Noul guvern USL

Nominalizarea premierului Victor Ponta este consecinta normala a rezultatului alegerilor parlamentare. Tot asa cum configuratia viitorului Legislativ este urmarea fireasca a modului in care PD-L a inteles sa guverneze tara.

Se incheie, in prag de sarbatori, o confruntare nu doar politica, inceputa in ianuarie prin protestele de strada ale cetatenilor exasperati de saracia tot mai mare, in vreme ce aroganta si coruptia guvernului Boc ajunsesera la limite sfidatoare. A fost un an incrancenat, la capatul caruia au invins ratiunea si democratia. 

Romania are, de azi, sansa intrarii intr-o etapa de normalitate, atat de necesara dupa anii irositi de un regim asa-zis de dreapta. 2012 se incheie cu un orizont de speranta pe care cetatenii romani si l-au castigat prin vot. Este datoria esentiala a noii guvernari USL sa se ridice la nivelul acestor asteptari. Iar formarea noului cabinet este un prim moment in acest sens.

 

13 gânduri despre “Noul guvern USL

 1. Cred ca noul guvern trebuie sa explice mai bine in spiritul transparentei si a dialogului politic:

  – ce fel de regionalizare are de gind sa implementeze
  – ce schimbari in Constitutie

  Lucrurile astea nu au fost discutate in campania electorala, si nu se pot lua decizii majore fara consultarea populara. Adica se pot,dar cu un cost.

 2. Ma bucur ca dl. Iliescu dovedeste luciditate politica: UDMR sa ofere mai intai sprijin parlamentar, fara sa fie la guvernare, si sa isi dovedeasca loialitatea fata de Romania si guvern. Apoi, se pot lua alte decizii.

 3. Mare deranj politic cu UDMR. Nu stiu unde sunt ego-urile mai ranite, de partea romanilor sau a maghiarilor, dar se polarizeaza mult prea mult discutia in jurul acestei minoritati. Despre minoritatea roma nu aminteste nimeni? Ei de ce nu sunt in guvern? Sigur, o intrebare retorica, si partial naiva, pentru ca romii nu au un partid etnic al lor.

  Chestiunea este una de principiu: UDMR a fost parte a tuturor guvernelor Boc, si a luat decizii impotriva USL. USl a cistigat alegerile si are dreptul sa formeze un guvern unicolor.

 4. A MAI LUNGĂ
  este soluţia cea mai potrivită pentru reluarea parlamentalelor dâmboviţene.
  Se stabilesc cele 300 colegii şi criteriile minimale pe care trebuie să le îndeplinească toţi candidaţii desemnaţi.
  Tragerea pe sfoară, televizată, se organizează într-o sală suficient de încăpătoare pentru candidaţi, reprezentanţii partidelor, presă, organe de ordine.
  Sforile din plastc grafitat, inegale ca lungime, în număr egal cu al candidaţilor din colegiu, se introduc într-un tub mat, cu dop la un capăt şi libere la celălalt pentru a putea fi trase.
  Comisia de tragere compusă, musai, din : Patriarh, Preşedintele CCR, Procurorul General şi Şeful DNA, asigură, la vedere, derularea tragerii pe colegii şi candidaţi.
  Câştgătorul, cu cea mai lungă (sfoară) este desemnat pe loc parlamentar în Camera unică, concomitent cu tragerea clopotului lui Gauss.
  Dracul nu-şi vâră coada în prezenţa Patriarhului !

 5. Pingback: O bomba terorista! « Motanul Incaltat

 6. Stimata doamna Cretu, un text pe care trebuie sa il pastrati fiindca este foarte bun pentru memoriile dumneavoastra politice, atunci cind le veti scrie (ori cind veti publica extrase din articolele de pe blog, in volum). Prima fraza a articolului este foarte valoroasa, in opinia mea, deoarece v-au trebuit doar un calculator si o tastatura ca sa comunicati acelasi lucru pe care patru partide, ca sa il comunice, au fost nevoite sa trimita delegatii de cite 4-5 membri la Cotroceni. Nu cred ca se incheie confruntarea, cu atit mai putin aceea politica. Da, aveti mare dreptate, Romania are doar sansa intrarii in normalitate. Nu cred ca vor fi mari probleme ca noul guvern sa se ridice la nivelul asteptarilor deoarece cred ca, dupa evenimentele post electorale, asteptarile au scazut.
  Stimata doamna Cretu – si in anul 2012 v-ati dovedit o gazda foarte amabila, pe blogul dumneavoastra, pentru opiniile mele, oricare au fost ele. Va multumesc pentru aceasta si va urez Craciun Fericit si La Multi Ani!

 7. Faptul ca acest guvern – care se vrea altfel decit cele portocalii precedente – continua sa impuna masuri de austeritate celor mai vulnerabili din societate, e un semn prost.

  „Guvernul a decis să amâne din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi ca statul să nu acorde începând cu 2013, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.”

  O masura injusta, imorala si ilegala. Daca Guvernul e obligat prin lege, de ce nu o respecta?

  Am impresia ca FMI ii este acestui guvern tot mai drag decit cei mai saraci romani. Continuarea politicilor care lovesc in saraci, la fel ca si politicile dreptei basesciene, este o eroare inclisv ideologica. Dar cine mai da doi bani azi pe ideologie, cind ideologia banului e suprema?

  http://www.mediafax.ro/social/guvernul-amana-alocarea-de-cupoane-sociale-pentru-prescolari-din-familii-sarace-si-500-euro-pentru-nou-nascuti-10403892

 8. CU MORMÂNTUL ÎN DESAGĂ

  Ion, copil bătrân din flori de mai,
  Poartă în cârcă sacul de mălai
  De patru duble, cu bătaie, peticit,
  Cu glie de pe Bărăgan. E fericit.
  La vamă controlat de mortăciune,
  Oftă : e locul meu de-ngropăciune.
  E plină ţara noastră de şnapani,
  Atât mi-a mai rămas de la jidani.
  Fraţii mei, treziţi-vă, nu-i şagă,
  Luaţi cu voi mormântul, în desagă ;
  Băgaţi acuşi în Constituţie o vorbă,
  Pământul strămoţesc nu este ciorbă
  De halit, cu lingura sau polonicu’.
  S-ar zvârcoli în groapă şi nea Nicu.

 9. D-ALE COABITĂRII

  De la o familie de bătrâni vegetarieni se recoltează zilnic, scaunele, în vase de argint, pentru Cotroceni. Întrebat de un curios, ce destinaţie au « produsele », operatorul comercial a răspuns sub rezerva anonimatului :
  – Domnul Guvernator posteşte…

 10. FĂRĂ HAINE(ALA)

  Despre clovn se spune că este un deştept care face pe prostul.
  Guvernatorul este, sigur, un prost care face pe deşteptul.
  Febleţea mea, ministrul Mona Pivniceru, l-a pus la punct pe inginerul – şef de stat (ambele titluri fără acoperire legală) precizându-i comlexitatea gândirii juristului faţă de cea a ofiţerului de marină comercială ,când vine vorba despre art.134(1) din Constituţia Româiei. Revolta de pe crucişătorul justiţiei mioritice care contestă un dependent (procurorul) la conducerea independenţilor (judecătorii) poate să-l lase pe Guvernator fără haine(ală), adică în curul gol, pe un ger politic generalizat.
  Daniel Morar votând în CSM, cu mâna pe Biblie, fără drept de vot, dovedeşte, o dată în plus, cât de independentă este dependenţa politică…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s