Europa socială, extremă urgență!

            Peste un an, vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Ele vor fi marcate de cei cinci ani de criză economică, criză care a însemnat cea mai lungă, mai profundă și mai dureroasa, din punct de vedere social, perioadă de recesiune din istoria Uniunii de peste cinci decenii. Șomajul, mai ales cel în rândul tinerilor, a ajuns la cote inimaginabile, polarizarea socială a crescut într-un ritm îngrijorător, iar zeci de milioane de europeni, printre care foarte mulți copii, au căzut sub pragul oficial de sărăcie.

           Politicul a fost drastic discreditat, pentru neputința sa de a răspunde adecvat crizei, iar dreapta europeană, reunită în Partidul Popular European, aflată la cârma instituțiilor europene, nu a găsit altceva mai bun, drept răspuns la criză, decât să facă funcționarea Uniunii netransparentă, nedemocratică și dogmatică, fără pic de empatie față de victimele incapacității lor de a percepe realitățile așa cum sunt.  

            În Europa, au explodat actele de violență îndreptate împotriva celor pe care politicieni și formatori de opinie inconștienți și iresponsabili au găsit cu cale să-i transforme în țapi ispășitori, fie ei cetățeni europeni sau emigranți. Au reusit să facă din stat vinovatul actualei crize, pentru a ascunde legăturile lor subterane cu adevărații vinovați și profitori ai crizei: cercurile financiar-bancare, care și-au asumat riscuri imposibil de gestionat, și au trecut altora costurile inconștienței lor.

         Europa riscă întoarcerea la vechii săi demoni: confruntare, xenofobie, antisemitism, intoleranță, extremism, inegalități economice și sociale strigătoare la cer, injustiție, discriminare, tendințe totalitare. Deocamdată, nu s-a depășit punctul de la care evoluțiile periculoase devin ireversibile. Dar nici departe de el nu suntem, iar evoluțiile politice din țări precum Italia și Grecia, Ungaria și Bulgaria, Olanda chiar, ne îngrijorează pe toți, pentru că ele intră în coliziune cu valorile fondatoare ale proiectului european.

         Există multă suferință socială în Europa și nu doar în periferiile sale sărace din Sud și din Est, ci și în inima sa prosperă, în partea sa occidentală. Și dacă nu am asistat la violențe sociale de amploare și la prăbușirea unor democrații, acest lucru s-a datorat unui fapt pe care dreapta populară europeană se face că-l uită. Este vorba de rezistența modelului social european, care a reușit să existe și să funcționeze, să calmeze o parte a tensiunilor sociale și să mențină o minimă coerență în rândul societăților noastre. Iar aceasta în condiții deosebit de grele și sub asediul unor dogme cu nimic mai lipsite de sens decât cele comuniste – dogmele neo-liberale.

         Cu toate astea, există încă politicieni și intelectuali publici, formatori de opinie, care, în ciuda tuturor evidențelor, continuă să pledeze pentru renunțarea la modelul social european, ca soluție pentru ieșirea din criză. Acea TINA – There Is No Alternative – atât de dragă doamnei Thatcher și-a făcut iar drum în gândirea politică europeană.

        Doar că acest mod de a gândi nu este propriu democrațiilor. Democrațiile există pentru că întotdeauna sunt alternative la o politică sau alta, la o guvernare sau alta. A spune că nu există alternativă la cursul politicilor economice și sociale, impus de Partidul Popular European întregii Europe, echivalează cu a nega democrația ca sistem politic. Și există suficiente dovezi că politicile promovate de PPE au fost nedemocratice și au generat reacții la fel de periculoase, pentru că europenii nu pot accepta ca votul lor să fie ignorat si ca vocea lor să nu fie auzită.

        Socialistii Europeni și grupul europarlamentar din care fac parte, cel al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, insistă, încă de la începutul crizei, să demonstreze că abordarea popularilor europeni este greșită și nedemocratică. Mai mult, am construit întotdeauna alternative realiste, bazate pe idei și mecanisme care și-au demonstrat valabilitatea și eficiența în timp. Sunt idei și mecanisme care stau și acum la baza guvernării în țări europene care s-au dovedit mai robuste la criză, mai solidare și mai echitabile, cu economii mai performante și cu un grad mai redus de sărăcie.

