O propunere decentă

 

        Am aflat cu interes de intenția Guvernului de a identifica o soluție pentru comasarea alegerilor europene cu acelea prezidențiale, la mijlocul anului viitor. În fond, nimic nu ar împiedica acest lucru, nici măcar considerente de natură constituțională, care pot fi rezolvate în procesul de modificare a Constituției. Președintele Traian Băsescu și-ar putea duce mandatul la bun-sfârșit sau poate accepta o reducere cu câteva luni a acestui mandat. Aceste lucruri pot fi rezolvate elegant, printr-un dialog cu toți cei interesați.

        Cei din PDL s-au grăbit să critice propunerea sau pur și simplu s-o respingă. Nu, această propunere nu este un cadou pentru Crin Antonescu. A spune că USL se va eroda atât de puternic și atât de repede în favoarea candidatului PDL este o dorință luată drept realitate. Adevărul este că, deocamdată, PDL nu are un candidat și nici nu se întrevede nominalizarea unui astfel de candidat într-un viitor previzibil.

        Această cuplare a alegerilor europene cu acelea prezidențiale are sens, pentru că este vorba despre teme de politică europeană în ambele campanii electorale. Președintele Republicii are atribuții în definirea politicii externe și, în cadrul ei, a politicii europene. O campanie inteligentă a tuturor forțelor politice ar putea duce la prima discuție cu adevărat serioasă despre viitorul european al României. O discuție extrem de necesară, după primul ciclu complet de prezență a României în Parlamentul European și în instituțiile Uniunii. Este și problema gradului de absorbție a fondurilor europene, dar nu numai. Cred că ne-am vindecat deja de iluzii și putem porni de la realități, nu de la dorințe, în relația noastră cu Bruxellesul.

        Mai mult, cred că modificarea Constituției trebuie să definească extrem de clar atribuțiile premierului și președintelui în materie de gestionare a problematicii europene, și asta înaintea alegerilor europene, pentru a avea clare aceste lucruri în timpul campaniei electorale de anul viitor. Nu este o idee bună cuplarea Referendumului pentru aprobarea modificărilor Constituției cu alegerile europene, pentru că, realmente, cele două tematici sunt total opuse, iar cetățenii nu ar reacționa pozitiv la un astfel de discurs total diferit.

        Este cazul ca noi toți, cetățeni și politicieni, să fi învățat ceva din lecțiile trecutelor alegeri. Există o anumită oboseală determinată de prea multele chemări la urne din ultimii ani, toate desfășurate pe fondul unei crize economice de durată, care a generat o creștere semnificativă a sărăciei și a polarizării sociale. Apartenența noastră la UE nu a fost folosită până acum pentru a reduce impactul crizei.

       Nu am introdus în discuție argumentul economiilor la Buget, pentru că ar fi cel mai nefericit argument. Democrația costă, e adevărat, dar adevăratele economii se fac cheltuind rațional și nu tăind cheltuieli de dragul tăierii lor. Adevăratul motiv al comasării este, cum spuneam, coerența mesajului și a proiectului european ale tuturor actorilor politici, care au responsabilități față de o întreagă națiune și nu doar față de alegătorii lor. Este o propunere decentă, care trebuie luată în considerare cu responsabilitate, nu respinsă cu ironii ieftine sau cu procese de intenție.

6 gânduri despre “O propunere decentă

 1. nu cred ca alegerile rezolva mare lucru.
  in schimb cred ca trebuie rezolvata o mare problema constitutionala : republica semi-prezidentiala (ca in Franta sau Statele Unite) sau republica parlamentara (ca in Germania)

 2. DE LA SUFLET LA SUFLET

  Aproape de ora 24:oo, la Sinteza Zilei din 23.01 2013, Draga Olteanu Matei, a scos pieptul afară – şi ce mai piept – într-o explozie sufletească care să ne găsească îmbrăţişaţi de ziua de azi a Unirii Principatelor, un simţământ-factor comun pentru toţi românii, ce ne înăbuşe, faţă de cel care a distrus România, *JON, alias Traian Băsescu : „ Am simţit în el omul rău, omul periculos, lacom, zgârcit, incult, care urăşte cultura, urăşte inteligenţa…”

  Hai la Cotroceni cu toţii.
  De mânuţă cu nepoţii
  Astăzi de Ziua Unirii;
  Să întindem horă mare,
  Să zgornim acea putoare
  De Guvernator impus,
  Să-l punem cu josu-n sus.

 3. Pingback: Parlamentul României este ilegal constituit, conform legii electorale

 4. Pingback: 24 ianuarie « Motanul Incaltat

 5. 1. DUH RĂU FĂRĂ DUH HAI-HUI PRIN VĂZDUH

  Spuneţi-mi cine-i arestat, Traian Băsescu pitit printre sticloaie poleite, ascuns lucirilor de
  Soare şi razelor împrumutate ale Lunii, sau Adrian Năstase înconjurat de sufete care-l regăsesc, conjuctural, pe Cristos, dedicându-i florile imaginaţiei lor însoţite de slove nicicând risipite : „ Cu multă stimă şi respect, din partea Comunităţii Terapeutice Phoenix Jilava pentru un Domn important al României, Adrian Năstase.” http://nastase.wordpress.com/2013/01/24/unirea-principatelor/#comments şi asta în măreaţa zi de Unirea Princpatelor.
  Traian Băsescu-şi numără zilele imposibilei supravieţuiri, în timp ce Adrian Năstase cretează pe tabla zilelor negre, numărul 19 (prietenii ştiu de ce).
  Păsările negre ale refulărilor colective îl însoţesc spre America de Sud pe Guvernatorul impus, plecat astăzi, hai-hui.
  Adio bă, şi n-am cuvinte !

  2. ® REPREZENTARE EZOTERICĂ
  a celor 8(opt) regiuni de dezvoltare economică a României din aranjamentul artistic pseudo-floral http://nastase.wordpress.com/2013/01/24/unirea-principatelor/#comments
  inspirat şi gratuit lucrat la Jilava, în mătănii, post şi rugăciuni, trebuie filtrată pentru valorificare de Guvern, eventual chiar pentru înlocuirea „frunzei bordeliare”plătită cu un milion euro. Fără intenţia de a jigni inteligenţe autentice, vă rog să remarcaţi că elementele componente în număr de 8(opt) sunt prezente atât pe exterior cât şi pe concentricele lucrării.
  Poate fi comentată imediat pe eterna Antena 3.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s