Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Europarlamentar Socialist

Am prezentat, ieri, la Bruxelles, Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. Documentul adoptat sintetizeaza pozitia socialistilor din forul europarlamentar cu privire la problemele femeilor din Uniunea Europeana.

Manifest 8 Martie

In calitate de vicepresedinte pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist, am redactat Manifestul care se concentreaza pe cele cinci mari provocari ce vizeaza femeile din UE: discriminarea salariala, saracia, somajul, violenta, locurile de munca precare si cu timp partial.

Traversam vremuri dificile din punct de vedere financiar, economic, social si politic care au produs suferinta in intreaga lume. Masurile de austeritate au accentuat problemele existente si au creat altele noi. In acest context, inegalitatile de gen au agravat criza sociala si au produs noi tensiuni si vulnerabilitati. De aceea, solicitam Comisiei Europene revizuirea Directivei pentru Reducerea Decalajului de Gen si impunerea de sanctiuni tarilor care nu o implementeaza. De asemenea, sunt necesare masuri pentru a impiedica excluderea femeilor de pe piata muncii. E nevoie de un sistem de pensii egale, de mai multa protectie pentru femeile varstnice si de oportunitati de munca adecvate, in conditiile in care 60% din absolventii de facultati sunt femei.

Socialist Manifesto

In acest context, am pledat pentru intensificarea eforturilor menite sa elibereze Uniunea Europeana de intoleranta de gen si sa ofere femeilor sanse egale pe piata muncii si drepturi similare cu ale barbatilor la serviciile sociale.

Femeile in UE sunt remunerate in medie cu 16,2% mai putin decat barbatii, ceea ce inseamna ca o femeie trebuie sa munceasca 14 luni pentru a castiga cat un barbat intr-un an, avand aceeasi activitate profesionala. Riscul saraciei le vizeaza in primul rand pe mamele singure, pe cele in varsta si pe imigrante. Feminizarea saraciei este determinata si de decalajul intre ratele somajului si de faptul ca femeile sufera cel mai mult din cauza locurilor de munca precare, aproape o treime lucrand cu timp partial, spre deosebire de 8% din barbati.

Se impun si actiuni pentru o siguranta mai mare pentru femei, in conditiile in care criza economica a agravat toate tipurile de violenta impotriva acestora. Un prim pas pentru statele membre este sa ratifice Conventia Consiliului Europei pentru combaterea violentei impotriva femeilor, iar Comisia Europeana ar trebui sa aiba in vederea transformarea acestei Conventii in Directiva. In Europa, sapte femei sunt ucise zilnic si una din cinci a suferit cel putin o data violente fizice grave.

Reclame

4 gânduri despre “Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Europarlamentar Socialist

  1. La Mulţi Ani ! frumoasă-dragă gazdă,
    Şi gânduri minunate, de sub brazdă,
    Cu evoluţii fericite, pân’ la maturare.
    Corina, pentru noi eşti unică, o floare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s