România nu este „copilul-problemă” al Uniunii Europene

Comisia Europeană a publicat, ieri, un Raport referitor la Strategia de extindere a Uniunii. Concret, este vorba despre Balcanii de Vest, Turcia şi Islanda, principalele direcţii de lărgire în viitorul apropiat. La capitolul „Sfidări”, Comisia Europeană recomandă punerea domniei legii în centrul politicii de lărgire a Uniunii. Asta echivalează cu a spune că ţările candidate trebuie să îndeplinească de acum cunoscutele criterii politice, definite la Copenhaga, în 1999, condiţii impuse ţărilor ce au aderat recent, inclusiv României.

În acest document nu se face nicio referire la România şi pe bună dreptate. El se referă strict la ţările aflate în procesul de negociere a aderării. Şi nu se fac nici un fel de analogii cu situaţia din ţările membre, pentru că ele nu servesc la nimic: situaţiile nu pot fi similare sau compatibile.

Cu toate acestea, un ziar prestigios, Financial Times, crede că citeşte în Raport o referire la România şi la situaţia politică din vara acestui an. Din păcate, avem de-a face cu efectele remanente ale campaniei de dezinformare, campanie gândită şi sponsorizată de PDL şi de Traian Băsescu. Campanie care a fost centrată în jurul „loviturii de stat” şi a „atentatului la statul de drept”.

Probabil că cei din PDL îşi freacă mâinile de bucurie, numai că „succesul” campaniei lor îi loveşte inclusiv pe ei. Pentru că se vorbeşte într-un context negativ de România, iar PDL, până una-alta, este parte a acestei Românii. Dacă nu înţeleg acest lucru – şi ma tem ca nu-l înţeleg, de vreme ce PDL a declanşat campania de minciuni  şi de manipulări de toamnă la Bruxelles, acum centrată pe „subordonarea Justiţiei şi pe „cercetarea procurorilor” – PDL va continua să ţină România într-o zonă gri, la periferia Uniunii, ca pe o veşnică „ţară-problemă”.

PDL are o agendă proprie, care contravine grav interesului naţional. Această agendă ne îngrijorează şi împotriva ei trebuie să luptăm la Bruxelles. Europarlamentarii USL, miniştrii, premierul, alţi actori politici şi civici din România am început un proces coerent şi insistent de comunicare a realităţilor româneşti către responsabilii europeni, pentru a contracara minciunile PDL. Un PDL tot mai opac la interesele României, dupa cum demonstreaza votul împotriva numirii ministrului Leonard Orban la Curtea Europeană de Audit.

Devine agasantă şi permanenta comparaţie cu Ungaria. România nu a fost şi nu este în situaţia Ungariei, chiar dacă Viktor Orban a intervenit în favoarea lui Traian Băsescu, cu ocazia Referendumului, după principiul „cine se aseamănă se adună”.  În România, nimeni nu a schimbat Constituţia, nu a atacat drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, n-a dat o lege represivă a presei, nu a atentat la independenţa Băncii Centrale.

E drept că în România, cu sprijinul bizar al unor înalţi oficiali europeni, cele 7,4 milioane de voturi în favoarea demiterii lui Traian Băsescu au fost ignorate „graţie” unei decizii a Curţii Constituţionale, instituţie a statului de drept, care, nu-i aşa, este în grav pericol. Cine mai crede aşa ceva?

Este de bun augur discuţia avută la Bruxelles de ministrul justiţei, Mona Pivniceru, cu comisarul Reding. Acum nimeni nu se va mai putea ascunde în spatele scuzei că deciziile privitoare la Justiţie nu sunt transparente. Sigur, PDL, care vrea să-şi mentina oamenii în fruntea Parchetelor, va continua să meargă cu pâra la Bruxelles. Dar acum vor avea riposta celor care ştiu cu adevărat realităţile României.

