Pentru masuri alternative cresterii varstei de pensionare in combaterea efectelor imbatranirii populatiei

Am solicitat, printr-o interpelare, Comisiei Europene sa identifice masuri alternative cresterii varstei de pensionare pentru reducerea ratei de dependenta a varstnicilor in raport cu populatia activa. Procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii si asigurari sociale in totalul populatiei europene. Acest fenomen va contribui in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor din bugetul de stat pentru serviciile de sanatate si pensii.

In interpelare, am precizat ca schimbarile demografice din ultimele doua decenii afecteaza deja bugetul social al tarilor UE. Media europeana a raportului varstnici-persoane active a ajuns la 26,8% – adica unui cetatean peste 65 de ani ii corespund patru cetateni cu varsta intre 15 si 64 de ani, spre deosebire de un raport de 1 la 5 in 1990. Intre 1992 si 2012, conform Eurostat, populatia celor 27 de state membre a crescut cu 6%, iar proportia cetatenilor cu varsta peste 65 de ani a crescut de la 14 la 18%. S-a schimbat, de asemenea, structura familiala, din cauza diminuarii casatoriilor, sporirii divorturilor si a ponderii copiilor nascuti in afara casatoriei. 40% din copiii veniti pe lume in 2011 s-au nascut in afara unei casatorii, in comparatie cu 17% in 1990.

In Romania, 30% din copiii nascuti in 2011 sunt din afara unei casatorii, in conditiile in care rata casatoriilor in sine a scazut de la 8,3 casatorii la mia de locuitori in 1990, la 4,9 in 2011.

Aceste schimbari au efecte asupra cresterii economice, a pietei fortei de munca, a transferului de proprietate si componentei familiei, asupra sanatatii, achizitionarii de locuinte si migratiei. Imbatranirea populatiei va determina sporirea numarului solicitantilor de pensii de stat si asigurari sociale si o crestere a ratei de dependenta a varstnicilor.

In aceste conditii, am pledat pentru masuri alternative cresterii varstei de pensionare, in vederea unui raspuns eficient la provocarile demografice si social-economice cu care se confrunta tarile UE tot mai acut. De asemenea, am solicitat Executivului european sa emita un set de recomandari statelor membre pentru a impiedica majorarea taxelor si impozitelor, situatie care ar putea descuraja lucratorii si firmele care doresc sa faca investitii, determinand scaderea productivitatii si recesiunea economica.

Anunțuri

18 gânduri despre “Pentru masuri alternative cresterii varstei de pensionare in combaterea efectelor imbatranirii populatiei

 1. Schimbarea acestor politici la nivelul României au devenit criminale. Pe deoparte numărul persoanelor active în economie a scăzut an de an, iar pensionarii au crescut an de an atât ca o rezultantă naturală cât şi a altor cauze. Pensionarea la 65 de ani va degreva bugetul de asigurări sociale de mulți pensionari care vor deceda înaintea acestei vârste. La 60 de ani după ce ai muncit deja 40 de ani, în industrie, deja ești un om mort. Găsirea unui loc de muncă după 40 de ani este un calvar, de multe ori trebuind să renunți la demnitatea ta de om. Limita reală a vârstei a scăzut la sub 65 de ani. Cred că orice om are dreptul ca după 40 de ani de muncă să îşi trăiască viața liniştit, fără grija zilei de mâine. Singura politică ar fi crearea de locuri de muncă pentru toate categoriile de vârstă, şi nu creșterea vârstei de pensionare. Acesta seamănă cu un genocid!

 2. Pingback: Pe teme economice: productivitatea muncii si somajul « Motanul Incaltat

 3. Nu e vorba numai de crestere economica…..asa China are crestere economica de aproape 10% pe an,dar nu as putea spune ca o duc foarte bine chinezii(de rand).Dar sunt a doua putere mondiala.
  La noi nu prea mai e productie,s-au inchis uzne,rafinarii,fabrici.Foarte multi oameni au fost dati afara.Cand nu produci,nu ai ce exporta.Dupa care urmeaza importurile.Am ajuns sa importam pana si din Chile,Africa de Sud….
  Am fost granarul Europei….importam si din Iodania,Liban.Evreii ne invata agricultura,desi ei sunt in desert(cum se zice).

