Comisia Europeana trebuie sa oblige Marea Britanie sa respecte dreptul romanilor la libera circulatie in UE

Am sesizat, azi, Comisia Europeana cu privire la declaratiile premierului David Cameron si ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre ale Uniunii Europene. Aceste luari de pozitie sunt o confirmare a temerilor noastre in legatura cu mentinerea restrictiilor pentru cetatenii romani si dupa expirarea termenului-limita pentru blocarea accesului liber pe piata muncii. La sfarsitul anului viitor, romanii si bulgarii ar trebui sa beneficieze, conform tratatelor de aderare la UE, de libera circulatie pe piata muncii in toate statele membre.

E un atac direct impotriva uneia din libertatile fundamentale pe care se intemeiaza edificiul comunitar, inca de la Tratatul fondator din 1957. Libertatea de miscare pentru cetatenii romanii in cadrul Uniunii a fost ingradita, din 2007 incoace, in majoritatea statelor vestice, prin intermediul barierelor impuse accesului pe piata muncii. Amanarile repetate tind acum sa se permanentizeze, prin excluderea posibilitatii ca romanii si bulgarii sa acceada in randul europenilor cu drepturi depline. 

In interpelarea adresata Comisiei am subliniat ca este incorecta si lipsita de orice argumente invocarea riscului amplificarii imigratiei economice. Periodic, Marea Britanie se confrunta cu un val de alarmism privind asa-zisul pericol est-european. Experienta post-aderare in cazul Romaniei si Bulgariei si concluziile Comisiei Europene in acest sens contrazic asemenea false temeri.

Orice discutie despre reintroducerea vizelor pentru cetatenii unor state membre inseamna intoarcerea spatelui nu doar principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, ci si realitatii din Marea Britanie si alte state occidentale, in care exponentii curentului eurosceptic acuza pe nedrept cele mai noi membre ale Uniunii, pentru a ascunde esecul evident al integrarii imigrantilor din afara UE. 

Am cerut Comisiei Europene, ca responsabila pentru respectarea tratatelor europene, sa oblige autoritatile britanice sa se conformeze prevederilor acestora. Voi solicita si Grupului Socialist sa adopte o pozitie oficiala fata de intentia perpetuarii unor masuri abuzive si discriminatorii impotriva cetatenilor romani si bulgari. Cred, de asemenea, ca e momentul sa avem o dezbatere deschisa si transanta, inclusiv in plenul Parlamentului European, cu privire la amenintarile premierului David Cameron de a renegocia relatia Marii Britanii cu UE, opunand proiectului federal ideea de mai putina Europa.

Publicitate

8 gânduri despre “Comisia Europeana trebuie sa oblige Marea Britanie sa respecte dreptul romanilor la libera circulatie in UE

 1. Pingback: Despre America. Cele mai bogate si cele mai sarace orase… « Motanul Incaltat

 2. Din Putz(a)ul Gandirii Traienist Basite (Hasta La Vista, Baby!)

  Daca la capitolul literatura si/sau citate din autori celebri chiombu este varza de Briusel, recunoscand singur ca de ani buni se chinuie sa termine de citit un roman, motiv pentru care este incapabil sa-si imbogateasca discursul politic cu eventuale citate care au facut istorie, la a saptea arta insa prostalau’ se pare ca sta ceva mai binisor si ori de cate ori are ocazia rupe gura targului cu cate-o replica auzita de el la vreun film. Si asta deoarece, daca ai lui nu prea au avut bani sau nu au vrut sa-si doteze biblioteca, atunci cand venea caravana cu filme in Basarabi, gaseau de doua-trei oua sau de f’o bucata de branza sa le-o dea alor mici (Traienel si Mircel) sa-si plateasca intrarea la film, la caminul cultural pentru a-si desavarsi educatia in materie de cinemateca. Asta in copilarie si adolescenta, pentru ca la maturitate baietii, pe vremea lu’ nea Nicu, din bisnita si-au tras amandoi “videouri” sa-l poata vedea pe Bruce Willis in “”Die Hard” ca sa crape vecinii de ciuda, iar apoi dupa ce l-au epuizat si pe Bruce Willis n-au mai avut nevoie de cultura deoarece Traienel a ajuns presedinte de tara si numai de cultura nu este nevoie la asa o functie.
  Daca este totusi sa analizam cam ce-a inteles chiombu din filmele vizionate ne putem da seama ca si aici, ori n-a inteles nimicuta, ori gura pacatosului adevar graieste.
  De ce spun asta?
  Simplu, in cazul de imediat dupa fraudarea alegerilor la cel de-al doilea mandat Traian ne-a tras o replica din “Cu mainile curate” insa nu din ipostaza personajului pozitiv al filmului , ci de pe pozitia delicventilor, respectiv Semaca si alde Lascarica, el recunoscand cu nosalanta ca “ne-a ciuruit”.
  Efectele acestei ciuruieli am resimtit-o pe spinarile si pieile noastre mai abitir decat Sergiu Nicolaescu in filmul susmentionat, imediat dupa ce individul s-a vazut cu sacii in caruta i.e. in loc sa le mareasca dascalilor salariile (dupa cum le promisese in campanie ca va respecta legea cu 50%) el le-a diminuat cu 25% si pre multi i-a lasat someri. Si cate si mai cate n-a facut impostorul uzurpator, dar n-are rost sa le enumar, caci ma enerevez, casazicasa.
  Mai nou, in timpul unei vizie tovarasesti de lucru (dar fara baie de multime, ca dauneaza grav sanatatii) la un alt mafiot postdecembrist, coleg de-al ‘mnealui, ajuns mare armator si proprietar de santier naval, Traienel a dat-o iar pe citate pilduitoare anuntand auditoriu si cel prezent la discurs (ales pe sprinceana) cat si publicul telespectator, ca domnia sa a dovedit ca este “greu de omorat”, comparandu-se astfel cu Bruce Willis interpretand rolul eroului politist din seria “Die hard”.
  Pai cum sa nu fie greu , nu de omorat ca nimeni nu si-ar bate capul cu asa ceva in cazul mascariciului, ci de dat jos democratic de la putere atata timp cat in Romania nu mai exista democratie, ea devenind sub Basescu un protectorat condus de un Gauleiter sustinut in functie de Fuhrer-ul de la Briusel dimpreuna cu cuconetu’ cu taior oranj (ca mereu uit cum se denumeste).
  Ce nu stie Traienel este faptul ca si noi suntem consumatori de filme si ca dupa Suspendatu’ III ii vom da replica lui Arnold din Terminator adica, “Hasta la vista Baby”, sau daca nu va intelege vom recurge la filmografia neaosa cu un “Adio, ma!” spus cu multa Sete.

