Ce urmează?

         Este prea devreme să spunem ce urmează după demisia lui Emil Boc şi a guvernului condus de el. În ceea ce mă priveşte, am ferma convingere că singura soluţie acceptabilă, de durată şi în logica democraţiei, este convocarea alegerilor anticipate. Orice altă soluţie nu ar face decât să prelungească agonia unui regim politic alăturea cu democraţia şi grav dăunător intereselor cetăţenilor.

         Mulţi se întreabă dacă se mai pot convoca alegeri anticipate acum. Da, dacă Traian Băsescu acceptă că nu poate ignora cererea opoziţiei şi majorităţii cetăţenilor. Este posibil un acord politic între partidele parlamentare pentru a accelera procesul de dizolvare a Parlamentului. În fond, două guverne pot fi respinse în două zile. Totul este să se dorească acest lucru, pentru că în Constituţie termenele sunt maximale.

         Reamintesc şi faptul că, dacă există acordul partidelor, în două-trei zile se poate modifica legislaţia electorală, pentru a reduce campania electorală la 15 zile. Dacă cei de la guvernare acum sunt responsabili, urmează exemplul lui Zapatero, care a procedat în acest fel, punând interesul naţional înaintea intereselor partidului său.

         Acum se dă cel mai important test de bună-credinţă atât de Traian Băsescu, cât şi de partidele de la guvernare. Au ocazia să demonstreze că fac ceea ce zic: anume că servesc interesul naţional. Deşi semnele nu sunt încurajatoare. Un amănunt: faptul că Traian Băsescu a invitat separat PSD, PNL şi PC la consultări. Este o încercare de a manipula pe unii împotriva altora. A primit riposta fermă a USL, care se va duce ca atare la Cotroceni, şi nu pe componente. Place sau nu preşedintelui.

         Mai este o problemă: dacă nu se ajunge la alegeri anticipate, schimbarea guvernului fără schimbarea programului de guvernare este total inutilă. Oamenii nu sunt afectaţi atât de miniştri(deşii unii au fost adevărate calamităţi) cât de politicile guvernului. Iar politicile guvernului sunt dictate de FMI. Care şi-a prelungit şederea la Bucureşti, pentru a se asigura că noul premier nu va schimba nimic din promisiunile celui vechi.

         Începe o perioadă dificilă politic, care trebuie gestionată responsabil. În primul rând de PDL şi de liderii lui. Ştiu că acum funcţionează la cote maxime instinctul de conservare al membrilor săi, care văd viitorul tot mai incert pentru ei. Dar dincolo de asta, trebuie să funcţioneze în primul rând raţiunea.

         Dar nu doar PDL îşi joacă supravieţuirea politică, ci şi Traian Băsescu. Dacă se va situa pe poziţia de avocat al PDL, îşi reduce aproape la zero aceste şanse. Dacă ascultă şi vocea celorlalţi, cine ştie.

         Mai este cineva care îşi joacă acum supravieţuirea: UDMR. Acum are o oportunitate de a lua o decizie care să-i asigure perenitatea în politica românească. Şi UDMR trebuie să joace cu multă înţelepciune.

         Ce va fi, vom vedea. Important este că un prim pas spre schimbare a fost făcut. Să nu ne oprim aici!

12 gânduri despre “Ce urmează?

 1. Demisia asta este un act cosmetic, prin care se vrea dreasa imaginea PDL. Oricine va veni pus de Basescu, va urma aceiasi linie ideologica.

  Lumea nu mai functioneaza nicaieri bine pe baza ideologiei neo-liberale. Pina si statele dezvoltate sufera, si perspectivele nu sunt bune. Balanta trebuie re-echilibrata spre un tip de societate care are socialul ca fundament, nu ca ornament.