 4. Basescu incearca sa incalzeasca iar „ciorba austeritatii”:

  Băsescu: „Omul gras” din sectorul bugetar trebuie să slăbească în continuare

  Băsescu: Aş lua fără ezitare din nou măsurile de austeritate din 2010 dacă ar fi în interes naţional

  Pai, s-a vazut ce inseamna „fara ezitare”: aplicarea mecanica a unor masuri ale dreptei internationaliste, sub conducerea lui Merkel & Cameron. Masuri care s-au dovedit fara fundament stiintific, bazate pe niste greseli de calcul a unor economisti.

  Pe mine ma sperie oricine ia masuri „fara ezitare”. Semn ca Basescu e inca cu mintea cazona: unul gindeste pentru toti.

  Mai mult, obsesia cu „omul gras bugetar” poate avea fundament in anumite circumstante, dar mai important este ce nu ne spune Basescu si dreptacii: anume ca „omul gras de la privat” nu trebuie sa slabeasca, ba din contra, in timp ce unii sunt la cura de slabire, grasutzii de privati pot sa se-ndoape si mai abitir.

  Basescu este porta-vocea obosita a unui mic segment din 1%. Pentru ca si in aia 1% sunt oameni care gindesc.

  http://www.mediafax.ro/social/basescu-omul-gras-din-sectorul-bugetar-trebuie-sa-slabeasca-in-continuare-10806887

 5. Pingback: Declaratiile lui Basescu… « Motanul Incaltat

 6. Cum sa se gandeasca la genocidul pe care l-au acceptat domniile lor semnand, criminal vanzarea Romaniei bucta cu bucata, cand le-au crescut conturile de aici si aiurea, cand „talpile rupte” din FMI ne traseaza moartea zinica a copiilor si batranilor? De cine si de ce va e frica domnilor care sunteti platiti cu bani grei de poporul acesta rabdator sa dati si sa respectati cele mai elementare legi de revigorare si de nevanzare a ceea ce amai ramas din ” greaua mostenire” a unei reale economii taiata si data la fier vechi?

 7. Ma mira ca subiectele cu reala substanta ideologica sunt foarte slab dezbatute de politicienii din Romania. Dreapta nu mai are amunitie, a tras pe linga. Iar stinga romaneasca pare amortita. Iata un exemplu:

  Dreapta americana (Republicanii) si cea europeana (PPE) au insistat de ani de zile pe conceptul de deregularizare, care ar echilibra piata muncii si ar crea joburi suplimentare, pentru ca permite angajatorilor sa dea afara angajatii mai usor (si sa angajeze in conditii avantajoase pentru patroni). Rezultatul se vede in Germania lui Merkel:

  „…Labour minister Ursula von der Leyen noted there is a „widening income gap.” But she put the blame on the old Red-Green government which crafted the „lousy” model.

  She said that no across-the-board minimum wage is needed because the most vulnerable sectors – like construction or healthcare – already have „minimum wage thresholds.”

  According to government statistics published by the Sueddeutsche Zeitung, hundreds of companies do not respect the thresholds, however.

  The firms have been fined, but with too few inspectors, the risk of being caught is small enough to encourage evasion.
  …”

  http://euobserver.com/social/119954

  • La noi se creează artificial locuri de muncă. Exemplu concret:
   La Olteniţa Ecosal era un serviciu de salubritate al primăriei unde lucrau 4 funcționari din cadrul primăriei şi 10 muncitori. După câștigarea alegerilor noul primar externalizează acest serviciu, unde totuşi unic acționar rămâne primăria. Acum SC Ecosal Olteniţa are 60 de angajați unde 10 sunt muncitori iar restul funcționari, unii dintre ei umblând din poartă în poartă să încaseze taxa. Deci angajații nu mai sunt funcționari publici dar sunt legați de aceeași primărie. Asta este creșterea numărului de locuri de muncă la Români

 8. Discutia despre deregularizare devine interesanta cind Germania cere si altor tari sa „deregularizeze”, pentru ca asta le-a asigurat lor succesul economic. Spaniei, Italiei, Greciei li se cer sa devina „mai competitive” si sa „flexibilizeze” piata muncii. Chestia e ca nemtii au facut-o intr-o perioada ante-criza, pe fondul unui trend ascendent de exporturi germane. Dar si asa a produs mai multa polarizare la ei acasa.

