Populismul anti-populistului

        Presedintele Traian Băsescu s-a poziţionat, de la o vreme, drept luptătorul numărul unu împotriva populismului oamenilor politici. Gest consecvent, altminteri, domnia sa fiind prototipul politicianul populist în România. Dar asta nu ne mai miră.

         Azi, în discursul din Parlament, preşedintele a vorbit despre „reîntregirea salariilor bugetarilor”. Ar fi o veste bună pentru bugetari, care, alături de pensionari şi de cei mai săraci dintre români, au fost cei care au plătit cel mai greu preţ al crizei. Dar, din păcate, nu este decât un exerciţiu de retorică populistă. Pentru că nu poţi, în acelaşi timp, să ceri imperios Parlamentului ratificarea Tratatului de Stabilitate Fiscală – pe care ni l-a vândut drept pavăză împotriva populismului politicienilor si garanţie că nu se vor mai da „pomeni electorale” – şi în acelaşi timp să anunţi o „pomană electorală”.

         Este capabilă sau nu economia românească să suporte efortul financiar pentru această mărire? Din păcate, statistic vorbind, trimestrul 1 din 2012 nu pare să fie unul prea strălucit. Mai mult, ar putea însemna intrarea României în recesiune, cel puţin tehnic vorbind. Dar şi dacă ar exista creştere economică, nu înţeleg de ce statul se împrumută atât de mult în ultimele trei-patru luni. Ar fi trist să aflăm că banii vor fi folosiţi în scopuri electorale şi nu pentru stimularea creşterii economice.

         Se manipulează cu atâta furie datele statistice, pentru a prezenta într-o lumină favorabilă guvernarea, încât este greu de spus care este cu adevărat realitatea. Cred că nici guvernanţii nu mai ştiu să deosebească adevărul de minciună. Sigur că ar fi bine să asistăm la o reducere a impozitării, prin reducerea CAS şi a TVA pentru anumite produse şi domenii economice. Dar se va reflecta asta în puterea de cumpărare a cetăţenilor, în creştere economică, sau reducerile vor umfla doar profiturile unora şi va creşte doar deficitul bugetar? Şi nu ar trebui să creştem şi salariul minim pe economie, fără de care aceste măsuri sunt incomplete? Dar am discutat şi cu FMI?

         Traian Băsescu s-a înhămat, odată în plus, la carul campaniei electorale a PDL. Nimic nou – nu e nici legal, nici constituţional, dar e altfel de şapte ani? E doar începutul acestei implicări. Sigur vom avea parte de o nouă găselniţă, un nou Referendum, ceva. Care numai atitudine anti-populistă nu e.

         Rămâne întrebarea esenţială: se poate ţine promisiunea revenirii la salariile de dinainte de 1 iulie 2010? Cred că nu, şi asta pentru că uităm un lucru: între timp s-au schimbat grilele salarizării bugetarilor, ca urmare a unei noi legi a salarizării. Lege care nu se aplică, dar şi-a făcut efectele prin desfiinţarea unor sporuri şi alte drepturi salariale, care ar fi trebuit compensate de un număr de măriri de salarii. Ce a rămas a fost doar scăderea veniturilor. Pe care şi o eventuală mărire a salariilor nu o poate compensa.

         Rămâne şi problema pensiilor. Legea pensiilor, trecută cum a fost trecută de majoritate, ca şi Legea salarizării, este, practic suspendată. Asta înseamnă că nu se vor indexa pensiile cu inflaţia şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut. Pensionarii vor fi sacrificaţi? De ce?

         Aşteptam, eu cel puţin, o privire realistă asupra problemelor României. Am avut parte doar de un recital de populism. Care nu ţine loc de proiect de viitor şi nici de foame nu ţine.  

Anunțuri

8 gânduri despre “Populismul anti-populistului

 1. Sedinta in Parlament cu participarea lui Basescu s-a transformat intr-o sesiune de campanie electorala pentru PDL. Iata, din declaratia prezidentiala, aka sfaturi de campanie electorala:

  Sper că veţi avea capacitatea să explicaţi în campanie că au fost măsuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia”

  „Derapaj similar cu cel din Grecia?”. Sa fim seriosi, problemele Greciei erau de alta magnitudine decit problemele Romaniei.

  Un alt fragment incoerent a fost cel care mina Romania sa adopte moneda europeana:

  „Un obiectiv major al României este intrarea în zona euro. Dobânzile sunt de 1-1,5% pentru statele echilibrate macroeconomic, pe când dobânzile pentru statele non-euro sunt 6%. Trebuie să înţelegeţi cât de important este ca România să devină membru al zonei euro. Un stat care nu are economie performantă şi competitivă nu rezistă în zona euro. Obiectivul trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat. Fără competitivitate în sectorul de transporturi şi energie nu avem nicio şansă să trăim bine în zona euro.

