Combaterea șomajului în rândul tinerilor

Am cerut printr-o interpelare Comisiei Europene, cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii, să ia măsuri pentru combaterea crizei sociale care-i afectează pe cetățenii europeni, în special pe tinerii loviți de șomaj mai grav decât adulții.

Uniunea Europeană se îndreaptă spre colaps dacă nu vor fi luate urgent măsuri pentru relansarea economiei și crearea de locuri de muncă. O generație pe cale de-a fi pierdută pentru proiectul european și piața muncii are nevoie de investiții publice masive, inclusiv în infrastructură și în reformarea sistemului educațional, precum și de facilități fiscale pentru tinerii antreprenori și companiile care angajează tineri. Combaterea șomajului trebuie să devină prioritatea politicilor europene, altfel recesiunea și tensiunile sociale vor afecta profund viitorul UE.

Eșecul politicilor de austeritate a diminuat masiv investițiile, producția, locurile de muncă, exporturile, consumul și încrederea cetățenilor europeni.

Unul din patru tineri europeni este șomer, această rată fiind dublă comparativ cu șomajul în rândul întregii populații a celor 27 de state membre. Procentul tinerilor români șomeri este comparabil cu media europeană. Această pondere ajunge până la 60% șomeri în rândul tinerilor greci sub 25 de ani, 55% în Spania și la peste o treime din tinerii italieni și portughezi. Potrivit Eurostat, 26.5 milioane de cetățeni europeni sunt șomeri, 5.7 milioane din aceștia fiind tineri care nu au împlinit 25 de ani. Când tinerii găsesc un loc de muncă, în 42% din cazuri e vorba de un contract temporar, de patru ori mai mult față de adulți în poziție similară, și în 32% din situații de un contract cu timp parțial, dublu comparativ cu adulții.

Am solicitat, asadar, Comisiei să sporească de la 6 la 10 miliarde de euro bugetul alocat Inițiativei pentru angajarea tinerilor, lansată de Socialiștii Europeni, și să eficientizeze alocările financiare prin intermediul Fondului Social European, în vederea stimulării integrării tinerei generații pe piața muncii.

 

Reclame

12 gânduri despre “Combaterea șomajului în rândul tinerilor

 1. MI-IGURA KAKURU,
  este pseudonimul japonez al d-lui Traian Băsescu prin care ne informează că :

  “Aproximativ 21.000 de muncitori s-au adunat miercuri într-un parc din Tokyo pentru o demonstraţie de 1 mai, cerând creşteri salariale, locuri de muncă stabile şi oprirea generării de energie nucleară, transmite Kyodo.”Salariile mai mari vor ajuta Japonia să iasă din deflaţie”, a spus Sakuji Daikoku, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, în cuvântul de deschidere a evenimentului, care se ţine anual de 84 de ani, cunoscut sub numele de Zenroren.
  Oamenii caută o societate care să asigure locuri de muncă stabile, a adăugat el în discursul său ţinut în Yoyogi Park.
  Evenimente similare au avut loc în toată Japonia.”

  http://www.realitatea.net/ziua-muncii-muncitorii-japonezi-cer-salarii-mai-mari-si-locuri-de-munca-stabile_1171899.html#ixzz2S5078e15

 2. Doamna Creţu, este drept că rata șomajului este mare, dar la noi ne întâlnim cu concepția următoare: Decât să muncesc pe puţin mai bine stau degeaba. În primul rând este vorba de educaţie, ceea ce în România nu se mai face. Caz concret: Am avut nevoie să fac unele lucrări care necesitau şi muncă fizică nerecalificată. Am întrebat unele persoane ce stau în centrul orașului, fără servici, cerând ba o țigară ba 1 leu să ia o pâine,etc. Nu au vrut să vină să lucreze la cât le oferisem eu, adică 50 lei şi două mese pe zi. Cereau 70 lei, două mese 2,5 litri de bere, şi un pachet de țigări, ceea ce însemna 100 lei pe zi. În cele din urmă am găsit cu greu un băiat din împrejurimi, cu care a accepta 50 lei/zi. I-am plătit şi drumul şi normal că a mâncat la mine. Nu se oprea să se odihnească decât dacă îi spuneam eu. Ca să îl găsesc a durat trei zile. În consecință majoritatea celor fără loc de muncă nu vor să muncească. Rari sunt aceea care vor într-adevăr. Aici este vorba de educație, de cultul muncii. Acest lucru nu mai are cine să ne învețe când văd un Becali, Cioabă, etc

