar că actuala putere a pierdut contactul cu realitatea. Cu atât mai mult cu cât şi UDMR-ul dă semne de nervozitate. Preşedintele ne spune că populaţia a plătit şi că acum e rândul politicienilor. Care politicieni? Având în vedere că Emil Boc este tot la palatul Victoria, probabil se gândeşte la USL. Cum premierul Boc se agaţă şi de lopată pentru a-şi salva postul de premier, PDL-ul îşi sapă singur propria groapă.

 11. DIALOG LA BRUXELLES

  Preşedintele UE : Care mai e atmosfera în România, domnule Băsescu ?
  Traian Băsescu : Cam aşa, potrivit analizei Primului Mimistru Umil Boc :
  Azot (N2) – 78,0 %;
  Oxigen (02) – 20,93 %;
  Bioxid de carbon (C02) – 0,03 %;
  Argon (Ar) – 0,937 %;
  Voie bună – restul până la 100%
  Preşedintele UE : Interesant ! Stai bine cu codoiul…ca şi-nainte !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s