 2. Demisionat Bocu. Ei, SI?

  Big deal, cum ar zice englezu’, sau o frectie la un picior de lemn cum zice romanu’! Nu Boc este cancerul care a dus societatea romaneasca in halul in care ne aflam, ci tartorul de la Cotroceni. Saracu Boc a fost doar mana cu care Bassescu s-a sters la cur si a aruncat cu scarna de javra ordinara in noi, sluga obedienta pana la a se lasa ingropata de vie cu stapanul sau dupa ce acesta a intins copita, omul lipsit de orice urma de personalitate, care probabil si-a ingropat pentru o perioada frustrarile si angoasele date de trairea handicapului inaltimii sale de nan de poveste in maiestatea functiei de prim ministru.
  Nu, stimati compatrioti, toate rele vin gata facute de la Cotroceni, Palatul Victoria, cat o fi sarsaila presedinte, va fi doar instrumentul cu care acesta isi pune in practica ideile dementiale in materie de batjocorit o natie, un popor.
  Boci se mai gasesc si Basescu se pare ca are oarece talent in a gasi astfel de specimene care fac notiunea de “om” de ras.
  Dar sincer sa fiu, de atatia ani de cand tot arat aproape zi de zi directia din care vinie raul, sursa comei noastre prelungite, mi s-a acrit pur si simplu. Inca de la inceput s-a stiut ca Boc, la o adica va fi inlaturat ca o masea stricata, dandu-i posibilitatea Basescului sa-si joace in continuare cartea dictatorului de opereta, care numeste si rasnumeste el prim ministri dupa cum vrea muschiuletu’ lui.
  Mi-e scarba, greata, ma ia cu voma si cu cufureala doar cand pronunt numele acestui impostor grav bolnav cu capu’.
  Asa ca, cred ca sunt in asentimentul multora dinte dvs. cand spun ca de o oarece liniste acest popor va avea parte cand ambulantul asta de Basescu va pleca din Cotroceni cu un sut in cur si cu o adresa de cazare bine determinata de Justitie, Rahova.
  Jos Basescu !

 3. Pingback: Stirea zilei! « Motanul Incaltat

 4. Dom’le lu’ Sefu i-a placut sa lucre cu serviciile si pe timpuri rosii, si pe timpuri portocalii. Pai sa vezi acu’ crestere economica cind se vor opinti serviciile, toti astia undercover vor munci ore suplimentare la comanda de la Cotroceni. O sa moara de invidie Jeffrey, cind nu doar o sa ne platim datoriile fata de FMI, dar vom creste economic atit de impresionant ca vom da noi imprumuturi la americani.

  Traiasca Republica Securista Romania, Capitanul si Sfintul Sau Duh (de dreapta)!

  PS: Ce poate fi mai hilar decit declaratia micutului shpion ca el a fost totdeauna „de dreapta”, inca de pe timpul cind era membru supleant al CC al UTC. Hehe, daca stia el Nea Nicu unde se ascundeau micutii capitalistii….

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11438116-live-video-text-mihai-razvan-ungureanu-multumesc-pentru-increderea-acordata-mie-factorii-decizie-constitutionali.htm

 5. Pingback: “Hop! , Hop! , Hop! Basescu dupa Boc” « Motanul Incaltat

 6. Pingback: NU cedăm ! Rezistăm !! Pentru… NOI, cei mereu uitaţi !!! « Sfinxul

 7. PARLAMENTUL TREBUIE SA-L SUSPENDE, DE URGENTA, PE TRAIAN BASESCU!

  Este evident ca, pana acum, lucrurile isi urmeaza cursul corect.
  Primul pas trebuia sa fie- si a fost- demisia/demiterea lui Boc din functia de prim ministru.
  Al doilea pas, facut fara intarziere, trebuie sa fie suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament.

  De ce era important ca pasii sa fie facuti in aceasta ordine?
  Pentru ca, daca s-ar fi debutat cu suspendarea lui Traian Basescu (ulterior, prin referendum, demiterea lui) la Palatul Victoria s-ar fi mentinut, cu mare grad de probabilitate, Emil Boc.

  In Parlament exista numarul suficient de voturi pentru suspendarea lui Traian Basescu, inclusiv de la PDL (intrucat a devenit lest pentru acest partid) dar, aceeasi parlamentari ai puterii care ar vota suspendarea presedintelui Romaniei nu ar fi votat debarcarea lui Boc.
  Prin demisia lui Boc (fortarea mainii lui pentru a demisiona) a fost rezolvat punctul “critic” al situatiei.

