Pentru un referendum care respectă voinţa poporului

Recentele decizii ale Curţii Constituţionale confirmă legalitatea  acţiunilor politice din ultima vreme, risipind perdeaua de fum propagandistic a PDL, care a tipat apocaliptic că e lovitură de stat în România. Grav este faptul că au derutat unele cancelarii occidentale, neţinând cont de deserviciile aduse imaginii României. Din fericire, încetul cu încetul, fumigena se risipeşte, iar intrarea în normalitate prin întoarcerea la popor reprezintă semnul unei democraţii vii.

Este, totuşi, regretabil că această democraţie este ştirbă pe alocuri, decizia Curţii Constituţionale privind modul de validare a referendumului fiind mai mult decât discutabilă şi în totală contradicţie cu decizia sa din 2007. Chiar dacă esenţa referendumului constă în legitimitatea dată de numărul cetăţenilor prezenţi la vot, acesta ilustrând interesul acestora, cazul de faţă este unul aparte. Dincolo de faptul ca judecatorii Curtii s-au pronuntat asupra valabilitatii referendumului conform unui proiect de lege, care nu este, asadar, o lege in vigoare, aici nu e vorba de o întrebare referitoare la o decizie de politică generala, care să reclame părerea cetăţenilor, ci e vorba de demiterea sau aducerea din nou în funcţie a unui preşedinte suspendat.

Ce rost mai are referendumul dacă pentru Traian Băsescu e mai degrabă convenabil să nu fie votat? Ce campanie e aceea în care o parte se implică pentru votul demiterii, iar una nu are niciun interes să se meargă la vot? Din start ne aflăm în faţa unei situaţii absurde, pe care aceeaşi Curte Constituţională a înţeles să o trateze diferit în 2007, existând astfel un precedent în acest sens. În acelaşi timp, există o ordonanţă de urgenţă, aflată în vigoare, care decide că preşedintele poate fi demis cu 50% plus unu din optiunile celor care votează, articolul 10 al Ordonantei 41/2012 fiind identic cu continutul Deciziei 420/2007 a Curtii, in legatura cu legea referendumului.

Mai trebuie spus că este inadmisibil ca în secolul XXI şi într-o ţară europeană să existe riscul să se voteze după date şi liste din urmă cu aproape zece ani, conform carora cifra cetatenilor cu drept de vot este aproape egala cu populatia actuala, reala, a tarii. Să sperăm că cei de la INS vor livra în timp util datele de la recensământul de anul trecut. E o lentoare inexplicabila tehnic, care tradeaza cel putin lipsa de responsabilitate, daca nu rea-vointa.

Indiferent de modalitatea de validare a referendumului, Traian Băsescu are o cotă de popularitate drastic scăzută, astfel încât, daca se ajunge intr-un caz absurd, chiar şi cu o prezenţă sub jumătate din numărul celor cu drept de vot, coroborată cu un scor majoritar în defavoarea sa, situaţia ar reclama gestul unei demisii de onoare. Traian Băsescu, nemaiavând legitimitate populară, ar deveni un preşedinte izolat, a cărui prezenţă doar ar stânjeni actul guvernării şi ar perpetua blocajul instituţional din România, cu  efecte grave asupra economiei. Măcar ieşirea din scenă să fie una demnă de un preşedinte care respectă voinţa poporului şi, implicit, democraţia.

Anunțuri

22 de gânduri despre “Pentru un referendum care respectă voinţa poporului

 1. Apreciez retorica discursului, numai ca in haosul generat,totul devine discutabil. Probabil ca o noua Constitutie daca s-ar fi elaborat pana in prezent,multe dintre disputele actuale nu si-ar mai fi avut sensul. Personal sunt un cetatean democrat, doresc sa sper, cu simpatii de stanga, si ma supun vointei majoritatii, chiar daca uneori este manipulata de o parte si de alta. Singurul lucru cu care nu pot fi de acord este aplicarea prevederilor unei Ordonante in Referendum popular, stiindu-se ca acea ordonanata a fost emisa de formatiunea aflata la putere si ale carei prevederi intra in dezacord cu decizia Curtii Constitutionale. Analizata situatia din aceasta perspectiva ar putea diminua electoratul USL.

