Un eşec al democraţiei

         S-a scris, ieri, epilogul unei serii de atentate, care au dus la moartea a şapte persoane în Franţa, trei militari, un profesor şi trei elevi. Militarii erau de origine maghrebiană, profesorul şi elevii (doi dintre ei fiind copiii profesorului) erau evrei. Toţi şapte, însă, cetăţeni ai Franţei. Asasinul lor, de origine algeriană, era, la rândul lui, cetăţean francez, născut şi crescut în Franţa. Se presupune că toţi au fost crescuţi în spiritul valorilor republicane, ale libertăţii, toleranţei, drepturilor şi obligaţiilor egale. Şi, cu toate astea, ura asasinului a fost mai puternică decât valorile, de vreme ce a recurs la un astfel de gest radical, care neagă dreptul celorlalţi la viaţă.

         Compasiunea pentru victime nu are cum compensa pierderile suferite de familiile lor, de societate, în ansamblul ei. Întrebarea mea este dacă putem învăţa ceva din această întâmplare tragică. Şi mă tem că nu. Şi când spun nu, nu mă gândesc la faptul că, de pildă, poliţia va vedea unde s-a greşit şi va îndrepta ce e de îndreptat, la fel şi serviciile secrete, poate şi justiţia. Dar dacă nu înţelegem mecanismul care a generat atâta ură nu vom face necesarul gest reparator faţă de victime. Pentru că episodul acesta de violenţă se va repeta, mai devreme sau mai târziu.

         Eu nu m-aş grăbi să caut explicaţii în fanatismul religios, în ceea ce unii numesc islamo-fascism, în legăturile asasinului cu o ipotetică Al Qaida – mai degrabă fantasmă, decât realitate concretă, deşi se spune că el ar fi vizitat Afganistanul. Mai degrabă gestul lui este unul care atrage atenţia asupra eşecului unei societăţi, democratice în esenţa ei, de a-şi integra membrii, de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

         Cazul asasinului nu este singular, ca eşec al integrării. Părinţii şi bunicii actualei generaţii de tineri de francezi de origine maghrebiană, proveniţi din nordul Africii, s-au integrat foarte bine în societatea franceză şi nu numai: şi în alte ţări, cei stabiliţi în anii 50 şi 60 ai secolului trecut s-au integrat foarte bine, cum au fost turcii în Germania.

         Statul a jucat un rol esenţial în acest succes. După anii 80, odată cu explozia doctrinei neo-liberale şi cu retragerea statului din multe dintre misiunile sale fundamentale, integrarea a fost lăsată pe seama „comunităţilor”. Care s-au marginalizat, s-au scufundat într-un soi de fundamentalism identitar, au dezvoltat mecanisme de solidaritate care neagă valorile comune ale societăţii. Câtă vreme această evoluţie nu a intrat într-un conflict deschis cu statul, cele două structuri s-au ignorat ipocrit, în numele „multiculturalismului”.

         Banda de cartier a devenit un substitut de integrare pentru şcoală. Cei mai mulţi dintre aceşti delincvenţi, care se justifică prin apartenenţa la Islam, nu au nimic în comun cu islamul. Este doar un alibi, o trimitere la un simbol, care le face acţiunea acceptabilă în ochii comunităţii. Ce avea în comun gestul asasinului de la Toulouse cu soarta palestinienilor, care declară că ştiu să-şi poarte singuri de grijă, nu au nevoie de un astfel de „ajutor”? Evident, nimic!

         Fără o legătură directă: banda de cartier a ajuns şi în România un instrument de integrare mai puternic decât şcoala sau munca. Din păcate, şi la noi ipocrizia ne face să ignorăm pericolele unei astfel de evoluţii. Puternicii zilei sunt fericiţi că demolează „statul social”. Mai fac o economie, pentru gloria deficitului bugetar.

