Dreptul de a nu fi toţi la fel

De când PDL este pus sub presiune atât de opoziţie, cât şi de demonstranţii din stradă, auzim repetat un neadevăr flagrant: că toate partidele sunt la fel, că toate au dezamăgit oamenii, că toate au guvernat la fel de prost, că toate i-au făcut pe oameni să sufere, că toţi politicienii sunt iresponsabili şi corupţi. Şi ca lucrurile să fie şi mai clare, se afirmă că nu există alternativă la actuala guvernare.

Nu pot, nu am cum fi de acord cu această mistificare a realităţii. Partidele nu sunt compuse din sfinţi, ci din oameni, supuşi greşelii. Ca întreaga societate. Dar nu toţi politicienii sunt hoţi, mincinoşi, iresponsabili, dispreţuitori faţă de nevoile societăţii. Nu toate partidele au guvernat la fel: reamintesc că PSD, cu toate păcatele unor membri ai săi, este partidul care, de două ori, a adus economia României pe creştere economică, a redus suferinţa socială, a adus România în NATO şi în UE. Reamintesc şi faptul că actualii guvernanţi n-au fost în stare să gestioneze un proces simplu, tehnic, precum aderarea la Spaţiul Schengen, mai mult, prin instituţionalizarea corupţiei ca mijloc principal de guvernare, au legat aderarea de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Nu poţi pune semnul egalului între PSD şi PNL, care, atunci când au fost la guvernare au performat, şi PDL, care a dovedit amatorism şi s-a remarcat prin corupţie şi spirit de clan, ca să fiu politicoasă.     

Partidele româneşti şi politicienii au dreptul la o judecată nuanţată şi realistă. „Toţi sunt la fel” este un nonsens în democraţie, pentru că anulează posibilitatea alegerii şi pluralismul politic. Atunci de ce mai organizăm alegeri? La ce mai există partide politice? Ce sens mai au „stânga”, „centrul” sau „dreapta”? Şi, la urma urmei, de ce nu ne-am întoarce la regimul partidului unic, că tot sunt preocupaţi cei din PDL de costurile de funcţionare ale democraţiei, care reduc renta pe care o pot împărţi clienţii lor politici şi economici din banii publici?

Cred că politicienii şi partidele politice pot fi judecaţi acum după faptele lor. Am avut deja patru alternanţe la guvernare, s-a guvernat în circumstanţe diferite, deci sunt suficiente elemente de comparaţie, pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză.

Stimularea silei de politică face parte din strategia PDL de minimizare a pierderilor electorale, după o guvernare mizerabilă, marcată de scandaluri de corupţie, de pauperizarea a milioane de români și de izolarea României în UE. PDL trebuie să răspundă pentru asta în faţa cetăţenilor la urne. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

8 gânduri despre “Dreptul de a nu fi toţi la fel

 1. Pingback: Zona Euro. Situatie ingrijoratoare « Motanul Incaltat

 2. Sper ca aceste „CERINTE…”, vor putea fi maine transmise prin televiziuni, poporului roman!

  CERINTELE IMPERATIVE

  ale protestatarilor “iernii romanesti”,
  transmise clasei politice, in numele societatii romanesti, care, prin Votul ei Suveran, ii conditioneaza existenta!

  1. Demisia presedintelui Traian Basescu.

  2. Demisia premierului Emil Boc.

  3. Alegeri anticipate, prezidentiale si parlamentare, in cel mult doua luni de zile, stabilite in consens de catre partidele parlamentare, noul Guvern “de serviciu” si presedintele interimar.

  4. Eliminarea votului de tip Miss sau Eurovizion, numit Uninominal, si adoptarea votului politic, proportional pe lista de partid, cu prag electoral de 1 sau maximum 3%, pentru ca cvasitotalitatea alegatorilor sa se simta reprezentati.

  5. Consensul clasei politice pentru eliminarea traseismului politic (consens ce se va regasi si in Constitutia modificata), prin pierderea mandatului de catre parlamentarul care paraseste partidul pe lista caruia a primit acel mandat!
  6. Reformarea clasei poltice prin functionarea ei intr-un alt “cadru democratic”, care nu va mai favoriza EXISTENTA minciunii, lacomiei, hotiei, tradarii Interesului National, iresponsabilitatii, nesimtirii, etc., si care se va obtine din cel actual, caruia i se aplica doua amendamente!

