Uniunea Europeana, intre proiectul federal si asteptarile cetatenilor

Chinuita de criza de solutii la dificultatile social-economice care inrautatesc viata cetatenilor sai, Uniunea Europeana e condamnata sa decida rapid asupra viitorului său, altfel acesta se va transforma intr-o agonie cu deznodamant catastrofal. Pentru ca, in jungla economiei globalizate si intre provocari geopolitice majore, statele europene si-ar regasi extrem de greu locul dupa experienta comunitara. Iar pretul ar putea fi neasteptat de mare, daca avem in vedere si numai cele mai recente pulsiuni separatiste din Catalonia, Flandra sau Scotia.

In timp ce o parte a elitei intelectuale si politice europene clameaza necesitatea pasului inainte spre federalizare, iau amploare miscarile nationaliste, extremiste, independentiste sau autonomiste, tradand criza de incredere a cetatenilor UE in propriii lideri. Jose Manuel Barroso vorbea, saptamanile trecute, la Strasbourg, despre necesitatea transformarii Uniunii intr-o federatie de state-natiune. Liderii grupurilor europarlamentare liberal si ecologist au lansat, zilele acestea, o carte-manifest pentru o revolutie post-nationala in Europa, in vederea crearii unei uniuni federale. Guy Verhofstadt si Daniel Cohn-Bendit propun ca Parlamentul European rezultat din alegerile din 2014 sa se declare adunare constituanta si sa elaboreze o Constitutie europeana care sa nu mai fie o simpla revizuire a tratatelor existente, cum a fost cazul modificarilor de pana acum. Proiectul de Constitutie ar urma sa fie supus votului in fiecare stat membru, iar cetatenii vor opta prin referendum asupra adoptarii sale sau pentru a nu face parte din noua uniune federala.

E o idee generoasa, care are un singur punct vulnerabil: testul popular. In Europa recesiunii, sfera institutionala comunitara se dovedeste incapabila sa gestioneze criza, din cauza ca e captiva politic dreptei europene, mai precis, tezelor Berlinului in materie de austeritate. Dupa cinci ani de criza, 1 din 10 europeni nu are loc de munca, cei mai afectati fiind spaniolii si grecii – 1 din 4 cetateni e somer. Dupa ce s-a dovedit indiferenta in fata pierderii, din 2008 incoace, a locurilor de munca a aproape 10 milioane de europeni, Comisia Europeana s-a trezit, luni, sa lanseze un apel catre statele membre sa-si uneasca eforturile pentru a combate somajul record – 11,4% la nivelul UE. Purtatorul de cuvant al Comisiei a declarat ca trebuie facut tot posibilul pentru a salva o generatie. E ca si cum ar sta pompierul la fereastra si ar spune raspicat ca focul de vizavi trebuie neaparat stins.

Zecilor de milioane de cetateni afectati, in lant, de saracia propagata de desfiintarea locurilor de munca si de amputarile salariale, de pensii si drepturi medicale, lor, acestor europeni epuizati de lupta pentru supravietuire li se propune acum alternativa sintetizata de filosoful francez Bernard-Henri Levy: federalismul sau moartea – ori uniunea politica, ori destramarea UE, mizeria, iesirea din istorie si haosul.

Pana acum, marile cancelarii europene le-au vorbit guvernatilor despre necesitatea salvarii bancilor. S-au pompat sume absurde intr-un sistem financiar construit pentru specula, in vreme ce ramaneau milioane de oameni pe drumuri si dadeau faliment numeroase intreprinderi. Acum, se propovaduieste necesitatea federalizarii, in vreme ce nationalismul si populismul extremist lovesc la temelia democratiei si stabilitatii multor tari membre.

Statul-natiune e incoltit intre Bruxelles si separatismul regional. Cetateanul european e captiv intre retorica federalizarii si disperarea clipei. Inainte de a-i mai cere ceva, cetateanului european trebuie sa i se ofere elementul esential care coaguleaza colectivitatile umane, liantul indispensabil intre alegator si ales – increderea.

