Toamna tuturor riscurilor

O stare de spirit negativa domina Europa, dupa acalmia estivala a pietelor, stare care se resimte si in plan politic, inclusiv la Parlamentul European, la reluarea activitatii in aceasta saptamana. Exista temeri majore in legatura cu posibilitatea unui „septembrie negru” pentru Zona Euro, fapt care ar avea consecinte directe nu doar asupra uniunii monetare, ci a intregii Uniuni Europene. Iar aceste ingrijorari privesc nu doar componenta economica a crizei, ci, tot mai mult, aspectele decizionale si implicatiile politice. Pentru ca modul in care Bruxelles-ul si unele cancelarii occidentale inteleg sa-si impuna viziunea, economica sau politica, deranjeaza tot mai mult si nu numai intr-o Romanie antrenata, in premiera, intr-o spirala legitima, dar ingrijoratoare, a euroscepticismului.

In aceste zile, troica FMI – Banca Mondiala – Comisia Europeana decide daca va acorda o noua transa de imprumut Greciei, in conditiile in care guvernul grec incearca sa obtina o amanare de doi ani pentru aplicarea conditiilor dure de austeritate impuse de creditorii externi. Este cunoscuta, insa, intransigenta Germaniei privind indeplinirea obligatiilor de catre guvernul Samaras. Intre timp, au fost facute publice diverse scenarii privind posibila iesire a Greciei din Zona Euro si riscurile aferente. Economistul-sef al BERD a avertizat ca intoarcerea la drahma ar provoca un risc major de colaps financiar in sud-estul Europei, iar unele analize atentioneaza ca economia Romaniei este printre cele mai vulnerabile din regiune, din cauza legaturilor financiare stranse si a schimburilor comerciale bilaterale.

Joi, Banca Centrala Europeana va hotari daca va interveni pe piata datoriilor suverane si va cumpara obligatiuni spaniole si italiene, pentru a slabi presiunea pietelor si a reduce costurile de finantare ale celor doua tari, care se clatina tot mai tare, in special dupa retrogradarea Cataloniei – cea mai indatorata regiune spaniola, al carei rating a ajuns in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a cerut, saptamana trecuta, guvernului central un ajutor financiar de 5 miliarde de euro.

Urmeaza, saptamana viitoare, verdictul decisiv al Curtii Constitutionale germane privind Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenta permanent al Europei. In aceeași zi, 12 septembrie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate in Olanda, a caror mare favorita este stânga radicala, eurosceptica. Exista posibilitatea ca Merkel sa-si piardă unul din cei mai importanți aliați in impunerea austerității, in condițiile in care socialiștii vor sa organizeze un referendum privind pactul fiscal – acord nesemnat inca de Olanda. E îngrijorător faptul ca intențiile de vot însumate pentru extremele eurosceptice, stânga si dreapta, ajung la circa 54% in Olanda. O tendința deloc izolată in UE, dimpotrivă…

Spre finalul lunii, președintele francez Francois Hollande e așteptat sa prezinte bugetul pe 2013, care, in condițiile unei prognoze de creștere economica mai mica decât se anticipase, va implica diminuarea unor cheltuieli si posibila majorare a impozitelor. Ceea ce poate duce la o nuanțare a poziției Franței in planul acțiunilor europene anti-criza.

Comisia Europeana urmează sa lanseze proiectul Mecanismului de Supraveghere Unică a Băncilor, văzut ca o etapa in crearea unei uniuni bancare. Potrivit planului, care ar urma sa fie adoptat de Consiliul European din 18-19 octombrie, autoritățile naționale din Zona Euro isi vor transfera la nivel european competentele de supraveghere si de restructurare bancara. Ar fi un pas înainte spre aprofundarea uniunii economice si monetare, cu Banca Centrala Europeana in postura de motor al acestui proces de integrare. Si asta, intr-un context in care dezbaterile privind necesitatea transferului de suveranitate si șansele unui viitor federal european sunt tot mai aprinse…

Este o succesiune de decizii cu influență sporită asupra evoluției Uniunii Europene, inclusiv a periferiei sale. Care periferie nu se limitează doar la noile state membre, dupa cum o dovedeste intrebarea lansata in aceasta vara de premierul luxemburgez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup – forul ministrilor de finante din zona euro: “De ce tratează Germania Zona Euro ca pe o sucursală?”

Reclame

6 gânduri despre “Toamna tuturor riscurilor

 1. Cum a revenit Basescu, cum au inceput sa bazaie cercurile interesate de resursele Romaniei. Iata, o doamna de la Radio 4, publica pe BBC un editorial, de altfel echilibrat, care enunta din nou problema Rosia Montana. Azi Basescu era fericit ca vin americanii si OMV sa exploateze in Marea Neagra.

