Pentru introducerea cotei de gen in viitoarea Constitutie

Au inceput discutiile privind modificarea Constitutiei si cred ca – atat in cadrul Forumului Constitutional, coordonat de dl Cristian Parvulescu, cat si in Comisia Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei, condusa de dl Crin Antonescu – trebuie sa se acorde o importanta aparte problematicii reprezentarii femeilor in procesul decizional public. Sistemul electoral uninominal favorizeaza discriminarea femeilor, pentru ca tendinta partidelor este, dupa cum s-a vazut si la ultimele alegeri, sa desemneze candidati care au notorietate si forta financiara.

Cred ca – atat in Constitutie, cat si in Legea electorala – trebuie stabilite reguli precise care sa consacre accesul egal al femeilor si barbatilor la functii publice. Deocamdata, avem doar recomandari cu caracter intern ale partidelor si multe declaratii de bune intentii, dar practica demonstreaza ca suntem inca victimele unui misoginism specific societatilor patriarhale.

Exista cateva tari europene care au in legislatie cote obligatorii de reprezentare si sanctiuni in caz de nerespectare, mergand de la amenda pana la invalidarea listelor de candidati, cum prevede, de exemplu, Legea Paritatii din Franta. Acest sistem al cotelor minimale de gen este reglementat prin lege si in Belgia, Slovenia sau Spania, dar exista state in care sistemul este nereglementat, fiind adoptat voluntar de partide, cum se intampla in Suedia, Germania, Polonia si Marea Britanie.

Cred ca practica politica post-comunista demonstreaza ca in Romania se impune introducerea obligatorie a cotelor de reprezentare a femeilor. Se poate discuta in privinta procentului – sa fie 30% sau 40% candidate femei pe locurile eligibile – dar esential e sa existe aceasta reglementare constitutionala si legala explicita. Nu e firesc ca in Parlamentul national sa avem doar 1 din 10 membri femei, la jumatatea mediei europene si mult in urma tarilor nordice, unde sunt peste 40% femei in forurile legislative.

Daca viitoarea Constitutie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiratiile a peste jumatate din cetatenii romani, ale caror probleme sunt ignorate sau tratate periferic in spatiul public. Este ingrijorator ca, in timp ce reprezinta 52% din populatie, femeile ocupa numai 11,5% din locurile din Parlament. Din fericire, actuala guvernare a corectat un deficit grav, ca numar de ministere conduse de femei. Am ajuns la 3 femei ministru si 3 ministri delegati femei, o reprezentare mult peste situatia catastrofala din guvernele PD-L.

Situatia din consiliile locale si judetene, din primarii, dar si din consiliile de administratie si conducerile firmelor e la fel de proasta. Femeile din Romania sunt excluse aproape complet din procesul decizional si aceasta discriminare trebuie sa inceteze. Si, cum spuneam, nu avem nevoie doar de o prezenta simbolica pe liste, ci in pozitii eligibile, pentru ca experienta ultimelor alegeri parlamentare este elocventa: doar 20% din femeile care au candidat au obtinut mandate. UDMR, de pilda, a avut cele mai multe candidate femei si cele mai putine alese: una singura. Trebuie sa evitam acest risc al listelor cu reprezentare de fatada, fara sanse de a fi alese.

Iar in aceasta privinta USL are o raspundere majora. Am criticat guvernarea PD-L pentru ca a agravat discriminarea femeilor, ba chiar a reusit contraperformanta, prin unele promovate, sa afecteze imaginea femeilor din politica romaneasca. PSD a fost primul partid care a introdus prevederi interne pentru asigurarea unei reprezentari echilibrate de gen, inca din 2001. Dar nu au avut caracter imperativ, fiind simple recomandari. Totusi, am avut, de-a lungul anilor, cea mai buna reprezentare a femeilor in Parlament si Guvern dintre toate partidele politice. E momentul sa facem pasul decisiv spre introducerea cotei de gen in legislatie.

Parlamentul European, unde 35% din membri sunt femei, a cerut oficial, in repetate randuri, statelor membre si partidelor europene sa promoveze paritatea de gen. Discutiile la Bruxelles vizeaza acum, intr-un mod cat se poate de critic, faptul ca femeile sunt subreprezentate inca, inclusiv in Comisia Europeana, unde ponderea femeilor a stagnat la o treime. Iar noi suntem foarte departe de un asemenea nivel al femeilor la varful decizional. Au existat tot mai multe rezolutii, in ultimii ani, ale Parlamentului European privind cresterea participarii femeilor in politica. De asemenea, in mediul de afaceri, prin reducerea diferentei de 17% de remunerare intre barbati si femei si printr-o prezenta mai mare in structurile de conducere ale intreprinderilor.