        Răspunsul nostru la criză este unul complex și voi detalia aspectele lui în câteva materiale care vor urma, în săptămânile viitoare. Ideea de bază a răspunsului este reconstrucția Europei Sociale. În fond, orice politică economică se judecă, în ultimă instanță, prin efectele sociale pe care le implică. Degeaba își maximizează o corporație profitul, prin delocalizare, dacă asta înseamnă creșterea șomajului, dezindustrializare, sărăcie, destrămarea țesutului social local etc. Societatea nu câștigă nimic de pe urma acestei maximizări a profitului. Și nici țara în care se delocalizează activități industriale sau prestari de servicii nu câștigă prea mult de pe urma acestui tip de investiții, pentru că ele vin la pachet cu standarde sociale reduse, cu precaritatea muncii, cu salarii de nimic.

        Criza datoriilor publice este, până la urmă, doar un pretext pentru demolarea modelului social european, iar ”austeritatea” s-a dovedit a fi un fals răspuns la problema datoriilor, pentru că, în loc să le reducă, le-a agravat. Suntem cu toții conștienți că statele trebuie să-și reducă datoriile, să pună ordine în finanțele publice. Dar nu sacrificând economia și mai ales nu cu prețul pedepsirii celor care nu au nicio vină pentru criza de acum. Fără creștere economică sustenabilă – care să însemne și creșterea puterii de cumpărare a celor care trăiesc din munca lor, nu din renta oferită de capitalul deținut – criza datoriilor nu poate fi rezolvată.

        Avem nevoie de o abordare realistă și echilibrată a problemelor, o abordare care să țină cont de cetățean, de nevoile și de așteptările lui. Iar pentru ca soluțiile propuse să poată funcționa, ele trebuie să fie obiectul unui larg consens în societate și costurile să fie suportate în mod echitabil de toți, nu doar de cei mai săraci și defavorizați.

18 gânduri despre “Europa socială, extremă urgență!

 1. Până la urmă tot mai bine era fără UE. Una este colapsul unei ţări, alta este colapsul unui continent. La conducerea UE se observă atitudini dictatoriale, V. referendumul pentru destituirea lui Băsescu.
  Nu văd propuneri concrete ale politicienilor pentru redresarea economică, decât măsuri coercitive. Nici stânga nici dreapta nu prea ştiu ce să facă.

  • Nu e chiar asa…Europa ne-a oferit 30 miliarde de euro pe care i-am aruncat pe geam.E vina noastra,nu a lor.
   Acum Europa ne ofera 40 de miliarde de euro…sa vedem ce vom face cu ei.USL are 70% in parlament,deci nu mai merge smecheria ca nu ne lasa Boc sau nu stiu cine ce sa facem.E absolut penibil sa vina Ponta si sa zica ca e suparat ca am primit doar 40 si nu 48 de miliarde de euro…mai intai sa absoarba toate fondurile si apoi sa vorbeasca.
   Polonia a absorbit integral cele 60 de miliarde de euro alocate,iar acum a primit 100 de miliarde.
   Despre asta e vorba.
   Restul e can-can.
   Si apropo de colaps,daca nu erau europenii si occidentalii cu investitii noi eram de mult in colaps…sau si mai grav poate ne integram in C.S.I. si nu in U.E.
   Deci atentie ce va doriti…caci s-ar putea intampla.

   • Îmi pare rău, dar orice structură artificială, creată cu forţa, duce mai devreme sau mai târziu la grave probleme de organizare şi stabilitate, provocând pierderi de vieţi omenești. În teorie şi comunismul era ceva bun, dar a sucombat rapid în Europa, pentru că au avut loc devieri de la principiile de bază, dar şi ca urmare a forţelor din afară.
    Ideea de comunitate europeană a devenit una care deja este întâmpinată cu ostilitate de entități sociale diferite, după 20 de ani de implementare forţată. Da pentru că până acum aprox 20 de ani făceau parte mari ţări din ea. Aşa a ajuns Grecia în colaps, Cipru, etc. Cât privește binefacerile capitalismului Românesc, se vede că o economie competitivă la vremea de atunci a trimis muncitori şi ingineri calificați la căpșuni, iar fabricile la fier vechi. Dacă v-aţi uita la Danubiana din Bucureşti, halele de producţie se prăbuşesc iar peste drum se ridică alte construcţii moderne, din plăci şi ghips carton. Asta este România în care trăim unde în câteva zile din 1990 au dispărut CAP-urile şi s-au distrus construcţiile, apoi s-a distrus sistemul de irigaţii, după care plâng astăzi agricultorii. Dacă UE şi americanii nu şi-ar fi dat mâna, sistemul comunist dăinuia şi azi. O formă de terorism faţă de cetăţean, a statului a fost înlocuită cu alta.

