Luxul de a fi şomer

În toiul confruntarilor electorale si al discutiilor privind viitorul european, există pericolul de a uita problemele concrete ale oamenilor. Sigur că acestea depind de marile decizii, doar că tot discutând concepte ca austeritate versus creştere economică, suveranitate limitată şi multe altele, cetatenii europeni au ajuns de la disperare la resemnare, ceea ce e şi mai grav. De la şomajul radical provocat de criză s-a intrat într-o comă socială, provocată de creşterea cifrei persoanelor care au încetat să-şi mai caute un loc de muncă.

Cauza acestui fenomen este, evident, zadarnicia cautarii unui loc de muncă. Dezamăgirea şi frustrarea devin inerente într-o asemenea situaţie. Deşi fenomenul este general european şi are o evoluţie mai veche, ţaranoastră, raportat la populaţie, înregistrează o pondere ingrijoratoare in aceasta privinta. Încă din 2010, conform unor date Eurostat, cifra şomerilor nedeclaraţi care au renunţat să-şi mai caute un loc de muncă era foarte mare – 455.000 de persoane.

O statistica asemănătoare se înregistrează şi pentru 2011. In acest sens, se poate vorbi  de o dublare, in fapt, a ratei şomajului. Aceleaşi date ne situează printre ultimele ţări din UE în ceea ce priveşte proportia celor care au abandonat căutarea unui job raportat la întregul forţei de muncă. Se mai adaugă la aceştia şi un procent consistent de angajaţi part time – circa 2,5% din totalul forţei de muncă, adică aproximativ 244.000 de persoane.

Probabil că viitorul sumbru va fi al celor care refuză să-şi mai caute un loc de muncă – a fi şomer devenind un lux. Tot acest fundal dramatic este camuflat de regimul PD-L prin mult invocata raliere la deciziile de austeritate. Chiar dacă problematica e comună la nivel european şi există şi în ţările dezvoltate cifre record de şomeri sau de persoane fara loc de munca neînregistrate, comparaţia nu-şi are locul. E suficient să vedem că salarul minim în România e până la de zece ori mai mic decât în alte ţări, nemaivorbind de ajutorul de şomaj.  

Actuala putere nu a făcut nimic pentru a rezolva criza românească. Măsuri de sistem european nu e greu să adopţi, ba poate fi chiar plăcut să te mai minţi pe tine – dar, şi mai plăcut, electoratul, că te afli în aceeaşi oală cu Europa. Nu numai că nu suntem în aceeaşi oală, ci suntem şi cu focul stins.

7 gânduri despre “Luxul de a fi şomer

 1. Din pacate pentru mine chiar stiu ce inseamna sa fi somer
  Cei carora le-a expirat perioada de somaj nu mai sunt inregistrati nicaieri.
  Va multumesc ca nu ati uitat de noi, cei fara loc de munca, doamna Corina Cretu!

 2. Dragi compatrioti! Faceti tot posibilul ca mesajul de mai jos sa ajunga pana la ultimul om din opinia publica!

  Dragi jurnalisti, antibasisti si antiportocaliii!

  Va rog sa ne ajutati, pe noi protestatarii “iernii romanesti”, ca protestul nostru sa aiba eficienta maxima! Cum ne puteti ajuta?
  Prezentand opiniei publice acest mesaj al nostru, de a se stabili, pentru fiecare oras din Romania, un interval orar de o ora, in fiecare zi, sau in anumite zile din saptamana, in care toti cei ce doresc DEMISIA lui Basescu si a guvernului lui, sa participe la protest in locul si la ora stabilita, pentru a-si manifesta HOTARAREA de a nu inceta protestul pana cand Basescu si guvernul lui nu vor DEMISIONA, pentru a se declansa alegerile anticipate Parlamentare si Prezidentiale!
  Personal propun ca in Bucuresti, in Piata Universitatii, ora de protest maxim sa fie intre 17:30 si 18:30. Dar indiferent ce ora se va stabili in final, toti cei ce doresc sa scape de Basescu, de camarila lui si de mafia lor portocalie, trebuie sa faca efortul si sa onoreze acea ora cu prezenta lor, pentru a arata Mubarak-ului nostru ca pentru el, si guvernul lui, nu exista alta cale in afara DEMISIEI!
  Dragi jurnalisti antibasisti, faceti ca mesajul de mai sus, al protestatarilor “iernii romanesti”, sa fie cunoscut de intreaga opinie publica, intr-un procent al ei cat mai apropiat de 100%!
  Va multumesc! Protestatar al “iernii romanesti” 2012!

 3. Izmana Versus Makedon (Jos Basescu!)

  Infect caracter are chiombalau! Razbunator si josnic! L-a pus pe Izmana sa-l treaca in rezerva pe tanarul locotenent Alexandru Gheorghe care a indraznit sa se solidarizeze cu protestatarii din Piata Universitatii. Cam cat crede imbecilul asta ca-i va mai merge urcioru’ la apa? Bou’ dracului nu realizeaza ca-i o satisfactie de moment si ca locotenentul va fi reincadrat cu onoruri in timp ce el va lua drumul Rahovei in zeghe si scuipat si hulit de un popor intreg? Japita penala nu s-a lasat pana nu s-a razbunat ca ultimul borfas si, de ce nu, prost? Caci razbunarea se zice ca ar fi arma prostului, nu asa?
  Jos Basescu!

