Riscul folosirii Ciprului ca laborator pentru testarea suportabilitatii sociale

Am cerut, azi, printr-o interpelare adresata Comisiei Europene, sa ia toate masurile necesare pentru respectarea drepturilor deponentilor europeni si pentru evitarea riscului de contagiune a taxei pe depozitele bancare. Exista pericolul deschiderii unei cutii a Pandorei, daca exceptia cipriota se va transforma in regula, mai ales in tarile grav indatorate.

Guvernele si institutiile internationale vor fi tot mai tentate sa recurga la aceasta metoda brutala, dar sigura, de a obtine bani in situatii critice, dupa ce au amputat orice forma de venit. Exista, insa, un prag de suportabilitate sociala si pericolul unor consecinte negative pentru economia europeana, de la o criza de incredere fata de sistemul bancar si tensiuni pe pietele financiare, la descurajarea investitorilor si deprecierea monedei euro.

Lipsa de vointa pentru asanarea sistemului bancar si criza de solutii a guvernelor conservatoare pentru relansarea economiei condamna UE la o prabusire tot mai dureroasa in spirala austeritatii, iar sansele de revenire sunt tot mai firave si indepartate.

Taxarea depozitelor mai mici de 100.000 de euro i-ar sanctiona intr-o maniera injusta pe micii deponenti, reprezentand majoritatea populatiei cipriote. Vicepresedintele socialist a solicitat Comisiei Europene sa evite, in viitor, precipitari similare, care produc panica in randul cetatenilor, anuland eforturile din ultimii ani pentru asigurarea increderii privind garantarea depozitelor de pana la 100.000 euro. Comisia are obligatia sa actioneze pentru ca haiducia bancara sa nu-i afecteze pe micii deponenti si sa nu fie generalizata ca masura anti-criza in UE. Exista temeri serioase referitoare la folosirea Ciprului ca laborator pentru testarea suportabilitatii sociale si a reactiei investitorilor.

Deja, se fac calcule in Europa privind efectele unei masuri similare. In Belgia, de exemplu, se estimeaza ca o taxa unica de 8% pe depozitele bancare ar furniza statului 30 de miliarde de euro.

9 gânduri despre “Riscul folosirii Ciprului ca laborator pentru testarea suportabilitatii sociale

 1. Asa cum apreciaza multi analisti, masura asta este anti-europeana, in sensul ca produce niste clivaje foarte serioase intre tarile din sudul Europei si tari din Nord, ca Germania, care nu vor fi uitate curind.

  Si nu va fi uitat ca, in timp ce Germania s-a bucurat ani de zile de exporturi masive catre tari ca Spania si Italia, ca urmare a unui „boom” de imprumuturi bancare la rata mica a dobinzii, fara sa vada nimic imoral sau periculos atunci, azi Angel Merkel insista ca aceste tari care sunt prinse in menghina dobinzilor cu rata mare, trebuie sa isi plateasca datoriile prin orice masuri, chiar si unele care seamana cu furtul legalizat, ca in Cipru.

  Pe de alta parte, patronatele si sindicatele in Germania au ajuns la o intelegere de a nu mari salariile, pe cind in tari ca italia si Spania salariile au crescut, astfel incit aceste tari si-au pierdut competitivitatea la export in fata Germaniei.

  Europa are nevoie de o noua viziune de unitate si integrare, mai ales ca sunt semnale clare ca SUA se retrag strategic din zona europeana si se repozitioneaza in Asia. Un vacuum pe care cineva trebuie sa il umple cumva, si mai bine de catre europeni.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21842036

 2. De aia am intrat in UE?Ca sa aplicam ineptiile unora de acolo?Niste….hotarasc viata(nivelul de trai) a sute de milioane de europeni;…..care sunt in UE.Sunt si europeni fericiti,care nu sunt in UE.

 3. Noi suntem in UE..;..suntem smecheri.Care este salariul minim in Romania?Care este salariul minim din Croatia,tara ce nu este in UE?

 4. Cred ca ar trebui sa aflam si noi daca Romania este membra UE cu drepturi depline sau doar o colonie saraca care trebuie sa accepte un guvernator impus. Nu de alta dar sa nu ne mai facem iluzii.

  Sunt romani care cred ca UE este mai rea decat fosta URSS. Exista riscul ca romanii sa devina anti-europeni. Romanii au vrut si vor sa fie membri ai UE dar vor drepturi egale. Nu au vrut sa intre in genunchi. Nu au vrut ca Romania sa aiba statutul de colonie saraca.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/03/20/cred-ca-ar-trebui-sa-aflam-si-noi-daca-romania-este-membra-ue-cu-drepturi-depline-sau-doar-o-colonie-saraca-care-trebuie-sa-accepte-un-guvernator-impus-nu-de-alta-dar-ca-sa-nu-ne-mai-facem-iluzii/

 5. Ca raspuns la criticile dure ale lui Medvedev, PM al Rusiei in ce priveste modul in care UE a gestionat problemele din Cipru, dl Barroso a afrimat:

  „.Barroso told Medvedev that the EU could not have warned Russia even if it wanted to.

