Ecuatiile schimbarii

 
Se intensifica, in aceste zile, ritmul prabusirii guvernelor de dreapta in Europa. Insa, nemultumirea cetatenilor – ajunsa la nivelul la care poate rasturna un guvern – risca sa se dovedeasca atat de intensa, incat, cuantificata electoral, sa adanceasca criza politica intr-o maniera tot mai greu de gestionat, cum se intampla in Italia.
Dupa demisia de saptamana trecuta a guvernului Borisov in Bulgaria, azi a cazut guvernul conservator al Sloveniei, in conditii asemanatoare inlaturarii de la putere, anul trecut, a PD-L. Votul de neincredere al opozitiei de centru-stanga, impotriva premierului Jansa, acuzat de coruptie, a fost sustinut, in urma protestelor de strada, de doua din partidele aflate pana acum in coalitia guvernamentala. In aceste conditii, pentru prima data, o femeie are sanse sa devina prim-ministru al Sloveniei, Alenka Bratusek avand misiunea de a forma noul guvern.
In Bulgaria, dupa refuzul marilor partide de a-si asuma sarcina guvernarii in actuala configuratie parlamentara, criza politica determina cautarea unei solutii la urne: alegerile anticipate au fost convocate in 12 mai.
In cazul Italiei, constatam, din pacate, pe zi ce trece, ca alegerile au insemnat intrarea intr-un impas din care aproape orice cale de iesire nu ar inseamna altceva decat o cadere din lac in put…
Cred ca protestul cetatenilor europeni – exprimat tot mai radical in strada si la urne – trebuie sa impuna, cat mai urgent, o schimbare de viziune din partea Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene si a FMI. Esecul strategiei lor contra crizei transforma euroscepticismul in furie anti-sistem si anti-UE. Ceea ce nu face decat sa adanceasca si sa generalizeze o criza politica al carei deznodamant va depinde, in mod hotarator, de rezultatul alegerilor din septembrie din Germania si al celor europarlamentare de anul viitor.

4 gânduri despre “Ecuatiile schimbarii

  1. Pingback: Martisoare! « Motanul Incaltat

  2. La Multi Ani ! Zeul Marte, zeu al fertilitatii si vegetatiei (nu doar zeu al razboiului), sa va aduca tot ce va doriti!
    Poate ca a sosit momentul sa ne razbunam stramosii si sa cucerim Italia! Inaintea ostrogotilor.

  3. Pingback: Mărţişor | Gabriela Savitsky

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s