Pentru o viziune progresistă, opusa austerității falimentare și populismului anti-european

Ieri si azi, am participat, la Sofia, la reuniunea extraordinară a conducerii acestui grup politic, consacrată combaterii  pericolului populist-extremist, și la dezbaterea publică organizată sub genericul ”Să relansăm Europa!”, vizând necesitatea creării de locuri de muncă pentru tineri.

Am dorit să transmitem si un mesaj de solidaritate colegilor socialiști bulgari, aflați în campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, dar și să analizăm cele mai potrivite răspunsuri la provocările care riscă să submineze Uniunea Europeană.

Austeritatea a produs, asa cum spuneam si in precedenta postare, în ultimii ani, șomaj și sărăcie, afectând grav nivelul de trai al cetățenilor europeni și determinând un nivel record de euroscepticism din partea acestora. Trei sferturi din spanioli și mai mult de jumătate din români și germani nu mai cred în viitorul UE, partidele anti-europene speculează demagogic dezamăgirea și lipsa de perspectivă, iar partidele tradiționale sunt obligate, cum s-a întâmplat în Grecia și Italia, la compromisuri trans-ideologice pentru a evita ascensiunea la guvernare a forțelor populiste.

În acest context atât de dificil și, totodată, decisiv pentru viitorul Uniunii Europene, Socialiștilor le revine obligația de a opune o viziune alternativă austerității falimentare promovate de conservatori și naționalismului care amenință să trezească umbrele și rănile trecutului, pe un continent traumatizat în ultimul secol de două războaie devastatoare. Viziunea noastră, progresistă și europeană, este axată pe crearea de locuri de muncă și aprofundarea integrării europene, ca răspunsuri concrete la problemele și riscurile cu care ne confruntăm.

Europa are nevoie de toți cetățenii ei, de imigranții interni și externi, pentru a ieși din criză. Acesta adevăr poate deveni și un slogan al Stângii în viitoarele alegeri europarlamentare, care vor fi un test esențial pentru viitorul UE. Cetățenii trebuie să revină în spațiul public, să lupte pentru dreptul lor la o viață decentă. Să lupte împotriva sărăciei, nu să se ridice împotriva săracilor din UE și să-i trateze ca pe niște dușmani.

Anunțuri

4 gânduri despre “Pentru o viziune progresistă, opusa austerității falimentare și populismului anti-european

 1. Exact de asta e nevoie: de o noua viziune politica care sa aduca speranta constructiei europene. Sectorul public (guverne/administratie) si cel privat trebjie sa isi dea mina pentru un parteneriat de tip nou. Ambele parti ar trebui sa negocieze un pact, in mod transparent, si care sa contina premizele pentru relansarea economica: investitii publice si private. Sa nu ne intoarcem in trecut (si prezent) cind privatii asteaptau pe un munte de bani ca statul (deci sectorul public) sa le creeze lor conditii optime de profitabilitate.

 2. MICUL – INAMICUL

  După 23 de ani mioriticii defilează azi, de 1Mai, cu micul în mână, că-n gură nu-l mai admite UE deoarece-n reţetă are bicarbonat de sodiu, păcătosul.
  La încălzire peste 65ºc, biacorbonatul de sodiu se descompune în codoi, apă chioară şi scaiva carbonat de sodiu. Bagă la memeacă chimia halelii, neamule !

  http://www.zf.ro/eveniment/vanzarile-de-mici-ar-putea-fi-interzise-in-romania-in-joc-este-o-piata-de-50-milioane-de-euro-10824044

 3. (GEAM)PARALE

  Esta un balet popular financiar de obârşie dobrogeană ca şi Traian Băsescu, care din lipsă de “parale” l-a impus din 2010, fără sutien şi suspensori, în costumaţie nudă ( mers în stil de horă, mers pe diferite direcții, învârtiri, bătăi, balansuri, flexiuni adânci, etc.).
  Apreciat de Bruxelles şi prima balerină Angela Merkel, treptat- treptat se impune ca eurobrend, sirtaki fiind surclasat.

  Români, ieşiţi de Arminden în toată goliciunea,
  Brâncuşi vă dăltuieşte ; frumoasă-i beliciunea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s