Bugetul UE ignoră adevăratele priorități ale cetățenilor europeni

Decizia Consiliului European privind  bugetul UE stabilește priorități greșite și ignoră problemele cetățenilor europeni. Este un proiect dezamăgitor, mai ales că a fost nevoie de două summit-uri și de luni de zile de discuții pentru a se ajunge la un buget bazat doar pe reduceri de fonduri. Acest cadru financiar propus UE pentru următorii șapte ani este mai degrabă rezultatul lașității, al lipsei de viziune și de încredere în proiectul european și de aceea riscă să compromită șansele de realizare a Strategiei Europa 2020. În aceste condiţii, e foarte probabilă respingerea de către Parlamentul European a bugetului propus ieri de șefii de state și guverne din UE.

 

Cred că  s-a ajuns, în cele din urmă, la o decizie pentru că o nouă amânare ar fi însemnat un semnal catastrofal pentru piețele internaționale și investitori. Dar rezultatul maratonului demagogic de consultări, menit să mulțumească pe fiecare dintre liderii din Consiliu, îi ignoră tocmai pe cei cărora ar trebui să li se adreseze: cetățenii europeni. S-a tăiat de la educație, cercetare și infrastructură – domenii vitale pentru salvarea unei generații de tineri ce riscă să fie sacrificată în numele austerității. România, de exemplu, pierde un miliard de euro la capitolul dezvoltare regională, în condițiile în care există deja decalaje imense față de vechile state membre. Nu e un cadru multianual bazat pe solidaritate între țările europene și față de propriii cetățeni. Cât privește agricultura, subvențiile sunt perfuzii pentru supraviețuire în cazul agriculturii românești, nu soluții durabile la deficitul de competitivitate.

 

Fiecare cadru financiar multianual, de la primul din 1988 încoace, a avut un obiectiv major: crearea pieței interne, pregătirea pentru moneda unică, pregătirea extinderii și creșterea sustenabilă – obiectiv compromis de criza economică. Actualul buget ar trebui să relanseze economia UE și să impulsioneze procesul de integrare europeană. După cum au arătat și liderii celor patru mari grupuri europarlamentare, într-o declarație comună fără precedent, un asemenea buget nu poate trece de Parlamentul European, care are ultimul cuvânt, conform Tratatului de la Lisabona.

 

Parlamentul European poate aproba sau respinge, cu majoritate de voturi, poziția Consiliului, fără a putea adopta amendamente pentru cadrul multianual. În caz de neaprobare de către Parlament, Comisia Europeană propune un buget anual bazat pe plafoanele și liniile directoare prevăzute de  bugetul în curs pentru 2013. Parlamentul poate să propună, în acest caz, amendamente la proiectul Comisiei, iar dacă există dezacord cu Consiliul, se convoacă un comitet de conciliere. În caz de menținere a dezacordului, Comisia prezintă un nou proiect de buget. Dacă de această dată Consiliul respinge și Parlamentul aprobă, Parlamentul decide ca autoritate bugetară. În cazul în care nu poate fi adoptat bugetul anual, cheltuielile la nivelul Uniunii se efectuează în baza unui buget lunar calculat în funcție de plafoanele maximale ale anului precedent împărțite la cele 12 luni.

Reclame

14 gânduri despre “Bugetul UE ignoră adevăratele priorități ale cetățenilor europeni

 1. „Renumeraţie după buget mică, coane *Jonică.
  *Jon : Javra ordinară naţională.

