Pentru că meriți mai mult decât circ!

Se incheie o campanie electorala care nu a fost, asa cum era firesc, despre bilantul guvernarilor PD-L din ultimii ani, despre coruptia, ineficienta si masurile anti-sociale ale cabinetelor Boc. Nu s-au discutat, din pacate, viziuni economice si solutii pentru scoaterea tarii din criza, pentru imbunatatirea nivelului de trai, pentru dezvoltare si reducerea decalajelor care se adancesc in fiecare an pierdut din cauza circului politic.

De la caderea guvernelor PD-L, tot efortul masinii de propaganda controlate de la Cotroceni a fost sa evite decontul guvernarii, sa abata atentia spre teme false. Asa ne-am trezit ca nu discutam despre taierile de pensii si salarii, ci despre aberatii precum lovituri de stat, sau ca, in locul unei dezbateri atat de necesare despre dezastrul creat in ultimii ani in domeniul gestionarii fondurilor europene, s-a vorbit despre orice altceva, de la Rusia si China, pana la broaste si porci, mai nou.

Sper ca pentru orice om de bun simt e evident ca tot circul a fost menit sa impuna o agenda falsa, complet straina nevoilor cetatenilor si intereselor tarii. S-a vorbit, de exemplu, absurd de mult in ultimele luni despre reprezentarea tarii la Consiliul European. Dar nu asta era problema noastra, summit-urile de la Bruxelles nu sunt concurs de miss, incat sa conteze doar defilatul pe podium. E o problema de competenta decizionala. Dar orgoliul sefului statului a anulat din start orice discutie despre fondul acestor reuniuni, despre esenta problemelor supuse aprobarii la Bruxelles.

Azi-vara, masina de propaganda, urmand un manual clasic de dezinformare, s-a agatat de ideea de cvorum, transformandu-l in zeitatea suprema a referendumului, in fata careia voturile cetatenilor n-au mai contat deloc. La fel, toata discutia europeana privind bugetul a fost livrata spre uz intern in cel mai simplist mod posibil, rezumat, de asemenea, intr-un cuvant: veto. A fost deformata pozitia USL, a premierului si, nu in ultimul rand, a Parlamentului, fara posibilitatea nuantelor si fara a recunoaste ca aceeasi pozitie ca a premierului Ponta era adoptata, sub presiunea propriilor interese nationale, inclusiv de sefi de guvern de dreapta, asa cum a fost cazul Poloniei, Spaniei, Portugaliei sau Marii Britanii.

In locul unei discutii de fond, insa, totul s-a rezumat la jigniri si amenintari. La fel s-a intamplat pe o alta falsa tema de discutie, impusa drept cap de afis al celei de-a doua parti a campaniei: desemnarea premierului – fara a fi cunoscut macar rezultatul alegerilor. Sper ca, in aceasta privinta, reactiile prompte si ferme ale unor lideri politici precum presedintele social-democratilor germani, Gabriel Sigmar, si cel al Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev, sunt elocvente pentru modul in care lumea democratica ar recepta o eventuala ignorare a votului cetatenilor.

Duminica, in fata urnelor, sper ca alegatorii se vor gandi la cat rau a facut si face tarii acest stil de a dezbina pentru a putea exercita puterea intr-o maniera discretionara. De aceea, cred ca prima ratiune a prezentei la urne si a optiunii politice a cetatenilor trebuie sa fie incetarea scandalurilor politicianiste si intrarea in normalitatea dialogului si a efortului constructiv. Pentru ca sunt atatea de facut in aceasta tara…

Reclame

8 gânduri despre “Pentru că meriți mai mult decât circ!

 1. PAPAGALUL ANTIFRAUDĂ

  Guvernul Ponta conştient că frauda electorală întrevăzută de Guvernator trebuie combătută, a prevăzut toate urnele de votare cu papagal vorbitor, care ia în cioc buletinul de vot al electorului şi-l introduce în urnă. Dacă i se prezintă mai multe buletine, papagalul vorbitor pronunţă formula : Hai sictir, porcule! sesizând în acest fel DNA.

