Pentru o actiune coordonata a UE impotriva fraudei fiscale

Sefii de state si guverne din UE au, la Consiliul European de mâine, obligația fata de cetățenii europeni de a depăși contradicțiile si de a iniția o campanie comuna pentru combaterea evaziunii fiscale, care reprezintă o sursa imensa de pierderi bugetare si de nemulțumire sociala in Uniunea Europeana. Romania a dat deja semnalul  unei acțiuni ferme anti-frauda prin masurile inițiate de guvern in privința creării Direcției Antifraudă, a imbunatatirii legislației fiscale si a sancționării dobândirii ilicite a averilor.

In condițiile in care criza economica a adâncit inechitatea sociala in Uniunea Europeana, combaterea fraudei fiscale devine o obligație morala si politica, nu doar o cale de a spori resursele publice. Când cetățenii suporta efectele austerității, in cadrul efortului de echilibrare bugetara, combaterea paradisurilor fiscale și îmbunătățirea sistemele de colectare a taxelor sunt masuri esențiale, inclusiv pentru recâștigarea credibilității instituțiilor europene, ca instrumente eficiente in serviciul cetățenilor UE.

In intervenția scrisa aferenta dezbaterii de azi din plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, am precizat ca, potrivit estimărilor, toate deficitele Uniunii Europene ar putea fi acoperite in noua ani, daca evaziunea fiscala ar putea fi oprita. Pierderile publice provocate de frauda au atins pragul revoltător de 1000 de miliarde euro anual, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 2000 euro pentru fiecare cetatean european. S-a ajuns ca aceste fonduri neimpozitate sa depaseasca bugetul alocat sanatatii la nivelul UE si sa reprezinte de patru ori mai mult decât bugetul tuturor celor 27 de state membre pentru educație.

Pentru atingerea obiectivului Comisiei Europene de reducere la jumătate a pierderilor fiscale pana in 2020, planul de acțiune trebuie sa vizeze armonizarea discrepantelor dintre sistemele fiscale ale statelor membre, reglementarea unitara a infracțiunilor de natura fiscala, combaterea fraudei vamale, definirea restrictiva a paradisurilor fiscale, imbunatatirea colectării TVA, întărirea disciplinei fiscale si creșterea transparentei, inclusiv in ceea ce privește raportarea financiara a companiilor multinaționale.

Reclame

4 gânduri despre “Pentru o actiune coordonata a UE impotriva fraudei fiscale

 1. În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, Muzeul de Istorie din Bucuresti gazduieste expozitia “Comorile Chinei”.
  Expozitia “Comorile Chinei” cuprinde peste 100 de piese originale ce apartin culturii chineze, (piese extrem de valoroase din epoca neolitica, ceramica pictata, obiecte de jad, obiecte de bronz, porţelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezeasca din epoca neolitica pana la inceputul secolului al XVIII-lea), printre care si faimoasa armata de teracota din dinastia Qin, dar si alte bunuri culturale legate de Drumul Matasii.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/05/21/armata-de-teracota/

 2. @ Buna ziua doamna Corina !
  Pe cand si la noi, in ROMANIA,
  se va incepe cu adevarat
  o actiune coordonata impotriva fraudei fiscale ???
  Caci , scuzata-mi fie indrazneala dar,
  toti agramatii si toata pleava societatii de
  dinainte de decembrie 1989
  au ajuns MILIONARI si MILIARDARI !!!
  In fiecare campanie electorala partidele ce vor sa ajuga la putere
  urla ca lupii infometati dar dornici sa-si umple burta promitand STARPIREA CORUPTIEI si FRAUDEI FISCALE
  dar dupa ce-si vad sacii in caruta, uita !!!
  ” Lupul isi schimba parul dar naravul ba ”
  spune-o vorba din popor .
  La multi ani cititorilor domniilor voastre ce poarta numele de
  CONSTANTIN si ELENA !

 3. Am inteles ca in paradisurile fiscale din lume exista cca. 32 000 de miliarde de dolari.
  Va dati seama ce inseamna aceasta cifra enorma pentru economia mondiala?
  Practic am iesi din criza mondiala,prin investitii,locuri de munca si simplul fapt ca acest capital imens ar circula pe piata financiara,sectorul bancar si toata economia s-ar revitaliza,evitand insolvente si falimente pe banda rulanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s