Pentru reprezentarea femeilor in conducerea companiilor europene

Ieri, la Bruxelles, am gazduit conferinta „Women on Boards”, pe tema echilibrului de gen la nivelul posturilor de conducere in marile companii europene. Reuniunea a avut loc in aceeasi zi in care Comisia Europeana a propus o directiva privind atingerea, pana in 2020, a pragului de minim 40% femei ca membri ai consiliilor de administratie din cadrul societatilor comerciale cotate la bursa.

In interventia mea, am atras atentia ca propunerea de directiva se refera la sectoarele in care femeile sunt subreprezentate si la atingerea echilibrului de gen pe baza competentelor si calificarilor egale. Am reusit, in sfarsit, sa facem un pas inainte in lupta noastra privind egalitatea de gen si evolutia societatii. Legislatia europeana va stipula ca se acorda prioritate sexului subreprezentat numai in cazul in care candidatul respectiv este la fel de calificat ca si contracandidatul sau de sex masculin, ceea ce va elimina riscul discriminarii pozitive.

Dezechilibrul de gen in managementul intreprinderilor nu este numai nedemocratic si ineficient, dar si un obstacol pentru cresterea economica, pentru competitivitate si rata de ocupare a fortei de munca. A trecut mai bine de un deceniu de cand Comisia Europeana a incercat sa elimine tabu-urile care continua sa impiedice femeile talentate sa ocupe functii de conducere, pe baza unor initiative voluntare, la nivel national si european. De aceea, salutam decizia Comisiei Europene de a adopta o masura concreta pentru a raspunde apelurilor Parlamentului European si ale parlamentelor nationale ale statelor membre.

Directiva acorda autoritaţilor naţionale posibilitatea alegerii mijloacelor pentru atingerea obiectivului de 40%, precum si optiunea de a institui sanctiuni corespunzatoare pentru societatile care incalca prevederile. Directiva europeana este, de asemenea, un stimul pentru Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Olanda si Marea Britanie, care si-au exprimat rezistenta fata de legislatia europeana privind egalitatea de gen in consiliile de administratie, pentru ca le ofera posibilitatea alegerii mijloacelor pentru atingerea obiectivului de 40% pana in 2020.

La conferinta au participat Hannes Swoboda, presedintele Grupului europarlamentar socialist, Zita Gurmai, presedinta Organizatiei de Femei din cadrul Partidului Socialistilor Europeni, si experti implicati in combaterea discriminarii pe criterii de gen, precum Aurel Ciobanu-Dordea, director in cadrul Directiei pentru Justitie a Comisiei Europene.

8 gânduri despre “Pentru reprezentarea femeilor in conducerea companiilor europene

  1. Referitor la declaratiile Presedintelui care tocmai se revarsa:

    – posibil sa aibe dreptate cu declaratia publica a lui Ponta despre exercitarea dreptului de veto. Dar poate Ponta deja are aliati pe pozitia asta, ca sa nu fie singular, chestie care nu o stim
    – anuntul ca toate statele ” contributoare se baga sub birouri” e de un cretinism desavirsit
    – Critica din nou toate partidele, dar are pentru PDL niste sfaturi. Foarte echidistant politic, acest Presedinte!
    – Revine cu obsesia cu aurul si cuprul. Nu ne spune si in ce conditii, daca ar trebui sa fie in interesul Romaniei sau al Licuricilor..
    – Prietenia lui cu „Jeffrey” cumva trebuie extinsa de catre intregul popor roman. Luati numere!

    Avem exact ce vrea Imperiul: o conducere ultra-divizata, chiar din virf, de presedinte. Mai usor de controlat si manipulat partile „uleioase”.

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-guvernul-ponta-face-aceleasi-greseli-ca-si-guvernul-boc-peste-tot-numai-politruci-live-text-10330202

  2. Pingback: Cum poate sa strice Pussy Riot “caldele” relatii germano-ruse… « Motanul Incaltat

  3. Pingback: Ce nu am inteles in discursul D-lui. Basescu… « Motanul Incaltat

  4. Doua citate din textul Doamnei Corina Cretu:

    1. „Comisia Europeana a propus o directiva privind atingerea, pana in 2020, a pragului de minim 40% femei ca membri ai consiliilor de administratie din cadrul societatilor comerciale cotate la bursa.”

    2. „Legislatia europeana va stipula ca se acorda prioritate sexului subreprezentat numai in cazul in care candidatul respectiv este la fel de calificat ca si contracandidatul sau de sex masculin, ceea ce va elimina riscul discriminarii pozitive.”

    Cele doua citate sunt contradictorii:

    Daca ne impunem sa avem 40 % femei, si cifra nu e realizata, trebuie sa admitem si femei mai putin calificate decat candidatii barbati.

    Intr-un concurs, situatia de egalitate e foarte putin probabila. O femeie poate fi la fel de bine mai buna sau mai slaba decat candidatul barbat. Daca acordam prioritate femeilor doar atunci cand ele sunt la fel de calificate ca barbatii, riscam sa nu respectam cifra de 40 %.

    Ce facem insa daca intr-un consiliu sunt 90 % femei? Promovam barbatii?

    Nu e mai simplu sa cerem tratament egal pentru femei si barbati, fara a impune o cifra?

  5. Din ciclul „Zâmbiţi doamnelor”.

    (R) DECIZIE POLITICĂ

    Izolarea spaţială a Guvernatorului este contraproductivă în raport cu interesul naţional, pentru care înalţii strategi UE-SUA i-au sugerat să-şi vopsească acoperişul gâtului în culorile tricolorului, pe speculaţia că românii nu cutează a-şi ataca simbolul.
    Zis şi făcut. Numai că rigoarea sentimentalismului mioritic cere, musai, să se facă şi gaura din steagul loviluţiei.

  6. Deci, apare ca nu doar Ponta are rezerve despre discutia cu bugetul UE. Nuanta este ca aparent nici un alt lider nu a adus vorba de exercitarea dreptului de veto. Inca. Insa e clar ca Ponta nu are o pozitie unica in cadrul UE si ca alti lideri impartasesc aceleasi ingrijorari despre a doua propunere a lui Rompuy de a reduce bugetul pe 2013.

    „Herman van Rompuy a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului de 1.033 miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

    Preşedintele UE vrea în principal reducerea cu 29,5 miliarde de euro a plăţilor efectuate în cadrul politicii de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a fondurilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC), fapt respins deja de mai multe ţări precum Franţa şi Polonia.”

    Se intimpla lucruri interesante in UE. Intrebarea rationala este: pot statele UE sa contribuie la fel de mult sau mai mult la bugetul UE pentru a mentine nivelul bugetar peste sau egal cu cel din 2012? Iata aici cum de imparte tortul din 2013 si cine cit contribuie (bedeti ca initial a fost vorba de 137,9 miliarde EUR):

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11645975

    Reducerea fondurilor de coeziune ar avea urmari serioase pentru tari membre ca Romania. De fapt, conducerea de dreapta a UE spune implicit ca acest capitol de politica comuna este mai putin important, si ca tarile mai sarace sa se multumeasca sa ramina cam la fel de sarace in raport cu cele bogate. O sa se multumeasca Basescu sa ia pozitie de drepti in fata lui Barroso?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s