Anii de criza si bilantul social-economic al guvernarilor de dreapta, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, au compromis nu doar credibilitatea Popularilor Europeni, ci, mai grav, proiectul european in esenta lui. Pentru ca PPE a aplicat – economic, social si politic – dubla masura. Povara crizei a revenit oamenilor simpli, nu celor care au provocat-o. Iar fuga de scadenta se face, asa cum am vazut in aceasta vara, cu pretul imixtiunii partizane a arbitrului contaminat de microbul jucatorului.

Deficitul de incredere ameninta sa afunde UE intr-o criza identitara la care raspunsul nu poate fi o lozinca precum ”federalismul sau moartea”. Europa, daca doreste sa ramana Unita, are nevoie de un efort major de redare a increderii propriilor cetateni in viitorul proiectului european. Iar pentru asta trebuie, in primul rand, sa fie ascultata si respectata vocea acestor cetateni. Pe ei nu-i intreaba nimeni niciodata nimic, dar lor li se trimite mereu nota de plata. Asta e orice altceva, numai democratie nu. De aceea, Congresul Socialistilor Europeni, de la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost, in primul rand, despre nevoia de a apara democratia in Europa si de a contrapune cinismului politicianist si bancar o viziune progresista, care sa raspunda onest asteptarilor cetatenilor europeni, in materie de justitie sociala si cu masuri de relansare economica.

Numai faptele mai pot reda increderea europenilor in viitorul lor comun. Inainte de a cere cetatenilor mai multa Europa, trebuie sa li se ofere o Europa mai dreapta. Altfel, perspectiva aprofundarii integrarii europene va fi subminata de lipsa de sustinere populara. Federalizarea si crearea de locuri de munca nu sunt deloc incompatibile. Dimpotriva. Doar ca ordinea prioritatilor pe agenda Uniunii Europene trebuie sa tina cont, in primul rand, de asteptarile a jumatate de miliard de cetateni.

14 gânduri despre “Uniunea Europeana, intre proiectul federal si asteptarile cetatenilor

 1. Raspunsul este si trebuie să fie „federalismul sau moarte”, este singurul raspuns care mentine Europa printre marile puteri ale lumii si astfel o mentine prospera, liberă, democratică și singura modalitate prin care noi, romanii, putem sa ii ajungem din urma pe vestici.

  • Mariusel dragă ,dacă îţi doreşti aşa mult poţi să mori tu,lasă-i pe ceilalţi să-şi hotărască soarta,nu vă mai transformaţi voi în nişte pseudo dumneziei care au senzaţia ca pot să facă orice,cu viaţa altora,pentru că aşa li se pare că este cel mai bine.

 2. Adrian Nastase – NEVINOVAT !!! Victimă a miliţiei politice coordonate de mârlanul alcoolic DEMIS, bă-SECU, trădătorul de neam şi ţară !! Javra ordinară împreună cu metresa Nutzi, mai cunoscută ca Fata lui Tanti Petrutza, ajutaţi de slugile din aşa zisa Justiţie, cu largul concurs al unor aşa zişi ortaci din PSD ( blestemaţi fie ! ), au condamnat un OM nevinovat, l-au scos pe tuşă pe Politicianul în stare să-l doboare pe Băsescu !!!!
  Probe pentru revizuirea procesului „Trofeul Calităţii”
  Martori ai acuzării lui Adrian Năstase în „Trofeul Calităţii” – serviţi de Udrea Elena cu bani europeni şi contracte multe cu instituţiile statului
  „Trofeul Calităţii” a fost un dosar politic. Jurnalul Naţional a susţinut de-a lungul acestui lung şi întortocheat proces, finalizat cu sentinţe profund nedrepte şi viciate, că mascarada judiciară a avut drept ţintă „pedepsirea” candidatului Adrian Năstase la alegerile prezidenţiale din 2004 confruntat cu Traian Băsescu. Timp de aproape 8 ani procurorii lui Daniel Morar şi judecători au lucrat cu energie indusă de factorii politici pentru a însăila o poveste care să asigure condamnarea cu orice preţ a inculpaţilor din „Trofeul Calităţii”.

