Criza ostaticilor din Algeria

”Orice soluție naște noi probleme!” Cred că fiecare dintre noi trebuie să mediteze la aceste cuvinte, care exprimă un adevăr crunt: oricând ceea ce pare o soluție se poate transforma într-un coșmar. ”Primăvara arabă” a fost una dintre acele soluții salutate cu entuziasm de întrega lume, cu precădere de europeni și de americani. Încă o dată, tendința de a judeca totul prin prisma valorilor occidentale, pe care unii le cred universale, și-a arătat consecințele.

Schimbarea regimurilor autoritare din Egipt, Libia și Tunisia a fost un lucru foarte bun. Acestea au căzut pe fondul unor nemulțumiri legitime ale cetățenilor. Doar că particularitățile zonei, care au scăpat la o primă analiză, i-au făcut pe mulți să creadă că evoluțiile vor urma scenariul din Europa de Est: democratizare, reforme politice, economice și sociale, deschidere către noi valori etc. Realitatea este alta.

Cu excepția Tunisiei, care, din motive istorice, este mai laică și mai occidentalizată, lucrurile merg din rău în mai rău. Și în spatele revoluțiilor arabe au apărut forțele distructive, fanatismul religios, formațiunile teroriste, fundamentalismul islamic. Aceste forțe destabilizează și alte țări – Algeria și Mali -, se întăresc în altele, cum ar fi Sudanul, și atacă în forță nu atât interesele Occidentului, cât valorile lui.

Focarul infecției islamiste pare să fie Libia, unde lipsa de autoritate a puterii centrale a făcut loc formațiunilor fundamentaliste și teroriste. De ce au ales Algeria drept țintă pentru un act spectaculos de luare de ostatici? Pentru că în Algeria islamiștii au fost pe punctul de a prelua puterea, la începutul anilor 90, și doar o intervenție a armatei, care a anulat alegerile libere și democratice, a salvat țara, în ultimă instanță, de la căderea în prăpastia fundamentalismului. De atunci, în Algeria se duce, în fapt, un război civil.

Luarea de ostatici de la complexul gazeifer exploatat de companii occidentale are obiective multiple: sunt atinse interese economice algeriene și occidentale; dovedeste capacitatea crescută a grupărilor islamiste de a organiza acțiuni complexe; aceste grupari vor să devină interlocutori pentru guvernul algerian și cele occidentale. Contează mai puțin cine sunt executanții; importanți sunt planificatorii acțiunii. Și aceștia sunt, se pare, legați de Al Qaeda. Ceea ce demonstrează că, de fapt, aceasta a devenit un mecanism puternic descentralizat, care acoperă mai multe realități și organizații, ce se folosesc de numele organizației, pentru valoarea sa simbolică. Asta și pentru a demonstra că politica americană, de eliminare a șefilor organizației prin atacuri cu drone, nu are un impact major.

Din păcate, în această luare de ostatici au fost implicați și români. Reacția Guvernului și a Președinției a fost corectă și promptă. În acest context, deranjează încercarea unora de a exploata politic un eveniment asupra căruia România nu are niciun control și nicio jurisdicție. Chiar și în lipsa ambasadorului, ambasada funcționează, este în contact cu autoritățile algeriene, comunică permanent cu Bucureștiul, există o celulă de criză, serviciile de informații se implică și ele. Sper să avem vești bune despre toți ostaticii, mai ales despre cei români.

Cert este că destabilizarea nordului Africii va avea un impact important asupra ansamblului UE. Franța este puternic implicată militar în Mali. Astfel de evenimente declanșează fenomene migratorii către țările mediteraneene din UE. Cresc tensiunile în rândul populației europene de origine nord-africană și printre militanții islamiști, care-și au răspuns din partea extremei drepte. Trăim într-o lume interdependentă și asta ne complică tuturor viața. Nu putem spune că astfel de crize nu ne privesc. Trebuie să fim pregătiți pentru ele: vor mai fi, poate, și mai grave. Criza algeriană ne obligă să tragem niște concluzii și să ne pregătim în consecință: ca stat, ca instituții, dar și în calitate de cetățeni.