Potrivit Comisiei Europene, Romania e pe locul 19 in UE din punctul de vedere al reprezentarii femeilor in consiliile de administratie, cu numai 10,3% din membri. Propunerea lansata de comisarul Reding, pe care am aparat-o public de criticile a 9 state membre, vizeaza o cota de 40% femei, dupa ce Franta, Spania, Italia si Belgia au introdus deja cote de gen obligatorii pentru consiliile de conducere a companiilor. Statisticile arata faptul ca performanta financiara a companiilor cu femei in pozitii de conducere este considerabil mai buna. In contextul crizei, egalitatea de gen devine esentiala pentru crestere economica si competitivitate. Trebuie sa ne concentram si in plan intern eforturile in acest sens. Nu putem ajunge la o viata decenta, la salarii si pensii egale, la nediscriminare pe piata muncii, la incetarea hartuirii la locul de munca, la masuri impotriva violentei domestice sau a prostitutiei fortate daca nu facem acest pas esential spre o reprezentare echitabila a femeilor in procesul decizional.

Anunțuri

9 gânduri despre “Pentru introducerea cotei de gen in viitoarea Constitutie

 1. Ei iata ca mult hulitii comunisti au tinut cont de …cota de gen (sic) Dar, pentru ca azi e 8 martie , apropo felicitari si la multi ani, eu propun 50%+1. (sic). Doar asa poate mai intra prin Parlamente alde : Udrea, Eba, Sulfinica , cea cu pruna-n gura…cum ii zice ….na c-am si uitat .

 2. sunt de acord cu ceea ce spuneți, dar cred că va fi o discriminare pozitivă daca femeile nu vor fi supuse acelorași criterii de performanță ca și bărbații. Nu cred că cineva le/a împiedicat pe femei să acceadă la DIFERITE FUNCȚII ÎN STAT SAU parlament, în justiție. Trebuie să puneți și următoarea întrebare Câte femei doresc să sacrifice viața de familie în favoarea celei politice sau a unei cariere în funcții ce le cer mai mare concentrare de forțe asupra acestui scop. Ce bărbat ar accepta ca soția să consacre 90% din timpul său politicii și numai 10% familiei. Deci nu la constituție trebuie umblat ci la mentalitatea oamenilor, atât bărbați cât și femei!

 3. La Multi Ani.

  Altfel eu as introduce cota de limbi straine la presedinte, prim-ministru, ministri si sefii parlamentului. Dupa aceea as introduce si alte cote insa pana una-alta ne cam facem de rusine cu ce avem.

 4. Ţinta esenţială a Ocultei Mondiale este destrămarea familiei şi distrugerea conceptului că familia este celula de bază a societăţii. De aceea promovează prin toate mijloacele homosexualismul, lesbianismul,orgiile în grup,etc. !!!Consider că Popateapa a punctat corect problema.Nu spun toate astea pentru că aş fi împotriva promovării femeii în poziţii de conducere,ci doar dinteama de a se realiza „ţinta”!!!
  La Mulţi Ani !!! Tuturor doamnelor şi domnişoarelor,în frunte cu minunata noastră gazdă-Corina Creţu !!!

 5. Discriminarea pozitivă e stupidă. Mă mir că poţi să susţii iniţiativa lui Reding. Promovarea uneia ca ea e o insultă la adresa bunului simţ şi a inteligenţei. Ca dovadă mizeria contra României. Şi ca dovadă că frauda din PPE numai de dreapta nu e, dacă a putut propune cotă socialistă. 🙂

  Adică, de ce o idioată să fie promovată pe criteriul „cotei”, în detrimentul unui bărbat meritoriu? 😛

  De-asta detest socialismul, pentru că neagă meritocraţia.

 6. Corina , te doare capu’? tu vii in tara ortodoxa, unde femeile au condus de cand lumea, sa ceri procentaj in Constitutie? da’ restu’, ce mai fac , fato? hai, ia o aspirina, pune-ti o compresa la cap, si linistete-te. acuma, eu nu stiu cum e la tine in familie, dar la mine nu canta gaina, canta TOATE gainile.,si nici una nu vrea sa fie limitata de procentaj…..asa ca….hai, calmeaza-te! 🙂 🙂

  0

 7. @ La multi ani de 9 MARTIE BARBATILOR de ZIUA lor !
  Sunt de acord cu cele spuse de :
  -Popateapa si
  -bmarinescu41
  si in plus de la mine :
  – Decat FEMEI ca cele din CCR, ICCJ,DNA, CSM,PG,ANI si alte structuri ce nu-mi vin in minte acum, care
  SA FACA
  jocul politic murdar si partinic al unor
  BARBATI FRUSTRATI, mai bine lipsa !
  Sunt de acord cu PROMOVAREA FEMEILOR in toate functiile de JOS si pana SUS dar ma repugna
  , OPORTUNISTELE, IPOCRITELE si LINGUSITOARELE si cele care calcand chiar si peste cadavre doresc sa ramana
  CU ORICE PRET LA PUTERE !!!
  In rest, sa mai auzim si de bine caci de ABUZURILE unor FEMEI din pacate cu putere de decizii ca hotarasc SOARTA unor PERSOANE,m-am saturat !!!
  Aliosa.

 8. cred ca subiectul a fost delicat și nu a provocat prea multe comentarii ca să nu deranjeze. Această cotă cred că ar trebui regândită. Femeile nu se vor îmbulzi, iar cele ce vor fi tentate nu vora avea suficiente calități morale pentru niște posturi de conducere. În consecință vor fi promovate nonvalorile. De fapt și cu bărbații, văd că majoritatea parlamentarilor sunt non valori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s