Dezastrul votului uninominal

         Reforma haotică impusă de Traian Băsescu societăţii româneşti a produs dezastru după dezastru, şi în domeniul bugetar, şi în cel al relaţiilor de muncă, dar mai ales în domeniul politic şi instituţional. Acum, acest dezastru are şi un nume: deputatul Boldea Mihail. Un produs al votului uninominal, care a adus în Parlamentul României, alături de oameni de calitate, atât de mulţi indivizi care şi-au cumpărat locul, încât acum Parlamentul a ajuns nu doar cea mai ineficientă instituţie a democraţiei, dar şi cea mai hulită de cetăţeni.

         Dorită de Traian Băsescu pentru a putea manipula majorităţile guvernamentale, reforma a produs un monstru nedemocratic, numit UNPR, partid care nu are ce căuta în Parlament, câtă vreme nu a fost validat de votul cetăţenilor români. Manipularea majorităţilor este însă o falsă soluţie. Parlamentul este practic blocat în acest moment. Coaliţia guvernamentală nu mai există. Ieri, nu a reuşit să aprobe cererile Parchetului General privindu-l pe deputatul fost la PDL şi migrat la UNPR decât cu sprijinul USL, care, în semn de protest, nu participă la lucrările Parlamentului. De ceva vreme nu s-a mai votat nicio lege. Nici la Senat, nici la Camera Deputaţilor nu mai există cvorum, pe care puterea trebuie să-l asigure.

         Calitatea legiferării este la pământ! Legile importante trec prin angajarea  răspunderii, fapt care a produs alţi monştri, de data asta legislativi. Preţul îl plătesc românii! Şi nu e mic! Iar azi preşedinta Camerei Deputaţilor ne propune o capodoperă legislativă: reglementarea plăţii întreţinerii liftului! Iar un coleg al domniei sale propune o lege care să oblige angajatorii să dea angajaţilor o zi liberă de ziua lor! Ambele foarte sus pe agenda publică! 

         Cred că nu există altă soluţie pentru schimbarea actualei stări de fapt şi pentru recâştigarea demnităţii pierdute a Parlamentului decât revenirea la votul pe listă şi interzicerea migraţiei. Votul pe listă obligă partidele să-şi selecteze oamenii după alte criterii decât capacitatea lor de a susţine financiar campania electorală. Nu putem lăsa banul să devină unicul criteriu de selecţie în politică.

         E nevoie în Parlament de oameni care să cunoască foarte bine tehnica legislativă, care să fie cineva în domeniul lor de competenţe. Mai mult, partidele vor fi interesate şi de promovarea pe liste a oamenilor din cât mai diverse zone ale societăţii. Cu o jumătate din populaţie în mediul rural, câţi deputaţi şi senatori o mai reprezintă? Câţi mai reprezintă zona culturală sau pe cea intelectuală?

         Votul nominal este o paranteză nefericită a democraţiei româneşti. Calitatea guvernării Băsescu-Boc îşi are originea în mediocritatea şi în inconsistenţa Parlamentului. Traian Băsescu şi-a construit o majoritate, cum spuneam, cu preţul discreditării şi aproape al distrugerii parlamentarismului. Este un preţ mult prea mare pentru o ţară care şi aşa nu străluceşte în niciun domeniu semnificativ în UE.

         Acum, vedem ce rol important joacă Parlamentul şi ce probleme ne poate produce ineficienţa lui. Reconstrucţia încrederii în Parlament trebuie să fie prioritatea tuturor forţelor politice responsabile. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

3 gânduri despre “Dezastrul votului uninominal

 1. Pingback: Tragedia de la Toulouse… « Motanul Incaltat

 2. Total de acord, dna Creţu!

  Votul uninominal face partidele să prefere candidaţii cu resurse financiare, umane şi mediatice cât mai mari, transformând lupta electorală într-o competiţie în care cel fără bani şi alte resurse, dar mult mai pregătit politic, intelectual şi uman pentru a ocupa un scaun de parlamentar, este net dezavantajat.

  Votul uninominal face partidele să fie în competiţie pentru oamenii cu notorietate (nu neapărat buni parlamentari). Din acest motiv vedem actori, sportivi şi vedete tv pe post de candidaţi în alegeri.

  Sistemul de vot uninominal este statistic vorbind deosebit de nefavorabil reprezentării politice a femeilor. Liderii partidelor ezită să desemneze femeile pe post de candidaţi din cauza percepţiei că acestea nu au suficientă autoritate ca bărbaţii să ducă bătălia politică.

 3. FĂURITORUL ISTORIEI

  La istorie Radu neam să treacă de nouă, cu toată silinţa. Compensează însă la caricatură, unde Popas cu siguranţă n-ar rămâne indiferent. La un control de rutină, tataie i-a descoperit în cartea de istorie pe un format A5 o caricatură a lui Traian Băsescu sub formă de mădular tatuat cu o ancoră şi BIRUINŢA, iar la bază cu două nuci costelive inegale, botezate : una cu Emil Boc iar alta MeReU ; politca nu are vârstă.
  Aceeaşi carte cu pricina aflată pe banca I-a de la uşă, luată în mână instinctul de mai vârstnicul prof, îşi dezvăluie opera. Profesorul de istorie îi şopteşte :
  – Nu-i era locul în cartea de anatomie, mai bine ?
  – Aşa va rămâne, în istorie, domnule. Vă rog să mă iertaţi !
  Clopoţelul sună. Cartea este băgată cu grijă în rucsac de către făuritorul istoriei…
  De la o vreme Radu ia numai 10 la istorie !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s