Tratatul fiscal – obligaţia unei dezbateri publice serioase

         Acum câteva zile, a avut loc la Palatul Parlamentului o dezbatere, organizată de Consiliul Național al PSD pe tema noului Tratat de Stabilitate Fiscală. În chiar aceeași zi, cei care compun actuala coaliție guvernamentală, într-un elan sinucigaș, aș zice eu, au semnat un soi de protocol, pentru susținerea Tratatului. După care au dezlănțuit mașina de propagandă împotriva PSD, care, pentru că n-a semnat protocolul, este acuzat că vrea să scoată România din Europa.

        PSD nu a spus că este împotriva Tratatului. Dimpotrivă: suntem conștienți că, dacă vrem să intrăm în zona euro, vom avea de îndeplinit condiții cu mult mai dure decât cele de până acum. Tratatul este doar un instrument, care poate va impune disciplina financiară membrilor zonei euro și asociaților (cazul României), poate că nu. Reamintesc faptul că și Tratatul de la Maastricht era prezentat ca având aceleași virtuți cu actualul Tratat, și cu toate astea cei care au vrut l-au ocolit cu măiestrie. Inclusiv Germania, acum campionul corectitudinii fiscale.

         Orice om politic responsabil, înainte de a angaja viitorul țării lui, stă şi se gândește la consecințe, consultă experții în domeniu, intră în dialog cu societatea. Nimeni nu este atât de naiv să creadă că Tratatul rezolvă problemele economiei celor 27. Mai mult, sunt tot mai numeroase voci prestigioase din sfera expertizei economice care atrag atenția că prevederile Tratatului pot accentua consecințele crizei.

         În aceste condiţii, cum poţi accepta senin Tratatul, ca pe o fatalitate, şi să-i acuzi pe aceia care îşi iau în serios datoria faţă de cetăţeni şi de interesul naţional, că sunt „duşmani ai poporului”? Nu trebuie să spunem oamenilor care sunt costurile îndeplinirii condiţiilor din Tratat, în condiţiile în care nu avem şi avantajele apartenenţei la moneda unică, ci doar constrângerile ei?

         Mai este o problemă: România poate cere o perioadă tranzitorie, până la implementarea măsurilor din Tratat. Acea perioadă ne-ar putea ajuta să rezolvăm unele dintre slăbiciunile structurale ale economiei. Vom cere sau nu această perioadă tranzitorie? Avem un plan pentru această perioadă? Nimeni nu ne spune. Părerea mea e că avem de-a face doar cu o acţiune de imagine a actualei puteri, aflată în picaj în toate sondajele de opinie. Dar, pentru cei mai mulţi dintre români, Tratatul nu se află pe agenda lor.

         Cetăţenii europeni reproşează atât politicienilor, cât şi UE, instituţiilor ei, adâncirea deficitului de democraţie. Se simt excluşi de la luarea deciziilor. Şi au dreptate. Ceea ce a făcut actuala putere este o ilustrare a acestui deficit. Nu doar că nu a considerat necesară o dezbatere publică, dar nici măcar nu a avut minima gentileţe de a negocia conţinutul documentului cu opoziţia. A fost o semnare cu pistolul la tâmplă. USL nu poate accepta aşa ceva, pentru că, şi repet acest lucru, principala bătălie a Uniunii Social-Liberale este aceea pentru democraţie.

         PDL ne acuză că nu vrem să dialogăm cu puterea, că ignorăm mâna întinsă de ei – ce-i drept, de nevoie, nu de voie. Cum să dialogăm, când PDL nu ştie decât un singur lucru: să execute ordinele venite de la Cotroceni? Am decis să ieşim din ipocrizie: nu ne facem că dialogăm. Până când nu există o agendă clară a negocierilor, cu subiecte precise, care ţin de agenda publică, de problemele reale ale ţării, nu poate fi vorba de dialog.

