Recesiunea şi promisiunea

         Oficiali ai BNR de la Bucureşti ne anunţă că, peste câteva zile, economia României va intra în „recesiune statistică”. Este o invenţie lingvistică, menită să îndulcească pastila unui eşec, previzibil de altminteri. Acela al unei guvernări pentru care economia nu a însemnat nimic, timp de trei ani. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: stabilitatea macroeconomică nu este măsura sănătăţii unei economii, oricât ar vrea guvernanţii să fie aşa. Nu, este doar o chestie de statistică, precum „recesiunea” despre care vorbeau oficialii BNR.

         Să fim oneşti: oricât de puţin apetit am avea pentru discuţii teoretice pe marginea economiei, realitatea este că, faţă de nivelul atins în 2008, economia României este mai jos, cu procente bune. Abia când vom ajunge din nou la nivelul atins atunci putem spune că am reintrat pe un trend crescător. Până atunci recuperăm. Ca şi în cazul salariilor bugetarilor: abia după ce ajung la nivelul avut la 1 iulie 2010 putem discuta despre o creştere a lor. Faptul că avem o Lege a salarizării lor, adoptată cum a fost adoptata, pentru a nu mai fi aplicată, este perfect în logica guvernării PDL. Ea n-a rezolvat nimic, doar a complicat lucrurile.

         Întrebarea este: s-a schimbat ceva fundamental în economia României? Sacrificiile multor oameni, din sectorul public, dar şi din cel privat, au dat vreun rezultat? Avem bazele unei reveniri la creştere, pe „baze sănătoase”, cum ne spune propaganda portocalie? Răspunsul este, din păcate, negativ.

         Guvernanţii sunt conştienţi de asta. Pentru că ştiu că n-au făcut nimic pentru economie. De asta au venit cu măsura „întregirii salariilor bugetarilor”. Este o măsură disperată de a relansa consumul, acum, când alte motoare dau rateuri, vezi exportul sau investiţiile străine. M-aş bucura ca bugetarii să-şi vadă salariile revenind la un nivel decent. Cu rare excepţii, îşi fac datoria cu onestitate şi devotament, în ciuda greutăţilor.

         Va exista un răspuns al economiei la o injecţie (modestă, până la urmă) de putere de cumpărare? Greu de spus, mai degrabă nu. Pentru că economia românească nu s-a restructurat în aceşti patru ani de criză. Nu a investit în retehnologizare. Exodul mâinii de lucru calificate s-a accelerat. Crearea de noi afaceri a încetinit. Accesul la creditare pentru IMM este de-a dreptul imposibil. Absorbţia fondurilor europene nu funcţionează. Diversele linii de finanţare, pe programe, sunt blocate, din motive de birocraţie, proastă gestiune, corupţie, politizare excesivă a instituţiilor statului.

         Statistică sau nu, recesiunea este o veste proastă pentru România. Este motivul pentru care am vrea să vedem un premier şi nişte guvernanţi mai puţin ocupaţi cu dezbateri lingvistice, cu acţiuni de propagandă ieftină sau pur şi simplu dispăruţi din peisaj şi mai ocupaţi să găsească răspuns la această sfidare.

         Deocamdată, purtătorul de cuvânt al PDL, domnul Sever Voinescu, arata cu degetul spre USL, pe motiv că nu vrea să mărească salariile bugetarilor. Profund greşit: USL vrea mărirea acestora. Altceva nu vrea USL. Nu vrea să fie obligată de situaţia economiei ca, după ce ajunge la guvernare, să fie obligată să le reducă din nou, pentru că economia nu le poate susţine. De asta USL cere măsuri urgente pentru relansarea pe baze sănătoase, durabile, a economiei. Măsuri pe care acest guvern fie nu poate, fie nu ştie să le ia.

           Anul acesta este extrem de sensibil pentru dezvoltarea economică. Faptul că avem un an electoral nu ar trebui să se vadă în economie. Din păcate, dependenţa agenţilor economici de investiţiile din bani publici este un factor negativ. Pentru că investiţiile se vor face după interesele celor aflaţi la putere, nu după nevoile economiei. După alegeri, acest lucru trebuie să se schimbe radical, dacă vrem să se petreacă ceva pozitiv şi în economie, şi în viaţa oamenilor. Chiar şi în statistică, dacă asta ne face plăcere.