  Parlamentul Romaniei trebuie sa-l suspende, de urgenta, pe Traian Basescu pentru flagranta incalcare a art. 2 din Constitutia Romaniei- dovada regasindu-se, fara echivoc, atat in actiunile sale cat si in declaratiile sale publice in care detaliaza si recunoaste (anunta, as putea spune) ca a incalcat mentionatul articol din Legea fundamentala.

  La conferinta “România în Uniunea Europeană. Cinci ani de la aderare”, Traian Basescu a declarat (transmis in direct de posturile TV, joi 2 februarie 2012):
  Citez:
  “pachetul “guvernanţă economică”(…) şi, în sfârşit, tratatul, pe care l-am adoptat în formă finală acum câteva zile, la Bruxelles, şi care urmează să fie semnat la 1 martie şi care încearcă să introducă generalizat disciplina bugetară. (…)nu este o politică naţională. Este partea “hard” a cedării de suveranitate, dar toţi ştim că este şi un exerciţiu “soft” în ceea ce priveşte cedarea de suveranitate.(…) se fac politici mai puţin vizibile, dar care sunt parte a unei cedări de suveranitate, printr-un exerciţiu “soft” de la nivel european. Deci s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar ea este insuficientă(…) Şi paşii următori va trebui să îi facem destul de repede. Destul de repede, pentru că aici nu mai este vorba de interes naţional (…) eu nu mă feresc să spun că va trebui să avem curajul să spunem naţiunilor noastre că soluţia corectă este realizarea statelor unite ale Europei (!!! s.A.). Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem cu toţii la un loc suveranitatea (!!! n.A.) pentru a crea suveranitatea Uniunii Europene (…) nu poate funcţiona (…) Europa socială. (…) Numai aşa vom putea fi parte a acestei Europe (…) a cărei suveranitate o consolidăm cedându-i fiecare câte puţin din suveranitatea noastră, câte puţin azi şi ceva mai mult mâine.”

  In Constitutia Romaniei sta scris , la TITLUL I “Suveranitatea” – citez:
  Art. 2 (1)
  “Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum”
  si
  Art. 2 (2)
  “Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu”.

  Declaratia publica a lui Traian Basescu indica, fara dubiu, ca, in mod constient, voluntar si premeditat, prin actiunile sale la care se refera fara echivoc, a exercitat si intentioneaza sa exercite, in continaure, suveranitatea in nume propriu, incalcand art. 2 (2) din Constitutie.

  In conformitate cu art. 2 (1) din Constitutie (deja citat) orice problema sau situatie care are sau ar putea avea legatura cu suveranitatea nationala- restrangerea sau cedarea (intr-un cuvant, stirbirea) tinand, indubitabil, de acest domeniu- poate fi reglementata DOAR prin vointa poporul roman.
  Actele la care s-a referit explicit Traian Basescu- si urmarile lor, pe care le-a expus fara echivoc- pot fi semnate si puse in opera doar daca poporul roman se pronunta explicit in acest sens, in urma consultarii sale prin referendum.

  Traian Basescu a luat decizii care implica suveranitatea Romaniei (dupa cum reiese din faptele sale si dupa cum singur a precizat) fara a consulta poporul roman.
  Prin aceasta se face vinovat si de incalcarea art. 2(1) din Constitutia Romaniei.

 8. ALEGERILE ANTICIPATE POT FI DECLANSATE SI IN CAZUL SUSPENDARII DE URGENTA A LUI TRAIAN BASESCU- ACEASTA FIIND SITUATIA CARE GARANTEAZA DEMOCRATIA

  Pe posturile TV au inceput sa apara personaje care declara FALS ca daca este suspendat Traian Basescu nu pot fi declansate alegerile anticipate.

  Alegerile anticipate pot fi declansate si in cazul suspendarii imediate a lui Traian Basescu (SOLICITARE IMPERATIVA A PROTESTATARILOR DIN TOATA TARA!)- intre suspendarea presedintelui Romaniei si declansarea anticipatelor neexistand vreo incompatibilitate (sau conditionare) constitutionala.