         Cât priveşte Tratatul, rămâne obligaţia unei dezbateri publice serioase, înainte de a fi semnat şi ratificat. „Las’ că ştim noi mai bine decât pălmaşii!” nu este decât o aberaţie în democraţie. Poate află asta şi PDL…

11 gânduri despre “Tratatul fiscal – obligaţia unei dezbateri publice serioase

 1. Pingback: Reteta gresita… « Motanul Incaltat

 2. Dar să nu ignorăm oama de ştiinţă din Pleşcoi !

  UNDE-s oamenii de ştiinţă

  Elena Udrea (37 de ani) se-ntâlneşte în vis cu Heinrich Rudolf Hertz (m.la 37 ani în 1894, n.22.02.1857, Hamburg) care « a adus la lumină » undele electromagnetice :
  – Sunteţi celebrul descoperitor de unde ?
  – De unde şi până unde drăguţo !
  – Aş fi vrut să ştiu unde mă aflu şi unde voi ajunge.
  – Fiind d-o vârstă, vino la mine unde ţe locul…şi unde o să afli.

 3. Doamna Cretu, mai intii cred ca ar trebui sa plecam de la „adevarul adevarat, adevarul gol-golut” ( ca sa o citez, din memorie, de acum multi ani, pe Ecaterina Oproiu, dintr-o emisiune la radio), ca gloriosul nostru presedinte ar fi in stare sa semneze orice act care ar conduce la prilejul de a schimba constitutia. Mai al doilea, cred ca tratatul permite totusi gloriosului presedinte sa se urce in furgonul popularilor europeni, fiindca acest tratat pare totusi o punere la cale de sorginte populara. Apoi putem discuta daca este musai sa semnam tratatul ori putem face gesturi politice semnificative, insa fara a-l semna, deoarece tara noastra nu are ca moneda euro. Ar putea fi suficient, de exemplu, o declaratie solemna a parlamentului tarii urmata de o atitudine fiscala nationala in spiritul combaterii deficitului in exces: probabil nu 0,5 sau 1%, dar sa zicem un deficit onorabil. Si cum acest tratat are, poate, multiple, indelungate si poate si de nebanuit acum consecinte, sa nu permitem unui singur individ sa lanseze tara la apa ( va place expresia) numai pentru avantaje personale sau de grup si sa vedem avantajele pe care le putem extrage, ca tara, din prezenta stare de lucruri. Sa ne jucam cartile pentru folosul national si nu pentru folosul dlui Basescu. Mai am de scris, insa pe moment cred ca e suficient.

 4. ok, si cit este „perioada tranzitorie” care ne-ar permite sa rezolvam deficientele structurale? Germania, Franta si alte state „vechi” au putut sa isi dezvolte structural economiile fara nici un impediment de natura acestui tratat. De ce tarile mici si noi din UE nu ar avea aceiasi sansa, si ar trebui sa se supuna unor termeni diferiti? Cum am putea sa ne reducem decalajele de dezvoltare economica?

  Inteleg sa aprobi un asemenea tratat daca ai si alte pirghii de dezvoltare. De ce nu vin popularii de dreapta care conduc UE si cu alte masuri, la pachet cu acest tratat, care sa sigure si prosperitatea tarilor sarace din UE? Le tot duc cu presul, dar realitatea este ca limitarea datoriei publice nu duce la bunastare. Doar teoria neo-liberala zice asta, dar e un neadevar care se poate confirma cu exemple.

