Summit-ul UE si criza de solutii

 
         Summitul informal de la Bruxelles s-a dovedit a fi doar o concesie făcută celor care insistă pentru ca Tratatul de Stabilitate Fiscală să fie însoţit de un act similar, dedicat revenirii la creşterea economică. Rezultatul summitului – de fapt, lipsa lui de rezultate – era anunţat de luările de poziţie ale diverşilor responsabili germani, inclusiv de scrisoarea ministrului afacerilor externe german, care, în Le Monde, încerca să convingă că există şase căi de a genera creştere economică fără cheltuieli suplimentare. Bizar: cum nu le-a văzut nimeni din cele 27 de ţări membre, dacă sunt atât de evidente?
            „În acest moment, nu este cazul să tragem concluzii sau să luăm decizii, ci să ne pregătim la nivel politic cât mai bine cu putinţă pentru deciziile pe care le vom lua în cadrul Consiliului European din iunie. Dacă la finalul dineului vom avea o înţelegere comună cu privire la elementele principale ale unei agende a creşterii economice, vom putea duce lucrurile mai departe pentru a putea lua decizii în iunie.” Dacă mai era nevoie de un argument în plus că liderii reuniţi  miercuri noaptea la Bruxelles nu credeau în succesul summitului, am citat din scrisoarea-invitaţie pe care preşedintele Von Rompuy a trimis-o şefilor de stat şi de guvern. Nimeni nu a pus  pe masă un document, care să poată genera nişte dezbateri cât de cât lămuritoare. Practic, acum statele sunt invitate să se descurce cum or şti cu şomajul, cu stimularea creşterii economice, cu finanţarea investiţiilor.
         Din păcate şi în acest caz o abordare dogmatică a aspectelor economice a redus şansele unui acord. Franţa şi Germania s-au confruntat pe tema euro-bondurilor, care, dacă vor fi introduse, va permite mutualizarea unei părţi a tuturor datoriilor publice ale ţărilor din euro-zonă. De aici până la discuţii fără finalitate despre Grecia şi despre soarta ei n-a fost decât un pas: un fel de „Adio, dar rămâi cu noi!” Sigur, nimeni nu recunoaşte deschis acest lucru, dar de discutat s-a discutat ieşirea Greciei din mecanismul monedei unice.
         Raţionalitatea, atât de necesară abordării unor probleme care determină viitorul a 500 de milioane de europeni, a fost înlocuită de populism, iar politicienii au devenit prizonierii gândirii unice, neo-liberale, care vrea mai puţin stat, cu excepţia salvării băncilor, când pomana statului e de dorit şi e aplaudată din toată inima şi sărbătorită cu bonusuri pe măsură de bancheri.
         Cetăţenii europeni aşteaptă soluţii, nu discuţii sterile şi fără orizont, la un dineu informal. Politicul suferă deja de o delegitimare. Astfel de forme fără fond, precum summitul de miercuri, nu au cum schimba lucrurile în bine. Dimpotrivă: încrederea cetăţenilor în capacitatea celor 27 de lideri europeni de a găsi soluţii problemelor lor a scăzut şi mai mult.
         Remarc cu aceeaşi neplăcere faptul că preşedintele Traian Băsescu, fără a se consulta cu Guvernul, cu societatea civilă, cu specialişti în domeniu, ne-a spus de pe scara avionului care este poziţia sa la summit. E mandatul pe care singur şi l-a acordat, în de acum cunoscutul său stil. Evident că o confruntare pe tema reprezentării României la astfel de evenimente nu e de dorit. Dar cei care plătesc pentru deciziile luate de Traian Băsescu, ne-transparent, fără aprobarea Guvernului şi a Parlamentului, sunt, în ultimă instanţă, cetăţenii români. Voluntarismul său a dus la cea mai dură ajustare economică din UE, care n-a generat decât suferinţe, a afectat grav economia şi a pus-o într-o situaţie de slăbiciune, care abia de aici încolo se va deconta.
         Principala victimă a lidershipului lipsit de vigoare şi de viziune al UE a fost creşterea economică, dar, în fundal, şi solidaritatea între naţiuni a avut mult de suferit. Proiectul european este tot mai gol de conţinut. El trebuie revigorat de jos în sus, dinspre cetăţeni.
Anunțuri

2 gânduri despre “Summit-ul UE si criza de solutii

 1. Poate Basescu trebuie totusi dat jos, cum spunea domnul Campeanu ieri…ajunge cu acest tip de macho-man pe post de Urangutan Sef. Un om care recunoste ca nu mai are solutii pentru Romania, in afara de a vinde Romania corporatiilor Imperiului.

  Ceea ce se vede din exterior este ca politicienii europeni nu fac fata situatiei, si tot ce pot face este sa amine inevitabilul. Daca problemele economice nu sunt rezolvate, si Grecia primeste un sut in dos, ne putem astepta la si mai multe miscari sociale, la si mai multa distrugere. Asta pentru ca sistemul de putere actual sa isi pastreze status-quo-ul, si Germania sa ramina sef de triburi, atita cit poate. Pe urma va fi care pe care.

  Pacat de visul (frumos) european…a ajuns un cosmar sub directia dreptei!

 2. D-na Cretu,
  Si eu cred ca:

  „Merkel şi Hollande se află „pe o traiectorie de coliziune” şi apreciază că în cursul acestui summit se poate vorbi despre „lovitură pentru lovitură”, fiecare având aliaţi influenţi.”, cf. Süddeutsche Zeitung

  dupa cum arata Mediafax
  Problema e: noi cu cine suntem aliati in aceasta lupta? Cu Franta sau cu Germania? Sau Victor Ponta e aliat cu Franta (care are, de acum, un Presedinte socialist), in schimb Traian Basescu cu Germania (facand parte din aceeasi familie politica – PPE – cu Angela Merkel)? Care e situatia exacta?
  Sa va spun sincer, impresia mea e ca Romania deja vorbeste pe doua voci, de vreme ce si Europa vorbeste pe doua voci, cea franceza si cea germana.
  Presa germana arata deja foate clar faptul ca „Franţa şi Germania „şi-au marcat teritoriul” (Bild). In acest sens disputa Ponta-Basescu, cu privire la cine va merge la Summit, se poate interpreta prin prisma pozitionarii Romaniei fata de una din cele doua parti aflate intr-un surd dar clar conflict: sau de partea Frantei sau de partea Germaniei. Care ar fi implicatiile uneia sau alteia din aceste doua posibile pozitionari asupra relatiei noastre cu SUA: Hollande i-a spus franc lui Obama ca-si va retrage trupele din Afganistan. In schimb, Obama a avut o discutie privata cu Angela Merkel.

  Cum sta situatia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s