 9. Italienii traiesc mai mult mai mult decat noi.Noi nu ar trebiui sa avem aceeasi varsta de pensionare.Romanii traiesc mult mai putin.
  Daca lungim varsta de pnesionare asa,e posibil ca viitorii pensionari sa nu-si mai poata lua pensiile.Vorba unui tampit,varsta de pensionare sa ajunga la 80 ani….sa ia cati mai putini pensie.

 10. el popularul ioropean frunzesky a declarat că duce PNPL in PPE, nu sibilla :))))))
  și ce-i mai place să se citeze popularului european – apropo, candva de stanga, nainte de faza intrarii in PPE :))))))) – cică : ” Am făcut o lege europeană profund descentralizatoare, bazată pe principiul subsidiarităţii şi am preferat s-o facem noi decât cineva de la Bucureşti“, a declarat vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde. ” :))))) TOUCHE !!!
  ăia de la capitală e vax albina pt ” liberalul ” frunzăverde, aia-i !!!!
  http://www.caon.ro/marcel-vela-reales-in-fruntea-liberalilor-caraseni/1281649

 11. Şi tot pe surse am aflat că un alt vechi camarad de partid, care nu s-a sfiit să fie când cu unii, când cu alţii, a fost cooptat ieri în Biroul judeţean. Omul – căruia, de ruşine pentru posibila lui ruşine, nu am să-i dau numele – a trecut cam pe la toate partidele politice de după 1990. Din câte îmi amintesc, a început cu PD, cu acel PD care era în floare nu doar în Caraş-Severin, ci şi în ţară. A rezistat între „portocalii“ până în 2003, când l-a urmat pe Ilie Mustăcilă în PSD, în urma scandalului avut de acesta, care era preşedintele Consiliului judeţean, cu Sorin Frunzăverde. După 2004, odată cu trecerea în opoziţie a lui Iliescu şi Năstase, şi-a scos busola din buzunarul de la piept şi s-a reorientat politic către o formaţiune dătătoare de speranţe pentru politica românească: PNG. O perioadă şi-a înfrânat apucăturile de traseist politic, până când a realizat că nu prea exista culoar de accedere spre funcţii politice, aşa că a făcut ce a făcut şi s-a înscris în PNL, având şi funcţie la nu ştiu ce nivel. Apoi a dispărut din nou, pentru ca în toamnă să se zvonească că trata cu PPDD la o candidatură pentru parlament. Nu ştiu ce s-a întâmplat – şi ar fi păcat să-mi dau cu presupusul -, dar cert este, însă, că de câteva săptămâni a revenit în PNL – pe filiera foştilor tovarăşi pedelei. Şi nu oricum, ci cu o funcţie în Biroul judeţean. M-aş bucura ca respectivul proaspăt liberal să nu-mi reproşeze cele afirmate despre el şi să rămânem amici pe mai departe.

  Surprizele zilei de ieri nu s-au oprit doar la acest personaj care, sincer, este posibil să fi cochetat şi cu alte partide. Până şi camaradul Romică Anculia a fost zărit printre participanţii la conferinţă. Când o fi fost primit ăsta în PNL, este greu de spus, pentru că el, în ultimul an, mai mult a stat la Popa Şapcă sau prin sălile de judecată din Reşiţa, Timişoara şi Arad, decât printre oamenii cinstiţi şi fără cazier. Şi, mai ales, la ce-i mai trebuie politică, după ce se va odihni la puşcărie opt ani? Sau te pomeneşti că are de gând să înfiinţeze o celulă de partid în celula pe care o va împărţi cu alţii de teapa sa, după modelul comuniştilor aflaţi în ilegalitate?

  În fine, la această conferinţă de alegeri trebuie remarcat un lucru surprinzător, de neimaginat în urmă cu un an în politica cărăşeană: după douăzeci de ani, timp în care a marcat definitiv viaţa politică de la noi, Sorin Frunzăverde nu mai este preşedinte de organizaţie judeţeană. E adevărat, el este vicepreşedintele PNL la nivel naţional, dar aici, în judeţ, nu el deţine cea mai înaltă funcţie în partid, ci Marcel Vela.
  http://www.argument-cs.ro/content/surprize-surprize-la-conferinţa-de-alegeri-a-liberalilor