 5. Responsabilitatea fata de soarta Romaniei cere ca acest Tratat sa fie foarte bine analizat, de catre expertii in materie in primul rand. Datoria oamenilor politici este de a respecta riguros regulile jocului democratic si de a lamuri opinia publica, pe alegatori, de ce prevederile tratatului sunt favorabile sau defavorabile Romaniei. E perfect adevarat ca limitarea datoriei publice nu duce automat la bunastare. Este la fel de adevarat ca iresponsabilitatea si excesele in ceea ce priveste datoria publica duc sigur la faliment, la fel ca in orice gospodarie sau firma. Se pot da nenumarate exemple in acest sens. Ceea ce ma ingrijoreaza este perioada tranzitorie, care in traditia romaneasca dobandeste fatalmente caracterul de amanare si de tergiversare pur si simplu, ceva de genul: sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic … etc. E ghinionul nostru de romani, ca oamenii nostri politici nu au posedat mai niciodata virtutea de a decide si de a actiona cu promptitudine, de a profita rapid de conjuncturile favorabile, de a fi hotarati si consecventi in actiunile lor. Amanarile si indeciziile acumulate timp de secole, ne-au adus unde suntem acum. Toti cei care ar dori solutii caldute, comode si nedureroase de dezvoltare si bunastare scapa din vedere esentialul. Nu exista solutie fara actiune rapida si hotarata, fara reforme energice, dupa principiul: No pain, no gain.

 6. Din câte am înţeles, UE se gândeşte şi la soluţii. Din păcate nouă nu ne prea folosesc aceste soluţii.

  Să vedem… consolidarea Pieţei Unice nu ne foloseşte pentru că va aduce „mai mult” la noi „de import” şi va însemna exportul mai puţin dinspre România spre ţările UE… asta pentru că noi nu prea suntem competitivi. Comerţul electronic nu ne ajută pentru că noi nu prea avem infrastructura unui astfel de comerţ, transportul rutier şi feroviar este făcut zob, şi problema se adânceşte, serviciul poştal este şi el falimentat zi de zi… Apoi este evident că energia la noi se privatizează tocmai unde sunt ouăle de aur, energia atomică şi hidroelectrică şi eoliană… Zona Europeană de Cercetare într-o ţară în care cercetarea are cam zero fonduri? Să mai vorbim că acest comerţ internaţional, pentru care se doreşte o legătură mai puternică cu zona exterioară UE, nouă nu ne trebuie pentru că nu facem comerţ, de exemplu, cu „micuţa” Chină pentru ca nu cumva să spună cineva că suntem comunişti. Reducerea reglementărilor în ceea ce priveşte birocraţia IMM-urilor… asta e o glumă pentru România, cel mult să mai adăugăm ceva birocraţie… Domnul Boc, prin schimbarea Codului Muncii, deja a atins maximul bunei funcţionări a pieţei muncii, nu mai are sens să ne batem capul cu asta. În sfârşit, un sector financiar dinamic şi competitiv prin reducerea garanţiilor acordate pentru a salva băncile, adecvarea capitalului prin introducerea standardelor Basel 3 şi limitarea primelor acordate angajaţilor. Aici Băsel am avea, dar în sistemul bancar la noi conduce Comisia Trilaterală (aşa umblă vorba), nu prea avem nimic de spus.

  Şi dacă tot am încheiat cu sistemul bancar…
  http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/02/banking.html

 7. Efectul De Sera Inlocuit De Efectul Ungureanu

  Dupa ce ca in ziua cea mai neagra a acestei ierni de cosmar, cand toate televiziunile dadeau imagini dramatice cu oameni tarandu-se precum cartitele prin tunele facute de ei pentru a iesi din casele acoperite pana peste cos de troienele de zapada, Ungureanu, in loc sa depuna toate eforturile in vederea salvarii oamenilor din sinistrul alb, si-a instalat urmarit de televiziuni cabinetul la fiecare minister in parte, iar ministrul sau de Interne se ratoia la autoritatile locale spunandu-le sa nu astepte ajutor de la guvern, acum, la spartul targului, Ungureanu vine si ne minte in fata, mai abitir decat o facea Boc, laudandu-se totodata de mama focului cu faptele eroice ale sale si ale guvernului comise la dezapezirea tarii.
  Bre, oameni buni, astia ori traiesc intr-o lume partalela, ori cred ca noi traim intr-o lume de acest fel in care ni se poate servi orice fantezie deoarece suntem atat de tampiti incat inghitim pe nerasuflate gogosile serite de carmuire drept adevaruri incontestabile.