  COREEA DE NORD ÎŞI DESCHIDE PORŢILE

  « Pachetele turistice care includ bilete la Mass Games costa in jur de 1.500 de dolari iar vizele sunt acordate, de obicei, in decurs de 10 zile de la depunerea aplicatiei.
  In privinta operatorilor aerieni, turistii pot opta pentru Air Korea, Air China sau Air Koryo, cu escala la Beijing. De asemenea, turistii din afara Americii, pot ajunge in Coreea de Nord cu trenul.
  http://www.incont.ro/lifestyle/cea-mai-izolata-tara-din-lume-deschide-portile-occidentului-cum-poti-calatori-in-coreea-de-nord.html
  Autoritatile nord-coreene au anuntat ca nu mai este nevoie ca vizitatorii sa-si predea telefoanele mobile inainte de intrarea in tara. Cu toate acestea, telefoanele nu vor functiona cu cartela proprie, ci doar cu una cumparata de la fata locului (din aeroport), suportata de operatorii locali de telefonie mobila. Se vor putea da si primi telefoane internationale. »
  Bucureşti – Moskova – Phenian, 15000 km în trei săptămâni cu trenul (transsiberianul). Stau acolo până dau ăia lovitura de stat, după care cumpăr cu un dolar multe fabrici şi uzine (cum sugera Petre Roman pe la începutul anilor 90), le vând
  la fier vechi, achiziţionez un avion, mă stabilesc în ţinutul Secuiesc, şi fac naveta la Titu prin aeroportul Boteni, propietate personală.

 2. Din gândirea fierarului : ® Dreptatea şi îndreptarea se fac cu ciocanul.
  ® Nu măriţi bugetul cu ciocanul infaţiei !

  LA ” TREBUNAL ”

  – Tăticule, ce aprig lovea în piuă cu ciocanul de lemn, doamna judecătoare !
  – Eee ! Dac-ar fi fost catifelat îşi mângâia faţa cu el. Ce ştii tu…

 3. Pe 8 ianuarie, 2013 Comiasarul UE Laszlo Andor a prezentat un Raport in care arata ca se maresc decalajele de saracie intre grypuri de state UE.

  „…The economic crisis, which has stripped the social welfare rights of millions, is contributing to a widening poverty gap between member states, the European Commission has said….

  One in five households in Bulgaria, Cyprus, Greece, Hungary, Latvia and Romania are now having trouble making ends meet. …

  In comparison, incomes in Nordic countries, Germany, Poland and France increased. All have strong welfare systems and more resilient labour markets, says the commission.

  „It is unlikely that Europe will see much socio-economic improvement in 2013,” said Andor.

  The dismal prospects of recovery in 2013 appear to contradict recent statements delivered by some EU leaders and notably, commission chief Jose Manual Barroso, who in Lisbon recently declared the worst of the euro crisis to be over…

  Dupa cum apare, Barroso nu spune adevarul si nu este pregatit sau nu doreste sa ia masurile necesare. Asa cum nici prietenii PDL, inclusiv europarlamentarii PDL, nu spun lucrurilor pe nume, ci prefera sa se ocupe de cu tot alte teme decit cele importante pentru cetatenii Romaniei. Raportul asta spune enorm despre guvernarea portocalie, sicum au „rezolvat” ei efectele crizei globale in Romania, cu biciul si austeritatea pentru cei multi, si contracte grase pentru prieteni.

  La scara europeana e trist, ca sa nu spun tragic, ca majoritarii PPE-isti nu vad nici macar unde este butonul de unde se aprinde si se stinge lumina de la capatul tunelului.

  http://euobserver.com/social/118663

 4. E usor de vazut cum lupta politicienilor romani se duce cumva deasupra interesului national. Nu vreau sa atac pe nici unul, insa declaratiile contradictorii ale domnului Ponta si Basescu referitoare la cine si cit a obtinut in noul buget UE, nu fac decit sa produca neincrederea cetatenilor in elita conducatoare. Cel care minte ar trebui sa aibe constiinta foarte incarcata. Aceasta dezbinare la virf ne costa in fiecare minut, si se vede mai ales de cum suntem atacati din alte parti. Ne creem singuri vulnerablitatile la virf.

  „Ponta: Sunt foarte dezamăgit de rezultatul de la Bruxelles, nu e niciun euro în plus…

  Băsescu: Pentru bugetul următor al UE, România are în plus 6 miliarde de euro…”

 5. D-na Cretu,
  V-as ruga sa ne explicati si noua de ce liderii PPE si nu numai se cramponeaza de un buget de austeritate (daca gresesc, va rog sa ma corectati)? In fond, daca austeritatea aceasta nu e buna si nu poate contribui la o rata mai mare de crestere economica, care sa imbunatateasca viata oamenilor si sa le mareasca oportunitatile, atunci de ce? Sunt motivatii ideologice? Este foarte straniu ce se intampla: daca ne uitam in platforma PPE, acesta promoveaza solidaritatea cu cei aflati in nevoi, economia sociala de piata… Uitati-va ce spun documentele lor, spre exemplu cele de la Congresul PPE de la Bucuresti din 2012. Austeritatea aceasta are motivatii de ordin religios? Cu alte cuvinte, o viata austera, opusa consumului care ar insemna multe tentatii si multa lacomie, dusa dupa precepte biblice?