 12. LUĂM ATITUDINE :
  Radu Zlati Deputat !!!!!!!! DOSTA !!! C-AI LUAT-O RĂU PE MIRIȘTI !!!
  să-l ” stăpâniți ” voi sănătoși pe frunză”vergie” !! De altfel, vă meritați soarta CU alde frunză ori stănișoară ! NU-I AJUNGEȚI NICI LA DEJTUL MIC LUI ADRIAN NĂSTASE, PENIBILILOR ! RUȘINE ZLATI !!! NEMA CARACTER !! NICI TU, NICI CEI CE MAI GÂNDESC CA TINE ! EȘTI DEMN DE MILĂ !
  NU-L MAI CONFUNDATI ȘI NU-L MAI COMPARATI PE NASTASE CU… ALTII, ASTA E RUGAMINTEA BOASTRA ! AN NU MERITA ! MERGETI PE BLOG LA PONTA SI SPUNETI CE AVETI DE SPUS !
  Îmi place · · Promovează · Distribuie
  Dragodanei Psd, lui Lilick Auftakt, lui Ilie Nicolae şi altor 5 le place asta.

  Lilick Auftakt La Ponta nu au curaj, ca ar trebui sa renunte la ciolan pentru asta. :))
  acum 29 minute · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea eu sunt unul din românii, oamenii simpli CU coloană vertebrală ! unul din cei ce NU isi vand sufletul pe doi bani, titluri, functii, unul din cei ce NU face pact cu masonul frunzăverde, sunt unul din cei ce am protestat 72 de zile, d-le Radu Zlati Deputati ! Cei ca mine dau lectii, matale si alte DOAR trompete, CIUTI ( mucles ) ! NU il mai pomeniti pe Adrian Năstase in jocurile si mizeriile voastre ! Si mă refer la absolut toti cei ce-o faceti, INDIFERENT de coloratura penajului !
  p.s. smeriti să fiti voi, slugile, trompetele, nu LUPTĂTORI ca mine, punct.
  acum 23 minute · Îmi place

  Lilick Auftakt Sibilla, dupa emisiunea de ieri chiar am scris ca il vor ataca pe Nastase. Stai sa vezi!
  acum 21 minute · Îmi place

  Sibilla Erithreea alde hăștia care ȘETRG DELIBERAT CONTURILE, ARHIVA, ALBUMELE PSD DE PE FB ? care coabitează cu frunză, stănișoară care NU au fost langa noi la Proteste care sunt doar purtatori de vorbe, comunicatori NIET că n-ar fi improscat cu noroi… ăștia dau lectii de moralitate ?
  acum 16 minute · Îmi place · 2

  Sibilla Erithreea VOI SCRIE PESTE TOT, PE FB, BLOGOSFERA, TWITER… CU CE SE OCUPA LIBERALII !!! NE STERG, BANEAZA, RAPORTEAZA, NE DISTRUG CONTURILE, ARHIVA, ALBUMELE FOTO !!! CA SĂ SE ȘTIE !!
  acum 12 minute · Îmi place · 1

  Lilick Auftakt Te rog mult, nu scrie „liberalii”. Scrie „penelistii”.
  acum 11 minute · Nu-mi mai place · 3

  Lilick Auftakt Niste liberali nu ar face asa ceva.
  acum 11 minute · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea CORECT !!
  acum 11 minute · Îmi place · 1

  Sibilla Erithreea p.s. NU liberalii fac MIZERIE ci niște peneliști ȘI ” liberalii ” – travestiți !
  acum 10 minute · Îmi place · 2

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  acum 10 minute · Nu-mi mai place · 1

  Lilick Auftakt Penelistii ii baneaza si pe liberali.
  acum 9 minute · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea da Lilick și pe noi și pe voi !! sa spunem PUBLIC asta inclusiv pe blogosfera !
  acum 8 minute · Îmi place

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  dar de ce este harababura asta????
  acum 8 minute · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea să spună cei care ne-au scos / distrus conturile, munca, arhiva, care ne-au măturat din peisaj ! despre asta nu zice nimic alde Zlati …. să spună de ce o fac ! că dacă nu, spunem noi , zău !
  acum 7 minute · Îmi place · 1

  Sibilla Erithreea NU liberalii fac MIZERIE ci niște peneliști ȘI ” liberalii ” – travestiți !
  acum 5 minute · Îmi place · 1

