Pentru stoparea avortului selectiv

In calitate de raportor al Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European pe tema avortarii deliberate a fetelor, in cadrul dezbaterii de azi de la Bruxelles am pledat pentru intensificarea eforturilor UE in vederea eliminarii avortului selectiv pe criterii de gen.

Aceasta practica incalca dreptul fundamental la viata si are consecinte demografice si sociale dezastruoase. Societatea contemporana nu are nevoie numai de maximizarea investitiilor in capitalul uman de sex feminin, pentru imbunatatirea educatiei si formarii profesionale, ci, mai ales, trebuie sa respecte dreptul femeilor de a se naste.

2013-05-28 10.21.35

Practicile selective, provocate de factori culturali, istorici si socio-economici, au determinat un dezechilibru de gen accentuat, mai ales in tarile asiatice, in special in India si China, dar si in Canada, Albania si zona Caucazului. Chiar daca statutul femeii a cunoscut imbunatatiri in lume, intreruperea cursului sarcinii in functie de sexul bebelusului continua sa fie o practica des raspandita, facilitata de tehnologiile moderne care permit gestionarea componentei familiei in functie de factori economici si de mentalitate. Mai ales in cultura chineza, inferioritatea femeilor persista datorita perspectivei confucianiste, conform careia femeia este subordonata tatalui ei, apoi, dupa casatorie sotului, iar dupa moartea acestuia fiului ei.

Feminicidul impiedica indeplinirea unor obiective de dezvoltare esentiale: eliminarea discriminarii femeilor, reducerea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii materne.

Cred ca e nevoie de o intelegere aprofundata a cauzelor fenomenului si pentru dezvoltarea unui sistem de stimulente financiare si economice care sa elimine avortul selectiv. Uniunea Europeana trebuie sa sprijine imbunatatirea nivelului de educatie, a gradului de ocrotire a sanatatii femeilor, precum si a oportunitatilor de angajare pentru acestea. Se impune o colaborare mai stransa cu autoritatile nationale, regionale si locale, pentru impunerea unor politici publice anti-feminicid. Este importanta, in acest sens, monitorizarea atenta a aplicarii legislatiei impotriva inegalitatii de gen.

Reclame

2 gânduri despre “Pentru stoparea avortului selectiv

  1. Femeile au dreptul sa aleaga daca vor avort sau nu.Dupa mine ar trebui si ceva protectie….
    Nu stiu ce populatie vom avea peste 50 ani….cateva milioane probabil.Dar asta nu e din cauza ca femeile fac avort,ci din cauza ca oamenii pleaca masiv din tara lui Papura-Voda.

  2. http://theodora0303.wordpress.com/2013/05/28/in-tara-in-care-dreapta-se-chinuie-sa-se-coaguleze-iar-stanga-aluneca-dureros-de-mult-spre-centru/

    In tara in care dreapta se chinuie sa se coaguleze iar stanga aluneca dureros de mult spre centru prapastia dintre politicieni si cetatenii simpli se adanceste.
    Daca politicienii se izoleaza in propria lor lume, alegatorii devin pesimisti si dezinteresati si vor ingroasa randul celor care nu dorec sa se mai prezinte la vot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s