  Cred ca trebuie sa fii visator sa crezi ca Romania va putea sa acceada la zona EURO doar cu competitivitate la transporturi si energie. Inteleg ca se vrea privatizarea acestor sectoare, dar asta nu e o solutie miracol. Ba, daca nu se face cu cap, vom stagna si cu privatii vatafi la CFR. In ce priveste dobinzile mici, mai multe state UE din zona euro, cu economii mult mai puternice decit ale Romaniei, au mari probleme sa ia imprumuturi cu dobinda de 1-1.5% de la privati. Dezavantajul pentru tarile cu o economie slaba din zona EUR este ca ele sunt primele lovite puternic in cazul unei crizei, asa cum experimenteaza Irlanda, Spania, Portugalia, si fara un mecanism centralizat care sa ajute tarile EUR, tarile astea sunt captive, neavind alternativa. Asa, daca nu esti in zona EUR cind e criza, macar poti sa iti devaluezi moneda fara sa te bata nimeni la cap (cum a facut Argentina).

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-in-parlament-masurile-luate-in-2010-au-prevenit-un-derapaj-similar-cu-cel-din-grecia-trebuie-sa-gasim-solutii-ca-in-jurul-datei-de-1-iunie-sa-reintregim-salariile-bugetarilor-9376820

 2. DRAGI COMPATRIOTI!

  “Pupilul” lui Basescu, MRU, spunea pe 03-03-2012, la Iasi: “Ceea ce nu poate controla o institutie a statului este lacomia unor functionari publici…”. Zicerea lui este un amestec de Adevar si Fals! De ce? Pentru ca este Adevarat, ca in actualul cadru democratic, lacomia unor functionari publici nu poate fi controlata, nici de o institutie a statului si nici in alt mod! Aceasta zicere a lui este, insa, si FALSA, si descurajanta pentru popor! O asemenea afirmatie poate fi facuta DOAR de cei care NU DORESC sa fie controlata “lacomia” unor functionari (ca si celelalte tare, precum: minciuna, hotia, tradarea Interesului National, iresponsabilitatea, nesimtirea, etc.), pentru a nu-i “afecta” si pe ei, in calitatile lor de demnitari sau functionari!
  AFIRM aici, in fata Natiunii, ca atat lacomia, cat si celelalte tare enumerate in paranteza de mai sus, pot fi nu doar controlate, ci chiar eliminate! Aceasta afirmatie se bazeaza pe o SOLUTIE care induce individului o “opreliste” de ordin psihic, fiind valabila in cazul tuturor indivizilor responsabili, indiferent daca impartasesc sau NU vreo religie, deoarece se bazeaza pe sentimentul, universal uman, de filiatie fata de fiintele dragi si apropiate!
  Deci, lacomia unor functionari publici nu se datoreaza neputintei guvernantilor de a o controla, ci LIPSEI de VOINTA POLITICA de a o controla! O asemenea “mostra” de lipsa de vointa politica a oferit presedintele Basescu, care, pentru el, s-a convertit intr-o “mostra” de IRESPONSABILITATE si NESIMTIRE, care a batut toate recordurile, astfel:
  1.Nu a raspuns, alb sau negru, nici dupa 7 (sapte!) ani de zile, Scrisorii Nr.86/04-01-2005, care ii prezenta SOLUTIA amintita mai sus!
  2. Nu a raspuns nici dupa 10 luni de zile, prin a ALEGE, pentru Romania si romani, cea mai benefica situatie dintre doar doua posibile, care ii erau prezentate cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011! (Aceasta Scrisoare poate fi citita pe blogspot-ul “Dreptate pentru toti”).
  Pentru a se intelege de ce protestatarii “iernii romanesti” (pe care eu o doresc continuata cu o victorioasa “primavara romaneasca”) considera ca intreaga clasa politica reprezinta “cancerul” societatii romanesti, precizez ca Scrisoarea Nr.11270, adresata presedintelui Basescu, a fost transmisa intregii clase politice, inclusiv partidului lui Dan Diaconescu!
  Deci, RAUL care bantuie societatea romaneasca nu este o fatalitate, ci are o cauza extrem de evidenta, si anume lipsa vointei politice intalnita la TOTI politicienii romani! Aceasta lipsa de vointa politica ii determina pe politicieni, de la Basescu pana la Dan Diaconescu, sa accepte, pentru ei, ipostaze degradante, precum cele de IRESPONSABILI si NESIMTITI!