  MOTIVARI! (Rezumat)
  Motivarea generala are in vedere “decuplarea” clasei politice de la problemele societatii romanesti si ale Romaniei!
  1. Presedimtele Romaniei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta situatie, deoarece in cei 7 ani de mandat a dezbinat, n-a coagulat, n-a fost preocupat sa realizeze o agregare a responsabilitatilor la toate nivelurile, ci, dimpotriva, a promovat discordia in societate, invrajbind categoriile sociale intre ele, iar prin discreditarea Institutiilor Statului, a contribuit la disolutia acestora! A ignorat imensul capital de inteligenta si buna credinta al poporului roman, lipsind astfel societatea romaneasca de solutii eficiente in toate domeniile, inclusiv de cele ce puteau promova concordia si solidaritatea in societate! (A se vedea Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, adresata presedintelui Basescu)!
  Prin demisia lui URGENTA, dl Basescu, va dovedi curaj si demnitate, iar amanarea acesteia, pe modelul Mubarak, va fi dovada lasitatii lui si a sfidarii poporului roman!
  2.Demisia guvernului Boc, nu mai trebuie motivata!
  3.De ce alegerile anticipate sa se organizeze in doua luni si nu la toamna? Pentru ca noul Guvern, de “cursa lunga”, sa-si ia cat mai repede in primire dificila misiune de reorganizare a “dezorganizatei” si slabitei societati romanesti, de cei 22 de ani de conducere politica iresponsabila si haotica! Prin organizarea in doua luni a alegerile anticipate, se protejeza la maximum stabilitatea poltica si economica!
  4. Aberatia numita vot uninominal, nu are ca cauta in politica! Locul acestui tip de vot sunt concursurile de Miss, de muzica usoara si alte concursuri, dar in niciun caz in politica!
  5.Este OBLIGATORIU ca cel ce a primit un mandat de parlamentar, pentru ca apartine partidului X, sa-si PIARDA mandatul atunci cand paraseste partidul X! Partidul va promova in postul vacant pe urmatorul de pe lista cu care s-a prezentat in alegeri!
  6.Reformarea clasei politice, clamata de toata lumea, nu se realizeaza prin “reforma interna” a partidelor politice, si nici prin interventia (in general bine venita) “Romaniei Curate”, patronata de SAR, ci prin functionarea clasei politice intr-un alt “cadru democratic”, care nu mai permite EXISTENTA minciunii, lacomiei, hotiei, tradarii Interesului National, iresponsabilitatii, nesimtirii, etc. Un asemenea “cadru democratic” a fost prezentat presedintelui Basescu, cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, Scrisoare care ulterior a fost transmisa tuturor partidelor politice romanesti!
  Dovada ca functionam inca in actualul cadru democratic, care in ultimii 22 de ani s-a dovedit SEPTIC si RUINATOR pentru societatea romanesca, este NONRASPUNSUL, tuturor adresantilor de mai sus, care ar fi trebuit sa ALEAGA, pentru Romania si poporul roman, cel mai benefic cadru democratic dintre cele doua!

  Bucuresti, 29-01-2012 Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732. Fost detinut politic in 1958-1963 si februarie-aprilie 1986, Stefan Dumitrescu si Ec. Florea Dumitrescu.

 3. D-na Cretu, asa este, cum spuneti.
  Insa ar mai fi de adaugat ceva. Exista, cred eu, un deficit de incredere in clasa politica luata in ansamblul ei, prezent in societatea romaneasca. Sila de care vorbiti este una reala, din pacate, si se traduce printr-un masiv absenteism la vot. Acesta e un fenomen prezent in societatea noastra si nu prea l-am vazut analizat.
  Este, fara indoiala, bine ca ati facut aceasta precizare:

  „Stimularea silei de politică face parte din strategia PDL de minimizare a pierderilor electorale, după o guvernare mizerabilă, marcată de scandaluri de corupţie, de pauperizarea a milioane de români și de izolarea României în UE. PDL trebuie să răspundă pentru asta în faţa cetăţenilor la urne. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”

