Ce urmează după Moţiunea de Cenzură?

 
         Mâine se discută şi apoi se votează Moţiunea de Cenzură depusă de USL. Despre scenariul în cazul respingerii ei nu are rost să discutăm. Oricum guvernul nu va ieşi întărit, ci doar va continua să agonizeze, în condiţiile în care majoritatea parlamentară, în ansamblul ei, şi PDL, în particular, vor continua să se descompună.
         Acum este de discutat ce se va întâmpla dacă Moţiunea este aprobată de Parlament. Sigur, va fi o victorie a Opoziţiei, şi asta contează, la nivel de imagine. Ar fi confirmarea oficială a faptului că majoritatea guvernamentală nu mai există. Ce urmează însă după asta?
         Prima întrebare: cei care au votat împotriva guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu constituie o nouă majoritate, capabilă să dea vot de învestitură unui guvern al USL? Nu ştiu dacă răspunsul la această întrebare chiar este pozitiv. Întrebarea este importantă, pentru că una este un vot în favoarea Moţiunii (care poate fi motivat de diverse lucruri, care să nu aibă nimic în comun cu dorinţa de avea un guvern al actualei Opoziţii), alta un vot în favoarea unui guvern USL. Deocamdată nu ştim cine şi de ce va vota împotriva Guvernului, mă refer la parlamentarii proveniţi din rândurile actualei majorităţi.
         Sunt de acord că USL trebuie să-şi asume guvernarea asta intermediară. Dar să şi-o asume nu pentru un guvern politic, ci pentru un guvern de serviciu, cu o singură misiune: organizarea corectă a alegerilor.
         Să nu uităm că un guvern politic trebuie să-şi asume un alt program de guvernare, în condiţiile în care nu se pot schimba nici Bugetul de Stat, nici condiţiile impuse de acordul cu FMI. Bugetul poate fi rectificat în limite foarte strânse, iar pentru re-negocierea Acordului e nevoie de timp. Mai mult, lucrurile sunt complicate de plecarea lui Jeffrey Franks şi de venirea unui nou reprezentant al FMI.
         Nu ştim încă rezultatele acestei runde de verificări din partea FMI. Din paisprezece condiţionalităţi, obiective asumate de guvern, sunt îndeplinite doar patru. Nu poţi să condamni în Moţiune privatizările grăbite, ca apoi să te trezeşti obligat să le faci, pentru că te strânge cu uşa FMI.
         Mai există şi factorul „Băsescu”. Un guvern al USL ar fi mană cerească pentru Traian Băsescu, în încercarea lui de a se salva, prin salvarea PDL de la dezastru în alegeri. Guvernul USL ar fi ţapul ispăşitor perfect! Vor urma linşaje mediatice în serie, presiuni pentru mărirea salariilor bugetarilor, în condiţiile în care economia este în recesiune, şi multe altele. Nu cred că e cazul ca USL să deconteze proasta guvernare a PDL, hoţiile şi abuzurile puterii portocalii.
         Acum, USL ar fi prea slabă, în Parlament, pentru a putea gestiona eficient coabitarea cu năbădăi cu un preşedinte imprevizibil. O coabitare cât de cât normală ar fi posibilă doar după alegerile parlamentare, când va exista o majoritate clară şi puternică, capabilă să-l suspende în orice moment, în cazul în care încearcă să-şi depăşească atribuţiile şi să se bage peste guvern, cum îi este obiceiul.
         Deci, după mine, cea mai bună soluţie ar fi un guvern neutru politic, care să organizeze corect alegerile şi să gestioneze problemele curente ale ţării. Ideal ar fi ca, după trecerea Moţiunii, partidele parlamentare să ajungă la un acord pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru cuplarea alegerilor parlamentare cu acelea locale. Nu cred că ar fi posibil un astfel de acord, deşi el trebuie evocat la consultările de la Cotroceni. Ar fi în logica interesului naţional.
         Despre toate astea vom vorbi, cu siguranţă, de mâine încolo. Credinţa mea este că acum aprobarea Moţiunii este posibilă. Important este să gestionăm corect această victorie, pentru a nu se întoarce împotriva noastră.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s