  „S-a tăiat de la educație, cercetare și infrastructură – domenii vitale pentru salvarea unei generații de tineri ce riscă să fie sacrificată în numele austerității.”

  Da, risca sa fie sacrificati, dar invata ce inseamna modestia, respectul, sa muncesti din greu, departe de tentatiile rele ale consumului si dezvoltarii economice! Sunt astfel de abordari, cu iz religios, de ordin clerical?

 6. D-na, dvs credeti ca sefii de state si guverne au fost iresponsabili sau i-a durut fix in cot de cetateni,cand au adoptat acest buget?
  Oare statele contributoare trebuie „mulse” in continuare pentru ca hotii de pe Dambovita sa aiba cu ce-si umple buzunarele? Cate programe avem presuspendate/suspendate fiindca avem nereguli cu utilizarea fondurilor europene? N-am fost in stare sa accesam nici macar 10 miliarde din cele 33 de miliarde de euro acordate pentru perioada 2007-2013 si acum avem pretentia sa cerem 48?
  Mie mi se pare tare comica atitudinea cuiva care striga in gura mare ca i s-au luat 9 miliarde de euro ! 😀
  PE nu va putea ignora argumentele CE care au stat la baza adoptarii acestui buget. Chiar faptul ca au trebuit tinute doua summit-uri arata preocuparea sefilor de state pentru a obtine consensul. PE nu are nevoie de consens, pentru a vota ceva in acest caz, dar va trebui sa ia in calcul si argumentele statelor cu contributii mari la bugetul UE: dvs vreti sa sugerati ca state precum Germania, Marea Britanie, Franta , Italia, care primesc mult mai putini bani decat dau la UE se vor simti flatate sa intretina coruptia din Romania si din alte state estice?
  Solidaritate, solidaritate, dar pe cetatenii din Germania, UK, Italia etc nu ar trebui sa-i intrebam ce parere au?

  P.S. Daca acest blog este serios, ma astept sa imi publicati mesajul

 7. Pingback: Putea Basescu sa obtina mai mult…? « Motanul Incaltat

 8. GÂNDITORUL DE LA HAMANGIA

  Arată-mi nevasta, vaca şi copiii, ş-am să spun ce fel de gospodar este : o veche şi cunoscută perlă a înţelepciunii populare româneşti.

  Când nevasta lui este o vacă, dispusă a suporta un mariaj toxic, când o vacă ce se hrăneşte numai cu ierburi politice se afişează şi este acceptată ca primă doamnă, când copiii legitimi se impun cu ignoranţa şi frumuseţea unor lipitori care nu deosebesc sângele unui savant de cel al unui bivol, „gospodarul” în discuţie va face, cu siguranţă, ograda naţională, dacă-i este dată pe mână, să semene cu propria-i gospodărie.
  Cel care a modelat Gânditorul de la Hamangia, din argila locală, poate oricând să remodeleze o Românie ajunsă de…chirpici.
  Relaţia bionivocă dintre Constituţie şi prostituţie nu poate exista decât într-o minte depravată.
  „Prietenii” ştiu de ce…

 9. Preşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate din Caraş-Severin, Tudoriţa Nicula, a fost ultima pe lista examinatilor pentru preşedinţia caselor judeţene de asigurări de sănătate.

  ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ

  Ponta a anunţat că PSD ar putea avea un preşedinte executiv. Dragnea s…
  Găsită incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că a deţinut în acelaşi timp funcţie de conducere la Casa Judeţeană de Pensii dar şi la o farmacie, Tudoriţa Nicula, preşedinta Organizaţiei de femei a PSD Caraş-Severin, s-a înscris la concursul pentru preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asicurări de Sănătate Caraş-Severin.

