Pentru combaterea evaziunii fiscale in Uniunea Europeana

Am adresat, azi, o interpelare Consiliului European, prin care am solicitat acestui for sa adopte masuri ferme pentru combaterea evaziunii fiscale in Uniunea Europeana.

Este revoltatoare amanarea unei decizii, din decembrie 2012, de cand Comisia Europeana a formulat propunerile in acest sens, in conditiile in care, anual, se pierd o mie de miliarde de euro, in UE, din cauza evaziunii fiscale. Este echivalentul bugetului Uniunii pentru urmatorii sapte ani si de aproape 100 de ori ajutorul acordat Ciprului de troica FMI – Banca Mondiala – Comisia Europeana.

De aceea, am cerut sefilor de state si guverne din cele 27 de state membre sa aprobe, la Summit-ul din 22 mai, Planul de actiune pentru combaterea fraudei si evaziunii fiscale, propus de Comisie.

E inadmisibil faptul ca, in vreme ce cetatenii europeni suporta povara crizei economice, se tergiverseaza adoptarea unui set de norme comune impotriva companiilor si persoanelor fizice care se sustrag de la plata taxelor, in special prin specularea standardelor diferite, de la o tara la alta, in materie de legislatie fiscala. Uniunea Europeana are obligatia de a corecta, intr-o maniera unitara, permisivitatea legislativa care favorizeaza frauda masiva. Aceasta problema transfrontaliera are nevoie de o solutie europeana si de o cooperare globala mai eficienta.

In interpelare, am pledat pentru un acord inter-institutional urgent referitor la propunerile Comisiei Europene, in vederea introducerii, la nivelul UE, a unui Cod al contribuabililor si a Numarului de identificare fiscala, precum si pentru combaterea paradisurilor fiscale si a planificarii fiscale agresive, care abuzeaza de conventiile privind evitarea dublei impuneri.

Avem nevoie de un set comun de reguli si sanctiuni, de mai multa transparenta, de un schimb automat de informatii si de instrumente de cooperare anti-evaziune. E dezamagitor ca a fost nevoie de recentele scandaluri internationale in acest domeniu pentru a readuce frauda fiscala in atentia oficialilor europeni. Cred ca e profund injust si imoral sa li se ceara cetatenilor europeni sa stranga mereu cureaua, pentru a suporta amputarea veniturilor si majorarea preturilor si impozitelor, in timp ce se permite evazionistilor sa prospere ca urmare a lacunelor legislative la nivelul.

7 gânduri despre “Pentru combaterea evaziunii fiscale in Uniunea Europeana

 1. Imi cer scuze, n-are legatura cu postarea d-voastra de azi insa vreau sa va spun ceva, pentru ca m-ati dezamagit profund. Este extrem de urata atitudinea d-voastra. L-ati incriminat pe domnul senator Hasoti doar pentru simplu motiv ca este crestin si ca orice crestin crede ca relatia homosexuala este nefireasca, un fel de boala spirituala. Dumneavoastra puteti sa va ghidati dupa ce principiile colegului Remus Cernea, dar nu puteti avea pretentia ca romanii sa fie ipocriti si sa spuna ceea ce nu cred, doar pentru a nu leza sensibilitatea unor colegi de-ai d-voastra din Parlamentul European. Parca statul roman ne garanteaza dreptul la libertate de constiinta si libertate de exprimare. Domnul Hasoti nu a jignit pe nimeni.Poate ca i-a lipsit diplomatia, eu in locul lui as fi spus “cred in valorile morale crestine, deci consider homosexualitatea nefireasca”. Nu m-as fi asteptat la o asemenea reactie agresiva din partea d-voastra.

 2. A crede in valorile crestine nu inseamna „hate speach”, cum insinueaza Parlamentul European, ca astfel de declaratii, ca ale domnului Hasoti duc la violenta impotriva homosexualilor. Eu imi iubesc tatal, chiar daca e alcoolic, dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu alcoolismul. Valabil si pentru homosexuali. Ati ales sa aparati drepturile homosexualilor, e alegerea d-voastra, dar va rog sa respectati pe ceilalti care au o opinie diferita, nu sa-i suspectati de homofobie.

 3. Nimeni nu-i uraste pe homosexuali, mai degraba ii compatimesti, nimeni nu-i panicat de ei, deci nu pot fi acuzati crestinii de homofobie, insa daca homofob desemneaza o persoana rezistenta la presiunea grupului gay, atunci 98% dintre romani ar trebui sa acceptam aceasta denumire si sa fim mandri de ea. Colegii d-voastra din PE, semnatari ai unei scrisori in care-l acuza pe domnul Hasoti de calomnie si solicita CNCD sa-l investigheze,omit in mod deliberat unele aspecte, nerespectand dreptul la libertate de constiinta si dreptul la identitate culturala si religioasa.

