Agresiunea anti-europeana a Budapestei

Cred ca este momentul ca autoritatile maghiare sa inceteze escaladarea unui scandal creat artificial, dar agravat periculos de declaratiile surprinzator de nediplomatice ale ambasadorului maghiar la Bucuresti. Agresivitatea oficialilor maghiari impotriva statului roman a ajuns in punctul din care incalca valorile si normele europene pe care se intemeiaza relatiile intre statele UE. De aceea, am cerut Guvernului maghiar demiterea imediata a secretarului de stat Nemeth Zsolt, desolidarizarea fata de pozitia extremista a acestuia si rechemarea de la post a ambasadorului de la Bucuresti, care si-a depasit mandatul, prin declaratiile referitoare la autonomia teritoriala pe criterii etnice si prin solicitarea de modificare a Constitutiei Romaniei.

Nu mai suntem in fata unei simple provocari, pornind de la circul creat artificial in jurul unor steaguri fanteziste. Este vorba de o agresiune inadmisibila in cadrul Uniunii Europene. Declaratiile secretarului de stat din Ministerul maghiar al Afacerilor Externe si ale ambasadorului Ungariei la Bucuresti contravin normelor de conduita internationala, iar Parteneriatul Strategic bilateral este compromis in conditiile in care reprezentantii statului maghiar se implica fatis in sustinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice in Romania.

Pe de alta parte, e evident ca promotorii scandalului pornit pe tema asa-ziselor „steaguri secuiesti” manifesta un dispret grosolan tocmai fata de cetatenii ale caror drepturi pretind ca le apara. Romanii de nationalitate maghiara se uită mai mult pe fluturașul de salariu sau pe talonul de pensie, la ce găsesc în frigider, la câte gropi trebuie să ocolească pe șosele sau la câți sunt la coadă pentru un loc de muncă.

Mi s-a parut dezolanta reactia UDMR, care, în loc să ia o poziție tranșantă si să respingă pozițiile inacceptabile ale oficialilor din guvernul Orban, incearca sa profite, sperand ca, in urma unor asemenea scandaluri, sa revina la guvernare, ca ”moderati” care-i pot calma pe extremisti si pe oficialii de la Budapesta. Cred că-și fac socoteli greșite. Să nu uite că există un puternic curent de opinie împotriva participării UDMR la guvernare, justificat nu de resentimente etnice, ci de spitalele închise de guvenul în care au avut ministrul sănătății, de susținerea politicilor sociale dezastruoase ale guvernării Băsescu-Boc, de boicotarea Referendumului pentru destituirea lui Traian Băsescu. Ideea că ”fără noi, vă va fi și mai rău” este o mare eroare politică din partea UDMR. 

Politica făcută pe criterii etnice ajunge, mai devreme sau mai târziu, într-o fundătură, pentru ca, în lipsă de alt suport, ea se bazează pe ideea confruntării cu orice preț cu majoritatea etnică. Politica pe principii etnice este o negare a modernității si a democrației ce funcționeaza pe principiul egalitatii cetatenilor in drepturi si obligatii. Politica etnică este una a căutării de privilegii pentru o etnie, în detrimentul celorlalți cetățeni ai respectivei națiuni.

Reclame

14 gânduri despre “Agresiunea anti-europeana a Budapestei

 1. NU_i suficient deloc ca le scrieti aici, cata vreme la stapanii Europei se aude numai vocea slugarnica a lui Basescu si maraitul lui Macovei.

  Basescu vrea aceeasi pozitia ca a presedintelui ungar? Atunci sa stea acasa si sa ofere decoratii….si_atat.

 2. Nu e de mirare ca nici o agentie de presa cu greutate nu a creat stie din scandalul cu steagul secuiesc. Nimeni nu mai vrea conflict etnic in Europa, in afara de Guvernul Orban si nationalistii maghiari. Cind toata lumea intelege ca o societate multi-etnica, cu aceleasi drepturi, este mult mai buna decit una izolata, pur-etnica, se gasesc minti infierbintate care vor sa reimparta harta Europei pe criterii etnice.

 3. Pingback: “Tinutul Secuiesc” si “steagul” « Motanul Incaltat

 4. CASA VISELOR NEÂMPLINITE

  O clădire modestă străjuită de lampioane prismatice triunghiulare cu lateralele vopsite : două în verde şi una în ivoar, mascând, evident, un anume steag, atrage atenţia unui turist amator de servicii intime. Pătrunde în hol unde
  citeşte un anunţ bilingv dezarmant : Nu insistaţi ! „Fetele”noastre ca-ntodeauna sunt peste hotarele României !