  Ceea ce as dori eu este ca, dupa ce veti castiga alegerile, sa nu se spuna ca USL e la fel ca PDL. Asa cum se spune, de catre unii, acum, ca PDL s-a pesedizat. Pentru ca exista si astfel de perceptii. Fara indoiala ca aveti dreptul sa fiti altfel si toata lumea doreste sa fiti mai buni decat PDL, mai ales ca va revine o mare responsabilitate: recastigarea increderii oamenilor si sa-i faceti pe oameni sa-si recapete increderea in Democratie. Multi oameni, datorita acestei tranzitii grele, datorita conditiilor actuale de criza, considera Democratia ca fiind vinovata pentru toate relele si greutatile mari prin care trec. Sigur, PDL va cauta sa speculeze in interes propriu, mai ales ca se apropie alegerile, lucrul asta. Insa indiferent de „strategiile” PDL-ului, perceptia asta exista in realitate. Si trebuie sa recunoasteti ca nu fara temei… Daca n-ar fi existat, n-ar fi existat la noi nici partide antisistem (si, dupa cum se vede, atitudinea asta prinde la unii oameni).
  E o grava greseala din partea unora care ar sustine USL sa-i culpabilizeze pe cei care au votat cu PDL si Traian Basescu. Eu sper ca o astfel de atitudine, prin care se culpabilizeaza fortat milioane de romani, in special cei din diaspora, sa nu se regaseasca in politica si atitudinile USL. Si, dupa parerea mea, ar trebui sa respingeti ori ce fel de atitudini „talibane” in USL, pentru ca romanii, si multi dintre ei care l-au votat pe Basescu, va vor acorda increderea la vot! Daca veti diviza societatea in felul acesta si veti incuraja astfel de atitudini nu veti reusi sa castigati increderea populatiei si veti amplifica sila de care vorbiti. Excesul de zel ar dauna foarte grav sanatatii USL. De aceea, dupa parerea mea, dupa ce veti castiga alegerile, va trebui sa va abtineti de la tot soiul de excese care nu-si au rostul. Si sa demonstrati ca ati meritat votul romanilor.

 4. Moto : „Ion” Gură de Aur abia sosit în calendar
  Strigă cât îl ţinu bojogii : „Curat murdar!”

  Acum „osutăşasezeci” aduse Trisfetite în gerar,
  Copil de Haimanale, cu lupa pe inepţii
  Vieţii dintotdeauna ; calvar „curat murdar”
  În lumea strâmbă pe care-o părăsiră drepţii.

  Băsescu, Boc, Roberta, Udrea şi alţi cârnaţi
  Cum Oprea şi Baconschi, Videanu şi Berceanu
  Scăpaţi din opera măiastră – strigoi reâncanaţi –
  Recheamă-i bre maestre ; să nu apuce anu’…

  PS : Calendarul Ortodox menţionează pentru
  30 ianuarie, Trisfetite sau Sfinţii Trei Ierarhi :
  Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Grigore Teologu.

 5. Cu Un Ceai Si C-o Lopata, Iar Ne-o Dete Bocu Lata!

  Prin nameti si prin troiene Boc cel Mic si cu Izmana
  S-au gandit ca-i crestineste sa dea turcilor pomana.
  Cu un sortulet in fata Boc le da ceai la pocal
  De rad turcii de se strica la asa un circ regal.

  – Dom’ Cacat* mai baga unu’, strig-un turc mai pirpiriu
  – Vineee acum, raspunde Bocu’ folosind un ton zglobiu.
  Cei din media exulta si filmeaza faza-n draci
  Material de propaganda pentru-ai bocului ciraci.

  Un cusur are tot circul, pe Izmana-nsotitor,
  Mult mai bine dadea Leana la TIR-uri cunoscator.
  Specialista in parcare si-n cabinele de TIR
  Unde-o pescui Cocosu, liberand-o din tractir.

  Drept concluzii avem una, n-om avea noi Premier
  Ins-avem ospatarie o mandrete in cartier.
  Cand ajunge turcu-acasa, cu asa povesti in sac,
  Isi va amuti copiii si urmasii-n veac de veac.

  N.A. *in turca cacat=bok

 6. Pingback: Adrian Nastase « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s