  Generalul zis, Izmana, cu un aer martial,
  Vrand inca din viata sa parvina maresal
  A pornit la lupta dreapta nepecupetind nimic
  Decis sa il nimiceasca pe-a lu’ chiombu inamic.

  Auzind ca-i Alexandru si crezand ca-i Macedonu’
  Baga armia in lupta lui voda sa-i scape tronu’.
  Sub protectia lui Ares si imbarbatat de Marte
  Izmana lui Alexandru prin curier trimise carte,

  Prin care-i dadu veste ca-i pe liber din armata
  Pe motiv ca-n Piata Mare el isi cauta de soarta
  Si-a-ndraznit pe la teveuri, imbracat in uniforma,
  Sa-si expuna liber pasul eludand legea cazona.

  Drept urmare Izmenaru’ azi il trece in rezerva.
  Si apoi cu-asa o veste el va raporta cu verva,
  Anuntand ca-n camp de lupta invins-a macedoneanu’
  Meritandu-si steaua mare ce i-o va-nmana golanu’.

  Bucuria ii fu scurta cand in targ iesira vorbe,
  Ce atesta c-Alexandru nu este decat un Gheorghe.
  Nicidecum cel din Elada care-a cucerit imperii
  Ci-ofiter in oastea tarii, nu erou de prin istorii.

 4. Există un „şpil” al statisticilor. În definiţiile din toată lumea „şomer” înseamnă să-ţi cauţi de lucru şi să poţi lucra. Dacă se cunoaşte valoarea exactă a populaţiei, şi aici nu vorbesc despre cifrele rezultate dintr-un recensământ găunos, se poate afla şi cifra şomajului.

  De la evidenţa populaţiei se poate lua numărul populaţiei majore (baza de date fiind electronică şi ordonată după CNP… ar trebui să dureze un minut aflarea acestui număr). Din el se scad numărul celor care declară la fisc un venit. Se mai scad şi cei care urmează o facultate la zi (bănuiesc că numărul acestora există la ministerul educaţiei)… se obţine numărul celor care nu au nici un venit declarat. Eu cred că ar trebui să se obţină un număr de peste un milion de persoane, poate chiar două milioane. Cu trei întrebări adresate instituţiilor statului puteţi afla deci o cifră mult mai aproape de realitate. Desigur, până la urmă poate studenţii nu ar trebui eliminaţi, că nici ei nu au, în marea lor parte, venituri, iar cei care au venituri sunt deja scăzuţi o dată.

 5. D-na Cretu, interesant ar fi de calculat probabilitatea de a-ti gasi un loc de munca in Romania, cu carte de munca. Pentru ca sa fiu si mai clar o sa dau un exemplu: cineva a lucrat in sectorul de stat 10 ani si a fost disponiblizat. Evident, omul va cauta un loc de munca, va trimite CV-uri, probabil se va orienta spre sectorul privat, va vizita mai multe firme, etc. Cu ce probabilitate isi va gasi un loc de munca (la stat, la o firma privata, n-are importanta)? Un om cand cauta un loc de munca se orienteaza mai intai conform pregatirii profesionale pe care o are, si e si logic sa fie asa. Daca nu gaseste un loc de munca in conformitate cu pregatirea sa profesionala, atunci se orienteaza si spre alte domenii de activitate unde crede ca ar putea face fata exigentelor. Cred ca sunt putini cei care ar aborda un domeniu de activitate fara sa fie cat de cat siguri ca ar putea face fata exigentelor impuse acolo.

  Sa o luam si altfel: care este probabilitatea de a ajunge somer in Romania? Spre exemplu: in Romania, in 2009, forta de munca era de x persoane. In intervalul 2009-2011 au intrat in somaj un nr de y persoane. Sa se calculeze, cu o siguranta desmintita in 1% din cazuri, intervalul in care se gaseste probabilitatea teoretica ca 1 persoana angajata sa ajunga in somaj.

  Dupa aceea vorbim si de zadarnicie…

  P.S. Uitati-va cum a dat falim…, pardon, a intrat in insolventa firma Mic.Ro. Acolo erau si niste locuri de munca, nu? Oamenii nu si-au mai primit salariile pe 2 luni de zile… S-a inchis totul… A intrat in falim…, aaa, pardon, insolventa firma. Asta este…
  😦

 6. Poate ca anumite cheltuieli trebuiau restrinse, poate ca era nevoie putin de mai multa grija in contextul crizei globale, insa Basescu si gasca a vrut sa arate lumii ca el e mai de dreapta decit Ronald Reagan, mai neo-liberal ca Rupert Murdoch si mai conservator ca David Cameron.

  Nu era nevoie in Romania de masuri draconice de austeritate. Romania nu este in zona euro, si nici nu avea problemele Greciei. Se putea pune mina pe carte, si vazut ca masurile de austeritate nu fac decit sa descreasca economiile si sa puna si mai multa presiune pe economie si populatie, fara un rezultat pozitiv. Cu cit a crescut economia dupa masurile de austeritate? Cite valuri de investitori au venit sa investeasca in Romania pentru ca s-a restabilit increderea (conform Bibliei neoliberale)?

  Ce a facut Basescu se numeste saracirea programata a supusilor. Un experiment inutil. Dar a luat medalie de la cei pe care ii slujeste. Nu poporul roman.

  Pentru referinta: Paul Krugman, „Pain Without Gain”

  http://www.nytimes.com/2012/02/20/opinion/krugman-pain-without-gain.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s