 2. D-na. Cretu,
  Dupa parerea mea, cred ca nici nu prea era nevoie sa se discute prea mult in aceasta campanie despre bilantul guvernarilor PDL din ultimii ani, etc pentru ca lucrurile sunt cat se poate de clare: oamenii s-au lamurit, cred eu…

  Pe de alta parte, daca vorbim despre viziuni de dezvoltare, aici discutia este mai ampla si cred ca depaseste campania electorala. O asemenea dezbatere trebuie facuta, fara indoiala. Nu stiu insa daca avem clare ideile… Insa ar trebui o dezbatere facuta cu calm, impreuna si cu cei din Opozitie, care ar dori sa participe la o asemenea dezbatere. Nu cred ca era momentul potrivit pentru asa ceva acum; mie mi se pare ca nu pentru ca, de regula, o campanie electorala este mai „incinsa”, ca sa zic asa. Nu e tarziu nici dupa alegeri.

  Dupa parerea mea, se intampla lucruri interesante in Rusia si China, care ne-ar putea afecta economic si politic. Cand spun „noi” ma refer la UE si SUA.

  Eu cred ca USL va castiga aceste alegeri. Problema Basescu, insa, nu este rezolvata. Acest om are tendinta sa se puna pe invers si sa provoace scandal. Si asta pentru ca, mai mult decat PDL sau ARD, el reprezinta o viziune politica – cea a PPE – in Romania, o viziune politica ce nu prea a prins pe aici, asta pe langa caracterul sau care isi aduce si acesta contributia la ingreunarea coabitarii cu o forta politica de alta culoare. Diferentele de viziune politica intre Basescu si USL sunt atat de deosebite incat este imposibil sa nu iasa scandal. Partea proasta este ca scandalurile dauneaza unei dezbateri serioase, duse cu buna credinta, constructiv si in folosul tarii…

 3. Tocmai de aia nici nu votez,pentru ca voturile noastre de la referendum nu au contat.Oricum castiga usl…dar nu mai votez niciodata.

 4. Implicarea Presedintelui tarii in campania electorala, si pozitia sa fatisa anti-USL este un act anti-democratic si neconstitutional. Probabil o face din disperare, pentru ca mesajul sau electoral este unul absolut idiot: daca votezi USL inseamna ca votezi impotriva apartenentei Romaniei la UE si a parteneriatului cu SUA.

  „De 7 luni avem la putere lideri politici care atacă permanent UE şi liderii Uniunii. De şapte luni avem lideri politici care atacă permanent parteneriatul cu SUA şi Departamentul de Stat al SUA. Ziua de mâine este decisivă. Românii ne vor arăta dacă rămânem în zona gri, acolo unde politicienii aflaţi la putere susţin că trebuie să fim mai aproape de Rusia şi China, sau ne continuăm drumul consolidat spre Bruxelles şi spre parteneriatul cu America. Acesta este votul pe care îl veţi da mâine”, afirmă Băsescu”

  O mare diversiune pentru prosti. Care lider politic a afirmat ca trebuie sa fim „mai aproape de Rusia si China”? Si la urma urmei, de ce nu am avea relatii bune si cu aceste state? Apartenenta la UE si relatia cu SUA exclude cooperarea cu China sau Rusia? Pai americanii sunt foarte buni parteneri cu China, si au relatii mult mai complexe cu Rusia decit Romania, inclusiv economice. Sa vada dl Basescu care sunt schimburile comerciale ale SUA cu Rusia si pe urma sa vedem ce mai cotcodaceste…

  Romanii ar trebui sa inlocuiasca tocmai lideri politici ca Basescu, care inca gindesc in termenii Razboiului Rece. Drumul Romaniei in Uniunea Europeana si relatia cu SUA va continua bine merci si daca nu va mai fi el Cocos Sef.

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-romanii-ne-vor-arata-daca-ramanem-in-zona-gri-sau-daca-vom-continua-drumul-spre-bruxelles-10378806

 5. SUS PE STÂNGA

  Ora 7 :10 am. Un tânăr şi amabil poliţist îmi indică unde să votez pentru strada mea : Sus pe stânga. Aşa fac. Urc. Prmesc cele două buletine. Intru în cabină. Agăţ umbrela de un element sigur. Deschid un buletin de vot, şi ce să vezi : omul meu e sus pe stânga, primul. Ciudat. Desfac şi celălalt buletin de vot. Culmea, şi pe acesta omul meu este tot sus pe stânga, primul. Ce « conspiraţia dracului ».
  Ia de la Ponta, Băsescule.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s