Preocuparea pentru starea statului de drept este firească pentru o Uniune Europeană tot mai largă şi care se confruntă cu o criză a democraţiei reprezentative. Dar nu este România ţara de arătat cu degetul, pentru că, ne place sau nu, aceeaşi Uniune a asistat pasivă la abuzurile PDL la adresa statului de drept. Efortul USL, sincer şi concret, de corectare a consecinţelor acestor abuzuri, trebuie sprijinit inclusiv de Bruxelles, dincolo de ideologii şi interese partinice. Este mesajul pe care noi înţelegem să-l dăm la Bruxelles şi el este în acord cu interesul naţional.

7 gânduri despre “România nu este „copilul-problemă” al Uniunii Europene

 1. Deci inca nu va asumati nicio raspundere pentru ce s-a intamplat in vara asta.Eu zic sa iesim din UE si sa nu mai permitem nimanui sa se amestece in treburile noastre.Pentru mine faptul ca M.Macovei a mers la Bruxelles dovedeste o atitudine civilizata spre deosebire de Iliescu,mentorul d-voastra,care a chemat minerii cand a hotarat sa scape de indezirabilul P.Roman care a ajuns sa va pupe-n fund pe voi USL.Avem o vorba „Daca o faci mult pe prostul risti sa ramai asa” de aia eu zic sa mai reflectati.

 2. @ Corina Creţu

  Nu ştiu de ce dar simt, pe zi ce trece, mai multă teamă când mă gândesc la viitorul României şi, nu în ultimul rând, la viitorul existenţei mele.

  Astăzi mă gândesc că mâine UE va veni şi ne va trimite în plic nişte directive care ne vor apăsa mai mult decât ne-au apăsat ruşii în anii 50 şi 60. Suveranitatea României aparţine, nu poporului român, ci baronilor UE.

  Stimată doamnă,
  Întrebare mea este… oare nu sunt românii egali cu cetăţenii din celelalte ţări ale UE? De ce suntem noi copilul problemă sau ei copilul premiant şi nu suntem noi egalii celorlalte ţări? Cine sau ce anume ne face neegali? Cine ne coboară mai jos de ne privesc ei de sus?

 3. Pozitia ziarului Financial Times imi aminteste de sprijinul pe care occidenatalii i l-au acordat lui Ceausescu, cand au avut ei interese, in anii’70.
  Daca Romania reprezinta o problema, dupa jurnalul mai sus mentionat, avesta ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in ultimii 8 ani la conducere a fost partidul lui Basescu, iar la justitie a fost „pictoriala” Macovei.

 4. Romanii nu sunt egali cu cetatenii celorlalte tari din UE in primul rand din cauza lipsei manifeste si vizibile de atasament a celei mai mari parti a populatiei la valorile culturii si civilizatiei occidentale. Aceasta lipsa de atasament e perceputa si la nivelul politicienilor romani. Cand un occidental discuta cu un politician roman, mai repede sau mai tarziu va descoperi lacune nu numai educationale sau culturale, ci mai ales va sesiza perceptia deformata a romanului fata de ideile de dreptate, de bine, de adevar, de onoare, de proprietate, de datorie, etc. De asemenea, din gesturi si atitudini pe care noi le consideram nesemnificative, occidentalul va descoperi atitudinea egoista, antisociala, adica nesimtirea funciara a romanului. Partea plictisitoare a explicatiei mele e ca intotdeauna cel care nu vede decat pana la genunchiul broastei crede ca cel care vede mai sus decat el este de fapt prost.

 5. PDL este un partid de mercenari ideologici. Nu au facut nimic pentru Romania. Zero barat. A, pardon, au adus baze militare imperiale, si au facut din Romania o tinta pentru fundamentalistii islamici si poate pe rusi. Au venit cu aceiasi propaganda pe care o auzim des despre statul prea mare si gras care calareste cetateanul mic si infometat, si drepturi pentru cei bogati in sfidarea majoritatii. Este ideologia lui 1%, tipic republicana, conservatoare. Este, de fapt, comunismul „pe invers”. Un sistem care apara elitele corporatiste de masele saracite, care impune jucindu-se de-a democratia.

  PDL a gasit sprijinul dreptei internationaliste, exact la fel ca si in trecut, cind partidele comuniste erau sprijinite de la centru, ca sa isi perpetueze puterea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s