Prea târziu

        Hemoragia de senatori şi deputaţi ai puterii continuă. Numele celor care pleacă nici nu mai contează, în aceste condiţii. Mulţi dintre ei sunt practic necunoscuţi, abia acum au intrat în atenţia publicului. USL are majoritatea în Senat. Din păcate, e mult prea târziu, pentru că oricum Parlamentul este blocat şi acest blocaj se va amplifica. Abia acum înţelegem cât de necesare ar fi fost alegerile anticipate: pierdem un an critic, care va face diferenţa între a ne afunda şi mai mult în recesiune şi între a fi relansat economia.

         Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu este disfuncţional, aş zice că este un non-guvern. Nu este articulat, nu ştie ce are de făcut, premierul stabileşte obiective nerealiste, cum a fost cel privitor la creşterea încasărilor ANAF cu 2 miliarde de euro în 60 de zile. Asta a avut efecte contrare celor scontate, pentru că Fiscul s-a pus cu japca pe firme care şi aşa erau la limita supravieţuirii. Dacă dorea să-l schimbe pe Blejnar, premierul o putea face şi fără să inventeze pretexte.

         Acum, premierul îşi negociază supravieţuirea, ţinând cont de faptul că săptămâna viitoare se votează Moţiunea de Cenzură a USL. A fost în pelerinaj pe la partidele coaliţiei guvernamentale. PDL, disperat, a schimbat tactica: le interzice deputaţilor şi senatorilor lui să fie în sală la vot. Nici măcar tactica neparticipării la vot nu mai funcţionează, dacă s-a apelat la acest non-sens politic şi democratic.

         Poate că până săptămâna viitoare vor mai dezerta şi alţi parlamentari ai puterii. Este foarte probabil ca Moţiunea să treacă. Şi atunci intrăm pe un teren necunoscut, pentru că totul este la limită. Din punctul meu de vedere, este o singură soluţie, în cazul în care Moţiunea trece: partidele să ajungă la un acord politic pentru comasarea alegerilor locale cu acelea parlamentare. După care să-i ceară președintelui să numească un guvern interimar, cu o misiune unică, dincolo de gestionarea treburilor curente: organizarea alegerilor.

         Măcar aşa nu pierdem un an, ci câştigăm o jumătate de an. Ceea ce nu este puţin lucru. Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, PD-L să se dovedească responsabil şi să facă un gest pe care ar fi trebuit să-l facă de mult: să accepte realitatea şi să susţină perfectarea acordului şi comasarea alegerilor pe 10 iunie. Nu trebuie să se teamă de perioada de opoziţie: există ceva şi mai rău decât asta. De exemplu, să nu mai intre în Parlament.

        Dacă îşi face socoteala că poate năpârli şi din toamnă românii să dea de alt PD-L, cu aceeaşi pălărie, şi aşa să se lase păcăliţi, înseamnă că nu mai are nicio legătură cu realitatea. Singurul lucru care îi mai poate salva, într-o oarecare măsură, ar fi acest gest de responsabilitate: plecarea de la guvernare. Fereastra de oportunitate este foarte mică. După care, indiferent ce ar face, va fi prea târziu.  