 2. Eu cred ca USL trebuie sa arate clar si transparent cum PDL se foloseste de oamenii lor din institutiile statului in cirdasie cu anumite „organe” de presa ale partidului. Azi a explodat in presa o noua bomba: cea a interceptarilor lui Ponta, cu transcrieri aparute in EVZ. De unde are EVZ transcrieile alea, cine si cum le-a scurs in presa?

  Metodele astea securiste sunt preferatele lui Basescu. Ori asta nu e stat de drept, ci de drepti. Romanii nu s-au saturat sa fie interceptati, si spionati pe gaura cheii? E ridicola amploarea acestor urmariri in secret, folosite in scop politic. Si in general e ridicola atita urmarire a populatiei. Arata o boala nationala care trebuie vindecata.

  Cred ca noua putere ar trebui sa ia masuri rapide, si sa spuna populatiei ca vrea schimbarea status-quo-ului, a acestei societati obsedate de urmariri in secret si tabloidizarea prin scurgeri. Asta nu pare ca e tara romanilor, ci a clanurilor politice care se rafuiesc.

 3. 50% + 1

  Pentru ca „+ 1” face diferenta, va rog sa considerati ca ceea ce va relatez despre situatia personala nu este totusi un caz singular. Sunt sute de mii. Asta inseamna sute de mii de oameni aflati in grija familiilor care nu isi pot – psihic sau fizic (sau ambele) – sa isi exercite votul si din aceasta cauza familiile lor sa sufere pentru ca votul lor nu va conta.

  Am sa plec de la cazul meu pentru ca am un astfel de „+ 1” in familie. Si apoi, prin logica simpla, sa extindeti la intreaga societate (spitale, aziluri etc). In plus de asta cred ca trebuie gandit si in vederea legii viitoare a votului obligatoriu.

  Mama mea a suferit, in urma cu 15 ani, un accident vascular cerebral masiv in urma caruia a ramas paralizata pe partea dreapta a corpului (nu se misca decat un pic, in pat), are centrul vorbirii afectat (scoate doar sunete, nu poate vorbi deloc), nu poate scrie etc. Este total dependenta de mine din toate punctele de vedere. Nu a primit niciodata vreun ajutor de la stat pentru ca dupa cateva incercari am renuntat in urma umilintelor la care am fost supusa din partea autoritatilor. Are cretificat handicap grad I eliberat de spital la momentul externarii.

  Pe langa starea fizica, a fost afectata si starea psihica. Mai pe scurt: nu prea intelege ce se intampla in viata sociala sau politica. Priveste la televizor doar slujbele religioase de la Trinitas. Nu prezinta niciun interes in momentul in care incerc sa ii povestesc ce se intampla in societate si nici nu da vreun semn ca ar intelege ce ii spun.

  Ca sa conchid: nu doresc ca eu, impreuna cu milioane de oameni, sa depindem de lipsa votului unei persoane aflate in aceasta situatie, care sa ne influenteze viata. Mentionez ca am considerat sa nu cer deplasarea urnei de vot la domiciliu pentru ca ar trebui sa votez eu in locul mamei si sunt o persoana care respecta legea.

  N.B.: In imediata mea apropiere se afla inca o batrana in aceeasi situatie, precum si o pereche sot/sotie si mai rau: ea are Alzheimer iar el a facut o cadere nervoasa si a ajuns la spitalul de psihiatrie. Aceste 3 persoane se afla si ele pe liste de alegatori si sunt in incapacitate de a vota.

  – MENTIONEZ CA la recensamantul din 2011 am bifat, in fisa persoanala a mamei, la rubricile prevazute de organizatori, starea de handicap grav fizic si psihic, precum si dependenta totala de alte persoane si am prezentat si certificatul, pe langa faptul ca reprezentantul primariei a constatat personal cele spuse. Banuiesc ca cei mai multi in aceeasi situatie cetateni au procedat la fel si se pot regasi datele in fisele de recensamant.