  ANI a găsit-o cu probleme de integritate
  „NICULA Tudoriţa s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.05.2009-14.10.2009, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de Director coordonator în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, cât şi funcţia de Administrator în cadrul S.C. NICMED ORL S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei“. Politicianul a atacat decizia ANI în instanţă la Curtea de Apel Timişoara, dar şi instanţa a menţinut verdictul ANI: „Respinge cererea promovată de reclamanta Nicula Tudoriţa împotriva pârâtei Agenţia Naţională de Integritate. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 16.05.2012.“

  PSD Caraş-Severin a retras-o din cursa pentru parlamentare
  Deşi iniţial Tudoriţa Nicula fusese anunţată de către PSD ca şi candidatul USL pentru Colegiul 1 de deputaţi la alegerile din 9 decembrie 2012, însă a fost înlocuită cu Ioan Benga cu doar 3 zile înainte de depunerea candidaturilor la BEJ. Motivul invocat de conducerea PSD atunci pentru acest gest au fost tocmai problemele de integritate ale preşedintei organizaţiei de femei.

  Epur si move!
  Cu toate acestea Tudoriţa Nicula s-a folosit de dreptul său de a se înscrie la concurs, fiind ultima pe lista de candaţi admişi la examenul organizat de Casa Naţională pe 29 ianuarie 2013, la ambele probe luând note la limita admisibilităţii. Fostul director al Casei Judeţene de Pensii a declarat că amenda de la Agenţia Naţională de Integritate a fost aceea de a nu mai avea funcţie de conducere ca şi funcţionar public. Astfel că, în momentul de faţă aceasta nu mai deţine o altă funcţie decât politică şi este compatibilă cu cea de director al CJAS CS.

  http://adevarul.ro/locale/resita/foto-video-politician-probleme-integritate-conducerea-casei-judetene-asigurari-sanatate-caras-severin-1_511342744b62ed5875e3ac31/index.html

 10. La Mulți Ani, Andrei Năstase !!!
  AN-ului nostru, sănătate și putere de muncă ! Îl așteptăm !!
  toarășei slujnicuțe sub simbria marinerului zmintit bă-SECU, fata-n casă DNA, îi sugerez să se ocupe de PENALII ce figurează pe Harta Mafiilor PD-L , inclusiv de cei de la rubrica transferuri… !! Că dacă au chef de muncă….
  Să nu-i zăuite coana DNA nici pe ” bulangii politici ” !
  Terchea-berche au ajuns să conteste calitatea lucrărilor, scrierilor AN-ului…. ăștia DNA care-s niște lachei, executanți ai ordinelor pușlamalei cu probleme morale și penale, bă-SECU !!!
  Nush cum de-i mai rabdă pământul pe slujbașii ăștia de-și vândură sufletele pe doi bănuți și-o sarma , resturi de pe la chiolhanurile alcoolicului locatar care S-A IMPUS stăpân peste Cotroceni…. SĂ NU-I IERTE DUMNEZEU CĂ NU MERITĂ SĂ MAI FACĂ UMBRĂ PĂMÂNTULUI DIJIABA !! AMIN !

  AN,
  d-le AN, PSD are nevoie de domnia dvs, România așișderea !!! Cui gândește altfel , de prin PSD, zic, e clar IUDĂ și deci NU merită nici iertați, nici tolerați ! Iar românii care au realizat ce rău îi e Economiei țărișoarei fără de doftorul Năstase, să-și facă auzite vocile măcar acum ! Cel mai bun Premier al României care a adus Economia pe PLUS, Adrian Năstase, TREBUIE SĂ REVINĂ GRABNIC !!! E EXTREM DE UTIL ÎN ECHIPĂ ȘI O ȘANSĂ DE A SE MAI SALVA CE MAI POA FI SALVAT !! CUM DE CE ? PEN CĂ CINE ȘTIE, CUNOAȘTE IAR AN E ȚINUT DELIBERAT DEOPARTE DE PREA MULȚI PĂCĂLICI ACIUIAȚI PRIN PEISAJUL POLITICHIEI !!!
  stimă și deosebită considerație, RESPECT și mereu sinceră prietenie AN-ului NOSTRU ,
  S.

