O decizie ilegală

          Am luat act cu regret de decizia pripită şi nelegală a CNATDCU, care s-a pronunţat în cazul presupusului plagiat din teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Acest „verdict”, lipsit de legitimitate instituţională – de vreme ce Consiliul nu a avut cvorum de şedinţă, iar Comisia de specialitate a CNATDCU şi-a declinat competenţa, deci nu a dat un aviz în acest caz – este un simplu gest propagandistic, menit să acopere succesul participării premierului la summitul de la Bruxelles, unde a fost primit cu evidentă simpatie.

         Din păcate, abia acum vedem la ce a dus cancerul politizării instituţiilor publice, mai ales a celor care nu ar fi trebuit să aibă nici cea mai mică legătură cu politica, cum sunt cele din educaţie şi din mediul academic. Dl Funeriu a inventat peste noapte incompatibilităţi, pentru a elimina din politică adversari politici, care erau şi rectori. Acum amicii săi, pe care i-a plantat în instituţii care ţin de Ministerul Educaţiei, dau verdicte politice, ignorând faptul că teza lui Victor Ponta este prima din România care tratează problematica legată de Curtea Penală Internaţională. Curte la formarea căreia a contribuit, cum a contribuit şi la scrierea legislaţiei care o priveşte.

         Cei care au dat „verdictul” nu au luat în consideraţie nici poziţiile publice, exprimate de presupuşii autori plagiaţi, care neagă plagiatul. Specialiştii în drept nu se pronunţă, de teama linşajului mediatic, la care apelează PDL, cel care se află în spatele scandalului. Este un semn de disperare, după ce populaţia le-a servit, la vot, o usturătoare corecţie. Implicarea PDL în acest scandal este neavenită şi lipsită de decenţă.

         Cred că toţi cei implicaţi în acest scandal trebuie să facă un pas înapoi şi să lase Comisia de Etică să se pronunţe, după ce se parcurg toţi paşii procedurali şi legali, după ce sunt ascultate toate părţile şi, mai ales, după ce se pronunţă specialiştii în drept. Teza de doctorat trebuie citită în ansamblul ei, pentru a i se stabili valoarea profesională.

         Mediul academic din România este mult prea politizat şi scindat, nu mai judecă astfel de cazuri cu instrumentele specialistului, ci cu acelea ale celui care are un partizanat politic. Cred că acest caz este şi pentru mediul academic un moment de reflecţie.

         Victor Ponta nu trebuie să renunţe, în faţa acestui val de atacuri imunde, atacuri venite dintre Cotroceni şi PDL. Lupta lui nu este numai pentru titlul de doctor. Principala lui luptă este aceea cu problemele românilor, cu criza economică, cu sărăcia, cu corupţia generalizată lăsată în urmă de guvernarea PDL. Sunt alături de el şi de USL, pentru că este singura luptă care trebuie dusă acum, pentru că este legitimă şi în acord cu interesul public.

11 gânduri despre “O decizie ilegală

 1. Cred ca este din ce in ce mai veridica ipoteza ca dl. Nastase a fost lucrat, si de serviciile noastre, si ale altora, cu sprijinul lui MRU, un infocat sustinator al vinzarii resurselor tarii si posibil dl Gitenstein, care se pare are dese contacte cu dl Basescu, neanuntate public (oare ce-or pune la cale de e asa de secret?).

  Dl Nastase a devenit destul de incomod, cu opiniile sale critice despre vinzarea grabita a resurselor Romaniei (CupruMin), care de fapt pune problema suveranitatii Romaniei. Degeaba mai ai integritate teritoriala, daca altii te-au secatuit de resurse… Altfel, cum se explica graba de a fi judecat in dosarul Trofeul Calitatii, si aparitia prejudiciului, cind pe tot timpul procesului, s-a declarat ca nu exista prejudiciu, chiar de catre judecatori!!! Nu inteleg de ce chestia asta evidenta nu este discutata in presa, nimeni nu se intreaba: cum de a aparut prejudiciul, cind judecatorii au spus ca nu a fost?

  E clar ca a deranjat tare niste personaje care ar fi facut citiva munti de bani din vinzarea CupruMin.

  Daca cuplam evenimentele astea cu atacurile pe usa din dos facute cu ajutorul presei straine si a unor institutii obediente lui Basescu, te intrebi: ce democratie? E de fapt continuare a ceea ce Basescu a facut din prima zi de la Cotroceni: dorinta sa de a controla tot ce misca, si daca nu poate direct, o face prin intermediari, fie ei functionari ai statului, oameni din servicii, sau „prieteni strategici”. Trebuie sa ii recunoastem talentul malefic…

 2. Comisia de specialitate (stiinte juridice) a CNATDCU este condusa de un excelent civilist, profesorul Viorel Mihai Ciobanu. Dumnealui a fost si presedintele comisiei de redactare a proiectului noului Cod de Procedura Civila, selectat chiar de monica Macovei. Comisia de redactare si-a inceput activitatea in martie 2006. Daca acest om, evident apropiat de Macovei, nu a vrut sa-si asume o chestiune discutabila profesional, chiar ca avem la ce ne gandi.

