Raportul MCV

Nu este pentru prima oară când critic conținutul Rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Nu am nimic împotriva Mecanismului, țara noastră și l-a asumat, cu bună-credință, într-un moment delicat pentru procesul de aderare. Din păcate, din motive care țin în primul rând de modul în care se face politică în România, în perioada guvernării portocalii, MCV a devenit un instrument suplimentar al luptei politice, îndreptat împotriva USL.
Asta a permis, așa cum remarca săptămâna trecută Ambasadorul Republicii Franceze la București, transformarea Mecanismului dintr-unul de Cooperare într-unul de control al deciziilor care se iau la București de instituții democratic alese. Ambasadorul exprima necesitatea revenirii la scopul inițial al mecanismului, acela de cooperare în domeniul Justiției.
Din păcate, Raportul este plin de clișeele pe care anumiți politicieni și jurnaliști, legați ombilical de fosta putere și de Traian Băsescu, le repetă cu obstinație de ani de zile. Fosta putere a admis ca MCV să fie folosit împotriva intereselor României, ca în cazul aderării la Spațiul Schengen, numai pentru a putea folosi o parte a Justiției în scopul de a-și elimina adversarii politici. Nu uită nimeni cererile unora de la Comisia Europeană privitoare la prezentarea stadiului și conținutului dosarelor care îi priveau doar pe anumiți politicieni, invariabil de la PSD sau PNL. Asta; în timp ce se criticau asa-zisele ingerințe ale politicului în actul de justiție din România.
Ceea ce surprinde neplăcut în actualul Raport este atacul celor care l-au întocmit la adresa presei românești. Este inimaginabil așa ceva, într-o democrație. Procurori, judecători, membri ai CSM sau CCR sunt persoane publice, plătite din bani publici, și orice informație care privește moralitatea lor și comportamentul în spațiul public sau deciziile pe care le iau sunt legitime.
Nu există democrație în care deciziile Justiției să nu fie criticate. Nu folosește nimănui ascunderea sub preș a erorilor sau reaua credință, neprofesionalismul unor procurori și judecători. Acestea nu sunt acte de intimidare din partea presei, ci servirea interesului public. Judecătorii și procurorii au toată protecția necesară pentru a nu se teme de nimic, dacă își fac datoria cum scrie în Constituție și în lege. Dar nici nu pot avea un statut de imunitate și impunitate atunci când greșesc, și trimit la închisoare oameni nevinovați.
Atacul la adresa libertății de exprimare în acest Raport este o veste proastă și încă o ”contribuție” la deficitul de democrație, reclamat tot mai insistent de cetățenii europeni.
Cred că Guvernul Ponta va face o analiză serioasă a concluziilor Raportului și va da răspunsurile cele mai potrivite problemelor reale ridicate în Raport, care să ducă la o corectă și transparentă funcționare a Justiției. Falsele probleme duc adesea la ocultarea celor reale, și poate că autorii Raportului vor medita și la asta.

7 gânduri despre “Raportul MCV

 1. Cineva spunea astăzi într-un comentariu că raportul este un plagiat după lucrările Monicăi Macovei, Cristi Danileţ şi Aspazia Cojocaru. Recunosc că mie nu-mi mai pasă de astfel de rapoarte.

  Să le pese lor… Eu nu vreau nici măcar să intrăm în spaţiul Schengen, cred că ne este bine aşa cum suntem, cu control la graniţă de jur împrejur.