  „Lotul Năstase” este în puşcărie, condamnat pe baza unor mărturii smulse cu forcepsul sau a unor supoziţii, aşa cum stipulează şi motivaţia Curţii. Investigaţiile Jurnalului Naţional şi ale altor publicaţii au scos la iveală multe contradicţii din declaraţiile martorilor, întrebând de ce au fost perindaţi la DNA şi pe la diferitele instanţe aproape 800 de oameni. Numărul impresionant de martori a pus chiar instanţele de judecată în situaţii fără precedent, obligând la şedinţe care depăşeau limitele fizice ale „actorilor”, la audierea „cu cârdul”, pe bandă rulantă a acestora. „Tehnica” a fost deliberat aleasă de procurori pentru că ei vânau din oceanul de mărturii mici „fragmente” – fraze, impresii, păreri – menite să încropească un rechizitoriu.

  Odată procesul încheiat în faţa ultimei instanţe, „Trofeul Calităţii” nu rezistă la proba timpului. Am descoperit noi elemente care atestă legăturile economice strânse dintre martori ai acuzării şi adversarii politici declaraţi ai „inculpatului” Năstase. Acestea dezvăluie faţeta cea mai josnică a acestui proces, accentuând elementele de farsă judiciară montată şi întreţinută, culmea, cu fonduri europene! Martorii pot fi mincinoşi, pot induce în eroare instanţele! Nu e o noutate în România, mai ales. Dar cazurile pe care le supunem atenţiei arată că între câţiva martori ai acuzării, care l-au „înfundat” pe Năstase şi pe ceilalţi inculpaţi, şi autorităţi publice s-au încheiat în timpul procesului şi după declaraţiile din faţa procurorilor DNA contracte economice substanţiale.

  Universul papetăriei din Budeasa
  Budeasa este o localitate din apropierea Piteştiului. Aici se află sediul câtorva firme de papetărie care au făcut din Adrian Iancu un „baron” local al afacerilor cu hârtie şi rechizite. Firmele Silver Trading, Smart Trading, Smart Trading Prest îşi au sediul în comuna Budeasa, satul Rogojini, la nr. 115. Imobilul aparţine lui Adrian Iancu, iar acţionar la celelalte firme din lanţul amintit este şi Ion Sebastian. Deşi nu prea vor să recunoască legăturile dintre ei şi dintre firmele lor, ele există de ani buni. Sebastian e finul lui Iancu, iar lanţul de firme a devenit furnizorul preferat al companiilor de stat pentru papetărie.

  Clienţii câştigaţi sunt Guvernul, Instituţia Prezidenţială, Poşta Română, multe ministere. Prosperitatea care i-a lovit pe furnizorii de hârtie şi rechizite contrazice criza, austeritatea şi, un mic amănunt, denotă că instituţiile statului consumă tot mai multă hârtie deşi informatizarea şi poşta electronică ar impune o scădere a utilizării produselor de papetărie. „Clanul hârtiei” din Argeş şi-a dublat însă cifra de afaceri de când s-au declanşat anchetele DNA împotriva lui Adrian Năstase, iar „Trofeul Calităţii” i-a implicat direct pe cei doi oameni de afaceri. Ei sunt martori ai acuzării în acest proces, rechizitoriul îi evidenţiază. Prin Adrian Iancu şi Ion Sebastian procurorii au ajuns la concluzia că brichetele din campania prezidenţială, împărţite alegătorilor, aveau chipul lui Năstase pe ele. Sebastian şi Iancu, care au dat declaraţii în faţa procurorilor DNA şi le-au întărit în faţa instanţelor, au relevat legătura dintre Vasile Mihail Cristian, patronul tipografiei Eurografica, şi filiera pe care s-au inscripţionat materialele promoţionale în perioada campaniei electorale din 2004 – luna noiembrie. Ion Sebastian a spus că „un alt martor, ar fi încercat să îl determine să ascundă adevărata natură a prestaţiilor Silver Trading SRL către Eurografica, în cazul unei eventuale audieri la DNA, în sensul de a susţine că produsele sus-menţionate au fost inscripţionate cu numele Eurografica, şi nu cu numele Adrian Năstase”. (vol. 68, pg. 303-304). Adrian Iancu a descris şi el pe larg la DNA circuitul brichetelor, rolul firmei Silver Trading SRL (vol. 68, pg. 299-301) în personalizarea brichetelor. Aceste brichete sunt între probele cele mai tari ale acuzatorilor care susţin în rechizitoriu că Adrian Năstase s-ar fi ocupat de detaliile campaniei sale electorale finanţate ilegal.

