Nevoia de speranta contra tichiei de margaritar

Cele doua manifestari care atrag, azi, atentia asupra Bucurestilor sunt relevante pentru raportul de forte de pe scena politica romaneasca, inainte de alegeri.

De o parte, liderii Popularilor Europeni, veniti sa-si ajute, inca o data, protejatii, intr-o traditie paguboasa, inclusiv electoral. E inca proaspata amintirea imixtiunii externe grosolane a unor oficiali europeni pe care fisa postului ii obliga la servirea si reprezentarea intereselor tuturor cetatenilor UE, nu doar ale propriei familii politice. E tot mai puternica aversiunea, de la un capat la altul al Uniunii Europene, fata de modul in care Germania intelege sa profite de pe urma crizei economice, pentru a-si impune fatis dominatia. Alegerile castigate in ultimele luni de stanga democratica, in tot mai multe tari membre, demonstreaza ostilitatea europenilor fata de masurile contraproductive de austeritate si fata de cinismul unei drepte care a lasat povara recesiunii pe umerii celor mai afectati de efectele sociale ale acestei crize.

Congresul PPE este tichia de margaritar cu care PD-L a tinut mortis sa se impauneze in campanie. Se va vedea la vot cu ce rezultat. Pentru ca, asa cum arata si mobilizarea de azi in favoarea USL, romanii stiu cu cine au de-a face, nu mai pot fi pacaliti cu trucuri ieftine si optiunea lor este clara.

De o parte sunt liderii unei drepte in deriva, disperati sa se agate cu orice pret de fiecare bastion ce se clatina, de cealalta parte se afla ei, cei multi. Sunt cei ale caror greutati si nemultumiri au fost ignorate in anii guvernarii portocalii. Sunt cei care au suferit din cauza pierderii locurilor de munca si a majorarii TVA, a reducerii salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale. Sunt cei a caror voce n-a fost niciodata ascultata, sunt cei care au fost nu doar sacrificati, ci si umiliti, sunt cei carora auto-intitulatii populari le-au spus in fata, nu mai departe de acum cateva luni, ca sunt o mahala violenta si inepta si niste lenesi asistati.

Pentru ei exista USL si ei vor fi azi pe Arena Nationala si in fata ecranelor din intreaga tara, pentru a-si sustine reprezentantii. Ei, cei multi si necajiti, stiu sa faca diferenta intre o pretinsa elita egoista si ipocrita, fie ea si cu staif european, si o coalitie social-liberala angajata in scoaterea Romaniei din fundatura economica, din minciuna si coruptie.

USL nu propune doar o viziune bazata pe stimularea cresterii in economie, crearea de locuri de munca si repartizarea echitabila a poverii sociale. USL ofera, in primul rand, speranta celor care si-au vazut inselate, de-a lungul ultimilor ani, toate iluziile. Este un proiect ambitios si dificil de realizat, dar cu mari sanse de reusita, pe masura sprijinului romanilor, a caror incredere nu avem nici un drept sa o dezamagim.

21 de gânduri despre “Nevoia de speranta contra tichiei de margaritar

 1. Mie Congresul PPE imi aminteste de Congresele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) unde veneau toti liderii blocului comunist sa se pupe si sa-si acorde unul altuia sprijin pentru un totalitarism de lunga durata. Asa interpretez si vorbele „de duh” ale lui Udrea care zicea catre popor ca „liderii europeni sunt cu Presedintele”. Da, e adevarat, PPEistii nu sunt cu poporul roman, ci ei intre ei, pentru ei si pozitiile lor de putere.

 2. Mi se pare interesant ca deocamdata nici pe BBC, nici pe Reuters, nici o alta mare agentie de presa nu a scos inca nici macar o stire, cit de mica, despre Congresul PPE de la Bucuresti. De obicei, daca evenimentul ar fi fost de interes, ar fi existat o analiza pre-eveniment.

  Sa nu mai intereseze pe nimeni, nici macar pe creatorii de stiri, despre ce face PPE? Sau e un semn ca se vrea o schimbare politica in UE?

 3. Ceausescu ar fi invidios de grandoarea lansarii viitorilor consumatori de ciolanel din banii publici ai Romaniei.Sa guvernati bine,tovarasi USL-isti!!!