   • Eu nu laud nici un sistem,nimic nu e perfect,dar totusi…sa nu comparam UE cu URSS,acela a fost un regim criminal bolsevic,are carui urme si rani adanci nu s-au vindecat nici acum,dupa 23 de ani.Sunt de acord ca la noi e un capitalism de cumetrie,ca in Romania orice regim este personalizat dupa metehnele noastre mioritice.Oamenii incep sa uite ororile sistemului comunist,tinerilor deja li se pare o binefacere,iar liderii comunisti criminali si sangerosi incep sa li se para amuzanti…bineinteles ca acum unele lucruri pot parea amuzante,asa li se parea si celor ce intampinau armata rosie cu flori si urale…iar apoi nu mai stiau pe unde sa se ascunda de frica securitatii.
    Tarile din UE in colaps precum Grecia nu au ajuns asa din vina europenilor,ci tot din aceleasi motive ca si la noi,a politicienilor corupti,ce nu au dezvoltat economia pe baze sanatoase,ci un fel de turism la Mamaia lui Mazare…nu mai vorbesc de mineriade si alte violente,precum cele inter-etnice din Transilvania.
    O economie sanatoasa nu poate functiona cateva luni la plaja,cu turisti si fete frumoase,ci cu productie in masa,de calitate,pentru consum si export.
    Da,am avut fabrici si uzine,dar acestea nu mai corespundeau normelor si timpurilor moderne,cine sa mai investeasca in ele?
    Pana la urma asta a fost sfarsitul lor.Noi traiam intr-un regim centralizat,unde se hotara orice,iar cand am devenit liberi,n-am stiut cum sa ne mai gestionam singuri,asta pe langa luptele politice intre partide,care ne-au distrus.
    Comunismul a mai avut un efect nociv,si anume ca a invatat oamenii sa astepte totul de la tatucul suprem,care ne da si paine si circ.Evident ca astfel s-a incurajat lenea,hotia,saracia.Oamenii nu mai stiu sa traiasca pe cont propriu,suntem un popor de asistati social
    O mare rusine,nu numai ca nu producem nimic valoros,dar nici macar la Constanta,un mare port ,nu avem o mica pescarie pentru conserve si alte produse din peste.Nici macar o periuta de dinti nu facem…
    Totusi,cel mai important este ca romanii intotdeauna s-au lucrat pe la spate,s-au turnat la securitate,deci au facut tot posibilul sa-si dea in cap unul altuia,cand vedea ca celalalt face ceva bine.De aceea nu va merge niciodata nimic bine la noi,pentru ca insisi oamenii sunt corupti si rai,au o mentalitate retrograda.
    Deci oricat de rau ar fi cu occidentul,tot mai bine asa ,decat cu comunistii.

 2. Nu este ca nu prea nu stie de loc ce vra sa faca.
  Politicienii trebuie sa urgenteze cit mai repede modificarea constitutiei si un referendumi sa vada ce vrea poporul daca vrem sa fie democratie.

 3. Si cand ma gandesc ca aceasta criza mondiala a fost provocata ce as putea sa mai zic?
  La noi e criza politica de aproape 23 ani….

  • De fapt criza a fost declarata oficial in septembrie 2007 in SUA.Faptul ca in Romania in 2008 noi ne ocupam cu cantec,joc si voie buna e cu totul altceva…asta e tara si astia sunt oamenii.Nu poti sa ai pretentii la un asa popor.In 2008 in SUA firmele intrau in falimente si insolvente,oamenii ramaneau fara case si locuri de munca,iar la noi oamenii se bateau sa ia credite cu buletinul,sa faca specula imobiliara si sa arunce banii pe vacante in strainatate.
   I rest my case.

   • În 1989 economia mondială a căpătat un balon de oxigen prin crearea unei noi pieţi de desfacere, fostele state comuniste. Deci criza era mai veche.

 4. Criza a pornit de la jegosul ala ce a fraudat 50 miliarde dolari….era evreuDe atunci s-a pornit oficial.Ca el au fost sute de insi.Ca asa si la noi se prabuseau firme mici si alte chestii.
  DIn Italia cineva imi spunea ca vine nenorocire…ca preturile la imobile au scazut foarte mult,ca nimeni nu mai face credite.A sosit si la noi.A fost ca un val.
  Dar repet,2008 a fost cel mai bun an de dupa 1989.Dupa care nenorocire…brusc au devenit toti incompetenti.Au mai aparut si imprumuturile la fmi,etc.

  • Pai da,asa este,ai dreptate.Asa a fost si in 1929,totul era pe roze…iar crahul financiar de la bursa din Chicago a fost cu atat mai violent…una e sa cazi de la etajul 3,si alta de la etajul 10.Asa a fost si in 2008 la noi,din inertia anului precedent ,am avut cea mai mare crestere economica,dupa care valul crizei ne-a atins si pe noi tocmai cand eram in varf…si de aceea a fost caderea la fel de brusca ca si in alte tari.
   Sunt de acord ,2008 a fost ultimul an frumos…de atunci numai necazuri.