  După faptă, şi răsplată
  Ziarul anchete.ro a descoperit, mergând pe firul martorilor din „Trofeul Calităţii”, că Smart Trading Prest şi-a înscris în portofoliul de clienţi mai toate instituţiile statului: Palatul Cotroceni, Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor, Senatul, Camera Deputaţilor, ONRC, SIE. Amuzant este că declaraţiile şi toată hârţogăria de la DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt scrise pe hârtie şi cu pixuri livrate de firma lui Ion Sebastian. Clienţii cei mai fericiţi de declaraţiile pe care le-au făcut cavalerii papetăriei în „Trofeul Calităţii” erau tocmai procurorii de la DNA. Cifrele de afaceri sunt în creştere spectaculoasă – Smart Trading Prest a depăşit în 2011 nivelul de 7 milioane de lei (circa 2 milioane euro), cu un profit de peste 10 procente.

  Elena Udrea dă contracte martorilor
  Elena Udrea a făcut declaraţii vehemente împotriva lui Adrian Năstase. PDL a avut de-a lungul anilor un punct fix de la care începeau şi terminau discursurile anticorupţie cu procesele lui Adrian Năstase. Iată că martorii care susţineau prin declaraţii la DNA şi în instanţe discursul politic al Elenei Udrea apar ca parteneri de afaceri direcţi ai ministerului condus de ea. În august 2011, parteneriatul – martor al acuzării – ministrul Udrea – se cimentează printr-un contract de servicii. Elena Udrea semnează ca achizitor şi Ion Sebastian, ca prestator contractul nr. 288 dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi SC Smart Trading Prest SRL, cu sediul în comuna Budeasa, judeţul Argeş. Preţul contractului a fost de 469.086,54 cu TVA inclus şi avea durata până la 31.12.2011. „Obiectul principal al contractului îl constituie prestarea de către prestator a serviciilor de realizare a materialelor promoţionale şi tipărituri pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013”. Un contract voluminos, conform normelor UE, deoarece banii provin din fondurile UE.Aşadar, peste 100.000 de euro merg la firma lui Ion Sebastian, martor-cheie în „Trofeul Calităţii”, de la doamna Udrea atât de vocală în „Trofeul Calităţii”.

  Bani şi din POSDRU
  În 17 februarie 2012, Smart Trading câştigă şi licitaţia organizată de Fundaţia Romanian Angel Appeal pentru livrarea de produse de papetărie. Contractul se încheie tot după proceduri europene, în cadrul POSDRU, fundaţia derulând programul Femei pentru femei pentru calificarea, acreditarea de baby-sitter. Smart Trading ia „doar” 41.940,60 lei din acest contract.

  Tipografia pentru Smart Trading
  Relaţia cu ministerul doamnei Udrea este cimentată şi de un contract pe bani europeni pentru procurarea unui utilaj. Suma este substanţială, aşa cum o prezintă chiar broşura programului Regio.

  Concluzia este limpede. Între martorii acuzării din „Trofeul Calităţii” şi instituţii ale statului român sunt stabilite legături economice strânse în timpul anchetei DNA şi al procesului la finalul căruia inculpaţii au primit ani grei de puşcărie. Aceste relaţii au fost cunoscute de anchetatori şi judecători? Există acum dovada unor interese directe ale martorilor şi ale politicienilor din PDL ca Adrian Năstase şi „lotul” din „Trofeul Calităţii” să fie condamnaţi.

  Dovezile pe care investigaţia noastră jurnalistică le-a prezentat sunt obţinute din documente publice. Ele puteau fi lesne de găsit şi de procurorii DNA, şi de instanţele care au judecat „Trofeul Calităţii”.

