O demisie asteptata

Demisia premierului Boc este tardivă și nu poate opri prăbușirea acestui regim în care șeful Guvernului nu a fost decât o marionetă perfectă.

Ultima dintr-o serie de cedări – retragerea legii sănătății, rechemarea lui Arafat în Guvern, demiterea ministrului Baconschi, renunțarea la cumularea alegerilor – înlocuirea primului-ministru demonstrează panica instaurată în tabăra prezidențială o dată cu valul neașteptat de proteste. În fața răbufnirii de nemulțumire populară și a indiciilor că la prima îmbunătățire a vremii demonstrațiile riscă să reînceapă cu o amploare necontrolabilă, șeful statului – presat de un aparat de partid și de stat cuprins de disperare – mai face un sacrificiu. Unul din cele mai mari, având în vedere obediența totală a lui Emil Boc.

Să nu ne facem, însă, iluzii: sacrificarea lui Boc nu înseamnă cuplarea puterii la realitate și la revendicările cetățenilor. Este doar o încercare de a câștiga timp și de a stopa declinul accelerat al PD-L, care e pe cale să împărtășească soarta țărăniștilor în 2000. Renunțarea la Boc ar fi fost pentru actuala putere mult mai utilă tactic toamna trecută, cel târziu. Cramponarea de putere cu orice preț se răzbună dureros, ne arată istoria. Vom asista, probabil, la alte zbateri asemănătoare, care, în loc să împiedice scufundarea, vor favoriza logica nisipurilor mișcătoare în care s-a împotmolit singur acest regim.

Cred că depunerea mandatului guvernului e interesantă mai ales din doua puncte de vedere: al alegerilor anticipate, pentru care deschide calea, si din perspectiva revoltei, mai mult sau mai puțin la vedere, a parlamentarilor PD-L împotriva propriului lider. Un semn că nu ”toți oamenii președintelui” sunt dispuși la sacrificiul ritualic, pentru a-i păzi tronul…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s