         Mă tem că acest episod de violenţă va fi folosit fie pentru a restrânge iarăşi o serie de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, ca în Franţa, fie pentru o răfuială ideologică împotriva stângii, acolo şi aici, dar şi în alte ţări. Dreapta s-a şi grăbit să găsească vinovatul: stânga, care, nu-i aşa, tolerează totalitarismul islamist. Fără să se gândească la faptul că e vorba de un eşec democratic. Este, in primul rand, eşecul politicii dreptei franceze si al strategiilor de reprimare, care au înlocuit integrarea, esecul expulzărilor forţate şi al refuzului de a vedea realitatea.

Reclame

13 gânduri despre “Un eşec al democraţiei

 1. Uite Boldea, Nu E Boldea!

  Dupa ce a dat cu zvastu si a talharit ca-n codru,
  Pe modelul lui Terente, Boldea se da mare lotru
  S-asa cum fugaru-n balta isi batea joc de jandarmi
  Boldea le dadu cu tifla zburand drept la otomani.

  Auzind cum vine duba cu sirenele pornite,
  El isi lua o bocceluta si le-o lua pe dinainte.
  Stau acum ca prostii afara procurorii lui chiombila,
  Si se-ntreaba de sa-nceapa sa cotrobaie prin vila.

  Omu’ lu’ Nea Toader insa e departe si e bine
  Rade de se prapadeste si in tara nu mai vine.
  La avearea ce-a facut-o cat a fost in parlament
  Isi permite chiar si-n Vegas doar asa de-antrenament.

  Geaba jeluie Codruta aratand spre procedura
  Cu tam-tam si’n vazu lumii ea a luat un cap in gura.
  De era in alta tara unde legea-i respectata
  Ea era de mult demisa nu in tron invartosata..

  Dar asa baci este chiombu, el decide ce si cum,
  Kovesi ramane-n scaun chiar de-n jur e totu’ scrum.
  Vom intra in anecdota cu Hayssam ca berbecut,
  Si cu Boldea desantatu’ in turcime disparut.

 2. D-na Cretu,
  Sunt partial de acord cu Dvs. Dupa parerea mea, nu trebuie sa facem confuzia intre banda de cartier si TERORISMUL, intre gangster si terorist. Sa luam un exemplu concret de gangster, sa il luam pe unul mare – Al Capone. Un om dur, fara indoiala. Pentru un astfel de om a ucide era o nimica toata. Cu toate acestea, Al Capone n-a facut ce a facut criminalul de la Toulouse. Pe Al Capone il interesa, desigur, traficul ilegal cu alcool, miscarile benzilor adversare, cum sa faca mai bine evaziune fiscala si tot felul de lucruri de genul asta. Dar nu cred ca i-ar fi trecut prin minte sa organizeze un atac armat la o scoala si sa ucida niste copii si un profesor fara sa-i foloseasca la ceva lucrul asta, asa numai pentru ca sa faca un atentat. Or, atacatorul de la Toulouse tocmai asta a facut…
  De asemenea este o mare diferenta intre un atac terorist si razboiul dintre doua benzi de cartier rivale. In general vorbind, si istoria Mafiei confirma, razboiul intre doua benzi sau clanuri are loc in momentul cand se incalca niste reguli care, pana atunci, sunt respectate de toti cu mare strictete. Spre exemplu, daca la nivelul superior la Mafiei se stabileste ca nu se fac afaceri cu droguri, atunci toti membrii Mafiei se supun cu strictete acestei reguli. In momentul cand unul din clanuri incalca regula stabilita (pentru a obtine un profit mai mare) automat izbucneste razboiul intre clanuri, pentru ca si ceilalti vor incalca regula – lucru ce conduce la stricarea echilibrului de pana atunci. Or, ceea ce s-a intamplat la Toulouse n-are legatura cu asa ceva. In general vorbind, o banda de cartier actioneaza pe un anumit teritoriu , fara sa depaseasca limitele teritoriului respectiv. Iarasi, nu e cazul in ceea ce priveste ceea ce s-a intamplat la Toulouse.

  „Asasinul lor, de origine algeriană, era, la rândul lui, cetăţean francez, născut şi crescut în Franţa.”

