Pentru implicarea autoritatilor locale si a societatii civile in politica UE pentru dezvoltare

Am organizat, in aceasta saptamana, la Bruxelles, in calitate de raportor al Parlamentului European privind „Autoritatile locale si societatea civila: angajamentele Europei in sustinerea dezvoltarii durabile”, consultari cu reprezentantii autoritatilor locale si ai societatii civile.   

Raportul vizeaza implicarea mai mare a acestor structuri in sustinerea dezvoltarii durabile. Este esentiala cooperarea intre acesti actori, pentru a raspunde necesitatilor populatiei in situatii de criza si post-conflict. Autoritatile locale reprezinta nivelul de guvernanta cel mai apropiat de cetatean, iar rolul lor este vital in mediere si pentru corelarea nevoilor populatiei cu solutiile favorabile dezvoltarii.

In cadrul consultarilor premergatoare redactarii raportului, am pledat pentru conceperea unei strategii clare a Uniunii Europene, vizand impulsionarea rolului autoritatilor locale si al societatii civile in statele in curs de dezvoltare si in tarile cele mai putin dezvoltate ale lumii. Este necesara garantarea drepturilor fundamentale, precum libertatea de exprimare si de asociere, care sa permita un dialog structurat multi-sectorial.

Uniunea Europeana trebuie sa contribuie la formarea actorilor din domeniul dezvoltarii in regiunile defavorizate ale lumii, prin programe de formare si schimb de experienta. E nevoie de sprijin pentru initiativele de cooperare intre regiunile europene dezvoltate si cele din statele cele mai putin dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Parlamentul European militeaza in negocierea cu Consiliul UE pentru diminuarea numarului statelor propuse pentru suspendarea finantarii bilaterale pentru dezvoltare.

Raportul va contribui la consolidarea implicarii autoritatilor locale si a societatii civile in agenda privind dezvoltarea dupa anul 2015 – data limita stabilita de cele 191 de tari semnatare ale Declaratiei Mileniului in anul 2000, avand drept scop eradicarea saraciei, respectarea egalitatii de gen si asigurarea cresterii economice durabile.

4 gânduri despre “Pentru implicarea autoritatilor locale si a societatii civile in politica UE pentru dezvoltare

 1. Pingback: Tensiuni Obama – Netanyahu « Motanul Incaltat

 2. Forumul Economic Mondial fără Traian Băsescu dintr-o confuziune.

  „Criza euro este in totalitate politica, si nu s-a incheiat inca. Este o chestiune de suveranitate, iar toate statele din regiune trebuie sa se pregateasca sa renunte la o parte din suveranitate”, comenteaza miliardarul cu dubla cetatenie, germană şi americană, Nicolas Berggruen (50 de ani, avere 1,7 miliarde euro).
  http://www.bzi.ro/davos-luat-cu-asalt-de-super-bogati-de-la-bill-gates-la-miliardarul-fara-casa-340553
  Soros la Davos : o economie în criză este ca o maşină care derapează ; euro o să distrugă Uniunea Europeană.
  Cei 3 M (Medvedev, Monti, Merkel) au condus discuţiile FEM de la Davos, ianuarie 2013.

  PS :Guvernatorul a confundat D(av)OS-Hotel de 5 stele din centrul Devei, lipsit de snowmobile, apreciind că este sub nivelul său de reprezentare.

 3. Forumul Economic Mondial fără Traian Băsescu dintr-o confuziune.

  « Criza euro este în totalitate politică,şi nu s-a încheiat încă.Este o chestiune de suveranitate, iar toate statele din regiune trebuie să se pregătească să renunţe la o parte din suveranitate », comentează miliardarul cu dublă cetăţenie, germană şi americană (50 de ani, avere 1,7 miliarde euro).
  Soros la Davos : o economie în criză este ca o maşină care derapează ; euro o să distrugă Uniunea Europeană.
  Cei 3 M (Medvedev, Monti, Merkel) au condus discuţiile FEM de la Davos, ianuarie 2013.

  PS :Guvernatorul a confundat D(av)OS-Hotel de 5 stele din centrul Devei, lipsit de snowmobile, apreciind că este sub nivelul său de reprezentare.

 4. off-topic, dar legat de o discutie pe un thread anterior. Britanicii vor sa plateasca pentru o campanie de publicitate „negativa” care sa descurajeze presupusa migratie in masa a romanilor (si bulgarilor). Mi se pare ridicol si o insulta, inclusiv la ideea de integrare europeana. De ce nu face UK un gard in jurul ei, ca israelienii? Sa se izoleze complet de restul lumii sarace, sa se bucure doar ei de bogatia pe care au acumulat-o tot de la altii.

  Dar de fapt e o recunoastere ca deocamdata, desi integrarea europeana ar fi trebuit sa ridice nivelul de trai al noilor membri, lucrul asta nu s-a intimplat. exista aceiasi diviziune in clase de state, ca si indivizii: putinii pogati si restul saraci. Asta pentru ca, in loc sa ajute tarile din estul europei sa se dezvolte, ei au vazut o cale de imbogatire rapida pentru corporatiile lor. Solidaritate doar pentru dulari, pentru catei, sclavagie. Si te mai miri ca exista azi atitia nostalgici ai comunismului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s