Combaterea inegalitatilor dintre femei si barbati pe piata muncii

Am solicitat, in aceasta saptamana, Comisiei Europene o mai mare implicare in combaterea inegalitatilor dintre femei si barbati pe piata muncii. In toate regiunile Uniunii Europene, ratele de angajare a femeilor sunt mai mici decat cele ale barbatilor, conform statisticilor Eurostat.

In interpelarea adresata Comisiei, am mentionat ca doar 62,2% din femei sunt angajate in UE, in comparatie cu 75% dintre barbati, cat este, de altfel, obiectivul propus prin programul Europa 2020 pentru incadrarea in munca a populatiei active. In Romania, numai jumatate dintre romance sunt prezente pe piata muncii, spre deosebire de barbati, dintre care aproape doua treimi sunt angajati. Sunt decalaje greu de recuperat fara o strategie coerenta, mai ales ca perspectivele la nivel european sunt nefavorabile.

E nevoie de o campanie de contracarare a stereotipurilor care stau adesea la baza discriminarii femeilor. De asemenea, se impun actiuni concrete – de la combaterea preferintei pentru angajarea femeilor in locuri de munca vulnerabile, pana la  reducerea impactului negativ al intreruperii cauzate de concediul de maternitate asupra carierei unei femei.

Decalajele privind ponderea pe piata muncii sunt dublate de cele salariale. Sectorul serviciilor sociale si de sanatate este printre putinele dominate in UE de femei, care reprezinta 78% din totalul angajatilor. Totusi, diferenta, in defavoarea femeilor, intre castigurile salariale ale acestora si cele ale barbatilor din acest sector este mai mare decat aceea inregistrata in ansamblul economiei europene.

Am cerut, totodata, Comisiei Europene sa se implice mai mult in combaterea decalajelor existente intre regiunile UE in privinta ponderii femeilor pe piata muncii. Daca in regiunile scandinave peste 80% din femei sunt angajate, in sudul si estul Uniunii sunt zone unde numai o treime din femei sunt salariate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s