  Al Capone era de origine italiana, cetatean american, nascut in SUA si, cu toate acestea, dupa cum am aratat, e o mare diferenta intre Al Capone si asasinul de la Toulouse. De unde rezulta ca asasinul de la Toulouse nu e un gangster, ci este un terorist.

  „ura asasinului a fost mai puternică decât valorile, de vreme ce a recurs la un astfel de gest radical, care neagă dreptul celorlalţi la viaţă”

  Terorismul nu tine cont de valorile de care vorbiti Dvs. Al-Qaida are alte valori, opuse valorilor de care pomeniti. Jihadul, in viziunea Al-Qaida, are alte valori decat cele „republicane, ale libertăţii, toleranţei, drepturilor şi obligaţiilor egale”.

  „Cei mai mulţi dintre aceşti delincvenţi, care se justifică prin apartenenţa la Islam, nu au nimic în comun cu islamul.”

  . De acord cu Dvs., dar cu Al-Qaida pot avea ceva in comun…
  Al-Qaida, dupa parerea mea, nu este o fantasma. E o realitate, din nefericire. Al-Qaida nu e Mafie, dar e o organizatie constituita si organizata (deci numai din punctele acestea de vedere) dupa modelul unei organizatii mafiote. Lucrul acesta se vede, dupa mine, din modul lor de a actiona. De aceea lupta impotriva Al-Qaida trebuie facuta si cu mijloace specifice, pentru ca nu toti musulmanii sunt membrii acestei organizatii (marea majoritate). Trebuie luptat exact asa cum se lupta impotriva Mafiei, pentru ca lupta sa fie eficace.
  De ce un om crescut in „spiritul valorilor republicane, ale libertăţii, toleranţei, drepturilor şi obligaţiilor egale” ar adera la Al-Qaida? Aici sunt de acord cu explicatiile Dvs. care vizeaza, in principal, un esec al integrarii cetateanului respectiv in societatea franceza. Insa Dvs. ati punctat bine: „se presupune ca toti au fost crescuti asa”. De acord, sa presupunem ca toti au fost crescuti in spiritul acestor valori. Dar, dupa cum spuneam, marea majoritate a musulmanilor nu sunt teroristi si membrii Al-Qaida. Se poate insa intampla ca unii dintre ei, putini la numar, sa adere la Al-Qaida, ceea ce e si in interesul acesteia de a racola noi membrii…