11 gânduri despre “Recesiunea şi promisiunea

  1. Foarte interesante evolutiile Ungaria-UE. Dl Orban acuza UE de „colonialism” si ca ii trateaza cetatenii ca fiind „de mina a doua”.

    We will not be a colony,” Mr Orban said to loud cheers of his supporters, who on Thursday marked the anniversary of Hungary’s 1848 revolution against Austrian Habsburg rule.

    „As a European nation, we demand equal treatment. We will not be second-class European citizens.

    „Our rightful demand is to have the same standards apply to us, which apply to other (EU) countries,” Mr Orban said.

    UE nu e obisnuita ca lideri de dreapta sa aiba o asemenea retorica. Daca erau de stinga, era simplu: „Jos Comunismul!”. Dar ce atitudine ai cind cineva de dreapta afirma lucrurile astea?

    Las la o parte istoria relatiilor romane – ungare sub Orban, care evident au fost traumatizate de politicile guvernului maghiar de atunci. Dar, paradoxal este ca dl Orban are dreptate. Tarile mici sunt tratate in UE ca si colonii, ca niste tari putin importante, care stau la coada pentru diverse favoruri, gen intrarea in Shengen.

    MRU a initiat recent o chemare pentru un Consiuliu European Extraordinar. In fapt, Romania se simte si ea ca o colonie in cadrul UE, nebagata in seama trebuie sa atraga in mod estraordinar atentia ca cineva sao bage in seama.

    UE s-a indepartat deja mult de spiritul tratatelor de uniune. Si tot dreapta, PPE, poarta responsabilitatea pentru acest esec grandios, in speta Merkel si Sarkozy.

    http://www.bbc.co.uk/news/business-17394894

  2. Statele Unite sunt in cumpana istoriei. Modelul american de capitalism nu mai functioneaza ca pe vremuri, si astazi e in chinuri. Traim vremuri in care orice alt stat poate veni cu un nou model. Deci, e liber la competitie. Cine va cistiga cei mai multi aderenti: capitalismul chinezesc centralizat, cel rusesc, cel singaporez, cel sud-corean, cel european?

    Iata, in NYT a aparut un articol al lui Friedman care pune intrebari, si…ENUNTA ALTERNATIVE LOGICE. Vi-l recomand.

    „When the private sector overwhelms the public, you get the 2008 subprime crisis. When the public overwhelms the private, you get choking regulations. You need a balance, which is why we have to get past this cartoonish “argument that the choice is either all government or all the market,” argues Rothkopf. The lesson of history, he adds, is that capitalism thrives best when you have this balance, and “when you lose the balance, you get in trouble.”

    Capitalism, Version 2012
    By THOMAS L. FRIEDMAN

  3. Indiferent ca va fi sau nu va fi recesiune, masurile elementare de luat, de oricine va ajunge la putere, sunt aceleasi. Ca sa nu ne dispara pana si amintirea, pentru ca mare lucru oricum tot nu am realizat in istorie, toate fortele natiunii trebuie orientate spre viitor, viitor care sigur nu-i va astepta pe cei ce se misca incet. Avem nevoie, ca de aer, de un stat cat mai debirocratizat, cu un sector public cat mai redus cu putinta, ceea ce ar permite ca impozitele din Romania sa scada drastic. Acesta ar fi doar primul pas, absolut necesar pentru crearea unui mediu prietenos de afaceri. Abia atunci vom putea atrage si inteligenta si capital, lucruri foarte rare pe plaiurile noastre. Abia apoi vor veni cresterea si dezvoltarea, pogresul, cultura si civilizatia. Desigur, ca sa ne putem permite reduceri semnificative de impozite, mai e necesar ca sanatatea sa fie finantata doar din asigurarile de sanatate, nu din impozitele noastre, iar pensiile doar din contributiile respectivilor la fondul de pensii. Cine doreste sa incheie o asigurare mai solida de sanatate va trebui sa lucreze mai mult, evident. Chestiunea cu cele 8 ore de munca e buna doar pentru cei ce traiesc asemeni mustelor, dar cu siguranta si asigurarea de sanatate si pensia vor urma sa le fie pe masura. Inevitabil, istoria, cata va mai fi sa fie, va urma aceasta directie.