 3. Ce chestie….David Cameron este descendent de rege dar si de bancheri evrei.
  De aia spun,e greu ca UE sa ia vreo masura,pentru ca si ea este condusa de evrei.
  Dar ma rog….si evreii se mai cearta intre ei.Monti l-a amendat pe Bill Gates cu 500 milioane dolari.

 4. Acest tip de masuri discriminatorii, care contravin angajamentelor europene sunt un indiciu ca anumite guverne considera ca UE nu a reusit integrarea noilor state, sau nu doresc o integrare care sa ridice nivelul de trai din aceste tari. Tind sa cred ca ii avantajeaza economic sa mentina un statut de colonie pentru aceste tari. Din pacate, astfel de politici sunt nu doar neprietenoase, relevind caracterul cinic al relatiilor intre state, dar ele omoara idea de unitate europeana. In mare masura, sunt produsul dreptei internationaliste.

 5. Citesc azi o stire: „SUA îi cer Phenianului să îşi „hrănească” poporul, nu să „se laude” cu rachetele sale”

  „Ar trebui să îşi hrănească propria populaţie mai degrabă decât să se laude cu capacitatea rachetelor lor”, a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

  Acum o luna citesc o alta stire, de data asta despre infometata clasa mijlocie din SUA, obligata sa faca coada la food-banks. Oare Guvernul SUA nu ar trebui sa isi hraneasca populatia mai degraba decit sa cheltuie pe razboaie?

  Un exemplu clasic de propaganda care se aplica in exterior dar nu si la ei acasa.

  http://www.gandul.info/international/sua-ii-cer-phenianului-sa-isi-hraneasca-poporul-nu-sa-se-laude-cu-rachetele-sale-10184707

  http://news.yahoo.com/blogs/lookout/going-hungry-america-distressing-humbling-scary-011618014.html

 6. DE NOTA 10 (ZECE)

  10˚C în 10. 10 a.c. la fereastra prin care percep finalul românesc precum cel din Zorba, prinzându-ne cu toţii într-o optimistă şi fără scăpare… „Sârbă-n căruţă”, de nota 10.

  Angela Merkel visează la o Periniţă pe coji de nuci, în Casa Poporului, cu pupături pe fundal aplicate-n tangaj de ultimul Guvernator dâmboviţean.

  Reântors în tinereţile sale rubinii, Barosso fredonează-n jacuzi : Ce-i comunist nu piere !

  Obama s-a albit la faţă după primul meci cu Mitt Romney.

  Toamnă doamnă, în plin striptis contra plictis, oferă-ne un bis cu frunza pe pubis.

 7. Sunt din ce în ce mai dezamăgit de Uniunea Europeană. Din ce în ce este mai evident că acele „principii europene” după care am alergat, cu braţele deschise, spre Europa… nu există decât în cărţile de propagandă. Este din ce în ce mai evident că am confundat această destupare la minte a europenilor cu un trai îmbelşugat. O dată ce se duce belşugul… principiile ajung la coş.

  De ce este nevoie ca cineva să oblige Marea Britanie să respecte dreptul romanilor la libera circulaţie În UE? Poate că Marea Britanie nu este ce am crezut noi că e, poate că principiile încetează acolo unde începe disperarea lipsei locurilor de muncă, acolo unde începe recesiunea, acolo unde începe nesiguranţa zilei de mâine. Dar atunci, cu ce sunt „ei” mai buni ca „noi”, de ce ne privesc de sus? Pentru că au PIB-ul mai mare, pentru că au un nivel de trai mai ridicat, pentru că ei pot exporta la noi şi noi nu putem exporta la ei? Iluzorie conştiinţă…

 8. Mi s-a parut foarte interesant proiectul fotografic si ce a descoperit Łukasz Trzcinski, autorul:

  A sense of loss and the struggle to find a new identity are what the Polish photographer Łukasz Trzcinski has tried to capture over the past 15 years in his series “New Europe. Atlas.”

  “Since the collapse, Eastern Europeans have obsessed with shedding old stereotypes and hastily imposing new ones themselves,” he said in an e-mail. “But usually neither the old ones nor the new form a real reflection of the reality.”

  In fuga noastra de noi insine, incercind sa ardem istoria, si sa sadim o planta vestica in pamintul estic, am uitat sa mai ne intrebam daca asta este exact ce ne-am dorit. este acest tip de societate ce ne-am dorit in Estul Europei?

  http://lens.blogs.nytimes.com/2012/10/10/shedding-old-stereotypes-and-imposing-new-ones-in-eastern-europe/?ref=global-home

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s