 3. Pingback: Reşiţa strigă : INDIFERENŢA ŞI TĂCEREA TE FAC COMPLICE CU PUTEREA ! « Sfinxul

 4. Vanatorul De Scalpuri IV

  Dupa fulminantele succesuri obtinute de Casa de Filme Cotroceni cu seria castigatoare a nu mai putin de 50 de premii “Zmeura de Aur” a Vanatorului de scalpuri I,II si III, iata ca zilele acestea intr-un secret de productie total este lansata si partea a IV-a a acestei serii mult iubite si supervizionate de poporul mioritic.
  Daca in seriile anterioare aventurile Vanatorului de scalpuri ne-au purtat de pe taramurile irakiene, in cele americane si apoi indoneziene in cautarea unor infractori vestiti, dovediti pana la urma in lupta de Vanatorui de Scalpuri, seful tribului de piei scofalcite de foame si de frig din Rezervatia Europeana aflata in spatiul carpato-danubian, nimeni altul decat Cinzeaca Gatlej de Aur, de data aceasta respectivul sef de trib ne poarta cu el in urmarirea pe taram african a alesulului tribului in Sfatul Batranilor, initial indianul Mana de Shutz, imbogatit in urma afacerilor imobiliare cu wigwam-uri luate cu japca, pe ai caror proprietari i-a ajutat sa se intalneasca mai repede cu Manitu, dupa ce le-a falsificat actele de proprietate si care dovedit de shutz si-a schimbat numele in “Picior de Gazela”. Sub acest nou nume dus a fost cand a auzit zurgalaii poterei fetelor palide trimisa sa-l salte, de l-au cautat procurorii si-n cur si nu l-au gasit, el adastand mai nou derularea evenimentelor pe continentul negru.
  Conform scenariului noii serii, seful de trib Cinzeaca Gatlej de Aur, vazand neputinta serifilor constituiti in potera fetelor palide, s-a vopsit pe fata in culorile razboiului, a ingropat pipa pacii, si-a luat mocasinii, tomahawk-ul, cutitul de omorat grizzly si arcul cu tolba de sageti si-a pus pe cap bandana cu pana de vulpe, si a dat ordin sa se aprinda pe varfurile muntilor focul din fumul caruia a anuntat poporul ca a dezgropat securea razboiului si ca va porni personal in cautarea lui “Picior de Gazela” pe care, pe modelul lui Osama bin Laden, il va cauta si-n gaura de sarpe si-i va lua scalpul din care eventual isi va face el o mesa cu care sa-si acopere deficitul cranian de pilozitate. Tot prin fumuri, Cinzeaca Gatlej de Aur si-a anuntat supusii ca seful iscoadelor sale, Meleaca Urechi de Magar l-a anuntat ca respectivul s-ar ascunde in Kenya, motiv pentru care el va incaleca pe murgul “Taifun”, isi va face curaj cu o mare doza de apa de foc scotiana din care isi va lua si la drum rezerve insemnata si, insotit doar pana la granita de ibovnica minoritara rroma Nutzy Popou de Vaca adoptata de tribul de piei scofalcite de foame si de frig patronat de el, va pleca mintenas in urmarirea delicventului in inima Africii.
  In acest timp delicventul, prin sistemul african de comunicare generic denumit tam-tam, a aflat despre planurile lui Cinzeaca si printr-un porumbel calator i-a transmis acestuia ca nu mai este in Kenya, ci ca a luat autobuzul de doua si juma dupa amiaza si a plecat la un safari in Congo, unde se va antrena pe post de vanat urmarit de vestitii lei africani, pentru a-i putea face fata la momentul confruntarii. In acelasi mesaj l-a informat pe Gatlej de Aur ca daca ajunge cumva la coliba pe care si-a inchiriat-o in Congo sa nu bata la usa, deoarece mai iese el din cand in cand sa vada cine-l cauta.
  Aici se incheie prima parte a acestei ultime serii, spectatorii asteptand cu sufletul la gura intr-un suspans total demn de un film semnat Alfred Hitchcock deznodamantul acestui nou film de aventuri.
  Nu putem incheia fara sa dam distributia acestui film, producator, regizor etc.:
  Cinzeaca Gatlej de Aur: Basescu Traian
  Mana de Shutz si apoi Picior de Gazela: Boldea
  Meleaca Urechi de Magar: Seful SIE Melescanu
  Nutzy Popou de Vaca: Elena Udrea
  Murgul “Taifun”: chiar murgul “Taifun”
  Scenariul: Serviciile Romane de Informatii
  Muzica: Salam si Gutza
  Regia: Procuratura Generala a Romaniei
  Producator: Casa de Filme Cotroceni&Base

 5. EU NU EMIGREZ ÎN CONGO !! MEREU L-AM VOTAT PE BOMBO !!
  D-aia sunt suduită ŞI de parte a pesedelei de pe feuda ” ayatollahului ” Frunză”verde ”, printre altele, of course…
  CHIAR SE IMPUNE SĂ FIU MĂTURATĂ DIN OGRADA PESEDELEI PENTRU CĂ… NU TAC, PENTRU CĂ VREAU CA OPOZIŢIA SĂ FIE OPOZIŢIE NU O-POZIŢIE ???