  4. Bugetarii ca bugetarii, dar la pensionari nu se gindeste nimeni? Ce planuri are acest Guvern pentru imbunatatirea traiului pentru pensionari, in special cei cu pensii foarte mici, cei de la tara? Nu am auzit nimic de la dl Ungureanu pe tema asta…Dar raspunsul e clar: nu o sa faca nimic semnificativ, pentru ca economia va continua sa mearga prost intr-o UE care isi trage sufletul. Stagnarea economica in zona SUA-UE va fi de lunga durata, pentru ca nu se vrea schimbarea status-quo-ului in sistemul capitalist, cel care domina acum fiind echipa neo-liberala: conservatori, si PPEisti.

    In Romania te apuca plinsul cind auzi ce „solutii” au doamna Vass-Maria pe nume nou, Udrea, Preda si Voinescu. Ceilalti tac, ca tacerea e de aur. A tacut si dl Galagher, si dl Gitenstein (ceea ce e „smart” si rar pentru el). Dl. Stolojan, in loc sa isi puna capul la treaba, ca doar e specialist in economie, se tine de aruncat birfe pe piata politica ca sa sparga USL. Jalnic!

  5. Si inca dl Cotoi nu a spus tot adevarul: recesiunea este provocata de opozitie, ai carei parlamentari nu vor sa lucreze – la numararea voturilor alaturi de dra Anastase, de exemplu – si prefera a sta cocotati pe garduri, acolo unde ar trebui sa stea cotoii. Ei, da, dom’Cotoi, opozitia a impins tara in recesiunea din care guvernul si dom’Basescu se vad nevoiti inca o data sa o scoata fara voia ei.
    Lasind gluma la o parte, in aceste vremuri ale reflectiei si actiunii, e tare neplacut sa constati ca tara a ajuns sa nu mai aiba modalitati de lupta economica. In fapt, nu ma feresc a zice ca cresterea ori descresterea economica romaneasca pare a fi, in majoritate, cresterea ori descresterea companiilor straine stabilite la noi: economia romaneasca, in adevaratul ei inteles, a ajuns sa nu mai aiba un cuvint semnificativ de spus. Arma pe care intentioneaza sa o utilizeze guvernantii este prea slaba iar guvernantii nu pot nici macar avea speranta ca ar putea-o minui cu abilitatea cu care si-a utilizat prastia David. Prea putini bani din acestia vor ajunge in economia romaneasca. Si, din pacate, cu toate tipetele gibonilor guvernamentali, statul este actorul investitional majoritar din Romania: de ce? Of, tot eu sa ii zic si asta lui dom’Cotoi?

  6. La TAIFÂS

    Aseară naţia se tăvăli, pe jos, de râs
    Văzându-l pe Băsescu la „TAIFÂS”
    Cu mica târfă de „ardei umplut”
    (Un dialog, între rebut cu alt rebut !)
    S-a confesat că are muşchiul minţii rupt
    De când lovea ugerul mă-sii pentru supt.
    Minţea beţivul, cu păcat, în Postul Mare
    Că-l vru pe Ponta premier, în februar’e ;
    Având dovezi pe gură, şi ceva în scris
    Că Victor se codea, nefiind circumcis.
    Şi cum discuţia înaltă vizează pelicanul
    Oferta va rămâne în chiloţi, până spre anul.