  Ele sunt argumente pentru ca instituţiile Justiţiei să treacă la o revizuire a sentinţei, pentru a repara abuzurile săvârşite în acest dosar.
  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/probe-pentru-revizuirea-procesului-trofeul-calitatii-625341.html

 3. Ai captat foarte bine esenta: statele natiune sunt debusolate, si partidele pro-europene isi pierd rapid din atractivitate pentru electori.

  Elita UE ar trebui sa se grabeasca cu un plan de uniune federala, dar unul credibil si care sa redea speranta in idea europeana cit mai repede. Planul lui Barrosso nu e suficient. Cu o banca centrala si politici bancare comune nu se face primavara. Nu rapid.

 4. Vrem ca fiecare ministru sa puna la dispozitia presei si in primul rand organelor abi­l­i­tate ale statului dovezi concrete privind fraudarea bunului public in perioada guvernarii PDL.

  Vrem dovezi clare nu balbaieli. Nu vrem scuze ca nu sunt bani si nu sunt oameni suficienti pentru realizarea acestor audituri.

  Acest articol NU ESTE UN ATAC LA PRIMUL MINISTRU VICTOR PONTA, LA GUVERN SAU LA USL!!!!!!
  Fraudele trebuie demonstrate.

  http://theodora0303.wordpress.com/2012/10/05/ce-se-mai-aude-cu-auditurile-de-la-ministere/

 5. Ce inseamna asta?Ca statele membre ale UE nu mai sunt independente?De fapt Romania nu mai e de foarte multa vreme stat independent.Toti bilderbergii si francmasonii s-au implicat in treburile noastre interne,inclusiv Barroso,Schulz,ambasadorul american,Merkel,etc.
  De ce Monti distruge italia?Mai multi italieni spun ca Monti a furat cateva miliarde euro.
  Dar noi stim unde sunt cele 20 miliarde euro imprumutate de la FMI?Se pare ca nu sunt in sistem.Ar fi trebuit sa fie mai bine,daca erau.
  De ce Rajoy distruge Spania?Fostul premier grec(evreul) a distrus Grecia.Cum ajung evreii astia sa conduca lumea?Nu am nimic cu evreii simpli,pe care i-am vazut in Israel.

 6. Avem si noi cativa evrei: Traian Basescu,Mugurm Isarescu,Bogdan Oltean,Florin Georgescu….functiile cele mai bune.
  Dan Diaconescu incearca si el.Ar fi si francmason.Probabil ca de aia a si fost primit atat de usor in Ambasada Americii.

 7. Au invatat repede ai nostri de la “democrati”. Si chiar au perfectionat tehnicile de “smen politic”. Vrei sa ajungi Presedintele unei tari ca Romania? Din “trusa” ta nu trebuie sa lipseasca:

  1. Vizitele scurte si dese la ambasada SUA, chiar daca vorbesti doar cu portarul pot fi “cheia” succesului. Portarul e om important la ambasada. Nu trebuie decit sa repeti des ca tie de mic iti placeau filmele cu indienii aia alcoolici care erau urmariti de cavaleri cu pusti si pistoale date de Dumnezeu, si ca atunci cind mergeai la biserica, te rugai sa mai dea Nea Nicu un serial din Dallas;

  2. Fa-ti rapid un partid, ghidindu-te dupa ce vezi ca zboara la Bruxelles: zboara dreapta, ai pus repede de un partid popular. Bagi cerere de afiliere. Zboara stinga, te-mprietenesti cu liderii sindicali. Nu uita sa ii reamintesti asta portarului de la ambasada SUA, dar tine pentru tine relatia ta speciala cu sindicatele, si fa-te ca-i detesti pe Chavez si Castro, chiar daca in pieptul tau bate o inima comunista. Daca ai un partid de o orientare gresita, schimba rapid cirma ideologica. Se vor gasi marinari sa-ti impinga barca, daca le promiti marea cu sarea;