  In aceleasi doua ipostaze, de iresponsabili si nesimtiti, se complac si toti jurnalistii si analistii pupincuristi basisti, care ignora “cu gratie” Scrisoarea Nr.11270, precum: Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Mircea Marian, Dan Andronic, Dan Tapalaga, Dan Cristian Turturica, Grigore Cartianu, Radu Moraru, Florian Bichir, Mircea Mihaies, Nicoleta Savin, Andreea Pora, Tudor Barbu, Cristian Campeanu, etc., etc. Pentru a nu fi acuzat de “partinire”, si in tabara detractorilor lui Basescu se intalnesc aceiasi iresponsabili si nesimtiti, avandu-l in varf pe nesimtitul jurnalist VICTOR CIUTACU, care, in direct si la ore de varf, va trebui sa se adreseze astfel romanilor:
  “Iarta-ma, popor roman, ca in iunie 2010 am fost un DOBITOC, ceea ce a dus la prelungirea existentei regimului Basescu-Boc pana astazi!” Cei ce doresc sa verifice ADEVARUL acestei afirmatii, pot citi pe blogspot-ul “Dreptate pentru toti”, “SCRISOAREA, cu care i-am prezentat, lui Victor Ciutacu, solutia mea alternativa:”. Voi fi oricand gata sa cer scuze, in mod public, celor ce se vor considera nedreptatiti de aprecierile mele, politicieni sau jurnalisti, daca vor face dovada ca am gresit fata de ei, dar nu inainte ca ei sa dovedeasca buna lor credinta fata de Romania, prin sustinerea inlocuirii actualului cadru democratic!
  In incheiere, precizez ca pentru controlarea lacomiei (si a celorlalte tare), la demnitarii si functionarii publici, este STRICT NECESARA inlocuirea actualului cadru democratic, cu acela prezentat in Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011!
  Doar prostii care nu pot intelege, si ticalosii care nu vor sa renunte la ticalosiii, nu vor sustine inlocuirea actualului cadru democratic, care, de 22 de ani, s-a dovedit SEPTIC si RUINATOR pentru societatea noastra, deoarece nu a continut antidoturi impotriva lacomiei si a celorlalte tare umane! TOT prostii, din prostie, si ticalosii, din ticalosie, vor nega calitatile SOLUTIEI care ii poate opri pe demnitarii si functionarii publici, sa accepte, in comportamentul si actiunile lor, tarele umane despre care s-a vorbit mai sus! Negarea calitatilor SOLUTIEI “exorcizante”, se datoreaza incapacitatii unora de a se considera ei insisi sub incidenta acesteia, si de a-si prezenta cu sinceritate reactia pe care ar avea-o! Este mult mai simplu sa fie superficiali, si sa spuna ca nu cred ca respectiva SOLUTIE, i-ar putea opri pe X, Y sau Z, sa nu “opereze” cu tarele amintite mai sus!
  Intr-un material adresat lui Dan Diaconescu, i-am cerut, ca incepand cu 01-03-2012, sa ajute, prin OTV, la revigorarea Pietii Universitatii, prin stabilirea, impreuna cu protestatarii, a unui interval orar de protest maxim, pentru a arata hotararea protestatarilor, de a nu ceda pana cand Mubarak-ul nostru nu-si va prezenta DEMISIA impreuna cu guvernul lui! Daca pana in 10-03-2012, nu va exista nicio actiune, in acest sens, a lui DD la OTV, atunci Dan Diaconescu este OMUL lui Basescu, fara niciun fel de dubii!
  Bucuresti, 05-03-2012. D.Rizoaica, fost detinut politic 1958-1963 si febr-aprilie 1986.

 3. Am ajuns la atâta scârbă să privesc, scriu, comentez despre acest individ…
  Să vii tu şi să spui acum câteva săptămâni că nu sunt bani în buget pentru recuperarea tăierilor salariale (plus comentariul ironic şi pedant referitor la „politicieni” – se-nţelege că el nu face parte din tagma asta, e superior), pentru ca acum să te apari senin şi să impui autoritar Guvernului acordarea acestor recuperări salariale cu 10 zile înainte de alegeri e jegos de-a dreptul.

  Îmi cer scuze pentru limbaj, dar am acumulat prea multe cu acest personaj ruşinos.