 5. Pingback: Fenomene care nu se intamplau in Romania… « Motanul Incaltat

 6. D-na Cretu,
  Din pacate unii maghiari depasesc anumite limite. Va rog sa cititi acest articol:
  http://www.gandul.info/politica/un-consilier-udmr-scrie-ca-fiul-sau-de-14-ani-a-cerut-sa-fie-dat-jos-tricolorul-de-pe-peretele-unei-institutii-doar-nu-degeaba-este-fiul-meu-10551562
  Va rog sa informati Comisia Europeana, luand atitudine impotriva acestor manifestari care promoveaza ura impotriva Statului Roman, impotriva acestei indoctrinari antiromanesti pe care copiii de nationalitate maghiara o sufera din partea parintilor lor. Nu generalizez, dar este inadmisibil.
  Uitati-va ce se arata in articol:

  ” Mesajul a fost postat pe Facebook de consilierul local din Oradea Sarkozi Zoltan.

  „Azi (joi – n. r.) am intrat cu fiul meu de 14 ani la Serviciul de Evidenţa Informatizată a Persoanei (din Oradea- n.r.) pentru a-şi face carte de identitate. A urmat fotografierea când, însă, fiul meu a spus că el nu se pune în faţa aparatului până când nu se dă jos steagul românesc de pe perete. L-am liniştit că steagul nu se va vedea în poză şi abia atunci a acceptat să stea la pozat. Doar nu degeaba este fiul meu!”, a scris consilierul UDMR Sarkozi Zoltan pe pagina sa de Facebook.

  Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Sarkozi a spus: „Dacă mă întrebaţi oficial, declaraţia mea oficială este că nu am postat nimic pe Facebook. Dar cum aţi ajuns dumneavoastră pe pagina mea de Facebook? Şi dacă mă întrebaţi neoficial, vă spun că omul postează ce vrea pe Facebook-ul lui!”.”

  Ei sunt cetateni romani dar sunt invatati din familie sa nu respecte Constitutia, insemnele Statului Roman, steagul Romaniei. Este regretabil. Si sunt mai mereu incitati de la Budapesta sa faca asa. Daca lucrurile stau asa, atunci acestea pun sub semnul intrebarii orice viitoare participare a UDMR sau a altui partid al maghiarimii la o eventuala viitoare guvernare. Cum mai poti avea incredere ca, in calitate de ministru, ar putea fi loial Statului Roman? As dori sa aveti o discutie si cu colegii din UDMR si sa le aduceti la cunostiinta acest caz, in vederea sanctionarii acestui consilier local din Oradea, care e de la UDMR din cate am inteles. Eu cred ca lucrul acesta se impune si UDMR ar trebui sa-l sanctioneze pentru ca gestul sau arunca UDMR intr-o lumina total defavorabila in societatea romaneasca. Si nu cred ca UDMR are acest interes.

  Eu cred ca lucrurile trebuie sa revina la normal.

 7. ANUL ŞARPELUI 10.02.2013 – 31.01. 2014

  “*In mitologia chinezeasca sarpele are insa, o mare putere distructiva. Este cel mai puternic semn negativ din zodiacul chinezesc, iar astrologii traduc asta prin razboaie sau chiar prabusiri financiare. Tocmai de aceea in Anul Sarpelui nu trebuie sa riscam si sa speculam pentru ca vom pierde.
  *De altfel, istoria confirma ca anii care au stat sub semnul Sarpelui au fost marcati de dezastre si evenimente nefericite.
  *In 2001 au avut loc atentatele teroriste din New York, in 1989 revolutiile au impanzit Europa, inclusiv Romania, iar in 1977 a avut loc unul dintre cele mai devastatoare cutremure din tara noastra soldat cu moartea a peste 1500 de oameni.”

  Mâncaţi peşte şi supă de orez în noaptea de 09/10. 02. 2013 dacă vreţi să driblaţi destinul.

  PS : Există riscul să-l pierdem pe Guvernatorul Traian Băsescu.

 8. Când lampioanele s-aprind
  Şi pacea moare-ncetişor,
  Diavoli din umbră se desprind
  suflând tăciunii din cuptor…

  CASA VISELOR NEÂMPLINITE

  O clădire modestă străjuită de lampioane prismatice triunghiulare cu lateralele vopsite : două în verde şi una în ivoar, mascând, evident, un anume steag, atrage atenţia unui turist amator de servicii intime. Pătrunde în hol unde citeşte un anunţ bilingv dezarmant : Nu insistaţi ! „Fetele”noastre ca-ntodeauna sunt peste hotarele României !

 9. Cineva a scris pe un perete: „moarte ungurilor”.A stat in arest preventiv pentru asta.De,era pericol pentru unguri.Nu stiu ce condamnare a primit.
  Nu stiu pana unde poate merge libertatea de exprimare.

 10. Pingback: Cu ajutorul “primului negociator” al tarii, Romania a obtinut minimul fondurilor europene pentru 2014-2020 « Hai ca se poate!

 11. Nu ma intereseaza ca steagul secuiesc este arborat intr-un balcon deoriunde, dar daca se afla arborat pe frontispiciul unei institutii romanesti, ma doare,ma intereseaza…………

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s