  – CONSIDER CA 50% + 1 va fi constitutional (si „european”) doar dupa publicarea recensamantului din 2011 si includerea rezultatului in legea care urmeaza sa fie dezbatuta in parlament si dupa ce pe listele de alegatori se va inscrie, in dreptul persoanei grav bolnave: „Persoana „X” este in incapacitate psihica sa-si exercite votul CONFORM mentiunilor facute in fisa de recensamant de catre apartinator”. In ziua votului sa se mentioneze in procesul verbal mentiunea de pe lista si sa se scada persoana din numarul total de alegatori.

  Cred ca ar fi util ca autoritatile sa solicite liste cu persoanele aflate in incapacitate sau interdictie de a vota (aflate in spitale, inchisori etc) si sa se scada de pe listele de alegatori.

  Daca e sa fim corecti, sa fim pana la capat.
  Va multumesc.

 4. Doamna Cretu, in contextul manevrelor care sunt facute pentru ca referendumul sa nu aiba participarea necesara, nu s-ar putea ca intrebarea sa fie pusa invers, astfel ca raspunsul pentru demitere sa fie „nu”?

 5. Pingback: Despre discursul de campanie al D-lui. Basescu « Motanul Incaltat

 6. 29 ESTE NUMĂR DIVIN PENTRU ROMÂNI

  18308612 : 2 +1= 9154307 (numărul minim de votanţi care trebuie să se prezinte la urne în 29.07.2012 pentru ca referendumul să fie admis de CCR)

  9+1+5+4+3+0+7=29(!!!) este chiar data alegerilor, un semn Divin care anticipează că Javra Ordinară Naţională, alias Traian Băsescu va fi expediat de electorat în buda istoriei la 29.07.2012)

  Trei categorii de votanţi din cei 18308612 înscrişi pe liste, însumând cca 8 milioane cetăţeni români (3 milioane plecaţi peste graniţă, 1,5 milioane jigodii băsiste, 2 milioane indiferenţi şi 1,5 milioane unguri) nu se vor prezenta la urne.

  10 milioane de potenţiali votanţi trebuie să-l termine pe Traian Băsescu, pe care USL îi va mobiliza de acum, din care – musai – peste 5 milioane să voteze DA.

  Mare grijă la emigranţii noştri şi basarabenii cu cetăţenie română, care trebuie aduşi la urnele din străinătate CU ORICE PREŢ.

 7. Si eu mi-am pus intrebarea, la fel ca si Dv, daca referendumul mai are sau nu rost. Prioritatea. din punctul meu de vedere, nu este cine este presedinte sau prim-ministru in tara asta, in general nu este o chestiune legata de vreo persoana anume. Nici gradul de popularitate al acestor indivizi nu ma intereseaza in mod deosebit. M-ar interesa de o mie de ori mai mult perspectivele economice ale Romaniei, volumul schimburilor comerciale, evolutia cursului de schimb, proiectele care sa ridice nivelul precar de educatie al romanilor, functionarea institutiilor statului in conformitate cu standardele europene, etc. Cred ca energia cheltuita cu debarcarea presedintelui, cu referendumul si cu toata tevatura iscata in jurul acestuia, ar fi trebuit utilizata pentru masuri energice, rapide, inteligente, cu finalitate economica iar guvernul ar fi trebuit sa ne spuna ce face in aceasta directie. Faptul ca politicienii din Romania par a se ocupa cu pasiune doar de scandaluri de mahala, ahtierea lor dupa diplome care sa le acopere saracia intelectuala, penibilitatea manifestarilor lor publice, nu ne asigura o perspectiva optimista pentru lunile ce vin. Romania nu se va salva prin discursuri.

