Revenirea la realitatea democratică

Votul din Parlamentul European, oricât de drastic ar fi fost in respingerea Bugetului propus de Consiliul European, reprezintă o invitație de revenire la realitățile economiilor țărilor membre. Care au nevoie, mai mult ca oricând, de politici de relansare, care să le readucă la creștere și la crearea de noi locuri de muncă. Votul de miercuri nu înseamnă respingerea criteriilor de la Maastricht, nu înseamnă renunțarea la îndeplinirea criteriilor de convergență, nu înseamnă punerea în discuție a nevoii de a reduce datoriile publice ale statelor membre. Ceea ce se pune la îndoială este metoda prin care putem atinge ceea ce ne-am propus.
Ni s-a spus că prin programele de austeritate, prin reducerea drastică a cheltuielilor statului, rămân mai mulți bani și se creeaza spațiu de expansiune pentru economia privată, prin reducerea economiei publice. Toate datele statistice demonstrează contrariul. Sectorul privat a pierdut la rândul lui locuri de muncă, în unele cazuri chiar mai multe decât cele din sectorul public. Băncile salvate cu bani publici, cheltuieli care au dus la creșterea gradului de îndatorare al statelor membre, nu contribuie, prin creditare, la relansarea economiei, iar statele nu mai pot susține programe de investiții publice.
Am creat de dragul unei dogme milioane de noi șomeri, mai ales în rândul tinerilor, am distrus și distrugem zeci de mii de IMM-uri, am afectat grav sistemele publice de educație și de sănătate, am creat alte milioane de săraci din muncă. În același timp, polarizarea economică și socială se apropie de situația de la începutul secolului XIX, pe vremea acumulării primitive de capital.
Banii din Bugetul UE pentru anii 2014-2020 trebuie cheltuiți în primul rând cu gândul la relansarea economică și la crearea de noi locuri de muncă, pentru combaterea activă a sărăciei și pentru a da o speranță tinerilor care nu-și găsesc un loc de muncă. Nu este vorba de populism. Populism este să spui că nu sunt în logica interesului general și trebuie reduse cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, pentru coeziune, pentru dezvoltarea rețelelor europene de energie, de transport și de telecomunicații, pentru a schimba prioritățile politicii agricole comune în logica dezvoltării durabile, pentru reducerea sărăciei.
Așteptăm, din 2007, de la declanșarea crizei, ca piețele să o rezolve, în locul celor care sunt aleși și au această misiune din partea cetățenilor. Piețele nu au făcut decât să aloce greșit resursele și să agraveze criza. Statele care au acționat voluntar, adesea împotriva piețelor, au făcut o figură mai bună în materie de performante economice. Poate vedem și cum au acționat Statele Unite în criză. Legat de asta: bugetul UE reprezintă 1% din PIB al Uniunii, cel al SUA, 25% din PIB! Sigur, nu suntem în situația unui stat federal, precum SUA, dar nici cu bugete precum cel propus acum nu ne vom bate, de la egal la egal, în materie de competitivitate, cu aliații de peste ocean.
Nu știu cum vor reacționa șefii de stat și de guvern în fața acestui vot. Logic ar fi să revină la realitatea democratică și să negocieze cu Parlamentul European, cel care exercită suveranitatea cetățenilor europeni. Ceea ce au cerut europarlamentarii sunt lucruri firești: ca banii necheltuiți într-un an să poată fi cheltuiți în anul următor, la fel și banii necheltuiți la un program să poată trece la finanțarea altuia. De asemenea, Uniunea trebuie să se doteze cu o suveranitate bugetară, prin creșterea veniturilor din fonduri proprii, precum taxa pe tranzacțiile financiare, o taxă pe emisiile de carbon sau o parte din încasările din TVA.
Felul în care s-a întocmit Bugetul în Consiliul European a fost netransparent, nedemocratic și a permis ”cumpărarea” votului unor state prin promisiunea satisfacerii unor interese particulare prin alocările bugetare viitoare.
Există suficient timp, până în luna iulie, să se negocieze cu Parlamentul European și să se țină cont de obiecțiile acestuia. Consiliul European a fost avertizat: amenuințarea unui veto asupra Bugetului este cât se poate de reală. Pentru a obține acordul europarlamentar, șefii de stat și de guvern și Comisia Europeană vor fi obligați să revină la masa negocierilor, cu gândul la nevoile și așteptările cetățenilor europeni, nu la egoismele naționale și la interesele de grup.