  Astfel, se pot declansa alegerile anticipate dupa ce Parlamentul respinge, in rastimp de 60 de zile, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului.
  Constitutia nu conditioneaza declansarea alegerilor anticipate de mentinerea in functie a presedintelui Romaniei- si, in cazul suspendarii acestuia, nu exclude anticipatele in cazul in care functia este preluata de un interimar.

  De asemenea, Constitutia Romaniei NU conditioneaza declansarea anticipatelor de dizolvarea Parlamentului.
  Astfel, in art. 89 (1) din Constitutie este precizat ca, dupa ce au fost respinse, de catre Parlament, cel putin doua solicitari de investitura a guvernului, presedintele POATE dizolva Parlamentul.
  Dispozitia constitutionala nu este imperativa- ramanand, deci, la latitudinea presedintelui sa dizolve- sau sa nu dizolve- Parlamentul.

  Este inca un argument solid in favoarea ideii ca alegerile anticipate pot fi declansate SI in cazul suspendarii presedintelui si a preluarii functiei de catre un interimar.
  Afirm acest lucru intrucat, conform 98 (2) din Constitutia Romaniei, in perioada interimatului functiei de presedinte al Romaniei, nu pot fi exercitate (citez) “atributiile prevazute la articolele 88- 90”. Aceasta interdictie cuprinde si art. 89 unde se face vorbire despre POSIBILITATEA presedintelui de a dizolva Parlamentul.

  Declansarea alegerilor anticipate in conditiile suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu este, dincolo de cea mai ferma dintre toate solicitarile protestatarilor, GARANTIA SITUATIEI DE MAXIMALA SIGURANTA PENTRU DEMOCRATIE IN ROMANIA.

  Detaliez argumentatia:
  In cazul in care alegerile anticipate ar fi declansate FARA SUSPENDAREA lui Traian Basescu, este elementar ca acesta- tinand cont de situatie si de tipul autocrat pe care il reprezinta- va uza fara ezitare de posilibitatea (nu obligativitatea!) prevazuta in Constitutie de a dizolva Parlamentul.
  Sunt notorii atacurile lui Traian Basescu impotriva Parlamentului si faptul ca a sugerat, de nemumarate ori, ca, din punctul lui de vedere “lucrurile s-ar rezolva usor” daca nu ar exista Legislativul.
  O astfel de posibilitate oferita de Constitutie- de a dizolva Parlamentul- este exact ceea ce isi doreste Traian Basescu astfel incat, in cele trei luni pana la alegerile anticipate (DACA ar fi respectat termenul!) sa isi impuna, fara opreliste, vointa totalitara in toate domeniile.

  Ocupantul interimar al functiei de presedinte (in urma suspendarii lui Traian Basescu) NU paote dizolva Parlamentul – conform art. 98 (2) din Constitutia Romaniei- existand posibilitatea declansarii alegerilor anticipate.
  Pe cale de consecinta:
  In cazul suspendarii de urgenta a lui Traian Basescu de catre Parlament si declansarii alegerilor anticipate in timpul perioadei de interimat, EXISTA GARANTIA CA PARLAMENTUL NU POATE FI DIZOLVAT, DECI O GARANTIE A DEMOCRATIEI .

  UN ALT AVANTAJ: POT FI FACUTE, URGENT, SI ALEGERI RPEZIDENTIALE ANTICIPATE

  Prin suspendarea de urgenta a lui Traian Basescu de Parlament se creeaza- in afara garantiei conservarii in functiune a institutiei- garant a democratiei in Romania- si situatia propice pentru declansarea alegerilor prezidentiale anticipate.

  Astfel, in termen de 30 de zile de la suspendarea lui Traian Basescu trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui- conform art. 95 (3) din Constitutie.
  Este elementar care va fi rezultatul referendumului: demiterea lui Traian Basescu.
  In felul acesta, se ajunge la vacanta functiei de presedinte, situatie prevazuta ca fiind obligatorie in art. 97 din Constitutia Romaniei in vederea organizarii alegerilor pentru un nou presedinte, in termen de trei luni- art. 97 (1) si 97 (2).

  SE POATE AJUNGE IN SITUATIA UNOR “ALTFEL DE COMASATE”: GENERALE SI PREZIDENTIALE
  Cu putin efort, se poate ajunge in situatia desfasurarii alegerilor generale si prezidentiale anticipate simultan.