  • Ce usor e sa vorbesti cand esti patron,sau ai bani…Dv. banuiesc ca nu lucrati pe salariul minim,poate sunteti chiar sef sau aveti functii de conducere.Toti sefii si patronii fac abuzuri,mai ales acum cu motivul suprem – CRIZA.In numele crizei ei pot face ce vor cu tine,te pot face carpa de sters pe jos…deci mai usor cu tinerii care nu vor sa muneasca.Adica sa lucreze pe salariu minim,fara conditii,fara plata ,fara ore suplimentare platite si apoi sa fii dat si afara pe motive inventate de patron ca asa vrea muschii lui.
   Haide bre,in ce tara traiti?Despre ce vorbim aici?Facem pe prostii?

   Ce ziceti de asta?Cititi si comentariile foarte interesante:

   http://www.ziare.com/locuri-de-munca/angajatori/adevaratele-cauze-ale-somajului-criza-de-bun-simt-si-criza-de-demnitate-1233624

 3. D-na Cretu,
  Austeritatea este pentru toti, pentru tot UE27, eu asa inteleg. Atunci cum se explica faptul ca in anul 2012 media anuala a somajului era de 5,5% in Germania si de 10,2% si 10,7% in Franta, respectiv Italia? Germania, Franta si Italia sunt tari dezvoltate, economii mari si toate aceste trei tari au o moneda unica: euro.
  Cum se explica faptul ca somajul in Germania e invers proportional cu cel din Grecia sau Spania: din 2003 si pana in 2012 pe masura ce somajul in Grecia si Spania a crescut, in Germania a scazut. Spre exemplu, in 2005, somajul in Germania era de 11,3% si in Grecia de 9,9%.
  Franta si Italia nu au reusit o reducere a somajului din aprilie 2012, dimpotriva. Pe cand Germania a mentinut un somaj relativ constant, la o rata de 5,5-5,4%, deci cu o usoara tendinta de scadere. Spre exemplu, daca in Franta somajul in aprilie 2012 era de 10,1%, in martie 2013 este evaluat la 11%!! De observat ce diferenta fata de Germania: un procent dublu in Franta. Ce explicatie dati unei astfel de stari de lucruri?

 4. @ Buna ziua !
  Nimerit post chiar
  de 1 MAI Ziua Internationala a OAMENILOR MUNCII !
  Sincere felicitari!
  Din pacate,TINERII din ROMANIA nu sunt loviti de SOMAJ ci de cu totul alte ” apucaturi rele ” !!!
  Ca sa ai statutul de SOMER mai intai ar fi trebuit sa MUNCESTI
  si din motive independente de vointa ta, sa ramai fara serviciu .
  Ori, la noi se intampla tocmai invers !!!
  Primesc AJUTOR de SOMAJ si cei care dupa absolvirea SCOLII pe P.C.R. ( pile, cunostinte, relatii ) ca sa nu spun spaga-mita-bani-coruptie ……….chiar daca nu au lucrat nici o secunda dar NICI NU SI-AU CAUTAT UN LOC DE MUNCA !!!
  LOCURI DE MUNCA sunt cu ZECILE de MII dar
  TINERII DIN ZIUA de azi NU VOR SA MUNCEASCA ci sa CHEFUIASCA pe BANII bunicilor, parintilor si ai statului ( AJUTORUL DE SOMAJ ) !!!
  Si mai e un aspect :
  toti nepriceputii si agramatii vor sa fie ANGAJATI pe posturi mari si lefuri uriase fara sa stie sa faca ceva !
  Si cum sa-i angajeze patronii cand insusi presedintele ROMANIEI a afirmat ca :
  ” SCOALA ROMANEASCA SCOATE TAMPITI ”
  iar mezina Eba este plina de ” sucCesuri ”
  peste tot pe unde umbla?
  PASTE FERICIT !
  Aliosa.

 5. La congresul PSD am văzut foarte mulţi oameni ai muncii.
  N-am auzit de soluţii, am auzit că intraţi în campanie electorală.
  SĂ COABITAŢI BINE!

 6. Nu cu mult timp in urma sefa FMI, Lagarde, spunea ca e nevoie de mai multa grija/flexibilitate cind se aplica politici de austeritate.