  „Regarding the conclusions of the last Eurogroup [euro finance ministers, who drew up Plan A], Russia was not informed because the governments of Europe were not informed – let’s be completely open and honest about that issue. There was not a pre-decision before the Eurogroup meeting. The Eurogroup meeting concluded, I think, in the very early hours of Saturday and the decision was the result of a compromise,” he said.

  He added: „Don’t believe in this idea of the decline of Europe … The European Union is stronger than it is today fashionable to admit.”

  Leaked documents on internal EU talks seen by the Reuters news agency give substance to Russia’s criticism, however.

  Cum adica guvernele din UE nu au fost informate? Adica Dl. Barroso minte? Iar fraza aia ca UE este mai puternica ca oricind…asa spunea si Ceausescu inainte de Revolutie.

  http://euobserver.com/economic/119525

 6. Paul Krugman punteaza ca de obicei excelent:

  „…Everyone is crying about budget deficits, yet corporations and the wealthy are still freely using tax havens to avoid paying taxes like the little people. …”

  In toata lumea buna „de dreapta”, e la moda pedepsirea saracilor si menajarea bogatilor. Teoreticienii dreptei sunt nespus de zelosi cind e vorba de a aplica teoria balantei contabile. Dar tac foarte tare cind e vorba sa astupe tevile prin care se evacueaza miliarde de EUR, sau dolari din avutia natiunilor, spre ceea ce se numesc „paradisurile fiscale”. Adica, mai pe romaneste, banci din anumite tari care nu pun nici unui client intrebarea „de unde vin banii”?

  Spalare masiva de bani, asta s-a intimplat in Cipru, o tara in care sistemul bancar e disproportionat mai mare decit restul economiei tarii. Nimeni nu i-a intrebat pe magnatii rusi sau englezi, de unde vin banii aia in bancile cipriote.

  In Romania discutia asta inca asteapta viza la granita…

  http://www.nytimes.com/2013/03/22/opinion/krugman-treasure-island-trauma.html?ref=global-home&_r=0

 7. ® Diferenţa dintre Vespasian şi Isărescu este aceea că primul
  a făcut bani din rahat iar al doilea este pe cale de a face rahat
  din banii românilor.

  [[Isărescu: BNR va cere băncilor să anunţe în ofertele de econimisire UNDE sunt garantate depozitele

  Banca Naţională a României va aproba solicita băncilor să publice în ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclarităţi ulterioare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
  „Vom discuta în Consiliul de Administraţie, vă spun în avans, şi vom introduce un regulament, în care fiecare depozitar să ia cunoştinţă, fie că sunt bănci cu capital românesc, fie că sunt sucursale. Să fie un asterisc în care să spună: depozitul este garantat la ….”, a afirmat Isărescu.
  Guvernatorul BNR a explicat că cele două băncile cu capital cipriot prezente pe piaţa românească reprezintă doar 1,3% din activele sistemului financiar bancar, iar în cazul Marfin Bank România, al cărei acţionar majoritar este Popular Bank of Cyprus, bancă în lichidare, depozitele constituite sunt în întregime garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.
  În România, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populaţia avea constituite la cele 32 de băncile participante la schema de garantare depozite în valoare totală de 115,4 miliarde lei.
  Dintre acestea, intrau sub incidenţa schemei de garantare depozite în sumă de 114,9 miliarde lei, din care se calificau pentru despăgubire depuneri cu o valoare totală de circa 98,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că aproape 17 miliarde lei (4 miliarde euro) nu erau garantate.
  Dintr-un total de 173,8 miliarde lei depozite constituite la cele 32 de bănci de companii erau în schema de garantare depozite ale IMM-urilor în sumă de 36 miliarde lei, iar sumele calculate la despăgubiri se rdicau la 13,5 miliarde lei.
  Datele indică o pierdere ipotetică a deponenţilor în cazul unei prăbuşiri a sistemului bancar de 160 de miliarde lei pentru toate companiile, dintre care 22,5 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pentru IMM. Pentru celelalte opt sucursale de bănci străine depozitele sunt garantate prin schemele de garanatare din statele de origine.
  Datele BNR arată pentru finele anului trecut depozite constituite de populaţie în sistemul bancar totalizează 121 de miliarde lei.]]
  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/isarescu-bnr-va-cere-bancilor-sa-anunte-in-ofertele-de-econimisire-unde-sunt-garantate-depozitele_1146052.html#ixzz2OrRMQwt6

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s