  3. Sa fi primul care uita ca provii din poporul ala detestabil de mioritic, lenes si neputincios, si ca atunci cind erai mic, mama isi lua de la gura sa-ti dea tie ce era mai bun. Nu fa vizite la azile de batrini si case de copii. Fa-te iubit de bancheri, si mai ales de FMI. Trimite-le din prima zi in care te-ai hotarit sa devi presedinte felicitari si ureaza-le sa asupreasca cu mult succes tari ca cea in care te-ai nascut;

  4. Arunca o scurta privire prin ziare. Identifica dusmanii Imperiului de care apartii. Fa-ti din ei dusmanii tai personali. Daca sunt mujahedinii, pune in programul politic ca vei sustine culturile de maci la tine acasa. Daca sunt islamicii, promite ca vei sprijini religia autohtona sa ridice o Mare Biserica Nationala, dar, atentie, unita in spirit cu cea a Imperiului. Pune un Popa Sef care stie sa se roage pentru tine in Lacasurile Sfinte: la Washington, la Pentagon, La Bruxelles etc.

  5. Nu te ingrijora daca “societatea civila” nu-ti da inca importanta. Odata ce portarul de la ambasada SUA te saluta la chipiu, povestea e preluata in presa, si vei avea dintr-o data o multime de simpatizanti din toate categoriile: filozofi in cautare de job de consilier, scriitori, profesori universitari. Nu uita sa zimbesti des chiar daca te string pantofii. Nu te ingrijora daca casti des si nu gasesti nimic de spus. Oricind poti plesni un copil peste fata sau injura o babutza. Povestea te va face Zmeu si serviciilor imediat le vor cadea pantalonii in vine. 1-0 pentru tine;

  6. Sa ai regulat pe linga tine oameni care au sters praful pe la Clubul de la Roma, sau au transportat invitatii la intilniri masonice. Acestia iti vor asigura o aura de “ales” al cui trebuie, si vor sugera poporului ca altul mai mindru nu se gaseste in imparatie;

  7. Intotdeauna citeste dosarul celui pe care vrei sa-l angajezi, sau reciteste-l daca vrei sa-l promovezi. Nu semna pina nu esti convins ca persoana sau familia, sau amanta poate fi santajata, si ca serviciile pot planta cu succes microfoane pe unde salasuiste respectivul.

  PS: Multumesc lui Basescu pentru inspiratie!

 8. Dragi prieteni, va multumesc pentru fidelitate si pentru comentariile atat de interesante, pe care le urmaresc constant, chiar daca n-am mai reusit sa fiu la fel de prompta in raspunsuri.

  Marius, si eu sunt de aceeasi parere. Din pacate, tot mai putini europeni gandesc asa. Iar lor le trebuie ceva mai mult decat un slogan, fie el si atat de dramatic, pentru a-i mobiliza. Pentru redarea sperantei in ideea europeana, despre care vorbea Karakas, trebuie fapte concrete.

  Balbeck, aprofundarea procesului de integrare europeana implica si o cedare de suveranitate. Acest fapt nu contravine pastrarii identitatii nationale, daca stim sa gestionam lucrurile mai inteligent si mai eficient decat de la aderarea la UE pana acum.

  Karakas, lista celor ”7 porunci” pentru a ajunge in fruntea statului mi se pare elocventa pentru situatia actuala. E o sinteza a raului de care nu reusim sa scapam.

  Theodora, auditurile la ministere trebuie facute si sunt sigura ca vor fi realizate.

  Draga Sibilla, d-na Kovesi si-a facut datoria, dovada ca a ajuns unica si de neinlocuit… O fi tinand si asta de specificul democratiei si nu stim noi…

  O duminica frumoasa in continuare!