  Reşiţa strigă : INDIFERENŢA ŞI TĂCEREA TE FAC COMPLICE CU PUTEREA !
  De-ar auzii ŞI Opoziţia…. ar fi cu noi, lângă noi, alături de noi, Oamenii din Piaţă, aceşti ne-buni frumoşi ce ţin ridicat stindardul SCHIMBĂRII !! Poate de mâine…
  Rămâne cum am stabilit, NOI, cei ne-buni pentru lumea voastră ” bună ” : JOS bă-SECU !!, JOS Frunză”verde ”-Mitul de care se-mpiedică încă prea mulţi !!
  Suntem puţini în stradă, puţini dar SUNTEM ! Şi suntem zi de zi, în fiecare zi ! Noi NU cedăm !
  noi NU cedăm,
  iar votul nostru de-l voiţi,
  alăturaţi-vă, veniţi,
  de-o frunză beată vă împotmoliţi
  sau vă decideţi şi ieşiţi… ?..
  Aşa…. NU se mai poate !! România vrea dreptate şi-aceasta şi în Caraş-Severin SE POATE !!!
  “Şi chiar de nu voi fi un far, ci doar o candelă, ajunge. Şi chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, căci m-am străduit să aprind lumina”. ..
  PD-L e de ceva timp în campanie!
  Campania PD-L se desfăşoară sub sloganul : ŞORICUL GROS ŞI TOBA MARE …
  Sloganul PD-L îi inspiră şi pe alţii… DIN PĂCATE !
  NU, NU pe toţi şi ATENŢIE, NU GENERALIZĂM…. aşadar să se simtă DOAR cei în cauză, DOAR cei cu bube-n cap… Va să zică aviz AMATORILOR, că profesionişti geaba se dau că judeţul e tăt portocaliu.
  Cum nu e deajuns că ” ne-au ciuruit ”, tot ” un fleac ” , din păcate, ŞI pentru partea aceea a Opoziţiei, pe numele ei O-poziţie care în loc să se războiască cu adversarii, cu pedelichelele&co, cu înverşunare se asmut cu toate ” armele din dotare ” şi metode bag seama plagiate de prin ograda… ca să vezi, a ” adversarilor ”, a pedelichelelor, ofensaţi foooarte, zdronc taman pe ” nesimţiţi ” care-şi permit să EXISTE şi SĂ FACĂ OPOZIŢIE, SĂ FIE-N OPOZIŢIE ŞI-N LOCUL LOR , că dacă ei DOAR mimează ( deh, numai cât să dea bine la ” ăia de la Centru… ”… )…
  Unde naiba s-a mai pomenit să anihilezi Opoziţia, tu, O-poziţie, decât numai pe feuda ” ayatollahului ” Frunzăverde, un MIT de care continuă să se împiedice vitejii care ne dau lecţii de ” moralitate ” şi care de fieşcare dată cu ocazia Alegerilor ies la interval cu aceleaşi ” scuze ” răsuflate de care râd şi pruncii în faşă, cică ” nu se poate… Frunzăverde nu poate fi înfrânt … ”, bla, bla, bla….
  Hajda, de… !! Zâi aşe…. apăi să nu vă ia dracu, hmmmm ? Juraţi-vă voi pe odoarele voastre că nu se poa !! Ştiu, ştiu… Sibilla e ” nebună ”, habar nu are de ” politică ”, ” nu vă învaţă pe voi politica o nebună ”, am încheiat citat din … clasicii aşa zişi adversari ai pedelichelelor.
  Face Sibilla înţelegeri prin teritoriu cu UNPR-ul, minte Sibilla Centrul, mimează Sibilla Opoziţia, are Sibilla afaceri cu oareşce ” distinşi ” de prin PD-L, umblă Sibilla cu fofârlica… pe urmele Sibillei sunt jurnaliştii de investigaţie, Sibilla se închină baronului Frunzăverde, Sibilla-i pupă labele şi inelul masonic baronului, Sibilla e dezinteresată de interesele celor mulţi, Sibilla e UNICA şi cea mai arzătoare problemă a ” pesediştilor ” în calea propăşirii neamului de farisei, Sibilla ….
  OMORÂŢI-O pe … Sibilla!
  Cum de ce ? Păi pentru că Sibilla : ” nebuna ”, ” nesimţita ”, ” poiata chioară ”, ” curva ordinară ”, ” neica-nimeni ”, etc, FACE OPOZIŢIE !!!!
  CRIMĂ, nu alta ! Aşa cevaaaa…
  Păi, băi, muheri în izmene – că doar la atât se reduce ” putinţa ” voastră de pămpălăi, să vă luptaţi cu furnici, în rest, faceţi sluş, prăpădiţilor – da de ce aveţi nevoie de gaşcă, haită, să luptaţi cu… Sibilla, dar nu sunteţi în stare să câştigaţi Alegeri de cam mulţi ani? De ce tremuraţi din toate încheieturile şi faceţi spume şi o sută de întruniri ultra-secrete c-a spus Sibilla aia şi ailaltă, a scris Sibilla aia şi ailaltă, strică Sibilla ploile şi ” strategiile ” că-i măcăne meliţa şi dă nume, date, fapte.. ? Ce naiba, baştanilor ! Încetaţi să tremuraţi ! Ia mai dă-i dracu pe îi de la Centru, doar nu se uită-n gura ” prostimii ”, tot voi îi faceţi cum vă e placul şi voia ! Ce, idioţii de la Centru trăiesc bine-n teritoriu ?