 8. Aflam De La Erevan News !

  Agentia Erevan News informeaza; Aflat ieri la Bruxelles intr-o vizita de lucru, d-l Prim Ministru al Romaniei ,Victor Ponta, dupa dezvaluirile incendiare din presa vizand o convorbire de-a sa telefonica in care-si invita la o cafea un fost coleg, actualmente cercetat de DNA pentru tentativa de lovitura de stat asupra sefilor Procuraturii generale si ai DNA, a fost imediat chemat de catre oficialii UE si admonsetat sever pe motiv de cedare la trafic de influenta in vederea schimbarii prin lovitura de stat ai lui Kovessi si Daniel Morar.
  La plecare, dupa ce d-l Prim Ministru a promis cu lacrimi in ochi ca nu mai face, comisarul Barroso, drept pedeapsa i-a smuls, pe metoda “tiganca imputita”, telefonul din mana si i-a interzis sa mai poarte convorbiri telefonice cu astfel de fosti colegi.
  A consemnat pentru Dvs.
  Varujan Arachelian

 9. Niste copii italieni au intrat pe site-ul grupului Bilderberg.Parintii le-au interzis sa mai intre pe acel site.Le era sa nu ii caute dupa ip,doar pentru ca au vizitat site-ul ala.E teama mare.
  E un site banal.Nu prezinta decat locul unde s-au intalnit intre ei.Mai prezinta si membrii grupului Bilderberg..Multi sunt cu functii foarte mari,sunt chiar ministri.Dar isi plaseaza oamenii peste tot,presedintii,Banca Mondiala,FMI,etc.
  Pe Antene se spunea ca Basescu face tara de ras,ca nu il baga nimeni in seama.Uite ca nu e chiar asa…..nu o sa scapam prea curand de „hăhăhă”,de Basel.

 10. Radu Tudor posteaza pe blog :
  “Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia)
  Codul de bune practici in materie de referendum
  7. Cvorum
  Nu se recomandă următoarele:
  a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;
  b. un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.”
  http://radu-tudor.ro/comisia-de-la-venetia-recomanda-referendum-fara-cvorum/
  Ma intreb insa cum a fost posibili ca juristii USL-ului sa nu fi studiat recomandarile Comisiei de la Venetia.
  Mai mult, CCR nu poate sa scrie in decizie si in motivarea deciziei din 10 iulie ca se recomanda prag de 50% intrucat si-ar incalca si propria lege de functionare, dupa cum spune prof. dr. Piperea ( conform Legii Curtii Constituţionale (Legea nr. 47/1992, art. 2), CCR se pronunţă doar asupra constitutionalităţii actelor normative cu care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa conţinutul actului normativ criticat. ).
  http://www.cotidianul.ro/o-privire-in-harababura-juridica-de-azi-188350/
  Comunicatul CCR “ sugereaza” in mod parsiv Parlamentului sa completeze singur legea, tinand seama de sugestia CCR ( in masura in care … ), declarand insa proiectul de lege examinat constitutional. Cu alte cuvinte CCR merge la cacealma.
  Sper ca Parlamentul si USL-ul sa se tina tari pe pozitie – fara prag de participare.
  Sa vedem ce va decide USL si Parlamentul.
  Concluzie : Traian Basescu este un las, se ascunde dupa fustele Curii Constitutionale ( N-am zis-o eu, a zis-o Jack Cristoiu, care a declarat ca nu crede ca TB este atat de las incat sa se ascunnda dupa fustele Curtii Constitutionale ).

 11. Am citit motivatia CC privind concluzia lor ca trebuie sa fie exprimate jumatate + 1 din cei inscrisi pe lista. Nu cred insa ca este o concluzie rationala.

  In primul rind, din cite stiu, pentru a fi ales ca deputat sau presedinte, trebuie sa fi votat de jumatate + 1 dintre voturile exprimate. Nu se organizeaza alte alegeri daca sunt prezenti mai putin de 50% din cei inscrisi pe liste. De ce s-ar face acum o exceptie?

  In al doilea rind, vorul nu este obligatoriu, deci nu ai cum sa asiguri o prezenta de 50% + 1 din cei inscrisi pe liste.