15 gânduri despre “Criza ostaticilor din Algeria

 1. Imi pare rau pentru romanul nostril si saracii ostatici ucisi…dar de ce ar crede Occidentul ca in tarile alea „eliberate” bastinasii ar vrea democratie americana sau europeana? Mie mi se pare un non-sens, cind ei nu au fost parte a culturii europene. Ba mai mult, cred ca e un motiv propagandistic, pentru a avansa agenda corporatiilor infometate global de resursele acestor tari. Sa recunoastem ca miscarile alea „fundamentaliste” cu Occidentul agresiv si acaparator se bat. Ne plac sau nu metodele lor, asta e alta discutie. Nici lor nu le plac occidentalii. Agresiunea primordiala tot Occidentul a facut-o de sute de ani prin instalarea si mentinerea unor dictatori, eliminarea liderilor nationalisti, prin colonizare, prin finantarea unor grupari dizidente cum a fost cea a clanului prieten familiei Bush.

  Tarile astea trebuiau lasate sa se dezvolte natural, dar diavolul nu doarme niciodata.

 2. Sunt de acord cu Karakas , UE si Americanii ar trebui sa lase tarile astea in pace , sa nu mai incerce sa controleze sau sa exploateze aceste tari . Ele trebuiesc lasate in pace , au credintele lor , religia lor , modul lor de a-si rezolva treburile interne . Sa nu uitam ca pana nu au inceput Americanii si Rusii sa se bage peste tarile arabe , nici nu se auzise de terorism . Ei doar incearca sa-si apere tara , sa o elibereze de ocupatia straina . Amintiti-va ce facea Rezistenta Franceza in WWII si prin ce metode luptau impotriva nazistilor , aveau acelasi scop ca si acesti „Teroristi” adica sa-si elibereze tara . Al-Qaeda insa e mult mai mare deoarece are radacini prin toate tarile in care au incercat Occidentalii sa-si bage coada . Singura metoda de a scapa de terorism e sa lasam aceste tari in pace.

 3. Ca toate acțiunile războinice de după cel de-al doilea război mondial, și aceasta a fost orchestrată de americani. Ei doresc să impună politica lor atât în Yugoslavia cât si în Mali. În opinia mea, pericolul cel mare pentru stabilitatea lumii sunt americanii, în speță Grupul Bilderberg, care acum conduce lumea.

 4. Sunt de acord cu Karakas , UE si Americanii ar trebui sa lase tarile astea in pace , sa nu mai incerce sa controleze sau sa exploateze aceste tari . Ele trebuiesc lasate in pace , au credintele lor , religia lor , modul lor de a-si rezolva treburile interne . Sa nu uitam ca pana nu au inceput Americanii si Rusii sa se bage peste tarile arabe , nici nu se auzise de terorism . Ei doar incearca sa-si apere tara , sa o elibereze de ocupatia straina . Amintiti-va ce facea Rezistenta Franceza in WWII si prin ce metode luptau impotriva nazistilor , aveau acelasi scop ca si acesti “Teroristi” adica sa-si elibereze tara . Al-Qaeda insa e mult mai mare deoarece are radacini prin toate tarile in care au incercat Occidentalii sa-si bage coada . Singura metoda de a scapa de terorism e sa lasam aceste tari in pace.

 5. Nu stiu daca e bine in Egipt.Inainte ma duceam des.Gaseam la 4 stele,o saptamana cu 265 euro.Dupa ce a picat regimul,totul a explodat.Preturile la 4 stele 700 euro….Nu imi mai convine sa ma duc acolo.Si oricum e agitatie.Nu sunt multumiti nici cu Fratii Mulsumani.
  Ma duceam in Sharm El Sheikh,la snorkeling….dar mai ma duc?Nu…preturile sunt prea mari.Cred ca turismul a picat.Cu 300 euro te mai duceai,dar cu 700 nu te mai duci.La 700 euro,daca ma adaug putin,,ajung in Caraibe.
  @Bine ca sunt teferii romanii din Algeria.

 6. Spre ştiinţă:
  Stimatei doamne Mona Pivniceru
  Ministrul Justiţiei

  N-AVEM UN LANŢ AŞA DE LUNG

  Convorbire între directorul Jilavei şi Guvernatorul teleportat în biroul acestuia :
  – Aş vrea ca alea 45 zile de graţie calculate de voi pentru Năstase să-i fie acodate măcar parţial, dar numai ca nopţi (19:00 – 7:00), la Cornu de preferinţă, iar ziua,aici, pentru programul normal.
  Ar fi vreo problemă ?
  – Una singură : noi nu avem un lanţ aşa de lung (Jilava-Cornu) !