14 gânduri despre “Revenirea la realitatea democratică

 1. Pingback: Afaceri de tip “Danila Prepeleac” « Motanul Incaltat

 2. SI Ceausescu si-a biciut poporul cu politici de austeritate in anii ’80 si a sfirsit prost si el si poporul.

  Se poate face relansare economica daca corporatiile si cetatenii au bani sa cheltuie. Corporatiile au si nu cheltuie. Tot cei saraci sufera. Nu e corect. Corporatiile trebuiesc convinse si daca nu inteleg imperativul, atunci constrinse, printr-o noua lege, ca sa creeze locuri de munca.

  • Situatia frizeaza absurdul: si corporatiile sufera, sunt afectate puternic de pe urma politicilor economice duse in Europa:

   „Sectorul privat a pierdut la rândul lui locuri de muncă, în unele cazuri chiar mai multe decât cele din sectorul public. Băncile salvate cu bani publici, cheltuieli care au dus la creșterea gradului de îndatorare al statelor membre, nu contribuie, prin creditare, la relansarea economiei, iar statele nu mai pot susține programe de investiții publice.”

  • Eu am rugat-o pe D-na Cretu sa ne spuna, date fiind aceste conditii existente in UE, cum vede starea economiei de piata in Europa. Pentru ca aceste realitati impiedica buna functionare a economiei de piata. Pana la urma s-ar putea ajunge ca sa nu mai functioneze. Spuneam ca poate gresesc eu… D-na Cretu, cum vedeti Dvs. aceasta problema? Care credeti ca vor fi consecintele, finalitatea acestor politici economice bazate pe austeritate? Cetatenii europeni trebuie sa cunoasca ce se intampla de fapt!

   • Dupa parerea mea nu mai exista „piata” in sensul definit de teoreticieni. Exista azi doar „forte de piata”, in care actorii puternici stabilesc pretul si conditiile in care functioneaza „piata”. Evident, in favoarea lor. Cererea si oferta sunt „ajustate” de acesti actori.

 3. Pingback: Atitudini! « Motanul Incaltat

 4. D-na Cretu,
  As dori sa va intreb: totusi, cum vedeti starea economiei de piata in Europa date fiind aceste conditii? Iata, citeam despre proteste masive in Spania, impotriva austeritatii, in Bulgaria…
  Dvs. afirmati:

  „Ni s-a spus că prin programele de austeritate, prin reducerea drastică a cheltuielilor statului, rămân mai mulți bani și se creeaza spațiu de expansiune pentru economia privată, prin reducerea economiei publice. Toate datele statistice demonstrează contrariul. Sectorul privat a pierdut la rândul lui locuri de muncă, în unele cazuri chiar mai multe decât cele din sectorul public. Băncile salvate cu bani publici, cheltuieli care au dus la creșterea gradului de îndatorare al statelor membre, nu contribuie, prin creditare, la relansarea economiei, iar statele nu mai pot susține programe de investiții publice.”

  Mie mi se pare ca, pana la urma, realitatile evidentiate de Dvs. impiedica buna functionare a economiei de piata in UE. Sa zicem ca economia de piata mai functioneaza inca… Problema grava ar fi ca daca se continua tot asa s-ar putea, la un moment dat, sa nu mai functioneze. Poate gresesc eu… Cum vedeti Dvs. aceasta problema si care credeti ca vor fi consecintele, finalitatea politicilor economice bazate pe austeritate, duse in Europa? Eu cred ca ar trebui sa abordati acest subiect pentru ca cetatenii europeni trebuie sa cunoasca ce se intampla de fapt.
  Este ingrijorator ce se intampla, spre exemplu, in Spania:
  http://www.ziare.com/economie/zona-euro/proteste-de-amploare-in-spania-fata-de-masurile-de-austeritate-si-somaj-guvernul-demisia-video-1223440

  http://www.ziare.com/economie/criza/vesti-proaste-din-spania-numarul-somerilor-a-crescut-la-5-milioane-1222068

  Va rugam sa ne explicati cum de a ajuns aceasta tara, nu cu mult timp in urma prospera, in aceasta situatie parca fara iesire. Mai ales ca FMI a inrautatit prognoza economica pentru Spania, asteptand-se la o contractie de 1,5% in acest an…
  Ca sa va intreb mai pe sleau: se urmareste o schimbare violenta de regim in Spania?