  S-ar ajunge astfel si la “visul” lui Traian Basescu- alegeri comasate- insa nu locale si generale, dar generale si prezidentiale.
  Desigur, nu il impiedica nimeni pe Traian Basescu sa candideze pentru un nou mandat dupa toate cele care se vor fi intamplat. Ar vedea, astfel, care este “cota” lui reala in Romania: sub 1%.

 9. Basescu, Go Home!

  Dupa toata aceasta noua circoteca cu demisia lui Boc, care saracutu’ se plange ca s-a sacrificat in tot acest timp cat a fost prim ministru pentru binele si salvarea neamului romanesc si numirea ex-UTC-istului Ungureanu in functia de premier, am putea spune ca ,oferindu-ne atatea “deja vu-uri” incropite pe aceleasi scenarii produse de o minte bolnava, chiombu a reusit performanta de a ne rapi si placerea unor comentarii la nefacutele sale. Ipochimenul a devenit atat de previzibil incat nici macar nu mai merita bagat in seama. Din pacate se baga el singur in seama si face tot posibilul pentru a-si salva pielea rapciugoasa dupa toate nenorocirile care le-a adus acestui popor.
  Aceasta numire a unui sef de serviciu de informatii externe in fruntea guvernului nu demonstreaza altceva decat ca chiombila foloseste serviciile ca instrument personal de satisfacere a poftelor sale dictatoriale si ca nu da doi bani pe valorile democratiei autentice si ale statului de drept. Dar asta o stim de haaat, sapte ani de zile, de cand a pus piciorul la Cotroceni.
  De aceea este necesar ca orice mai respira inca democratic in tara asta in frunte cu Strada, Opozitia, Societatea Civila, Sindicate etc sa punem mana de la mana, sa fortam anticipatele si sa apropiem astfel momentul suspendarii necuratului din fruntea statului roman.
  Eu, in toata aceasta harababura basista menita sa ia fata spectatorului, nu pot sa-i inteleg pe unguri. Ce dracu mai spera ei sa castige facandu-i jocurile tembelelului este greu, daca nu imposibil de precizat. Hai, sa zicem ca daca pana acum mai exista o posibilitate de frauda masiva la alegeri si inca romanii nu iesisera eroic (si este foarte bine folosit cuvantul tinand cont de bataia vantului si a jandarmilor pe care le-au avut de infruntat) in strada pentru a cere anticipate si demisia uratului, pozitia maghiarimii de asa-zisa loialitate fata de golanii portocalii avea o oarecare noima.
  Dar acum, cand apele au devenit clare, cand efectiv boborenii nu-l mai vor sub nicio forma pe Nosferatu la Cotroceni imi este foarte greui sa inteleg ce asteapta UDMR-ul pentru a face pasul izbavirii. Ba, mai iese de la consultari si fara sa faca declaratii.
  Curat, maghiar, Hunor Baci!
  Jos Basescu!

 10. S-a Dus Bocu, Ne-a Lasat!

  Si s-a dus, s-a dus Bocutu’ ne-a lasat neterminati
  Cu reforma drept in vine si la punga ruinati.
  S-a tot dus cu-autostopu’ pe autostrazi de vis
  Ne-a lasat cu chiombalau’ sa ne-o puna de un bis.

  De cum demara Milica cu adresa catre Cluj
  Voda isi numi spionu’ cel dresat sa faca sluj
  Sa formeze cabinetul cu program de dus cu vorba
  Pana cand furand alegeri isi vor drege iarasi ciorba.

  Incearca cu zaharelu’ ce ni l-au furat din ceai
  Sa ne duca pana-n toamna cand la vot om striga: vai!
  De-om vedea cum pedeleii ne vor haiduci la urne
  Si mintindu-ne in fata ne-or spune ca sunt pe bune.

  Asa ca, romane draga, nu te mai lasa vrajit
  De schimbari la guvernare bune doar de aburit
  Cat Basescu din palatu-i va da ordin ce si cum
  Foc va fi in asta tara, totul transformat in scrum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s