  • D-na Cretu,
   Vad ca se tot vorbeste de realizarea federalizarii UE dupa modelul SUA… Eu nu inteleg cum se poate infaptui acest deziderat in conditiile in care intre tarile europene exista diferente esentiale de limba. In SUA, peste tot, se vorbeste aceeasi limba: engleza. In Europa sunt limbi atat de diferite una de alta, care nu se aseamana una cu alta. Pe de alta parte, nu avem omogenitate in Europa nici sub aspect politic si nici economic. Sunt tari ce au ca forma de guvernamant republica, altele au ca forma de guvernamant monarhia constitutionala. Chiar si cele republicane nu se aseamana intre ele, la fel si cu cele in care exista monarhii. Nici sub aspect economic nu exista omogenitate: sunt diferente semnificative de dezvoltare economica prezente la tarile europene, si se pot da nenumarate exemple. Pe de alta parte, daca in SUA putem vorbi de natiunea americana, de aceeasi natiune si acelasi popor, indiferent cum s-a constituit, istoric vorbind, aceasta natiune, in Europa avem o multitudine de natiuni diferite una de alta. Spre exemplu, un francez are constiinta faptului ca este francez, un roman are constiinta faptului ca e roman, chiar daca traieste in Spania. Eu stau si ma intreb cati au constiinta faptului ca sunt europeni, tocmai pentru faptul ca nu exista o natiune europeana, un popor european. Ci mai multe natiuni, popoare ce compun Europa. Eu stau si ma intreb cum l-ar privi un francez pe un roman care traieste in Franta de mai multi ani si care i-ar spune francezului: „Eu nu sunt nici roman, nici francez. Sunt european!” 🙂 Pe cand in America, daca cineva e din Illinois si merge in California, Florida si spune ca e american e absolut ok.
   Dupa parerea mea, problema aceasta a federalizarii UE, a unificarii politice e privita foarte simplist, cu vorbe mari de genul:”federalismul sau moartea – ori uniunea politica, ori destramarea UE, mizeria, iesirea din istorie si haosul”, si nimic mai mult… Pentru ca nimeni nu aduce o contributie de o autentica valoare la problema aceasta a unificarii politice sub aspect federal, ci fiecare isi urmareste, de fapt, propriile interese. De aceea federalizarea UE mi se pare prematura, fiind si insuficient elaborata. Or, nu putem trata acest subiect atat de superficial, asa cum e tratat acum, si acesta sa aiba si sorti de izbanda.

 9. Federalizarea dupa modelul elvetian !!!

  Multi ligvist, independenta regionala, parlament si senat federal, decizii locale deci descentralizarea totala

 10. Daca tot am bagat istoria in disputele politice ale cotidianului, de ce sa nu ne amintim despre o perioada asemanatoare petrecuta acum…1700 de ani. O paralela, cu aluzie la vremurile noastre. Criza despre care vorbesc s-a petrecut intre anii 235–284 d.Hr. si este cunoscuta in istorie sub numele de “criza secolului al III-lea” sau “criza imperiala”. Criza respectiva are doua elemente, care isi pot gasi foarte simplu paralele in contemporaneitatea noastra. Primul ar fi politic-militar si al doilea ar fi economic-financiar si social. Criza incepe cu uciderea Imparatului Alexandru Sever (208 – 235 d.Hr.) si sfarsitul dinastiei Severilor. Alexandru Sever este fara indoiala unul din “primii europeni”.

 11. de ce Danemarca a reintrodus din nou control la granita dintre ei si nemti?Sa nu uitam ca sub aceasta asa numita „disciplina” se ascund legi care distrug societatea si care la randul lor aduc o criza mai mare decat cea finaciara si anume distrugerea societatii prin aprobarea de legi gen legaliazrea casatoriilor intre homosexuali,care se intalnesc in majoritatea tarilor nordice,eliminarea cuvantelor „mama” si „tata” si inlocuirea lor cu cuvantul „parinti”(vezi Franta),etc.Nu suntem uniti in gandire si este datorita orgoliului.Anglia nu va renunta niciodata la a face totul in numele Reginei si se crede superioara si asa mai departe.Intre Estul si Vestul Europei se fac mereu schimb de replici usturatoare si se privesc unii pe altii cu ochi nu prea buni.Singura solutie este a ne uni si a renunta la acest mare ego,care,cum si cata contriburie si-a adus in Europa.Ca sa nu mai zic ca in Germania pe zi ce trece curentul neonazist are toti mai multi membri,ca rasismul in Europa este mult mai dur decat in celelalte continente.Pana nu ne facem curat in ograda noastra,ca europeni ma refer,nu va fi pace si liniste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s