  Chiar acum citeva zile referindu-se la situatia din Anglia, spunea:

  ” ..We have repeatedly said in the last couple of years that should growth abate and be particularly low there should be consideration to adjusting by slowing the pace (of fiscal consolidation)…”

  Pe 19 aprilie 2013 spunea:

  „..The pace of austerity in Europe „has to be adjusted depending on the circumstances of growth” for each country, and some countries are moving too fast with their austerity measures, The International Monetary Fund’s managing director said Friday…”

  Astazi tonul ei este la fel de cazon ca a lui Basescu: „Nu exista alternativa la austeritate”.

  „…Returning to out-of-control deficits was not an option, Lagarde said, adding that stimulus policies were not the way to go, „since this means more debt.”

  Her comments came a day after tens of thousands of angry protesters staged May Day rallies in several countries of the crisis-wracked eurozone, demanding an end to austerity measures many blame for stagnated growth and spiralling unemployment.

  She said Germany – blamed by many for spearheading the austerity drive – was „harvesting the fruits of its policies.” …”

  Pina si Lagarde pare ca se balbaie cu ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un guvern: ori stimulam, ori ne platim datoriile, ori le facem pe amindoua? Din pacate Lagarde e prizoniera gindirii FMI si nu vrea sa vada alte solutii. Care exista, dar nu sunt pe placul neo-liberalilor.

  http://economictimes.indiatimes.com/news/international-business/no-alternative-to-austerity-says-imf-chief/articleshow/19843282.cms

 7. Efectul dramatic al crizei nu este resimtit doar de tineri. Rata de sinucidere in SUA a crescut semnificativ, majoritatea fiind adulti, sau spre pensionare. M-a impresionat marturia de mai jos, sora unui barbat de 60 ani ce si-a pierdut jobul si nimeni nu il mai angaja la virsta aia. S-a sinucis. Pe de alta parte cei care pot isi dau bonusuri uriase, sau stau pe munti de bani, motivind ca nu pot sa creeze joburi in conditiile actuale. Cine va echilibra balanta?

  Jen DNew JerseyNYT Pick
  Economic hopelessness. My brother committed suicide last July. He had just turned 60. He lost his IT job in the Great Recession in 2008. Despite hundreds of resumes being sent out, and a lifetime of IT experience, he got few interviews and no job offers. He spent down his 401(k) and when he died the only thing he owned was a beat-up car. We later found out he had a lot of credit card debt, with which he had tried to keep himself afloat. After four years of no job offers, unemployment running out, having no health insurance, etc., his dignity was shot. He had lost hope of ever working again. How I wish he had not committed suicide; how I would give anything and everything to have him back. I consider him one of the casualties of the Recession and when I read of the fat bonuses the banksters award themselves, I shake with rage that they have continued to prosper while people like my brother lost all hope and people like me lost a loved one.

  http://www.nytimes.com/2013/05/03/health/suicide-rate-rises-sharply-in-us.html?src=me&ref=general

  • Va rog sa va gândiţi-vă si faceți analiza de la individual la general nu invers. Generalizarea sau încercarea de a impune un tipar general fără a ţine seama de individualităţi, a dus la situaţia actulă.

   • Stimate domn, eu v-am prezentat un puct de vedere care sper ca spune multe despre victime individuale. Insumati va rog si vedeti daca puteti generaliza. Altii au putut. Totusi, daca aveti un punct diferit de vedere, o analiza, de ce nu faceti un efort sa il prezentati? Poate gasim ceva puncte congruente. Multumesc.

   • Mulțumesc pentru răspuns, este primul pe care l-am primit. Cât privește viziunea mea, era vorba de doamna Crețu care susține introducerea unor măsuri unice fără a ține seama diversitatea individuală. Unii tineri chiar nu vor sa muncească decât pe salarii foarte mari fără a avea competențele necesare. Sunt alti tineri cu competente deosebite care lucrează chiar fără bani sau pe salariul minim pe economie, până sunt apreciați de șefi și li se acordă atenție și un salariu pe măsură. Stiți că la Oltenița la magazinul Billa, lucrează la casa, fete absolvente de ASE, cu salariul minim pe economie.Lucrează de peste doi ani. De ce?Pentru ca absolventele de liceu nu au vrut să lucreze pe așa salariu.
    Trebuie întărite punitive pentru cei ce încalcă legea, dar și împotriva celor care trec prin perioada de ;șomaj, continuata cu ajutor social,etc
    de asemeni ar trebui pentru delicte ca scandalul sau vagabondajul să se introducă pedepse mai aspre, privative de libertate.
    Educația din școli ar trebui să îi învețe pe tineri despre valoarea reală a muncii,. Astea sunt generalitățile care au fost urmare a unor observații individuale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s