  Ciudat este ca intre cei 19 membri ai Consiliului general CNATDCU nu exista niciun jurist. Sunt vreo 5 mari specialisti in chimie, 3 in stiinte ingineresti, 2 sociologi, un lingvist, un filozof, un istoric, s.a.m.d. Niciun jurist care sa poata aprecia care texte reproduc din acordul de infiintare al Curtii penale internationale, care din regulamentul de functionare, care din dispozitiile dreptului international public, etc.

  Habar nu am daca Ponta a plagiat. Dar ceva nu suna bine cand se apuca distinsi savanti in diferite domenii sa judece o lucrare in care nu au nicio competenta profesionala si nu au printre ei cel putin un profesionist in drept care sa -si spuna opinia informata. Distinsii nostri intelepti s-au reunit, au intors pe fata si pe dos timp de doua ore cele 400 de pagini, nu au avut un aviz de specialitate in stiinte juridice si…totusi s-au pronuntat. Ce se intampla cu noi, ne-am pierdut masura?

 3. Nu inteleg toata filozofia in spatele acestui act. Este foarte usor de observat un plagiat. Ar trebui sa se faca publice atat lucrarea, cat si „sursele” necitate corespunzator si lucrurile ar fi clare. Dar peste tot in presa sunt doar discutii despre, mana a doua etc. haideti sa vedem la concret! Cu siguranta in Romania sunt multe lucrari necitate corespunzator, copiatul fiind adanc inradacinat iar gandirea critica o himera. Acum, sa se aduca acest lucru la rang de caz de prioritate politica, este o rusine care demonstreaza nivelul foarte scazut al dezbaterilor si duelurilor politice in Romania.

 4. Am vazut eu ca in mare parte sunt pdl-isti acolo.Seful lor a fost acuzat de plagiat,dar nu prea a avut cine sa il verifice.Nu stiu de ce acesti oameni vor sa faca rau Romaniei,ca nu ii pot face rau premierului,doar cu atat.Ca imagine e rau.
  @Nu pot sa inteleg cum a luat generalul pdl-ist 4 ani cu suspendare,in timp ce Adrian Nastase 2 ani cu executare.Nu pot sa inteleg de ce l-au bagat si pe Vantu la executare,avand un an doar.
  Toate institutiile astea sa fie pdl-iste?Se pare ca pana si justitia este pdl-ista.

 5. Pe vremurile rosii, in Romania se facea misto de sovietici, la modul urmator: „davai ceas, davai sotie, harasho tovarashie”.

  Astazi, tovarasia cu „partenerii strategici” nu se mai face cu oferte de neveste, ci de copii, carne tinara pentru americani si alte natii infratite:

  „Minore din Caracal pentru distracţia americanilor de la Deveselu. Zeci de eleve au fost obligate să practice prostituţia de o grupare interlopă, pentru plăcerile americanilor dar şi ale unor austrieci aflaţi în România pentru consolidarea unor hidrocentrale….

  Printre clienţii doritori de servicii sexuale se aflau în mod frecvent cetăţeni străini de naţionalitate austriacă şi americană, care erau detaşaţi în legătură cu serviciul pe raza municipiului Caracal şi comuna Deveselu, judeţul Olt”, se arată în referatul procurorilor care se ocupă de caz.

  Multumim din inima Sefului de Stat pentru ca Romania e la cel mai inalt nivel de securitate din istoria sa. Nu, nu si copiii romani….

  http://www.antena3.ro/romania/minore-din-caracal-prostituate-pentru-americanii-de-la-deveselu-173745.html

 6. Cei 13 din CNATDCU care, incalcandu-si atributiile de serviciu, s-au repezit sa analizeze teza domnului Ponta, au savarsit o dubla ilegalitate – analiza tezei lui Victor Ponta nu intra in atributiile CNATDU si panelul juridic, comisia de specialitate chiar a CNATDCU, de a carui opinie erau obligati sa tina seama, se pronuntase deja – analiza tezei lui Victor Ponta nu intra in atributiile CNATDCU, ci a Comisiei de Etica.
  In fapt, cei 13 fac parte din clientela politica stiintifica a PDL-ului, fiind abonati, fie personal fie prin intermediul institutiilor in care lucreaza, la granturi grase si la proiecte cu finantare european si mai grase, in valoare de milioane de euro.. Nu ar strica un control OLAF la proiectele finantate din bani europeni “ castigate” de acesti profesori si oameni de stiinta portocalizati. Parerea mea este ca sunt timorati – schimbarea puterii ar putea scoate la lumina unele afaceri nu prea ortodoxe – asa incat fac totul pentru a favoriza mentinerea puterii portocalii, care le asigura protectia si impunitatea.

