La Multi Ani, D-le Presedinte Ion Iliescu!

Azi, Presedintele Ion Iliescu isi aniverseaza ziua de nastere, la Ateneul Roman, unde vor avea loc, cu acest prilej, un concert de muzica clasica si lansarea unui volum omagial. Ii doresc si pe aceasta cale La Multi Ani, cu sanatate si putere de munca, alaturi de doamna Nina, a carei aniversare este maine si careia ii urez, de asemenea, un calduros La Multi Ani!
Ma bucur ca voi putea participa la sarbatorirea din aceasta seara a Presedintelui de al carui nume se leaga instaurarea democratiei, aderarea Romaniei la NATO si pregatirea intrarii in Uniunea Europeana. Ceea ce parea un proces firesc dupa caderea comunismului, cu etape normale in evolutia democratica si pro-europeana a Romaniei, dobandeste azi o semnificatie sporita prin puterea comparatiei. Presedintele Iliescu a stiut sa dea functiei de sef al statului prestigiul, continutul democratic si deschiderea internationala atat de necesare promovarii cu demnitate a interesului national. Asa cum activitatea sa politica este un exemplu de deschidere spre dialog, de echilibru si de preocupare constanta pentru soarta celor multi, mandatele Presedintelui Ion Iliescu raman in istoria noastra ca un model de angajament responsabil si viziune democratica.
La Multi Ani, D-le Presedinte!
Reclame

6 gânduri despre “La Multi Ani, D-le Presedinte Ion Iliescu!

 1. Referitor la Schengen: din nefericire, in loc ca puterea si opozitia sa fie pe aceiasi frecventa in ce priveste interesul national, iar se politizeaza discutia si e folosita ca agent electoral. E clar ca Ministerul de Externe a avut semnale ca Germania va considera blocarea accesului Romaniei la Schengen, inainte ca Ministrul de Externe sa faca acea declaratie publica. Corlatean l-a intrebat pe Basescu sa declare public daca a vorbit cu Merkel despre intrarea Romaniei in Shengen. Iar Basescu a tacut cit se poate de tare, pentru ca nu are ce spune. Nu s-a priceput sa-si foloseasca afilierile politice la PPE si sa faca lobby eficient pentru ca Romania sa intre in Shengen. Iar ce spune Boc si Elena Basescu ca decizia Germaniei e urmare a declaratiei lui Corlatean e de o prostie inimaginabila.

  Eu cred ca bine a spus Corlatean in acest moment ca Romania nu are nevoie sa intre in Shengem. A tras un semnal de alarma. Pentru ce sa intram intr-o organizatie care, dupa ce ne-a dat teme de casa pe care le-am indeplinit, tot nu ne vor. Si bine le-a cerut sa isi motiveze decizia de veto privind intrarea Romaniei in Shengen. Sa auda toata lumea de ce nu ne vor. Care sunt motivele reale? Ca alea tehnice le-am indeplinit.

  Declaratia Ministrului de Interne a Germaniei este neprietenoasa fata de Romania si romani. Este un al citelea semnal ca Germania a devenit centrul Imperial al UE, si ca de acolo pornesc ordinele catre colonii.

 2. Pingback: Schengen. Scandalul… « Motanul Incaltat

 3. La Multi Ani domnului Iliescu!

  @off topic
  Exista o anumita grupare de intelectuali romani, incepind cu Horia Roman Patapievici, care nu contenesc sa isi insulte poporul si sa gaseasca in orice situatie politica o motivatie pentru a arata cit de subdezvoltati „democratic” suntem in raport cu „avansatii” de nemti, olandezi, finlandezi, americani s.a.m.d. Oricite decenii ar trece, conform acestor domni, vom ramine slab-dezvoltati la capitolul „democratie”. Si chiar daca situatia respectiva nu are nimic de a face cu lipsa sau surplusul in materie de democratie, se poate sapa oricind in jurul temei.

  Am citit editorialul unui Ganditor, mai precis Ganditor Senior la „Gandul” : Marian Sultanoiu. Din editorialul sau, „România vrea „motivul” lui Merkel”, reiese cu pregnanta tema ca noi, romanii, ne permitem cam multe in raport cu state UE, si ca, am proceda cu ostentatie, atunci cind inca avem probleme cu „democratia”. Cu ce drept cerem noi sa fim tratati la egaltate? Sa raminem, tovarasi, in grajdul istoriei, acolo unde ne e locul. Nu am timp sa analizez fiecare argument al acestui domn. Unul insa l-am putea discuta: romii, de exemplu. Sunt romii o problema Shengen? Sunt romii o problema europeana sau pur romaneasca?

  Eu cred ca este un esec al ambelor parti, si in special al partii mai „democratice”. Atunci cind elevul cade la examen, e in primul rind esecul educatorului. Poate ca totusi nu au folosit cartea necesara despre „democratie”?

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/romania-vrea-motivul-lui-merkel-10629153

 4. Nu am eu titlu de Ganditor Senior, dar cel putin se confirma ca nu sunt singurul care apreciaza ca tarile puternice in UE se comporta dictatorial cu cele sarace, consideraindu-le „tari de mina a doua”.

  Intr-un interviu la CNBC, George Soros a afirmat pe 1 martie, 2013:

  „I am afraid Europe is in an existential crisis,” Soros said. „The debtor countries are subordinated to the dictates of the creditor countries and have effectively been relegated to second-class membership. I think this is politically not acceptable.”

  Daca domnul Sultanoiu, pe care l-am criticat anterior, ar fi putut reflecta o clipa in plus, ar fi realizat ca „iesirile” politicienilor din tari sarace ca Romania din perimetrul uzual se datoreaza unei frustrari LEGITIME, in fata unor atitudini dictatoriale. De ce nu ne primesc in Shengen? Pentru ca suntem saraci. De ce suntem saraci? Cred ca dl Sultanoiu ar spune „pentru ca suntem lenesi”. Asa-i?

  Nu cred ca „fudulia” e a romanilor in cazul Shengen.

  http://www.cnbc.com/id/100512946

 5. De ce exista decalajele imense de dezvoltare intre tarile membre UE? De ce accepta UE aceasta situatie care erodeaza chiar fundamentul uniunii?

  Iata ce afirma Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie:

  The Europe Union needs more integration, more fiscal union, a banking union and policies that will enable countries to catch up,” he said.

  Exact, UE are nevoie de politici care sa reduca decalajele de dezvoltare intre statele membre, nu politici care sa le mentina sau sa le adinceasca, asa cum sunt implementate azi la cererea conservatorilor Cameron si Merkel!

  Sute de mii de oameni au participat in Portugalia impotriva politicilor de austeritate impuse de la Bruxelles. A facut cineva un rezumat al tuturor acestor proteste din Slovenia, Bulgaria, Romania, Grecia, Spania, Irlanda? Dupa ce ca tarile astea sunt cu mult in urma tarilor bogate, li se mai impun si masuri de austeritate?

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21643853

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s