  O singură bubă rămâne şi aceea stă să plesnească din pricin(i)ă de ceva necunoscute de Centru:
  – scăpaţi de ” problemă ”, Sibilla, ciuruiţi-o, aut din peisaj cu ne-buna…. se dovedeşte DUPĂ un timp că trebile merg în aceiaşi direcţie prin bătătură şi rezultatilii fi-vor răsunătoare dar de ” succesuri ”… prin urmare, pe cine va durea căzătura apoi… ?
  – realizaţi că după toţi oamenii sacrificaţi pe altarul bunăstării voastre perso , după ce veţi fi scăpând şi de ultima piedică, Sibilla, după ce nu veţi obţine numărul de voturi măcar echivalent cu numărul de membrii de partid, va trebui să daţi socoteală, nişte explicaţii şi nu va mai ţine ca pe vremea Prostănacului ?
  – realizaţi că orice aţi mai spune despre Sibilla, ori câte scenarii vi-ar mai făta mansardele, oricât vă mai învârtiţi pe după cireşi : Sibilla NU candidează pentru nimic, NU are afaceri, NU vizează posturi, funcţii, titluri ci DOAR o viaţă de normalitate, un trai decent pentru cei mulţi, deci credibilitatea furnicii rămâne-n picioare ?
  – mulţi dintre voi, panglicarii, sunteţi dovada vie a ceea ce corect a descris brate MILE :
  ” De toate are tara asta. Si mesteri mari dar parca si prea multi panglicari.
  Mesterii mari nu se coboara niciodata la nivelul subteran in care colcaie panglicarii. Panglicarii la randul lor se cred toti mesteri mari si fac crize daca le spui verde’n fata ca nu e deloc asa. ( … ) … Toti au un element comun insa. Primata din care se trag. Sunt le fel de prosti si tremura din toate articulatiile daca ai gura sloboda si le spui asta in fata. Te ameninta cu las ca iti arat eu cand de fapt au trecut demult de perioada in care trebuiau sa arate si oricum …n-ai cu cine ba n-ai cu cine…niste taranoi. ”
  Ciuruind-o pe Sibilla demonstraţi care e ” diferenţa ” dintre voi şi pedelichele… Faceţi asta! N-aveţi ambiţie!
  Că dacă una bucată GUŞTER, specialist în şantaj, fără de care nu poate exista / respira partidul o cere cu insistenţă… e ” musai ”, deci : OMORÂŢI-O PE SIBILLA !
  Numai că… : Sibilla va face în continuare Opoziţie, va răcni în continuare ” JOS Frunzăverde !! ”, va denunţa în continuare ticăloşia care NU are culoare, va da în vileag făţărnicia, trădarea, ipocrizia… iar NU Sibilla va da cu subsemnatul nici la Centru după eşec, nici în faţa oamenilor care NU MAI TAC.
  Deocamdată : ŞORICUL GROS ŞI TOBA MARE… Şi nu e vorba de furnici… Dar e vorba de hăia de se-nghesuie la troaca cu lături şi mai şi guiţă fals!!
  Vorbim DUPĂ Alegeri !!
  Iar DUPĂ Alegeri, Victor Ponta NU va avea nicio scuză că n-a ştiut…
  Va face Procurorul ceva acum, îi va atenţiona au ba, ne vom convinge cu siguranţă. Noi, cei care spunem lucrurilor pe nume CU conştiinţa curată!
  Personal, eu, Sibilla, m-am străduit cât am putut :
  “Şi chiar de nu voi fi un far, ci doar o candelă, ajunge. Şi chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, căci m-am străduit să aprind lumina”. …
  Şi ştiu c-am mai spus, dar îmi place s-o repet, căci intuiesc că NU în zadar : ”Cei care mor pentru o idee sunt eroi al căror unic testament este un singur cuvânt: continuaţi!”
  Cred în BINE şi la fel cred că se pot câştiga Alegeri şi-n Caraş-Severin ! Ce-i aia ” nu se poate ” ? NU există să nu se poată ceva ce vrei cu toată fiinţa !
  http://sfinx777.wordpress.com/2012/03/25/resita-striga-indiferenta-si-tacerea-te-fac-complice-cu-puterea/