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  pe noi ne da fara peste tot,si mai ales din grupurile care chiar noi am creat,oamenii care erau pus de noi in grup sunt stupefiati ,si ne intreaba ce se intampla…..
  acum 5 minute · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea mizeria aceasta s-a demarat din prima zi a Congresului PSD si continuă !
  acum 4 minute · Îmi place · 1

  Lilick Auftakt Faceti alte grupuri si lasati-i sa se izoleze.
  acum 3 minute · Îmi place

  Sibilla Erithreea peneliștii fac mizerie DELIBERAT iar dacă noi nu spunem PUBLIC cu ce se ocupă, vor folosi ” incidentele repetate ” ca să se dea tot ei loviti, ceea ce e FOARTE GRAV !
  acum 2 minute · Îmi place · 2

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  da dar oamenii nostrii nu mai vor sa fie introdusi in alte grupuri
  acum 2 minute · Nu-mi mai place · 1

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  corect
  acum 2 minute · Îmi place

  Lilick Auftakt Explicati-le!
  acum 2 minute · Îmi place

  Sibilla Erithreea Lilick, grupuri se mai fac, dar arhiva, albumele foto, articolele de presă sunt… ADIO !!!!!!!!!
  acum 2 minute · Îmi place · 2

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  astea sunt si hecheri…..sau ce …este de necrezut
  acum aproximativ un minut · Nu-mi mai place · 1

  Lilick Auftakt Pai scrie-ti clar ce grupuri, cum si ce fel.
  acum aproximativ un minut · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea iau toata conversatia de aci cu copy paste si pun pe blog la Ponta, la AN ca să-l ia la neste intrebari pe domnu Crin, să spună clar daca el a dat ordin … !!!
  acum câteva secunde · Îmi place · 1

  Lilick Auftakt Pai normal ca a dat ordin, ca astia nu fac nimic de capul lor.
  acum câteva secunde · Nu-mi mai place · 1

  Sibilla Erithreea așa pare….
  acum câteva secunde · Îmi place
  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  acum 4 minute · Nu-mi mai place · 1

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  dar numai omul fricos ataca
  acum 4 minute · Nu-mi mai place · 1

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  si cainele fricos musca
  acum 3 minute · Nu-mi mai place · 1
  Sibilla Erithreea pare că are legătură cu nește sondaje…. cineva anume a cam scăzut și au găsit de cuvintă să lovească, iaca-n ce hal
  acum 14 minute · Îmi place · 1

  Maria Dan · Prieten cu Lilick Auftakt şi alţi 319
  pai daca ataca, oamenii lui dau in guvern,unde sunt si ei,in parlament nu fac nimic,sunt cei mai lenesi grup,fara nici o initiativa,numai cu ”limba”…..
  acum 12 minute · Nu-mi mai place · 1
  ………………………………………………………………………………………………………
  CONCLUZIE :
  NU liberalii fac MIZERIE ci niște peneliști ȘI ” liberalii ” – travestiți !
  DIN ORDINUL CUI ȘI DE CE ??????? ARE LEGĂTURĂ CUMVA CU SCĂDEREA ÎN SONDAJE A CUIVA ANUME, HMMMMM ???
  CE ARE DE SPUS CRIN ANTONESCU DESPRE MIZERIILE LA CARE SE DEDAU NIȘTE PENELIȘTI ÎMPROȘCÂND REPETAT, DELIBERAT PE VICTOR PONTA , ADRIAN NĂSTASE ȘI ION ILIESCU ????
  https://www.facebook.com/sibilla.erithreea?ref=tn_tnmn

  • La noi se creează artificial locuri de muncă. Exemplu concret:
   La Olteniţa Ecosal era un serviciu de salubritate al primăriei unde lucrau 4 funcționari din cadrul primăriei şi 10 muncitori. După câștigarea alegerilor noul primar externalizează acest serviciu, unde totuşi unic acționar rămâne primăria. Acum SC Ecosal Olteniţa are 60 de angajați unde 10 sunt muncitori iar restul funcționari, unii dintre ei umblând din poartă în poartă să încaseze taxa. Deci angajații nu mai sunt funcționari publici dar sunt legați de aceeași primărie. Asta este creșterea numărului de locuri de muncă la Români

 13. Sibilla. Ponta a promis multe în campania electorală, dar acum revine pentru că nu vrea UE sau americanii recte Gazele de șist, decizie blamată când se afla în opoziție, asta fiind numai un exemplu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s