  Petruţ

 4. Alo, 112, Sesizati-va Domnilor Si Scapati-ne Urgent De El! Jos Basescu!

  La ora actuala numai dracu (poate nici ala) poate sa stie ce are chiombu in cap cand isi aduna ciracii in sedinte de partid in parlamentul Romaniei, transformat prin neparticiparea Opozitiei la asemenea mascarade in sediu pedeleu, unde patruns de insemnatatea si rezonanta cuvantarilor tinute de nea Nicu pe la varii Congrese PCR, se produce si el intocmai si asijderea cu litanii mincionase, pline de realizari, dar si de planuri de viitor, cu care crede el ca poate sa-i mai tromboneasca pe romanii ajunsi la sapa de lemn in asa hal incat sa-i mai voteze o data pe portocalii.
  Nebun sa fiu sa ma apuc acum sa iau la puricat brasoavele basescului si sa incerc sa caut oarece ratiune in aceasta actiune in care singurul element mai interesant l-au constituit huiduielile si cererile de demisie venite de la un grup de protestatari evacuati de urgenta din sala de hoata de Anastase. In rest bla, blauri cotroceniste care mai de care mai gogonate si lipsite de noima, unele dintre ele avand insa darul sa intareasca ideea ca Ungureanu nu-i decat un alt Boc cu palarie noua. Ce-o incerca el sa transmita dupa ce in urma cu mai putin de-o luna ne asigura public ca nici vorba de marirea salariilor bugetarilor, pentru ca acum tot el sa vina si sa-i nauceasca pe romani cu stirea ca in plina campanie electorala pentru locale salariile vor reveni la valoarea de acum doi ani, iar tine doar de puterea de intelegere a lui Scaraotchi. Mai ales ca si Ungureanu ne-a spus ca nici vorba de asa ceva, eventual s-ar putea face vorbire de-o reducere a CAS-ului.
  Cert este ca, una peste alta cu discursul de ieri, Basescu ne-a mai dovedit o data (de parca mai ar fi nevoie), ca-i dus rau cu capu’, motiv de internare si tratament urgent.
  In rest apa de ploaie!

  Pinocchio si Von Munchausen auzit-au prin vecini,
  Cum ca regele minciunii ar trai printre romani
  Si cum ca mintind poporul a ajuns ales ca domn,
  Iar acum tine cu dintii de putere si de tron.

  Tot din barfe ei aflara ca n-ar fi decat ciraci
  Si ca maestru-i numai unu ce-a bagat romanii-n draci
  Casalotu’ lui Pinocchio sau ghiuleaua-n loc de cal
  Fost-au sterse si umbrite de intaiul marinar.

  Auzind ei toate acestea si c-a ordonat sedinta
  Adunandu-si ciumpalacii, care i-au jurat credinta,
  In chiar Sfatul Tarii ramas azi doar amintire,
  Vrura musai sa auda din a chiombului gandire.

  Inarmati deci cu rabdare si caiete de notite
  Ei i-au ascultat discursul plin de idei trasnite,
  Care isi gasesc sorgintea in gandirea ceausista
  Si expusa in congrese de puterea comunista.

  Ce e drept minciuna crasa i-a lasat ca la dentist
  Si-amandoi recunoscura ca Basescu i-a invins
  Drept urmare si-au scos basca salutand cu deferenta
  Un asemenea profesor, decretandu-l eminenta.

 5. NU TE BIZUI PE UMBRA STAFIILOR, BĂSESCULE

  În spatele multor dioptrii, cu amplitudine mică joacă ochii guzganului, conştient că va fi prezent pe un milion de sticle unde îl aşteaptă o veritabilă disecţie naţională. La 43 de ani simte absenţa aerului condiţionat în studioul Antenei 3 ! Urechea stângă pe care exasperant focalizează cameramanul, este invadată de nestăpânitul roşu inconfundabil al flamurii proletare. Dar dacă – Doamne fereşte – se încadrează în cele trei stări simptomatice cumulative ale tumorilor cerebrale : înroşirea urechilor, uscarea pielii capului, căderea părului ? Altfel cum ar fi acceptat o funcţie pentru care efectiv nu are chemare !
  Nu-şi cere scuze faţă de leneşii octogenari şi nici pentru cele 85 de victime ale iernii polare, în majoritate ale neputinţei sale. Cât despre un prinos creştin, nici că-şi află locul
  pe buzele subţiri şi feţele lui Argus care se tot schimbă mai abitir ca bazoanele sărăciei.
  Temporizează, malaxează cuvintele din întrebările care trebuie să rămână fără răspuns, invocă un „Graur mascat” născut în 19oo, apelează la similitudini nedovedite, joacă la richichichi cartea Danielei pentru potul conflictului de interese, şi…pleacă mulţumit că şi-a luat încă un doctorat (în plurale)…

  PS. Marx îşi freacă barba pârlită în iadul capitalist, şoptind : Nepoate MeReU să vii curât la noi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s