 4. Va recomand sa revedeti emisiunea lui Badin de astazi de la B1 tv ca sa vedeti „cu cine te-nsotesti ca sa-ti spun cine esti”.Este vorba de unu’ Rizea.Dotati partidul cu botnite ca sa nu ne dotam noi poporul cu bice.Un nimic de genul aluia nu merita nici sa salubrizeze toaletele UE dar s-ar putea sa gresesc eu si sa nu vad ca asemenea oameni sunt caracteristici anumitor partide,renascute din cenusa vremii dar cu alta palarie(denumire).Fugim de dracu'(PDL) si dam de tac-su(PSD).Halal!!!

 5. Concluzia practica ce se desprinde din manifestarile mentionate in articol ar fi aceea ca niciun cetatean rational nu ar trebui ca iluziile mai mari sau mai mici pe care si le face cu privire la viitorul sau, sa le conditioneze de vreo actiune provenita de la guvernele Romaniei. Ce se vede insa foarte clar in tara, este o inrautatire rapida a performantei economice, cauzata in primul rand de actiunile cu totul iresponsabile ale guvernantilor. Intr-o lume a competitiei acerbe, doar a te gandi la masuri care nu vor face altceva decat vor reduce performanta angajatilor este deja un act de sabotare economica. Cei multi si necajiti vor fi si mai multi si mai necajiti. Soarta lor se va imbunatati cu certitudine doar daca se vor focaliza pe propria lor activitate economica, nu pe actiunile guvernului. A-i face sa creada ca cineva le va mari salariile fara ca ei sa munceasca de fapt cu mult mai mult este o actiune care merita pedepse pe care, ca tara europeana, nu le avem prevazute in Codul Penal.

 6. Nu voi USL l-ati primit pe Becali in randurile voastre ci el va va pune,cum bine spune o vorba americana,”back on the track”,acolo de unde incercati sa evadati pentru a parveni in lumea buna europeana si mondiala dar cu un tatuc in viata si care are inca destula influenta nu prea reusiti sa pacaliti nici macar un novice ca mine daramite pe oamenii de valoare din UE.D-na Cretu,eu nu incerc sa minimalizez greselile PDL ci sunt dezamagit de ce urmeaza sa mi se intample si cu USL la putere in urmatorii 4 ani.

 7. Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Sper ca acest guvern sa fie … altfel. (nr.370)

 8. D-na Cretu, viitor senator de VASLUI, apropos, mai stiti unde e judetul asta, cel mai sarac din U.E., mult hulita UE si liderii lor care sar sa ajute Basestii, revenind, vreti sa insinuati cumva ca marea Adunare de pe Arena, fie ea si nationala, (o vorba a la Lapusneanu ……….multi), inseamna Puterea pe care va bazati??? in contrapondere cu amaratii de lideri Europeni??? Parca aud in memorie o fraza de cand tatucul Ilievici va era sef direct (Noi nu ne vindem tara, sau chiar Noi muncim nu gandim) asta sa fie logica in care ne aflam???? Dar imi place ce isi propune USL „crearea de locuri de munca si repartizarea echitabila a poverii sociale. USL ofera, in primul rand, speranta celor care si-au vazut inselate, de-a lungul ultimilor ani, toate iluziile.” Eu mai degraba vad o Adunatura, fie si pe Arena Nationala, dornica cu orice pret sa prinda ciolanul (fie el, ciolanul, si de OAIE) si o sa imi refac acum toate iluziile pierdute in perioada PDL-ista, dar cu mari sperante intr-un mare senator Vasluian.

 9. Propunerea PPE prin vocea lui Merkel, ca bugetele nationale sa poata fi aprobate sau respinse (veto) de UE mi se pare profund nedemocratica.

  Bugetul este expresia politica a rezultatului alegerilor intr-un stat. Este mandatul partidului/coalitiei care a cistigat alegerile sa scrie un buget conform promisiunilor electorale.

  Mi se pare o tentativa a PPE de a forta statele membre invocind o criza gestionata – mai bine zis mentinuta – de PPE, si de a re-scrie regulile de joc in UE pe placul lor (ideologie de dreapta). In final, o alta expresie a autoritarismului si a spiritului nedemocratic de care dau continuu dovada.

 10. @off topic.