3 gânduri despre “Prea târziu

 1. Pingback: Franta si SUA « Motanul Incaltat

 2. Chiombius Traianus Eternus, Quo Vadis?
  Fi

  Roma antica. Palatul imperial din Cotrocenius. Sala de ceremonie si banchete. Pe un tron din fides si aur situat pe un piedestal opus intrarii in sala, Imparatul, Chiombius Traianus Eternus, imbracat intr-o toga purpurie si cu o simpla coronita de lauri pe chelia care aduce din ce in ce mai mult la aspect cu cea a predecesorului sau Iulius inainte de a striga “Si tu, fiul meu, Brutus” si a cadea spintecat de pumnalele conspiratorilor pe dalele senatului roman, sta posomorat si ganditor in asteptarea evenimentului.
  Garbovit de grijile din ce in ce mai mari ale Imperiului, cu autoritatea scazuta sub orice limita, umilit din ce in ce mai tare de catre plebei, cu viata sexuala redusa la zero din cauza unei nenorocite de impotente galopante, cu rezerva de licoare scotiana aproape pe terminaate, fara posibilitate de reintregire, cu perspective sumbre in ceea ce priveste libertatea sa fizica etc Chiombius s-a gandit sa dea un banchet la care si-a invitat fostii tovarasi de lupta pentru a mai destinde putin atmosfera sumbra care-l inconjoara de ceva timp.
  Intr-un colt al salii, Ungureanus Septius Evreus, mana sa dreapta, asezat pe un scaunel isi noteaza pe o tablita de ceara cu un stilet din aur facut cadou chiar de imperator cu ocazia numirii sale ca Sef al Iscoadelor Externe ale Imperiului, ultimele ordine ale imparatului privind pauperizarea pana la jupuirea de vii a plebeilor veterani si nu numai.
  In coltul opus Elena Nubiana din Plescoi, vopsita galben la par, imbracata sumar si cu cealalta sclava preferata a imparatului Roberta Daca din Ploiesti, imbracata la fel de sumar si suparata foc deoarece ii plesneste sutienul pe ea si-i dau carnurile afara din chilotei, exerseaza unul din dansurile din buric, preferat de ilustra gazda a banchetului.
  In celalalt colt, poetii si luminatii imperiului Patapievicescus, Liiceanus si Cartarescus, traci neaosi din Galia, isi verfifica patrunsi de emotia momentului ultimele versuri si discursuri omagiale dedicate Cezarului si pe care urmeaza sa le declame in fata audientei portocalii deja in formare prin sosirea primilor invitati.
  In sfarsit, in ultimul colt al incaperii, guristiii imperiului, Gutza Rex si Florianus Salamus, insotiti de tarafurile personale de harpisti si tamburinisti isi verifica la fel de patrunsi de vraja momentului imperial textele manelelor omagiale pe care le vor interpreta in curand spre slava Cezarului.
  La un moment dat maretia si pacea acestui tablou sunt intrerupte de intrarea impetuoasa si brusca in scena a Sefului Iscoadelor Imperiale Domestice, Maiorus Sereistus care raporteaza sefului fara alte introduceri in afara de nelipsitul salut roman:
  – Ave Cezare, veteranus se strang cu miile in piata palatului.
  – Ave si tie Maiorus, raspunde incruntat Chiombius. Si ce vor veteranii?
  – Pai, satui de circ ar vrea si ceva panem si daca se poate banii furati din pensiorum inapoi.
  – Maiorus, du-te si transmite-i Sefului Garzii Pretoriene, Sibelius Sepepistus ordinul meu: “garda moare, dar nu se preda !”, cu alte cuvinte sa bata la bosorogi pana le baga mintile in cap si se multumesc numai cu circum.
  – Am inteles, am zburat!
  Acestea fiind zise, Chiombus dadu semnalul inceperii banchetului. Nu trecu nici jumatate de ora pana cand in sala isi facu aparitia chiar Sibelius Sepepistus, cu platosa de Kevlar strapunsa de o carja, atarnandu-i pe un umar, cu un obraz tumefiat si buza sparta care raporta printre dinti (ocazie cu care si scuipa vreo doi):
  – Cezare, veteranus ante portas!
  – Si ce mai asteptati, Sibelius, sa strige :”iesi afara, javra ordinara” ? Pe ei, pe mama lor de pensionari nenorociti si imbuibati cu pensii nesimtite.
  – Am inteles ! Si dus a fost.
  In scurt timp, din curtea palatului, dominand versurile manelei “Traianus unicus pater nostrum est”, interpretata de Salamus, incepu sa se auda ecourile unei lupte crancene purtate de pretorieni impotriva veteranilor, lupta care pe langa vaiete si zgomot de ciomege date vartos pe spinarile veteranilor se mai auzea timid din cand in cand si cate-o reactie de-a acestora de genul: “da-i la cap cu carja”, “arde-l cu bastonu’ la gioale” sau “care mi-ati vazut, bai, proteza?”. Tot acest vacarm fu intrerupt imediat ce seful veteranilor, Pensionaris Puberus, fu capturat, legat de maini si de picioare, urcat in lectica Garzii Pretoriene, de unde profetic, cu o voce sugrumata de mainele vajoase ale lui Sepepistus, reusi totusi sa mai strige, printre gratii:
  – Traiasca Feudalismul viitorul de aur al omenirii!
  Acest ecou stins, in sala de ceremonii a palatului reincepu cu si mai mult chef banchetul inviorat si de aparitia nubienei Elena din Plescoi care, pe ritmurile lui Gutza Rex, incepu sa-si miste lasciv soldurile si buricul impodobit cu un piercing breloc bustul imparatului.

 3. Este imposibila organizarea alegerilor anticipate parlamentare impreuna cu cele locale, odata ce curtea constitutionala a dat deja un verdict( ce naiba chiar nu canditi putin), dar acest lucru s-ar putea realiza pe 29 iunie.
  Este o data rezonabila si banuiesc ca ar putea multumi pe toata lumea (daca s-ar decide acest lucru si motiunea va trece).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s