Votul cetăţenilor, singura judecată politică într-o democraţie!

Am primit, în ultimele zile, în calitate de europarlamentar, mai multe scrisori din partea unor cetăţeni români, care îmi cer şi ne cer nouă, celor din Parlamentul European, să răspundem atacurilor îndreptate împotriva României, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Aş vrea să subliniez un lucru: am susţinut şi susţinem la Bruxelles ceea ce ţine de interesul naţional. Cu excepţia audierii publice din februarie 2012, dedicată situaţiei politice din România, am evitat să internaţionalizăm conflicte politice care pot fi rezolvate la Bucureşti.

Am fost surprinşi de violenţa reacţiei PDL şi a susţinătorilor lui Traian Băsescu, de felul în care au folosit inclusiv instituţii ale statului pentru denigrarea României şi pentru crearea unei imagini a pericolului iminent pentru democraţie în ţară, după suspendarea lui Traian Băsescu.

Am explicat colegilor noştri că este un act perfect legal şi constituţional. Nu a fost o lovitură de stat. Şi mai este un lucru: dacă preşedintele Traian Băsescu va fi demis, nu USL îl demite, nu UDMR sau alt partid. Îl demite, prin vot, poporul român.

Pentru a răspunde propagandei PDL şi a lui Traian Băsescu, am trecut peste recomandările Comisiei de la Veneţia şi am introdus un prag de validare a referendumului. Indiferent de rezultatul lui, Bruxellesul are obligaţia morală să ia act de vocea poporului. Ignorarea ei ar confirma acuzele la adresa instituţiilor europene, de rupere de cetăţeni și adâncire a deficitului de democraţie.

Pentru a răspunde celor care mi-au scris, le spun că doar împreună putem schimba atitudinea unora de la Bruxelles, care trec peste limitele misiunii lor şi iau atitudini partizane şi nedrepte la adresa României. Ajutaţi-ne să schimbăm ce e de schimbat venind în număr cât mai mare la vot! Să dăm o lecţie de democraţie şi de angajament civic.

Sper că până la urmă vor înţelege şi Traian Băsescu şi PDL răul făcut românilor, din frica lor de a se prezenta la judecata cetăţenilor, singura judecată politică într-o democraţie!

3 gânduri despre “Votul cetăţenilor, singura judecată politică într-o democraţie!

 1. Cred ca in curind nu mai citesc stiri din Romania. Pur si simplu am impresia ca Basescu nu si-a luat pilulele si delireaza. Astazi spune doua enormitati:

  Ca USL are ca obiectiv „destructurarea” serviciilor de securitate. Alea bine „structurate” de el. Deci, si prin concluzie, „lovitura de stat continua”. Cu alte cuvinte, „serviciile lui” sunt in pericol sa nu-l mai serveasca. Cred ca vrea sa spuna „lovitura la Rege”, nu ” de stat”. Statul e El. Ehehe, acolo il doare pe el cel mai tare. Sa vedem ce zice si Barroso si Merkel de asta. Probabil ca nu o sa auzim nimic de la ei, nici o mustrare la Rege.

  Acum, nu stiu citi prosti au mai ramas in Romania. Dar, daca mai sunt naivi, in orice tara unde se schimba puterea, sunt schimbari/rotatii de birocrati. De la un anumit nivel, inclusiv in aparatul de securitate si conducere militara. Nu inseamna ca toti sunt inlocuiti in acelasi timp, dar unii sunt, altii sunt lasati sa continue. In Romania inca nu a fost inlocuit NICI UNUL!!!, dar, atentie…”Lovitura de stat continua!”.

 2. Daca pragul electorsal era scos,atunci mai era o sansa.Cred ca Basescu ramana presedinte,desi 80% vor fi impotriva lui.Nu este niormal asa ceva,dar daca asa au vrut parlamentarii…puteau sa modifice.
  Lasati-l pe Basescu sa se intoarca repede,sa scada euro si dolarul.Daca nu ati fost in stare….daca scoteati pragul electoral,cum este peste tot,in tarile civilizate,Basescu era demis.Parerea mea e ca suntem 16 milioane cu drept de vot si nu 18 milioane.Am fost candva,dar au plecat din tara,au murit.Populatia Romaniei e in scadere foarte mare.Am pierdut in cativa ani 4 milioane.Eram 23 milioane,acum suntem 19 milioane.Ce se intampla?

 3. http://romanian.ruvr.ru/2012_07_18/82015805/
  Ma revolta si atitudinea jignitoare la adresa poporului roman, adoptata de unii lideri ai Uniunii Europene, care au fost loviti brusc de preocuparea privind soarta democratiei in Romania, odata cu suspendarea lui Traian Basescu. Cu atit mai mult cu cit, de aproape un deceniu au fost surzi si muti in fata abuzurilor, aduse la cunostiinta conducerii UE si care-l avea printre faptuitori chiar pe Traian Basescu si camarila sa. In anul 2003, am adresat petiţii cu confirmare de primire, continind probe referitoare la abuzurile comise in dosarul Tigareta 2, cit si dovezi evidente ale incalcarilor embargoului cu arme de catre Romania, atât Emmei Nicholson ( vicepresedinte in comisa de politica Externa, raportor pentru Romania in vederea accederi in UE ), comisarului pentru Justitie si Afaceri interne- portughezul Antonio Vitorino, comisarului pentru accesul unor noi state in UE- dl. Gunter Verheugen ( Germania ), cât şi britanicului Johnatan Scheele -seful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, respectiv şefului său, italianul Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene. In plus i-am inmanat personal baroanei Nicholson un alt exemplar cu aceste probe cu ocazia unei intilniri cu parlamentarii romani din comisiile de Aparare si Afaceri Externe, la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

  De la niciunul din aceşti reprezentanţi UE nu am primit vreun răspuns – măcar că am aşteptat din 2003 până în prezent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s