O şansă pentru România

           Alegerile de duminică reprezintă un prim pas pe drumul  schimbării în bine a României. Va fi o schimbare de la bază, de la cel mai apropiat nivel de cetăţean, de nevoile şi de aşteptările lui. Trebuie să fim conştienţi că nu avem decât o singură oportunitate de a ne spune opinia şi de a face ceva pentru noi şi pentru colectivitatea în care trăim. Democraţia cere responsabilitate şi din partea politicienilor, şi din partea cetăţenilor. Refuzul de a vota este un refuz al responsabilităţii cetăţeneşti, nu o sancţiune pentru clasa politică.

         Dincolo de votul în favoarea sau împotriva unui candidat, e şi votul politic. Acest vot politic este poate chiar mai important, pentru că el sancţionează sau aprobă acţiunea politică. Un lider poate fi carismatic, şi poate fi votat doar pentru asta. Un partid este acceptat sau respins în funcţie de calitatea politicilor sale, de felul în care ele influenţează viaţa de zi cu zi a oamenilor. Sper ca votul politic de duminică să prefigureze rezultatele votului din toamnă, pentru alegerile parlamentare.

         Nu sunt deci de acord cu aceia care spun că aceste alegeri nu au miză, că rezultatele sunt cunoscute. Nu, rezultatele nu sunt cunoscute decât în momentul închiderii urnelor. Până atunci se joacă. Chiar dacă, aparent, campania electorală a fost palidă. Eu zic că e bine că a fost lipsită de excese. Oamenii au putut auzi nu doar invective şi acuze reciproce, ci şi propuneri pentru dezvoltarea comunităţilor. 

         Sunt bucuroasă să văd că USL a funcţionat fără sincope, că lucrurile s-au rodat, că oamenii, chiar dacă nu pe deplin mulţumiţi de unele sau de altele dintre deciziile luate la vârful alianţei, au înţeles care este cu adevărat adversarul şi care este cu adevărat miza. Acum, guvernul Ponta are de demonstrat că a organizat bine alegerile, că s-au luat toate măsurile pentru a împiedica orice încercare de fraudă. Oamenii trebuie să fie convinşi că nu se vor produce fraude, iar cei care calcă alături vor fi pedepsiţi, indiferent de apartenenţa lor politică.

           E bine şi că preşedintele Traian Băsescu nu a mai inventat nimic, nici neferendum, nici altceva, pentru a interveni în procesul electoral. Acum, putem vedea adevărata forţă politică şi organizatorică a PDL. Cert este că, dacă rezultatele sondajelor se vor confirma, la Bucureşti PDL va suferi cea mai drastică înfrângere. Nu vreau să extrapolez acest rezultat la nivelul întregii ţări, dar este un semn al orientării opiniei publice.

         Cât privește opţiunile mele, voi vota USL atât la Consiliul General, cât şi la Consiliul Sectorului 1. Îl voi vota pe Andrei Chiliman primar la Sectorul 1. Sectorul chiar arată bine, s-au făcut multe lucruri bune pentru cetăţeni. Evident, îl voi vota pe Sorin Oprescu Primar General. Îl cunosc de multă vreme, am fost colegi în PSD şi, deşi acum îşi afirmă independenţa -îi respect motivele, care sunt mai profunde decât cred unii – a rămas un om de stânga, care este foarte ataşat de oameni şi de nevoile lor. Este tenace, luptător și chiar vrea să ducă un proiect până la capăt, indiferent cât îl costă în plan personal.

         Sunt opţiunile mele. Dacă aveţi alte preferințe, mergeți duminică la vot şi exprimaţi-le. Important e să votaţi, nu să staţi acasă!

Anunțuri

3 gânduri despre “O şansă pentru România

 1. O declaratie a lui Basescu de azi care merita comentata:

  „Este extrem de important să vedem dacă, într-adevăr, populaţia a înţeles că Guvernul nu a vrut să impună măsuri de austeritate şi că ţara trebuia trecută prin criză”, a declarat Traian Băsescu.
  În cazul în care nu realizează acest lucru, susţine preşedintele, „lumea ar trebui să se uite la Spania şi Grecia”.

  1. „Populatia” nu are cum sa inteleaga, ci indivizii care o alcatuiesc.
  2. Ca sa intelegi ceva, e nevoie sa ti se prezinte o lista de argumente plauzibile. Ori Basescu si Guvernele sale nu au spus romanilor decit ca: „E criza! Saraci, stringeti cureaua!”.
  3. Daca Guvernul nu a vrut sa impuna masuri de austeritate, cine l-a obligat? Din presa nu reiese ca Romania ar fi fost in aceiasi oala cu Spania si Grecia. Ori, daca a fost, Guvernul nu a anuntat gravitatea situatiei economice din Romania.

  Intrebarea este insa: nu cumva Guvernele lui Basescu au aplicat un plan internationalist-corporatist, si l-au prezentat ca fiind „pachet de austeritate”? Anume, sarantocii de romani pot fi mintiti, i-am obisnuit cu asta (vezi „traitul bine”), cind de fapt trebuiau „salvati” bogatanii. Pentru ca de fapt e criza lor, a celor ce stau in spatele bancilor („investitorii”), cei care dispun de bici pe spatele popoarelor globalizate, sa le puna la munca pentru a-si recupera profitul. Pai altfel, de ce ar fi imprumutat miliarde de la FMI ca sa le dea bancilor? Au mers banii in programe pentru dezvoltare, pentru crearea de joburi? Nu, ei au fost pompati in banci, sa nu-si piarda creditorii banii odata ce economia nu a mai mers la fel de bine…

  http://www.antena3.ro/romania-la-vot/traian-basescu-a-votat-acum-vedem-daca-populatia-a-inteles-ca-tara-trebuia-trecuta-prin-criza-170714.html

 2. Stimata doamna Cretu, va rog sa primiti felicitarile mele pentru frumosul succes din sectorul 3, sector in care, din cite stiu, aveti in responsabilitate activitatea pesede. Mult succes in continuare!

 3. @ Corina Creţu
  Stimată doamnă,
  Iată România a profitat de şansa schimbării. Întrebarea este… responsabilitatea politică va duce la schimbare?

  Primul lucru pe care îl văd este că o bună parte dintre parlamentarii USL au ajuns primari, ceea ce înseamnă că în Parlament se va muta iarăşi echilibrul înspre PDL. Perioada ce va urmă cu siguranţă nu va fi una calmă şi uşoară. Va fi politica îndeajuns de matură încât să nu provoace instabilitate în cele câteva luni până la alegerile parlamentare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s