  Iata un articol cred care ofera un background folositor pentru oricine se incumeta sa faca afirmatii despre rolul de superputere al Chinei.

  Mi s-a parut interesant argumentul ca istoria Europei da un exemplu de putere barbara in raport cu istoria Chinei. „Modelul” european si cel american de a coloniza teritoriile cucerite militar sau pasnic este contrapus cu cel al modelului „tributar” chinezesc.

  China este o superputere doar daca ne referim la viitor. In prezent are doar o componenta economica. Din punct de vedere militar, si de dezvoltare sociala sunt „in urma” SUA si UE, daca folosim stadardele vestice.

  Din punct de vedere religios, ei nu cred in zei, ci in stramosi. Cu cit un stramos e mai vestit, cu atit te poti folosi de el mai bine pentru a iti gasi un loc in societate.

  …”The Chinese are enormously proud of their historical achievements. They believe that theirs is the greatest civilisation there has ever been.

  They have a strong sense of their own superiority rooted in history. They have long had a hierarchical view of the world, with China at the top. And the rise of China is likely to accentuate these views. ..”

  E clar ca ei nu sunt tipul „invadator”. Nu gindesc pe termen scurt, ca americanii si europenii, desi sunt si ei preocupati azi de resurse pentru dezvoltare. Devin mai pragmatici.

  Dialogul dintre civilizatia europeana si cea chinezeasca e un subiect fascinant. China nu va putea sa traiasca la nesfirsit in sine, iar trans-atlanticii vor trebui sa tina cont de un nou model global, care se va contura din interactia dintre cele doua culturi. Asta va insemna noul tip de „globalizare”.

  Va recomand sa cititi:
  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19995218

 11. FĂRĂ STENOGRAME

  – Sorine, tu care ieşti şeful târfelor nu-i prezinţi şi Guvernatorului tău o crudelă pârguită de nota 1o ?
  – Daţi-mi numai semnal când aveţi… „chemare”, stăpâne.
  – Sorine, ieşti mare bă ! S-a comis. Dar de ce măsa mi-a cerut, zâmbind conspirativ, doar un ron pentru prestaţia minunată ?
  – Aaa! restul pân la 10000 roni a suportat Antena 3, dar ştiţi, Voiculescu e discret…
  – !!!

 12. „FISA” ROBINETULUI

  Blejnar îi are la degetul pitic pe toţi, într-atât încât dacă nu poate fi scăpat trebuie eliminat.
  Naşul nu poate risca, în condiţiile în care serviciile vor avea serioase probleme de etanşeitate, fiind posibile purjări comandate de vechi informaţii toxice.
  Cufărul cu bani invizibili, administrat de Sorin, atât de necesari politicii dâmboviţene era „fisa” robinetului de oxigen al Guvernatorului, pe care-l primea muribundul de la doftoroaiele UE şi SUA.

 13. @off topic
  Sunt amuzat si nu prea de declaratiile multicolore ale ambasadorului SUA.

  „Evaziunea fiscală este atât de larg răspândită aici în România încât mărimea acestei evaziuni ar putea depăşi nivelul bugetului de stat”, a afirmat ambasadorul Gitenstein…Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României – şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, însă ştiţi şi că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţă – ceea ce am reuşit să înţeleg este că România, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramidă inversată”

  Sincer, mi-ar fi placut, pe baza de reciprocitate, ca si ambsadorul Romaniei la Washington sa se exprime public despre „piramida americana cu virful in sus”, adica aia in care 1% din virful piramidei se uita cu dispret la cei cei 99% de la baza. Sigur, in SUA nu exista o evaziune fiscala similara cu cea din Romania, pentru ca..nu e nevoie. Acolo evaziunea se face legal, adica ai 1% Romnezici din top desfac slitzul si ii umeda la baza pe cei 99%, cu legea in mina. Pen’ ca Romnezicii nu prea platesc taxe, si isi muta averile prin paradisurile fiscale, in afara SUA.