 4. @ Buna dimineata !
  La fel de REVOLTATOARE este si „coabitarea USL cu Basescu& PDL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ROMANII au votat cu USL in vara si toamna anului 2012
  ca sa scape TARA de mafia PDL si de Basescu iar acum,
  Ponta face ce spune ” guvernatorul ” numindu-i oamenii in functii
  cu mari raspunderi in STAT si cu salarii NESIMTITE !!!!!!!!!!!!
  Cat despre ce-a spus dl.P.Hasoti despre homosexuali,
  se pare ca se uita art.30 alin.1 din Constitutia ROMANIEI !!!
  Sau, daca se pune in pericol existenta USL ,atunci,
  nimeni nu mai are voie sa-si exprime liber OPINIILE ???
  De ce-i criticat dl. P.Hasoti ???
  Dar dl.GHISE ???
  In rest, FIECARE are dreptul sa spuna ce vrea .

 5. @Aliosa: Revoltatoare mi s-a parut atitudinea domnului presedinte care a sugerat ca el este de acord ca propunerile lui Cernea, doar ca nu e momentul. De ce spun revoltatoare? Pentru ca nu e cinstit, nu-si asuma nimic de frica sa nu piarda votanti. Daca este pentru lealizarea uniunii cuplurilor de acelasi sex sa spuna clar, fara atatea eschive, doar nu e obligat sa creada in valorile crestine si mai mult rau fac pentru imaginea sa sugestiile indirecte. Revoltatoarea mi s-a parut atitudinea lui Crin Antonescu fata de domnul Hasoti. In loc sa nuanteze ce a spus, caci intr-adevar i-a lipsit tactul ,sa-l apere doar ii este coleg, l-a incriminat si-a cerut scuze, sugerand cumva ca e gresita gandirea dansului. Victor Ponta i-a luat apararea lui Cernea, spunand ca e dreptul sau la opinie si bine a facut, Antonescu n-a facut-o, nu si-a sprijinit colegul, chiar daca (poate) nu e de acord cu ce a spus. Respect un om ca si Hasoti sau Remus Cernea, chiar daca au puncte de vedere opuse, dar ei sunt sinceri in crezul lor. Pe domnul Hasoti l-au luat prin surprindere, i-au pus un microfon in fata, iar el a reactionat spontan ( a fost naturala si oarecum comica reactia ). Din tot scandalul asta mediatic cu same-sex marriage ne-am ales si noi votantii PSD cu ceva: am aflat ce s-a votat in PE in 2009, inclusiv de doamna Cretu, Daciana Sarbu si alti sociali democrati (nu s-a mediatizat atunci la noi rezolutia Catania ) si am aflat pozitia domnului Ponta.

 6. Eu ii sugerez domnului Hasoti sa nu mai faca declaratii personale, ci doar sa spuna: subscriu pozitiei Papei Francisc in ceea ce priveste homosexualitatea. Sa vad atunci grupul parlamentarilor europeni cum readacteaza o scrisoare si-l acuza pe Papa de calomnie asa cum l-au acuzat pe Hasoti si cer o ancheta la nu stiu care comisie de combatere a discriminarii.

 7. Va multumesc doamna Cretu ca ati publicat aceste mesaje, cu toate ca n-au nicio legatura cu postarea d-voastra de pe blog. Cum in presa romaneasca au aparut stirea ca ” v-a deranjat foarte tare afirmatia domnului Hasoti pentru ca in niciun caz unii colegi de-ai d-voastra nu sunt bolnavi” , v-am scris aceste randuri, pentru ca si pe mine m-a dezamagit reactia d-voastra. Eu cred de asemenea ca este o boala in evolutia spirituala a omului, deci sunt de acord cu ce a spus domnul Hasoti si sper sa nu se ajunga in situatia in care nu vom mai putea sa spunem ceea ce credem. Homosexualii n-au de ce sa se simta ofensati, ei cunosc foarte bine care e pozitia Bisericii traditionale (catolice, ortodoxe), iar statul nu-si poate propune sa apere din principiu sensibilitatea lor, care e pana la urma subiectiva, caci e o sensibilitate, fara a afecta tot din principiu libertatea civila a celuilalt, care poate sa-si expuna opinia. Nu mai scriu pe acest subiect, deja am facut un off topic prea mare.

  Va doresc numai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s