  7. Un Puiut De Mason Pentru Linistea Romanilor

    Zilele acestea am avut ocazia sa vad directia in care se scurge propaganda desantata facuta de portocalii lu’ Zero Sapte, din pozitia de viitor prezidentiabil sau prim ministru pe viata (se pare ca chiombila nu s-a hotarat inca ce si cum). Probabil, datorita faptului ca Mesia care s-a vrut a fi Basescu, s-a dovedit de fapt a fi Satanta curata, el reusind sa aduca Iadu’ in Romania, noua pleasca portocalie , Zero Sapte, ne este prezentata de politrucii portocalii, nu numai drept noul Mesia, ci si protejatul liderului mondial ocult, care vreme de opt amnisori batuti pe muchie l-a antrenat in regim special, mai ceva decat a fost Rocky pregatit pentru celebra serie holiudiana, pentru a lua fraile puterii in Romania, indiferent de vointa maselor liber exprimata prin vot.
    Promotorul de ultima generatie al coetnicului Domnului Nostru Isus Cristos, respectiv Zero Sapte, nu este altcineva decat ex-lustrabilul procuror si apoi judecator si ministru in cabinetul lui Petre Roman, actualul avocat si nas de cununii si diferite botezuri in tiganie, stimabilul Doru Viorel Ursu, care in cursul zilei de vineri a descins cu o carte scrisa de Alvin Toffler intr-o mana si cu un microfon in cealalta, precum Vasco Da Gama cand cucerea teritorii si deschidea noi linii de navigatie cu crucea pe piept, sabia intr-o mana si Biblia in cealalta, intr-o emisiune la Antena 3 si s-a apucat sa-l tamaie la greu pe Zero Sapte, care conform spuselor sale, intarite de inscrisurile tofleriene nu ar fi altceva decat egalul masonului George Washington la momentul Revolutiei Americane, pregatit insa si luat sub pulpana Marei Oculte Mondiale pentru a face ordine in Tara Lui Dracula.
    Conform teoriei susnumitului ex-procuror dupa pleasca numita Basescu, romanii s-au norocit inca o data calcand in pleasca numita Ungureanu, pleasca pregatita in laboratoarele Iluminatilor aliati cu Lojele Masonice si cu toata suflarea ocultei mondiale pentru a produce o capodopera de lider ce, ca oferta facuta romanilor, nu va putea fi refuzata. Cu alte cuvinte: romani, stati dracu linistiti, nu va mai bateti capu’ cu cine votati deoarece El Lider Mondial vegheaza pe model FNI pentru voi si indiferent pe cine veti sustine voi prin votul vostru, tot Cel Ungurean va iesi castigator.
    De remarcat ca pe langa aceasta prezenta plina de pitoresc a susnumitului Urs in peisajul media teve pe post de Duh Sfant care ne anunta venirea rezervei lui Mesia in plai mioritic, incarnata in persoana lui Zero Sapte, in toata media, inclusiv in lumea bloggeristica, s-a inregistrat in aceasta perioada o efervescenta de-a dreptul induiosatoare intru sustinerea si prezentarea celei de-a doua minuni cu miros sulfuros si maronie la culoare ce ne-a cazut in cap.
    Atatea calitati cate i s-au inventat UTC-istului de frunte Ungureanu, care de la pozitia “cat pe ce sa fie lustrat” a ajuns prin vrerea borfetului de Anastase si al unei legi de tot cacatul sa conteze drept un posibil viitor candidat la prezidentiale, nu s-au mai intalnit de la nasterea lui Superman si pana astazi.
    Insa, cel mai tare si mai tare, imi place apogeul de intelectualitate (sac!)atins de Zero Sapte in viziunea pupincuristilor, care dupa ce ne-au omorat cu cvasi-Cro-Magnon-ul Basescu vin si il aduc pe Tata Intelectualitatii Carpato-Danubiene pentru a ne scoate din mizerie.
    O fi, nu zic nu, insa eu, unul, la mana asta zic pas! si mai incerc o data cu votul, pe principiul lozului in plic “mai trage o data”. Poate de data asta o fi cu noroc (na, ca era sa zic cu Crin!)

  8. Ce spuneti de episodul cu stenograma si propunerea lui Basescu pentru Ponta de a deveni PM? Pai nici eu nu l-as fi luat in serios. Daca a fost, a procedat in stilul binecunoscut, „la misto”. Si de ce as lua postul, ca ma miluieste Basescu? Imi repugna modul asta neserios de a face politica. Chiar il crede pe Ponta prost? Daca il vroia pe Ponta, trebuie sa faca alegeri anticipate si se rezolva…

  9. Pingback: Cateva articole interesante… « Motanul Incaltat

Lasă un comentariu