  Dupa ce Boc Minciunila lua un sut, impuls spre Cluj,
  Ne-a fost dat-alta papusa la stapan sa faca sluj.
  Sa ne minta fara jena si sa “lauda-te gura”
  Film vazut de toti romanii si in precedenta tura.

  Din discurs plin de emfaza cu minciuna ca refren
  Am aflat cum din zapada ne-a salvat acest guvern.
  Care-n ziua cea mai neagra, cu multi morti in batatura
  Se-aseza cu pompa-n tronuri si-o ardea cu udatura.

  Cum saracu prim ministru asistat de la Interne
  A luptat crunt cu nametii folosind “masini” moderne,
  Comasate in plutoane de jandarmi si militari
  Manuind pe branci lopata ajutati de voluntari.

  Asta dupa ce la Interne auzit-am un ministru
  Certand aspru romanimea pe un ton grav si sinistru
  Si-i spunandu-i sa n-astepte ajutor de la guvern
  Ci sa-si sape lungi tunele ca sa scape din infern.

  Daca-n timpul lui Milica ingheta doar Marea Neagra
  Cand ne minte Ungureanu ingheata o Terra-ntreaga.
  Mult hulit “efect de sera” este dus si desuet
  Azi la moda e gogoasa ce produce brusc inghet.

 8. Pingback: 120 de milioane de dolari disparuti din actele Primariei Braila si a institutiilor sale subordonate. Felicitari USL-asilor locali care ne conduc. Simionescu, Stancu &Co. merita sa fie trasi in teapa « Rinder Razvan Catalin

 9. Ha, Ha, Ha ! Guvernul Basescu 6 (Ungureanu) Condus Din Umbra De Antena 3

  Daca cineva imi spunea ca tovarasul maior Basescu va ajunge sa fie condus de to’asu’ gradu’ Voiculescu, prin intermediul postului TV Antena 3, l-as fi trimis la balamuc sa-si puna, vorba lui Badea, perfuzii in cap si sa-si faca, vorba mea, dusuri scotiene pe sub piele. Este insa a doua oara de la instalarea cu pompe funebre (fie vorba intre noi) a noului guvern, cand Cel Ungurean manat de la spate de ecourile starnite de emisiunile postului TV susamintit intervine in forta si mai reglementeaza f’o situatie scapata total de sub control cum au fost cele cu interventia la dezapezire si mai nou cu lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer. Imi si imaginez faza in care chiombila dupa ce a inchis aseara nervos televizorul l-a sunat pe Cel Ungurean si i-a dat ordin sa vada ce face cu morfina pentru respectivii bolnavi ca este prea de porc ce se intampla la Mr. Duta in ograda. Si Cel Ungurean, in independenta sa totala, astazi a adunat de pe drumuri guvernul, l-a convocat de urgenta si pe Duta, pe care l-a dojenit parinteste, fara sa ia vreo sanctiune impotriva acestuia si i-a dat de la pusculita personala 750.000 RON sa procure de urgenta morfina respectiva si sa mai aline in acest fel suferintele de neimaginat prin care trec bolnavii de cancer din aceasta tara care prin lege au dreptul la acest lucru, insa prin vrerea unui imbecil nesmitit ca Duta au fost privati mai bine de o luna de el.
  Daca o va tine tot asa Antena 3, poate avem sansa si sa “Jos Basescu”, in sensul ca anticristu’ sa-si dea in sfarist seama de cat de urat a ajuns sa fie de poporul de care-si bate joc la greu si sa-si dea demisia.
  Asa ca: “Jos Basescu!, Demisia si La Rahova cu tine!”

 10. Pingback: Bursa si aspectele culturale. Viziunea Isarescu « Motanul Incaltat

 11. SE DUBLEAZĂ PREŢUL LEGUMELOR

  Aflând despre posibila dublare a preţurilor la LEGUME, Traian Băsescu, extaziat, ar fi afirmat : În sfârşit, valoarea mea nu va mai fi contestată !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s