  MULTUMIRI PNL !!! ASTEPTAM REACTIA PSD…
  Partidul Naţional Liberal ‎Sibilla Erithreea – felicitari pentru grupul de protestatari. Oferiti un exemplu pe care din pacate prea putin romani se arata dispusi sa il urmeze. Dar aceasta nu scade cu nimic valoarea exemplului.
  http://www.facebook.com/pnl.ro

 6. Ghetourile din suburbii erau bine mersi si pe vremea lui Mitterand si in anii 90 cand a fost un prim -ministru socialist. Franta are totusi o politica sociala dintre cele mai generoase din UE.
  Nebunii sunt nebuni. Cel din Oslo sau cei care au facut vinatori prin magazine sau scoli in Olanda, Suedia sau Germania nu erau deloc defavorizati. O ideologie extremista sau alta poate sa-i motiveze pe o anumita directie pe nebuni. Altfel se duc la coafor si impusca la gramada.

 7. Foarte buna analiza! Motivele escaladarii violentei extreme sunt complexe, dar tin in primul rind de acest tip de ordine mondiala, de societate implantata mecanic in toate tarile „eliberate”, de acest tip de capitalism, corupt si corupator, care agreseaza zilnic prin re-distribuirea bunastarii unei natiuni spre cei care deja au suficient ignorind pe cei 99%, de aceast gen de Uniune Europeana care nu genereaza prosperitate, siguranta vietii de familie, si in final solidaritate si siguranta pentru cetatenii ei. E de fapt tipul de societate individualista unde „dreptatea” se administreaza anarhic cu arma, fortele de politie raminind sa faca curat dupa macel. Prevenirea crimelor, care este rolul societatii, nu mai are loc.

  Mai poate democratia sa intoarca pagina? Sau fortele raului sunt atit de puternice incit au pus democratia sa lucreze exclusiv pentru ei, in perpetuitate?

 8. Cum se tine o turma de oi intarcata? Cu dulaul. Ei bine, dulaul occidental a latrat incontinuu la Romania, din ’89 incoace, la oile corupte din turma romaneasca, creind impresia ca Romania e patria coruptiei, si ca romanii au trademark la hotie. Si fraierii de romani chiar cred asta, se imbujoreaza rusinati de rusinea unor conationali, si de multe ori isi ascund nationalitatea. Nu, acuzele repetate de coruptie sunt parte a unui plan, un instrument politic de influentare a politicii unei tari, inclusiv a justitiei, asa cum unii politicieni ai opozitiei, vinati pentru termopane, pixuri si pliante, stiu foarte bine.

  Va ma aduceti aminte ce ne mai puneau la colt ambasadorul UK, al Olandei, si dl Guest mai demult? Ce ne mai infiera Madam Nicholson in Parlamentul Europena? Eu nu uit.