 5. AVEM NEVOIE DE ADRIAN NĂSTASE !!!
  ” Am crezut și cred, în continuare, în nevoia de loialitate în politică, în respectul pentru ceilalți și în respectul pentru cuvântul dat. Să nu mă întrebați, însă, ce cred despre trădare în politică…. ” – ADRIAN NĂSTASE
  La fel și noi spunem că E nevoie de loialitate în politică ! Și nu, AN, n-o să vă-ntrebăm vreodată ce credeți despre trădare în politică… pentru că și noi credem la fel ca domnia dumneavoastră !!!
  Ce să spun Adrian Năstase, prietenul meu de suflet…. să spun trădătorilor și unui mârlan ca bă-SECU că :
  ” Trebuie să ai totuşi ceva inteligenţă, ca să te doară că nu ai destulă. ”… iar de unde NU-i, nici Doamne, Doamne….
  http://sfinx777.wordpress.com/2013/03/18/ajunge/

 6. De ce a confiscat basescu orientarea proocidentala a poporului roman?
  Lupta pentru interesele româneşti în Uniunea Europeană nu înseamnă poziţie „antieuropeană”. Pot fi învinuite Franţa, Germania, Polonia, atunci când îşi apără interesele, de atitudine antieuropeană?
  De ce sa nu avem niste relatii politice si economice normale si corecte cu Rusia?
  De ce Romania trebuie sa cumpere gaze din Rusia la cel mai scump pret?
  De ce sa nu ne uitam si spre China, India, Japonia, America de sud, Orientul Mijlociu?
  Dupa 1989 Romania a pierdut piete economice importante. De ce sa nu incercam sa le recucerim?
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/03/18/de-ce-sa-nu-ne-uitam-si-spre-est-de-ce-a-confiscat-basescu-orientarea-proocidentala-a-poporului-roman/

 7. D-le Guvernator,

  Matale mâncaşi mici din cal, nu din armăsar, D-aia şi arăţi ca o gloabă şi vorbeşti ca un castrat… cerebral.
  Dacă toată rezerva ta de cadre stă-n două iepe sterpe (Udrea şi Macovei), ai mierlit-o cu “arborele genicologic” pdl.
  Românii te percep călare pe un cal de mare, tremurând (în stânga) un scut din ambalaj celulozic inscripţionat cu cerneală simpatică “de veselu”.
  Şi renunţă, bre, la plicticosul recital de la 18:00 pm, că faci fibron la limbă.
  Un deltaplan prezidenţial ţi-a pregătit Fenechiu, cu băsereactor, desigur.
  Dă-o pe lapte covăsnit, la sugiuc popular, ca să te invizibileşti p-aci, bre.
  Şopteşte-i mezinei gestante să nu mai ingurgiteze spurcăciuni pe unde o trece, c-o să aibă lactaţie toxică.
  Cu generalii, în general, ai generat o generalizare, bre generalisime.
  Proiectul tău de constituţie va fi pus în cur(ând) la Parlament, bre Traiane.

 8. Elena Băsescu despre victoria lui Blaga: Un rezultat RUŞINOS!

  http://www.realitatea.net/alegeri-in-pdl-elena-basescu-despre-victoria-lui-blaga-un-rezultat-rusinos_1141962.html#ixzz2OQx5qXXV

  Iată cum DEX a anticipat victoria de ieri a lui (Bl)aga
  ÁGA, agi s. m. (Înv.) 1. Comandant din armata (h)oţomană. 2. Titlu dat comandantului pede(ștrilor)…
  Cel mic, în seră la EBA, intrigat de spusele făcătoarei, a scos capul, a văzut cea văzut, şi a concluzionat : Ce ruşine mare !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s