Exploatarea romanilor de catre angajatori din alte state ale UE

Am adesat, azi, o interpelare catre Comisia Europeana cu privire la exploatarea lucratorilor romani de catre angajatori din alte state membre ale Uniunii Europene. Numerosi cetateni romani se confrunta cu abuzuri din partea unor angajatori din alte tari membre, care-i obliga sa accepte sa lucreze fara contract de munca si fara respectarea unor drepturi, precum plata orelor suplimentare. Asa este cazul, dezvaluit zilele trecute, al zecilor de angajati romani exploatati in industria carnii la Bruxelles.

Am solicitat Comisiei sa initieze un cadru legislativ constrangator, in conditiile in care actuala legislatie a UE privind libera circulatie a lucratorilor este incalcata sistematic. Totodata, am atras atentia Comisiei asupra faptului ca mentinerea restrictiilor pentru accesul romanilor pe piata muncii din noua state membre determina un statut vulnerabil, care favorizeaza tratamentul discriminatoriu si abuzurile.

Articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și Regulamentul nr. 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii interzic discriminarea pe criteriul nationalitatii, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si celelalte conditii de munca. Acest cadru trebuie completat cu masuri de sprijin a lucratorilor, pentru a-si exercita drepturile si pentru a se apara daca sunt supusi abuzurilor profesionale din partea unui angajator privat din alt stat membru.

Presa europeana dezvaluie, tot mai des, abuzurile revoltatoare la care sunt supusi in unele state membre cetateni provenind din estul Europei. Saptamana trecuta, a atras atentia situatia precara a zeci de romani, care lucreaza in Bruxelles, in industria carnii, majoritatea fara contract de munca si fara plata orelor suplimentare. Este, de asemenea, cazul romanilor tinuti in conditii de sclavie, pentru a presta servicii de curatenie in Danemarca. Peste 20 de persoane au fost obligate, in regiunea Zealand, sa munceasca program prelungit fara a le fi platite salariile. In Marea Britanie, BBC a dezvaluit, recent, relele tratamente la care sunt supusi romanii care lucreaza in sectorul hotelier. Imigrantii angajati ca persoane fizice autorizate sunt platiti de trei ori mai putin fata de venitul minim din Marea Britanie, nefiind respectate conditiile de munca si salarizare promise initial.

Reclame

2 gânduri despre “Exploatarea romanilor de catre angajatori din alte state ale UE

  1. WILLAR MITT RUMNEY – fără dubiu

    Willard Mitt Rumney cu reputaţia onestităţii sale şi spiritul pătrunzător în afaceri va câştiga alba-neagra din 06.11.2012.
    Barak Obama cu „performanţa” sa de a fi dus SUA pe locul 2 în ultimii 100 de ani, dpdv economic, are un singur susţinător imoral – China căreia îi datorează mii de miliarde în dolari.
    Mormonul nu ar fi admis măgăriile oficialilor amaricani făcute celor 7,4 milioane de români la ultimul referendum.

  2. Suntem din nou un popor de lasi si iubitori de compromisuri numai pentru ca au rasarit iarasi dintre noi si s-au catarat pe capetele noastre niste hidosenii de politicieni fara coloana vertebrala si fara Dumnezeu, coborati parca din norul acela cleios care ne-a intunecat mintile in trecutul comunisto-paranoic si de care ni s-a parut ca am scapat. Nu mai suntem urmasii eroilor daci care au tinut piept barbarilor si care au contribuit atat de semnificativ la civilizatia europeana?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s