 7. Sper ca nu va suparati sa va atrag atentia ca exprimarea „in luarea de ostatici au fost implicati si romani” cu ” printre ostatici se afla si romani” deoarece nu cred ca romanii au luat ostatici in Algeria. Asta ca detaliu, deoarece va multumesc pentru abordarea acestui subiect. Doresc sa felicit statul algerian pentru actiunile desfasurate in scopul elibararii ostaticilor: pierderi mai mici de 2% ostatici la peste 600 de oameni salvati, in conditiile in care, probabil au fost trase citeva zeci de mii de cartuse de ambele parti si am inteles ca au fost si atacuri la sol cu aviatia, sunt un adevarat succes. Asa incit nu inteleg atitudinea unor tari care hirie, ciriie si miriie: oamenii aceia, cazuti prizonieri la fundamentalisti, erau oricum ca si morti si, daca e sa o luam pe moarte, poate ca e preferabil sa mori de glonte, cu cita demnitate poti, decit sa te hacuie unii cu satirul in fata camerei de luat vederi. Probabil ca tarile respective ar fi dorit sa fie chemati acolo specialistii lor, care sa trinteasca una ca in Mali, ca in Somalia, ca in Iran,…Imi pare tare rau pentru ceilalti citiva oameni inca ostatici, pentru aceia va fi cel mai greu, vor fi greu de salvat.

 8. UN BĂRBAT EXTREM DE DEMN

  Aşa este descris Adrian Năstase de către senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, noaptea târziu, cam pe la 23:35 într-o emisiune reuşită, pe Antena3. „După o aşteptare suficientă la Vorbitorul Jilavei, coboară un bărbat înalt, bine făcut, extrem de demn, îmbrăcat gros – prietenul şi colegul meu Adrian Năstase, pe care l-am vizitat în calitate de senator, cerând scuze pe această cale familiei sale pentru a fi consumat una din cele 4 întrevederi lunare.”
  Fericitul vizitator a comentat scurt câteva dintre răspunsurile lui AN la problemele abordate în cursul întrevedeii din camera specială a aşezământului, din care redau numai două ca fiind chiar vorbele vizitatului :
  – Doamne fereşte să abordaţi modificarea Constituţiei pornind de la Traian Băsescu !
  – Activităţile importante ale unui guvern trebuie să se deruleze imediat după alegeri, şi nu tardiv, spre finele mandatului !!!
  Din spusele lui SRS, vizitatul s-ar fi arătat rezervat în privinţa lui Ponta, Antonescu şi alţii, afirmând că „Pactul de Coabitare” a fost o greşeală.
  Despre şicanele ce i se fac lui AN în legătură cu legala eliberare condiţionată, senatorul Sorin Roşca Stănescu nu a ezitat să-şi spună părerea autorizată, în traducerea mea : „Teama unora de fluviul sfaturilor competente ale lui Adrian Năstase, tocmai în perioada de germinare a hotărâtoarelor decizii ale Parlamentului şi Guvenului României veşnice.

  PS : Atât de fină şi plăcută eraţi prezentă la emisiunea respectivă, stimată gazdă.

 9. Imi pare rau pentru romanul mort in luarea de ostatici din Algeria, pentru toti ceilalti ostatici morti, sunt, moralmente, alaturi de familiile lor. Asa cum anticipam cu temere, acei citiva ostatici care nu au putut fi eliberati din prima incercare au fost omoriti. Si, doamna Cretu, imi permit sa va semnalez faptul ca, odata cu luarea de ostatici din Algeria, a crescut numarul actiunilor teroriste vizind obiective mari, cu numar mare de oameni, ceea ce inseamna o preocupare in plus pentru Romania, o preocupare in plus pentru Europa. Nu cunosc prea bine organizarea europeana, insa, va sugerez formarea unei comisii europarlamentare integrate pentru evaluarea riscurilor de terorism, daca ea nu exista ori daca nu exista structuri europene asemanatoare. Cum o astfel de comisie permanenta ar trebui, cred, infiintata si in parlamentul national. Va rog frumos, actiune.

 10. Nu sunt de acord că islamismul este o infecţie.

  Terorismul are drept sursă a violenţei, de cele mai multe ori, interesele financiare ale cuiva sau dorinţa de putere a cuiva… care manipulează apoi, în numele religiei, nişte victime. De multe ori acel „cineva” este unul dintre oligarhii noii ordini mondiale.