  Perfidie si ipocrizie mai mare decit al albionului mai rar. Marea Britanie a fost cutremurata de un scandal de proportii de coruptie gigant, cu bani seriosi ce se impingeau ca barosanii sa aiba acces la primul ministru britanic:

  „Mr Cruddas was secretly filmed saying that a donation of £250,000 gave „premier league” access to party leaders, including private dinners with Mr Cameron and Chancellor George Osborne, and with any feedback on policy shared with Downing Street staff….”

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17507447

 9. Pingback: Ce face Marea Britanie pentru integrarea imigrantilor romani? « Motanul Incaltat

 10. Noi nu avem ce sa invatam,politicienii da.Ei pot face bine sau rau unor popoare.Niste politici gresite duc la aceste atentate.Din cauza unei politici gresite a aparut Bin Laden.Si acesti oameni nu au fost nebuni.
  Daca ma iau dupa francezul asta de origine algeriana,intr-un fel a avut dreptate.A razbunat moartea unor copii palestinieni.Evreii i-au macelarit.
  Evreii conduc lumea.Sarkozy e al lor,Merkel e a lor,FMI e al lor.Evreii par sa aiba tot,au avut si presedinte american.Nu e bine ce se intampla.

 11. De La “Il Scot Din Gaura De Sarpe” La “Nu-i Frumos Ce Faci, Vino Singur Acasuca” !

  Dupa ce cu o zi inainte, prezidelu se invartosase mai ceva decat dumneai dupa o supradoza de Viagra, amenintand ca-l va scoate pe Boldea de ciuf si din gaura de sarpe, probabil ca semnalele primite de la acesta pe cai oculte, conform carora daca n-o lasa mai moale, “pac si Boldea la Rasboiu’” in prag de campanie cu mizeriile din pedeleu ieri, Cinzeaca Gatlej de Aur, la plecarea de pe Otopeni, a lasat-o moale, da’ moale de tot, reusind performanta de a lua aeru’ si a-i lasa cu gura larg cascata pe romanii care au avut “privilegiul” sa-i auda ultimele declaratii referitoare la caz. Iata ce ne-a spus Zeus la plecarea sa in Coreea de Sud:
  “Nu am să vă spun cum a zis ministrul de externe că nu este o problemă importantă. Este o problemă foarte importantă că este vorba de un român. Este localizat şi în orice moment se poate produce o reţinere a lui. Nu este în interesul nostru să se producă o reţinere a domnului Boldea pentru că este vorba despre un cetăţean care a plecat legal şi trebuie ferit de detenţia pe teritoriul unui stat străin. Trebuie să îl convingem să se întoarcă prin intermediul autorităţilor române.”
  Analizand putin cele spuse de chiombila se pot desprinde vreo trei ipoteze de lucru din decizia de a lasa lucrurile la mana “convingerii” autoritatilor romane.
  1. Ca acest lucru chiar sa se intample si Boldea spasit, cu lacrimi in ochi si cu cenusa in cap, sa se suie in primul avion si sa vina sa se dea legat la Bucuresti.
  2. Ca Boldea sa fie ceva mai pragmatic si sa nu vrea sa se mai intoarca pe meleagurile natale, indifedrent de “puterea de convingere” a autoritatilor romane, atata timp cat deasupra capatanii sale pluteste mandatul de arestare
  3. Ca pe model Eichman din America de Sud, sau Sacalul din Africa, “autoritatile” romane sa-l convinga pur si simplu prin rapire (sac!) si sa-l aduca balolt in tara.
  Daca este insa sa ma intrebati pe mine, eu merg pe varianta 2, mai ales ca Cinzeaca a tinut sa-l asigure sa-si tina gura la schimb cu promisiunea ca nu-l va mai scoate din gaura de sarpe, ci va astepta ca el sa se lase convins sa vina in tara de buna voie si nesilit de nimeni.
  In situatia aceasta nu putem decat sa ne imaginam dimensiunea santajului cu care Boldea ii ameninta pe alde pedelisti in frunte cu nen’su Toader, Deget de Fildes, acum in prag de campanie electorala, ceea ce da cu totul si cu totul alte dimensiuni cazului Boldea.
  In sfarsit om trai si om vedea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s