 7. VAXTERAT

  Conform declaraţiei sale de azi, Traian Băsescu, pe vremea când era şi parlamentar, a urmat cursuri de vaxterat, în 1995, la Academila Flotei Norvegiene, ca bursier, ce s-au finalizat cu note virate în conturile sale din străinătate. Este curat şi limpede ca braga, aşa cum va rezulta din procesul de incompatibilitate, în derulare.

 8. Problema de fond pentru Romania nu e daca si cat a plagiat cutare politician. Discreditant pentru tara si pentru neamul romanesc e faptul ca incepand pe scara larga cu epoca lui Ceausescu, multe zeci de mii de diplome de toate felurile au fost date la tot atatia zeci de mii de impostori profesionali. Acesti impostori au ocupat, tot incepand cu perioada comunista, posturile de decizie din toate sectoarele de activitate. Evident, aceeasi categorie de indivizi ocupa imensa majoritate a posturilor de decizie si acum. Maximum 10% din persoanele detinatoare de diplome poseda si cunostintele necesare. Restul de 90% sunt de fapt jalnici copisti – plagiatori. In tagma politicienilor concentrarea de impostori e mai mare decat in alte domenii de activitate, pentru ca aici nu actioneaza constrangerile legate de performanta profesionala, ce in alte domenii impun vrand-nevrand o oarecare selectie. Cel mai concludent mod de a le revela impostura se manifesta atunci cand respectivii trebuie sa se exprime intr-o limba straina. Atunci se dezvaluie in toata hidosenia lor deficientele de intelect, de formare, de educatie si de caracter ale politicienilor nostri. Competente lingvistice valorificate cu dezinvoltura de multe sute de milioane de oameni din toata lumea, indiferent de popor, sunt pur si simplu de neatins pentru falitii nostri. Faptul ca modul de exprimare intr-o limba straina al majoritatii politicienilor nostri poate concura eventual cu cel al cimpanzeilor, constituie dovada evidenta a imposturii lor pe plan intelectual. Consecintele le suportam insa noi si urmasii nostri.

 9. Diversiunea “plagiatul” a fost lansata tocmai pentru a acoperi rezultatul auditurilor.
  Vrem sa stim nume, prenume, functia si suma cu care a fost prejudiciat statul roman.
  Romanii asteapta rezultatul auditului din fiecare minister in parte.
  Traian Băsescu generează în fiecare zi câte un scandal, ieșind din limitele constituționale și politice ale funcției sale.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/02/noi-trebuie-sa-facem-agenda-publica-usl-trebuie-sa-ignore-diversiunile-lansate-de-basescu-si-haita-lui-asteptam-rezultatul-auditului-din-fiecare-minister-in-parte/

 10. Kovesi se dadea lovita acum citeva zile cind declara ca, vai Doamne, sunt tot felul de forte care incearca sa impinga teza ca in cazul dlui Nastase a fost un doasar politic, ea fiind curata si la suflet. Dar e muta cind in acelasi caz, procurorii DNA incalca normele legale in relatia doctor-pacient, sau cind, tavarasii ei, ca Macovei in frunce, se declara preocupati ca s-ar fi pus un diagnostic gresit. Pentru ca diagnosticul medical al unui cetatean urmarit peste ceea ce este normal, este pentru ei informatie ce poate fi utila pentru degradarea imaginni publice a domnului Nastase, desi el fusese condamnat deja. Cine mai crede in inocenta lui Kovesi, a lui Morar si compania?

  Ce se intimpla in Romania este o contorsiunare evidenta a vietii democratice, o incalcare a drepturilor individului, care seamana mult mai bine cu situatia din Ucraina sau Rusia, decit cu situatia din UE.

  Asa ceva nu trebuie permis nici unui regim care se da democratic in exterior. Kovesi, Morar si ceilalti tulusi trebuie sa plece.

  ”Încălcarea drepturilor pacientului, intervenţia în relaţia medic-pacient şi medic-familia pacientului şi ancheta unor diagnostice în absenţa unor expertize medicale care să trezească suspiciuni cu privire la diagnostic constituie, în esenţă, încălcări grave ale drepturilor omului şi este obligaţia CSM-ului de a sancţiona astfel de abateri. Atragem atenţia că însăşi comunicarea diagnosticului şi a convorbirilor între medic şi pacient, între medic şi familia pacientului, fără acordul pacientului, încalcă acea confidenţialitate prevăzută prin lege”, a informat CMR.

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/133933-Astarastoae-CMR-isi-mentine-punctul-de-vedere-adoptat-la-Consiliul-National-referitor-la-cazul-Nastase.html

 11. Corina, cred ca trebuie o reactie mai ferma fata de deriva justitiei fata de medici. Au inceput procurorii sa stie medicina si sa ignore drepturile legale ale pacientilor. Hotararea de azi a Tribunalului Bucuresti cu privire la medicii de la Floreasca este odioasa. Ei or fi auzit de legea nr.46 din 2003 a drepturilor pacientului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s