Doliul extremistilor maghiari pentru Trianon contravine ideii de pace, convietuirii pasnice si proiectului european

Afirmatiile unor inalti oficiali maghiari si ale primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad – potrivit cărora ziua semnarii Tratatului de la Trianon este o zi de doliu pentru maghiari – ilustreaza incapacitatea extremistilor maghiari de a pasi in secolul XXI si de a se desprinde de nostalgia monarhiei dualiste austro-ungare, pentru a contribui la efortul european de inchidere a ranilor istoriei si de construire a unui viitor comun.

Este o viziune anacronica asupra relatiilor inter-etnice si a configuratiei statale europene. Printre noi traiesc oameni cu mintea blocata la realitatile de acum un secol, incapabili sa accepte adevarul istoric si angajati intr-un efort  periculos de reinviere a unor fantome ale trecutului. E o lipsa elementara de respect pentru comunitatea de nationalitate romana si pentru traumele suferite de aceasta sub coroana habsburgica. Nu in ultimul rand, aceste pozitii afecteaza efortul european de inchidere a ranilor istoriei si de construire a unui viitor comun.

Manifestari precum asa-zisa comemorare, cu panglici de doliu, a semnarii Tratatului de la Trianon si arborarea ostentativa a asa-numitului drapel secuiesc dauneaza convietuirii inter-etnice. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că ziua de 4 iunie este o zi de doliu pentru „comunitatea maghiară, care s-a culcat seara în Ungaria, iar dimineaţa când s-a trezit era în România”. Sunt provocari nationalist-sovine, contrare spiritului european, dar si ideii de pace care a triumfat prin incheierea Tratatului de la Trianon, punand capat primului razboi mondial.

Aceasta nostalgie a Ungariei Mari este alimentata constant, la cel mai inalt nivel, de autoritatile de la Budapesta. Faptul ca insusi presedintele Ungariei considera ca Tratatul de pace de la Trianon este o amintire cu care maghiarii nu au reuşit încă să se împace reflecta indepartarea Ungariei de valorile europene si de efortul de consolidare a unui parteneriat menit sa asigure convietuirea pasnica in Europa.

Sa nu uitam ca Tratatul de la Trianon a fost semnat de 23 de state, in urma cu 93 de ani, ca parte a sistemului de tratate de pace de la Versailles care a pus capat primului razboi mondial. Tratatul de la Trianon a constatat încetarea existenţei Imperiului Austro-Ungar, a recunoscut Ungaria ca stat independent si a consfintit decizia democratica a Marii Adunari Nationale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia.

7 gânduri despre “Doliul extremistilor maghiari pentru Trianon contravine ideii de pace, convietuirii pasnice si proiectului european

 1. @ Buna ziua !
  Stimata doamna europarlamentar !
  EU NU UIT !
  Uita Traian Basescu cu clica lui tradatoare de NEAM si TARA care impreuna cu UDMR,PCMT s.a. denigreaza ROMANIA !!!
  Si uitati domniilie vostre din USL care prin Victor Ponta ati facut PACT CU DIAVOLUL !!!
  ISTORIA NU VA VA IERTA !

 2. Vin inundatiile si iar o sa avem pierderi de vieti omenesti.
  Sunt copii in Romania care au renuntat la scoala pentru ca nu au suficienti bani
  Sunt batrani care mor de foame.
  Sunt bolnavi care nu au bani sa isi cumpere medicamente si mor cu zile.
  Aflu cu surprindere ca domnul Valeriu Zgonea a rezolvat toate problemele. Nu mai sunt legi de votat, in Romania curge lapte si miere. Singura problema a ramas esplanada care trebuie neaparat deschisa vizitatorilor
  Poate ar fi bine ca domnul presedinte al Camerei Deputatilor sa faca niste plimbari prelungite prin zonele mai sarace ale Romaniei. Nu de alta dar este membru marcant al unui partid de centru STANGA, cel mai mare si cel mai puternic partid din Romania.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/06/aflu-cu-surprindere-ca-domnul-valeriu-zgonea-a-rezolvat-toate-problemele-nu-mai-sunt-legi-de-votat-in-romania-curge-lapte-si-miere-singura-problema-a-ramas-esplanada-care-trebuie-neaparat-deschisa/

 3. Pingback: Amalgam « Motanul Incaltat

 4. Din pacate mai sunt multi cu nostalgii imperiale, cind maghiarii aveau un status de superioritate fata de romani si vad azi o oportunitate sa isi recreeze avantajele de altadata. Na mai tine, lucrurile s-au schimbat si cine traieste in trecut pierde. Multumesc lui Dumnezeu ca traiesc timpuri in care vad ca natiunea romana creste, si isi creaza orizonturi noi…

  In acelasi timp, nu cred ca trebuie sa cadem prada noi insine unui complex de superioritate. Nu cred ca e inteligent sa punem in Constituie ca suntem „membri NATO”. Cine nu stie ca suntem?

 5. Este bine ca presedintele Romaniei sa fie seful statului?
  De ce vor PNL-istii ca in noua Constitutie presedintele sa fie seful statului?
  Acesta formulare nu exista in Constitutia actuala dar a fost foarte des folosita de Basescu Traian, de prezentatorii si moderatorii de la televiziunile aservite lui Basescu, de intelectualii basisti, de liderii PD-L care erau invitati in emisiunile politice, de basisti in general.
  Stim bine ca acesta formulare starnea foarte multa nervozitate.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/08/de-ce-vrea-pnl-ca-presedintele-romaniei-sa-fie-seful-statului-cum-comentati/

 6. Pingback: Liviu Dragnea. Conceptia despre stat « Motanul Incaltat

 7. Pingback: Revizuirea Constitutiei. Desemnarea premierului « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s