 2. Cred ca Biblotecaru are dreptate.Nici mie nu imi mai pasa de raportele MCV. Sunt atat de false si de evident utilizate ca mijloc de presiune pentru ALTCEVA, incat nu imi mai pasa.
  Cred ca de acum incolo ar trebui sa alertam pe ceilalti cetateni europeni despre sensul „proiectului-pilot” care se desfasoara la noi. Caci nu se va opri doar la noi, interesele sunt mult peste Romania. Iti imaginezi cat de convenabil ar fi ca, in viitor, statele sa nu mai aiba nicio posibilitate de a avea politica penala proprie, daca toti magistratii vor deveni complet independenti de vointa nationala? Cat de convenabil ar fi deciziile judecatoresti si dosarele de instructie ale cazurilor facute de procurori sa nu poata fi criticate nici de politicieni, nici de presa? Ce afaceri bune, ce dezmat continental ar fi!
  Eu cred ca ar trebui sa ignoram complet mecansimul MCV (oricum, continutul de acum al rapoartelor au depasit cu mult si de mult cele 4 obiective prevazute in Decizia initiala din 2006!) si sa facem ceeea ce este bine pentru Romania. Si pentru Romania este bine ceea ce este bine si pentru marile state europene. Critica Merkel decizia tribunalului din Koln? Ponta de ce nu are voie? Are voie presa europeana sa aiba o viziune critica asupra functionarii justitiei in anumite spete si denunta erorile magistratilor? Presa romana de ce nu are voie?
  Singura arma care ne-a ramas este aceea de a ignora rapoartele lor false si rau-intentionate.
  Corina, unde este Uniunea Europeana care insista pentru dezincriminarea infractiunilor de calomnie in ceea ce priveste presa, in numele libertatii opiniei si a interesului public? Unde este Consiliul Europei acum ? Ce se mai aduce de la CEDO? Ce parere au organizatiile jurnalistilor din Europa de raportul acesta?

  MCV a devenit un mutant politic periculos pentru societatile europene. Sa privim dincolo de limitele lui si sa avem grija de libertatile si drepturile noastre democratice!

 3. DOAR CU PRAFUL DE PE CĂILE MARITIME

  « Avem experienţă în construcţia de vagoane pentru călători şi marfă. Există vechea bază tehnică în acest sens, utilizată sporadic. Este asimilat boghiul Y35 în ambele variante (călători şi marfă). Cererea peruană poate fi onorată de către furnizorii români, numai că preluarea vagoanelor pe apă, atât de călători cât şi de marfă este foarte scumpă.Ne rămâne varianta de a exporta în Peru, via mare, containerizat, componentele metalice ale carcaselor, boghiurilor, instalaţiilor de frână automată, de încălzire şi iluminat de la vagoane. »

  Acesta este doar un fragment din discursul cretinului Guvernator, ţinut ieri la sosirea pe aeroportul Henri Coandă pentru novicii mioritici de oriunde. Câteva explicaţii :
  Transportul pe apă, la capătul lumii, a numeroaselor componente ale unor structuri metalice complexe asamblabile prin sudură de rezistenţă, în bună parte, presupune, obligatoriu, şi exportul sedevisticii, implicit a tehnologiei de fabricaţie.
  Manopera de asamblare a acestor structuri poate reprezenta până la 70-80 % din preţul vagoanelor. Şi atunci românii cu ce se aleg ? Cu praful de pe…căile maritime, certamente.
  Superba industrie de material rulant ceauşistă exporta curent, via mare, vagoane de cale ferată asamblate, pentru că avea şi o puzderie de nave, o flotă, bă cretinule
  nenorocit, vânzător de neam, ţară şi…FLOTĂ.
  Bun e Cel de Sus ! Vai mama ta, cât de repede vei afla.

 4. @ Buna ziua stimata doamna Corina Cretu !
  Ma rezum doar la a va felicita sincer pentru PROMPTITUDINEA cu care ne prezentati SUBIECTELE cu adevarat necesare pentru a intelege mai bine si mai usor cat de
  ” intortocheate sunt caile DOMNULUI ”
  in materie de POLITICA TRADATORILOR de NEAM si TARA !
  Sa va dea DUMNEZEU sanatate si putere de munca !
  Cu stima si respect,
  Aliosa
  http://aliosapopovici.wordpress.com/
  neinregimentat politic !

 5. Campania din Gandul re. Anglia e foarte buna: inteligenta si cu umor. Britanicii au o problema si trebuie sa si-o resolve!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s