 5. D-na Cretu,
  Dvs. spuneti: „[…] dreapta europeană, reunită în Partidul Popular European […]” apoi vorbiti de neoliberalism… Sigur, Dvs. sunteti acolo, in epicentru, la Bruxelles, dar eu v-as sugera sa va uitati cu atentie ce scrie Wikipedia in engleza despre PPE:
  http://en.wikipedia.org/wiki/European_People%27s_Party

  Uitati-va, va rog, la Manifestul politic si la cel electoral, in care se arata, printre altele:

  „Solidarity to help those in need, who in turn should also make an effort to improve their situation

  Respect for traditions and associations

  Preserving a healthy environment

  Pluralist democracy and Social Market Economy

  Promote family, improve education and health

  Strengthening of the common immigration and asylum policy and integrating immigrants

  Strengthening European political parties

  Creation of new jobs. Continuing reforms and investment in education, lifelong learning and employment in order to create opportunities for everyone.

  Increasing transparency and surveillance on financial markets

  Making Europe the market leader in green technology

  Family-friendly flexibility for working parents. Better childcare and housing must be provided, family-friendly fiscal policies introduced, and parental leave should be encouraged”

  Nu prea se vede in astfel de prioritati si politici neoliberalismul. Daca, spre exemplu, Economia Sociala de Piata, care favorizeaza sindicatele si asigurarile de stat sponsorizate de Guvern, inseamna neoliberalism sau o dogma neoliberala atunci chiar ca nu prea inteleg… Sau ” crearea de noi locuri de munca […], crearea de oportunitati pentru fiecare” (crearea de catre cine? de catre stat??) e o dogma neoliberala…? Sau „cresterea transparentei si supravegherii pietelor financiare” – deci pietele financiare nu mai sunt libere, sunt supravegheate – e o dogma neoliberala??
  Uitati-va ce proiect de lege propune PDL:
  http://www.andreeavass.ro/blog/2013/05/proiectul-de-lege-privind-protectia-intreprinzatorului/

  Adica statul sa apere intreprinzatorul… Iata ce arata primul articol:

  „Art. 1. – (1) Toate instituţiile statului român, cu ajutorul mijloacelor prevăzute de lege, protejează şi sprijină întreprinzătorii din România împotriva oricăror practici abuzive sau a încălcării unor drepturi legitime ale agenţilor economici, care ar putea produceprejudicii patrimoniale sau de altă natură, acestora sau terţilor.”

  Observati: cresterea rolului statului: el incepe sa-l apere si pe intreprinzatorul privat. Spuneti-mi daca lucrul asta e aproape sau departe de ceea ce afirma Ronald Reagan:

  „”We the people” tell the government what to do, it doesn’t tell us.

  The nine most terrifying words in the English language are „I’m from the government, and I’m here to help.”

  The ten most dangerous words in the English language are „Hi,I’m from the government, and I’m here to help.””

  Si atunci despre ce vorbim? Despre neoliberalism sau despre socialism…? 😀

 6. Grupul Bilderberg din UE trebuie eliminat. Barroso,Rompuy,Schultz sunt membri bilderberg.
  Recent grupul Bilderberg din UE le-a interzis producatorilor sa nu mai puna seminte traditionale,sa puna seminte agreate de grupul Bilderberg.Grupul Bilderberg vrea sa ne imbolnaveasca de cancer.Grupul Bilderberg vrea sa ne vanda marfa plina de chimicale,cu risc mare de cancer.
  De ce politicienii ne-au bagat in UE?Care sunt avantajele?
  Grupul Bilderberg e responsabil de criza mondialaest grup oligarh .Oare pentru acest grup criminal si oligarh exista justitie?Eu i-as arde pe rug.Au provocat razboaie,criza,au murit milioane din cauza lor.Ce trebuie sa facem sa scapam de ei?

 7. Statul nu trebuie sa protejeze intreprinzatorul,statul trebuie sa dea legi ca economia sa functoioneze si legile sa fie respectate de toti inclusiv de presedinte.
  statul trebuie sa protejezeze pe acei care sint in neputinta,problemele sociale care ii apartin in totalitate.
  Intreprinzatorul trebuie sa respecte legile statului:
  -sa nu faca invaziune
  -sa-si plateasca datoriile la stat
  -Sa asigure drepturile salariale la angajati
  Si atunci toate decurg de la sine.

 8. Pingback: Care e parerea Dvs.? « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s