Discursul lui Laszlo Tokes e rupt de realitate

Am condamnat, azi, public, declarațiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind proclamarea anului 2013 drept ”anul autonomiei”. Eforturile sale repetate de a specula problemele comunității maghiare într-o manieră naționalist-demagogică nu oferă nici un răspuns problemelor reale ale cetățenilor români de naționalitate maghiară și contravin eforturilor europene de aprofundare a procesului de integrare economică și instituțională.

România are nevoie – mai mult ca oricând de la Revoluție încoace – de solidaritate și dialog, pentru a închide rănile anului politic ce tocmai s-a încheiat și pentru a demara atât de necesarul proces de relansare economică și de dezvoltare. E regretabil că un membru al Parlamentului European, fost vicepreședinte al acestui for, nu a înțeles încă faptul că actuala dezbatere europeană despre federalism nu are nicio legătură cu autonomia pe criterii etnice, cu exacerbarea naționalismului și a tendințelor separatiste, ci este o încercare de răspuns la provocările crizei economice, sociale și decizionale în plan european. Este revoltătoare, de asemenea, încercarea lui Laszlo Tokes de a folosi discuția publică privind modificarea Constituției României pentru a-și promova obiectivele extremiste.

Condamn ferm incitările lansate vineri, la Oradea, de Laszlo Tokes, cu privire la impunerea voinței maselor, prin mișcări de stradă, pentru ca Ținutul Secuiesc și Zona Partium să fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Discursul lui Laszlo Tokes se potrivește ca nuca în perete cu realitatea românească și europeană a anului 2013. Sper că noul an va marca debutul relansării relațiilor româno-maghiare pe baze mult mai sănătoase decât politicianismul promovat de Popularii Europeni.

5 gânduri despre “Discursul lui Laszlo Tokes e rupt de realitate

 1. Titlul articolului mi se pare prea dulce in comparatie cu declaratiile acestui popa afurisit. Crede-ti ca Ceausescu il tinea degeaba sub observare ?

 2. Buna seara !
  ” Discursul lui Laszlo Tokes …” nu ar fi avut loc daca UDMR si PCMT nu ar fi fost incurajate si sustinute de cel ce se intituleaza ” seful statului ” !
  La Multi Ani stimata doamna !
  Cu stima si respect,
  Aliosa.

 3. Va urma o perioada cu multe diversiuni din partea gruparilor de interese maghiare, pentru ca in curind se va discuta modificarea Constitutiei. Evident, UDMR afara din Guvern si de partea pierzatoare a alegerilor va deveni si mai radicala, poate chiar pe nivelul lui Tokes.

  Aceste grupari vor dori cearea unui context inainte de perioada de discutie privind Constitutia, care sa le permita sa isi relanseze cerintele privind natura statului (nu vor stat „national” ci multi-national), structura sa (nu vor „stat unitar|” ci o structura cu zone autonome pe criterii etnice), limba oficiala (vor maghiara limba oficiala) etc.

  Cred ca o buna strategie este sa le fie permis accesul in arena discutiilor, chiar invitati. Evident, conditionalitatile decurg din raportul de forte politice de dupa alegeri.

 4. @ Corina Creţu

  Stimată doamnă deputat,
  Din păcate ceea ce doreşte domnul Tokes… chiar obţine, pentru că la un astfel de discurs e greşit dacă lumea nu-l ia în seamă, este greşit şi dacă îl ia în seamă, asta pentru că-i face publicitate. D’aia era bun domnul Vadim cu mic procent într-un colţ al Parlamentului României, pentru că şi domnia sa făcea cam acelaşi lucru, dar în sens invers.

  Eu aş întreba, domnia sa, domnul Tokes, nu ar putea fi acuzat cumva că nu respectă Constituţia României? Nu ştiu de ce, dar mi se pare foarte ciudat că România nu poate pedepsi actele de violenţă directă şi figurativă asupra simbolurilor ei naţionale.

  Vechiul Cod penal are un articol cu „Ofensa adusă unor însemne” în cadrul titlului „Infracţiuni contra autorităţii”. Dacă ţin bine minte, acest articol nu se mai regăseşte în noul Cod penal.

  OK, nu se mai doresc introduse în noul Cod Penal, dar nu se poate face o lege de tip penal special pentru a rezolva aceste aspecte?

  Constituţia are nişte limite ale revizuirii…

  Ce ar fi ca să fie condamnat (penal) orice atac (sau propagandă) al cuiva asupra (împotriva) caracterului naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, formei republicane de guvernământ, integrităţii teritoriului, independenţei justiţiei, pluralismului politic şi limbii oficiale. Şi cu asta am terminat orice chestiune legată de autonomie până ce nu se va constitui o Constituantă şi va face o nouă constituţie.

  Credeţi că aţi putea propune PSD-USL o astfel de lege?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s