  Basescu e ca un clopotel care suna adunarea in jurul stupului cu miere. Doar ca el nu e asa de dulce cu poporul roman.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19428193

 2. De ce trateaza Germania Zona Euro ca pe o sucursala? M-am gandit si eu la treaba asta si va voi spune parerea mea. In cazul Germaniei mie mi se pare ca e vorba de imperialism. Germania este o mare putere, o mare forta politica, economica si militara. Este adevarat ca, cel putin pana acum, Germania nu s-a manifestat din punct de vedere militar. In schimb se manifesta ca o mare putere economica si financiara, desigur. Iar UE, asa cum se prezinta la ora actuala, ii si da posibilitatea Germaniei sa se manifeste imperialist in Europa. Pe de alta parte, sarcina Angelei Merkel, pe plan intern, nu e deloc una usoara. Spre exemplu, in privinta Greciei, perceptia in presa germana si, probabil, a cetateanului german este ca Grecia a huzurit ani de zile, uneori pe salarii mai mari decat in Germania, pe banii „nostri”, adica pe banii germanilor (Germania fiind cel mai mare contributor al UE). Este un lucru foarte periculos, dupa parerea mea, o asemenea perceptie, iar Angela Merkel ar trebui sa dezamorseze asemenea stari de spirit cat mai eficient cu putinta, mai ales ca in Germania se manifesta grupari si tendinte de extrema dreapta. Ma gandeam ca o deteriorare a situatiei economice a Germaniei, care ar conduce la consecinte in plan social, ar putea avea efectul periculos al reinvierii, pe o scara mai mare, a unei gandiri naziste. Speram ca nu se va intampla o asemenea nenorocire.
  Imperialismul Germaniei, azi, este unul, daca putem spune asa, moderat pentru ca nu se manifesta militar. E unul economic. Tari mari precum Franta, Italia, Spania, nu pot face fata, decat cu greu, regulilor impuse prin Tratatul de guvernanta fiscala si ritmului impus de economia Germaniei. Numai ca lucrul acesta poate pune in pericol UE, daca UE nu va mai corespunde cerintelor de dezvoltare economica a multor state membre.
  Eu cred ca e o problema pe care trebuie s-o discutati in PES si trebuie sa gasiti solutii viabile de iesire din criza, si sa staviliti, pe cat posibil daca nu se poate de tot, cum ar fi de dorit, aceste manifestari imperialiste ale Germaniei in Europa pentru ca astfel de manifestari vizeaza producerea de consecinte in plan politic. Consecinte nedemocratice!

 3. Evident, nu intimplator Ambasadorul Germaniei si cel al Marii Britanii au iesit cu declaratii publice pozitive despre stabilitatea politica si economca, odata cu reintoarcerea lui Basescu la Cotroceni. Asta poate duce cu gindul rapid la cum este condusa tara din exterior prin intermediari, dar cred ca mai departe de asta este temerea lor de un precedent. Nu bunastarea romanilor ii face pe ei sa plinga…La urma urmelor investitorii nu au fugit din Romania la o rata alarmanta pentru ca Basescu a stat putin pe tuse. Deci propaganda cu legatura intre stabilitatea politica si cea economica e fortata, chiar de ei. Mai grav este ca uritenia cu “democratia” apare in toata goliciunea ei pentru cei care au crezut in idealuri. Nu, realpolitikul si-a aratat fata hida, iar lacomia capitalismului a invins, rizind strimb in fata suferintei omenesti.

 4. Situatia economica din zona euro s-a inrautatit in luna martie dincolo de previziunile celor mai pesimisti analisti, din cauza unei scaderi puternice a activitatii din industria manufacturiera din Germania si Franta, potrivit unor sondaje in mediul de afaceri. Sondajele PMI au evaluat performantele a mii de companii din fiecare dintre cele doua tari in luna martie, iar rezultatele zdrobesc practic orice speranta ca zona euro va mai reusi sa evite recesiunea, scrie Mediafax. Cifrele arata ca activitatea economica din Germania si Franta, cele mai mari economii europene, incepe sa scada, iar numarul locurilor de munca din zona euro afiseaza cea mai abrupta rata de reducere din ultimii doi ani. „Pare a fi un an foarte prost, daca lucrurile vor continua astfel. Am avut o usoara revenire la inceputul anului, cand am sperat ca economia va prinde avant, dar se pare ca a obosit”, comenteaza Chris Williamson, economistul sef al Markit, compania care a efectuat sondajele. El noteaza ca rezultatele sondajelor reflecta o contractie economica de aproximativ 0,1% in zona euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, blocul monetar ar fi deja in recesiune tehnica. Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o contractie economica de 0,3% in zona euro in acest an, similara cu cifra inaintata in februarie de Comisia Europeana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s