  Uite ca-i dau o idee lui Basescu: daca tot i-au trebuit doi ani lui Gitenstein sa inteleaga Romania, de ce nu-l face cetatean roman, dar cu conditia sa renunte la cea americana.

  http://www.mediafax.ro/economic/ambasadorul-sua-evaziunea-fiscala-din-romania-poate-depasi-bugetul-de-stat-economia-este-ca-o-piramida-inversata-10257279

 14. Lui T®ăpălagă, voinicul muşcător de cur
  al lui Năstase, pe Hotnews. Vă jur !

  CE GRIVEI

  În capul lui (dist)insul T®ăpălagă
  Este, şi fără dubiu, doar pârloagă;
  Un eunuc cu dorul după Macovei,
  Să-i lingă (parad)osul. Ce grivei !

 15. TUNELUL
  Pixul – foreza antimaterie de fantastic randament, a lui Adrian Năstase, este scula secretă, aceea care-i permite să iasă, din „rezervaţie”, oricând şi neobservat, protejat de câmpul antigravitaţional secvenţial – inhibator autocomandat.
  T®ăpălagă doarme pe aşternutul politic de bălegar uman în braţe cu bretonata veşnic nesatisfăcută.Repede le sună ceasul. Ca la comandă se saltă în genuchi, ca să constate cu turbare, pe aşternut, făcute cu pixul, contururile anatomice – o vacă şi un bou !
  E clar. Opera lui Năstase. Numai el are ochelarii realităţii. Pe unde o fi ieşit !? Prin tunel, desigur.
  Dau fuga la Cotroceni şi raportează. Beţivul se urinează de râs în timp ce le arată pe stratul de Guvernator, trasat cu acelaşi pix, conturul său, de bou. Bretonata şi T®ăpălagă râd a proşti : nu sunt singuri pe lume !
  Morar declanşează cercetarea, privind în gol cu ochii lui de peşte prăjit cum se naşte un alt dosar fără probe…
  În „rezervaţie” se clădeşte o lume nouă, cu pixul – foreza antimaterie.

 16. De o parte sunt liderii unei drepte in deriva, disperati sa se agate cu orice pret de fiecare bastion ce se clatina, de cealalta parte se afla ei, cei multi. Sunt cei ale caror greutati si nemultumiri au fost ignorate in anii guvernarii portocalii. Sunt cei care au suferit din cauza pierderii locurilor de munca si a majorarii TVA, a reducerii salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale. Sunt cei a caror voce n-a fost niciodata ascultata, sunt cei care au fost nu doar sacrificati, ci si umiliti, sunt cei carora auto-intitulatii populari le-au spus in fata, nu mai departe de acum cateva luni, ca sunt o mahala violenta si inepta si niste lenesi asistati.

 17. ® ADAM şi EVA

  Profesorul : Dacă întreaga economie ar fi subterană, la suprafaţă ce ar mai rămâne, domnişoară studentă ?
  Studenta : Covorul roşu al democraţiei şi…dumneavoastră. Evident.
  Profesorul : Câtă singurătate ! Te-am picat. Ador viaţa în doi…

 18. Nea Traiane nu mi-e frică.
  Hâc ! Luai şi una mică.

  1. PLATITUDINE la ALTITUDINE

  – Cum l-aţi defini cu oczia zilei de 04.11. 2012 pe dizgraţiosul de la Cotroceni ?

  – Platitudine la altitudine !

  2. AGRARĂ

  Un muncitor agricol : Gunoiul cât timp trebuie să stea la dospit, domnule profesor ?
  Profesorul : 1 la 2 ani, după cât e platfoma de înaltă.
  Un muncitor agricol : Chiar aşa de înalt să fie gunoiul de la Cotroceni ? Opt ani de dospire !

 19. Când ai plecat acum 2 ani ( plecat-ai oare ?)
  Cu ochii umezi am cântat, cum “Steaua sus Răsare”.

  REÂNCARNARE

  Cu ochii spre Zenit îl caut pe maestru,
  Cel ce tuna la strâmbi – un uriaş terestru.
  Discret, un zeu amabil îmi spune prin Zefir :
  Codificat în nume, poetul stă-n Nadir
  O vreme, până javra ce-a siluit poporul
  Va părăsi palatul, eliberând ogorul.
  Pe partea aialaltă, din insula Tereza
  Îl reperez pe boltă (ca să-mi verific teza).
  E sobru Păunescu, stă drept şi încruntat,
  Tot aşteptând ca obştea să afle un bărbat.
  Iar de nu s-o găsi în ţara noastră mare
  Va apela la Soare, pentru reâncarnare…

  Notă : Nadir se află în Adrian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s