  In al treilea rind, aceasta hotarire este ridicola in cazul unor modificari statistice serioase in ce priveste demografia (prin migratie de ex).

  http://www.mediafax.ro/social/motivarea-ccr-trebuie-indeplinita-aceeasi-conditie-pentru-toate-tipurile-de-referendum-9852832

 12. Reuters. Ce va spune asta? O agentie de stiri americana. Stirile Reuters sunt preluate de o armata de publicatii si statii radio/TV, la scara globala. Stirile Reuters au deci o audienta globala.

  Nu trebuie sa fii un geniu sa te informezi pe Internet despre acest conglomerat. Vei afla ca Reuters detine firme cu increngaturi in industria financiar bancara globala, si evident, e parte din acea increngatura de cercuri cu foarte multa putere.

  Apoi citim o stire:

  „The clash is the latest in a long history of rifts between Basescu, a former ship’s captain, and leftist politicians in Romania, which have marred the country’s efforts to fight off economic problems and strengthen democratic institutions”

  Deci, conform „analizei” Reuters, politicienii de stinga au „ingreunat” eforturile „tarii” sa rezolve problemele economice si sa „intareasca institutiile deocratice”. Spre deosebire de Basescu. Wow, ce „analiza” buna de preluat de Scanteia Portocalie, EVZ.

  Multi „vede” putini „intelege” ce se intimpla in Romania. Dar e clar cine pe cine controleaza si-l vrea in lesa.

  Cu cit sar astia mai mult pe USL, cu atit populatia va intelege ca Romania e in menghina intereselor externe si ca Basescu e papusa lor. Si ca, in final, Romania nu mai e tara romanilor, ci a lui Merkel, Dahl, Barosso, van Rompuy, Reding, Gitenstein, a Printului Charles (doar partea care-i place, Transilvania) si a „democratilor” din PDL, in frunce cu ochii albastri ai lui MRU, si rugaciunile lui Baconschi, omul cu dusurile foarte reci. Romanilor li se dau la schimb promisiunea cu integratul, viza de SUA si cautarea fericirii…in alte tari.

  http://uk.news.yahoo.com/romanian-pm-defends-bid-oust-president-133416347.html

 13. Delatorii Pedelaci La Moment Orgasmic De Climax al Minciunilor Lor

  Acum cateva zile scriam despre “avocatii” portocalii ai chiombului pe la varii teveuri, purtatori de mascari si de minciuni urlate pentru a fi convingatoare, dintre care la momentul respectiv se distingea clar Boureanu. Au trecut cateva zile de atunci si au aparut pe scena si alti sustinatori ai mizerabilului, dovedind prin discursul lor un singur lucru si anume ca toti sunt niste boureni.
  Sincer sa fiu nu ma deranjeaza ca acesti cretini o tin una si buna cu “lovitura de stat”, cu faptul ca a fost incalcata legea si alte bla, bla-uri demontate punct cu punct de deciziile CC, care numai pro-USL nu poate fi considerata a fi. Cel putin cu ultima gaselnita de 50%+1 judecatorii CC si-au dovedit clar atat limitele de competenta, cat si fidelitatea fata de tatucu care i-a uns in functiile gras platite de contribuabilul roman. Eu, unul, chiar mi-as dori ca sa voteze impotriva basescului peste opt milioane romani, pentru el nimeni si totusi chiombu sa ramana la Cotroceni ca urmare a invalidarii Referendumului. Poate in momentul acela isi vor da seama si Cancelariile europene de tampenia la care s-au facut parte prin neintelegerea la dimensiunile sale reale a situatiei politice din Romania.
  Revenind insa la discursurile pupincuristilor basescieni, nu ma deranjeaza vorbele si acuzele lor de lovitura de stat si alte astfel de rahaturi ci, ca roman, ma doare aproape fizic cand ii vad pe acesti demni urmasi ai fanariotilor cum saliveaza practic orgasmic atunci cand vorbesc despe efectele campaniei lor de delatiune indreptata impotiva propriei tari si purtata cu umilinta si multa, multa minciuna pe la urechile decidentilor europeni.
  Acesti nemerinici, in frunte cu chiombila, care ca presedinte a fost pus la coada vacii de mai marii Europei, fiind evitat ca un ciumat, insa acum ca eventual “popular” perdant al unui tron european este ajutat la greu de “colega” popularul european sa revina la putere cu orice chip, chiar umoristic am putea spune, avand in vedere varianta cu neintruntitu’ numarului de votanti, se comporta ca ultimile javre de pe planeta, care dupa ce au muscat mana stapanului, respectiv a poporului care-l hraneste, balesc de placere cand vad efectele acestei fapte, neimaginate la alte natii, de denigrare a propriei natiuni.
  Aproape ca nici nu mai conteaza ce se va intampla pe 29 atata timp cat am vazut cine si cum a condus aceasta tara, atata amar de vreme.
  Cert este ca daca da Bunul Dumnezeu si romanii vor intelege sa iasa cu mic cu mare la vot in ziua decisiva, scapandu-ne astfel de anticrist, pasul imediat urmator consta in deportocalizarea tarii si trimiterea acestor lifte nenorocite acolo unde le este locul, dupa gratii si la cosul de gunoi al istoriei.