 11. Pingback: Despre Adrian Nastase… « Motanul Incaltat

 12. Pingback: Brussels blog round-up for 9 – 15 February: A reduced EU budget, the Anglo-German axis, and a transatlantic trade pact? | EUROPP

 13. 8 MISTERE INEXPLICABILE, NU ŞI PENTRU TRAIAN BĂSESCU
  « Oamenii de stiinta recunosc ca Universul ascunde mistere pe care probabil nimeni nu le va putea explica vreodata. Revista Science prezinta 8 dintre ele.
  Chiar daca astronomii si fizicienii sunt zilnic cu un pas mai aproape de cunoasterea spatiului cosmic, multe lucruri ar putea sa ramana mereu un mister, chiar si pentru cei mai mari savanti ai lumii.

  Iata o scurta lista alcatuita de revista Science si preluata de Daily Mail:

  1. Cel mai mare mister este, la ora actuala, “energia intunecata”, care alcatuieste 73% din Univers, dar nu poate fi masurata si idetificata. Savantii stiu de existenta ei prin dovezi indirecte, ea fiind necesara pentru a se mentine un echilibru al materiei in Univers.

  2. “Materia intunecata”, desi nu a fost nici ea identificata, se crede ca este “lipiciul” care uneste materia din Univers. Spre deosebire de “energia intunecata”, aceasta materie misterioasa ar putea fi candva identificata si studiata.

  3. Baryonii, misterioase particule care alcatuiesc o materie “anormala”. Confuzia savantilor este ca, daca aduna materia intunecata, energia intunecata si baryonii nu ajung sa obtina 100% din materia Universului, prin urmare ceva pare sa lipseasca.

  4. De ce explodeaza stelele? Desi oamenii de stiinta au aflat multe date despre formarea unei stele, tot nu inteleg ce se intampla in interiorul ei atunci cand explodeaza si devine o supernova.

  5. Ionizarea Universului: timp de sute de mii de ani dupa Big Bang, electronii au fost despartiti de atomi, iar cercetatorii nu inteleg de ce s-a intamplat asta si cum s-au unit ulterior.

  6. Care este sursa radiatiilor cosmice? Terra este protejata de aceste radiatii daunatoare, datorita atmosferei sale, insa astronomii nu stiu inca de unde provin ele.

  7. Sistemul nostru solar este considerat ciudat, iar savantii nu stiu inca daca el s-a format dupa anumite reguli sau totul a fost o pura intamplare.

  8. De ce este Soarele atat de fierbinte? Stratul exterior al Soarelui nostru (corona) este considerat foarte fierbinte si specialistii nu gasesc o explicatie logica pentru acest fenomen. »
  Răspunsuri date de Guvernator :

  Ad 1. Energia întunecată este cea care lumineză viitorul Romăniei.
  Ad 2. Materia întunecată apare, de regulă, la blondele proaspăt văcsite de etnie rromă cam după două săptămâni.
  Ad 3. Bar(y)onii sunt stâlpii capitalismului sugrumat.
  Ad 4. Stelele explodează că aşa vor muşchii lor.
  Ad 5. Ionizarea s-a terminat în România după al 3-lea mandat al d-lui Ion Iliescu.
  Ad 6. Sursa radiaţiilor cosmice este Comisia Europeană care a înlocuit becurile cu filament cu cele fluorescente iar după
  un an le înlocuieşte şi pe acestea cu LED-uri (90% economie, 25 de ani funcţionare).
  Ad 7. Sistemul nostrum solar s-a format după metoda haosului patronat pe care l-am implementat şi eu în sistemul social mioritic.
  Ad 8. Soarele este atât de fiebinte pentru că-I sfârâie călcâiele după Venus şi Lună.

  Tot de Traian Băsescu :
  a)10 bani la paharul de tărie, şi irigaţia e ca şi făcută.
  b)Dacă berea purjată de consumatori ar fi colectată şi împrăştiată pe tarlale, ai să vezi agricultură înfloritoare, Constantine !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s