  Cei care au luat ostateci, dacă ar fi avut un scop religios… de ce ar fi riscat să facă această acţiune când puteau să arunce în aer instalaţia şi, o dată cu ea, toată comunitatea de acolo. Ei nu ar fi avut nimic de suferit, nu ar fi riscat nimic şi efectul ar fi fost total.

  Problema libiană este provocată de occident. Dictatorul libian ţinea în mână triburile de acolo. Dispariţia dictatorului a condus la refacerea triburilor (şi sunt peste o sută) şi la disputa dintre ele. Cu siguranţă această dispută va degenera în conflicte armate. Teoretic deci era cu mult mai multă democraţie pe vremea lui Muammar al-Gaddafi (jamahiriyya înseamnă cred statul popular, un tip de democraţie directă) decât este acum. Poate că occidentul va înţelege că lumea arabă este condusă de mii de ani de oameni autoritari „degrabă vărsătoriu de sânge”, ca să spun aşa. Din istoria noastră ştim exact în istorie cam se făceau sultanii. Este tradiţia lumii arabe să-şi cinstească şi să-şi respecte lideri, chiar şi când sunt dictatori. Lumea arabă a suferit în momentul când s-a manifestat lipsa de respect faţă de liderii lor şi acum ei sunt într-un moment de disoluţie. Iată, Irak-ul încă are probleme după atâta timp şi vom vedea probabil, şi pe mai dreptatea, atentate, bombe detonate… Tradiţia europeană nu poate fi impusă lumii islamice.

  Pe de altă parte, lumea occidentală doreşte captarea resurselor de acolo, de aceea doresc nişte oameni de paie „aleşi democratic” de popor… care să le permită exploatarea acestor resurse. Nu se poate ca de decenii lumea arabă, cea care tot „oferă” terorişti, să tot fie zgândărită şi provocată de occident. Ţările civilizate, în frunte cu Statele Unite, trebuie să trateze cu respect, ca pe un partener egal, aceste state. Dacă nu, nu are sens să ne mirăm că terorismul va creşte până ce vom dispărea toţi şi omenirea va pune lacătul pe istorie.

  Au trecut 11 ani de la atentatele din 11 septembrie, au trecut decenii de la primele atentate… Chiar nu sesizează nimeni că bombardând lumea arabă şi „cucerind” teritorii nu este o soluţie? După 11 ani nu-şi pune nimeni un semn de întrebare… poate greşim undeva?

  Cât despre România… Să nu uităm care era relaţia României cu ţările arabe acum 30 de ani şi unde a ajuns ea astăzi.

 11. Pingback: Cronica unui esec anuntat… « Motanul Incaltat

 12. Vad ca Titus Corlatean e criticat, insa ceea ce ziaristii nu spun este ca autoritatilor romane le-au ramas putine instrumente ca sa isi salveze cetatenii in asemenea situatii. Romanii sunt perceputi ca dusmani, fiind aliati cu dusmanul lor si participind activ in alianta dusmana lor.

  Ce ar fi putut face cei de la MAE in plus? Si ce sa comunice public ca sa multumeasca pe ziaristi? Ca au trimis o unitate de elita romaneasca sa ii salveze? Pai, nu stiu daca avem, si chiar daca am avea, interventia lor ar fi venit mult prea tirziu, dupa ce armata alegriana a bombardat compondul, omorind fara discriminare si teroristi si ostatici.

  Solutia: nu calatoriti si NU LUCRATI in aceste tari!

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/titus-corlatean-sleit-de-fata-morgana-10501901

 13. La inceput am criticat si eu atacul armatei algeriene,dar am auzit ca teroristii trageau in tot ce misca.Adica ar fi fost mult mai multi morti decat daca nu ar fi intervenit.
  Cand am scris atunci era bine,in sensul ca nu se stia ca sunt si romani morti.Imi pare rau pentru ei.
  Dupa mine nimeni nu este vinovat,dar probabil ca la morti vor pica si capete.
  Nu stiu un lucru,pe un post s-a spus ca teroristii au negociat cu cei de la poarta ca sa intre,pe alt post s-a spus ca teroristii au tras si in cei de la poarta si au intrat.

 14. In Siria au murit peste 90000 oameni de la inceputul revoltei.Sa ziceam ca dictatorul va fi omorat,ca Saddam Hussein in Irak.Va fi liniste dupa aia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s