 14. Eu as merge pe cei prezenti,nu pe cei aflati pe liste,indiferent de ce zic „aia”…..
  In 2007 la referendum s-au prezentat 45% si Basescu a ramas in functie,curtea nu a mai zis ca nu este constitutional.In mod normal trebuiau sa fie 50% +1 din cei aflati pe liste.De ce un presedinte e ales usor si e suspendat atat de greu?E clar,Curtea este partinitoare.Cel putin 5 judecatori sunt cu pdl si cu Basescu,iar Negrean a fost si membru pdl.Nu a fost niciodasta judecator.Avem o curte de luat in seama,sau nu?Pe mine nu ma intereseaza ce zice Bilderberg….ei nu traiesc in Romania,dar matrozul i-a primit la noi si au afaceri foarte mari.Anul trecut presedintele Bilderberg ne-a vizitat,in urma cu doi ani,Mugur Isarescu s-a intalnit cu ei.Astia sunt oligarhi.Pentru mine Mugur Isarescu nu e de incredere.
  Condamnarea lui Adrian Nasstase a provocat criza asta.Oare judecatoarele alea,care l-au condamnat,au credite la banci?Le convine sa plateasca o rata mai mare pe luna?Niste tampite….sper sa fie excluse din magistratura.Nu ca ii iau apararea,dar a fost rea vointa si in plus inculpatii trebuiau sa se bucure de prescriptie….care a fost anulata de 21 magistrati ai iccj.

 15. Noi nu suntem 22 milioane,cat eram in urma recensamantului din 2001.Eram si 19 milioane de votanti.Acum suntem 18 milioane si cati votanti?De ce nu e validat noul recensamant?De ce nu se tine cont de acest recensamant?Cum poate Ponta sa accepte asa ceva?Cum sa cedeze atat de usor?Asta e prmier?Asta e copil,are fatza de copil.

 16. UE a dat un semnal infiorator celorlalte state, dar mai ales popoare, anume ca guvernele si parlamentele lor sunt „ZERO”. Cum adica Guvernul sa nu poata sa numeasca pe cine vrea el la o institutia sub autoritatea sa? De cind trebuie un Guvern sa protejeze pe seful DNA? Asta carei autoritati se supune, lui Barosso?

 17. Corina, Comisia Europeana a decis sa se joace de-a autoritarismul cu noi. Direct, nu prin interpusul Basescu. Este un experiment?
  Care sunt bazele legale, din tratate, pe care se intemeiaza „cerintele” CE?
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12788739-rfi-lista-cerintelor-comisiei-europene-catre-victor-ponta.htm
  Exista baza legala in TUe si TFUE pentru ce au facut oamenii acestia cu noi? Aceste cerinte sunt aprobate si de Parlamentul European?
  Ma gandesc ca poate cateva milioane de catateni europeni ar putea adresa o petitie PE pe acesta tema, a depasirii puterilor si atributiilor Comisiei Europene.
  Daca nu exista baza legala, ma gandesc ca maine „cerintele” pot fi mai aberante decat azi si se adreseze si altor state.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s