Pentru un sistem coordonat de reactie europeana la dezastre naturale

Comisia Europeana nu isi poate permite divergente interne in fata nevoii de ajutor a tarilor afectate de inundatii

Am solicitat, printr-o interpelare, Comisiei Europene sa puna la punct un sistem coordonat de reactie la dezastre naturale, pentru a evita contradictiile intre pozitiile publice ale comisarilor, cum s-a intamplat, zilele trecute, in cazul fondurilor disponibile pentru ajutorarea tarilor afectate de inundatii.

Inundatiile din ultimele saptamani, care au afectat grav centrul si estul Europei, si caracterul transfrontalier al catastrofelor determinate de schimbarile climatice ne obliga la o actiune coordonata la nivelul Uniunii Europene. Din pacate, divergentele recente intre comisarii pentru Buget, Janusz Lewandowki, si pentru Ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză, Kristalina Georgieva, indica o serie de carente in gestiunea raspunsului la catastrofe. Fondul European de Solidaritate a fost creat dupa inundatiile grave din 2002, tocmai pentru a sustine victimele unor provocari similare. Din pacate, acest instrument de solidaritate comunitara nu isi poate indeplini acum menirea din cauza blocajului bugetar, care a fost determinat inclusiv de opozitia unor state membre fata de suplimentarea Fondului de solidaritate. Marea Britanie si celelalte tari care au pledat pentru reguli bugetare mai severe ar trebui acum sa explice victimelor inundatiilor de ce UE nu-i poate ajuta.

Apreciez eforturile comisarului Georgieva pentru ca Uniunea Europeana sa poata veni in mod concret in sprijinul tarilor afectate de inundatiile care au produs, in ultimele saptamani, victime si pagube semnificative.

Am cerut Comisiei Europene regandirea Fondului de solidaritate dupa modelul bugetului pentru ajutor umanitar – disponibil pentru crizele umanitare din afara UE – astfel încât sumele sa poata fi alocate in regim de urgenta.

Europa este predispusa la indundatii majore. Avem, din 2001, Mecanismul de Protectie Civila, exista acest Fond de Solidaritate, dar e evident ca frecventa si intensitatea dezastrelor, implicit nevoia sporita de asistenta, ne obliga la coordonare si eficienta mai mari. Capacitatea europeana de gestionare a catastrofelor naturale trebuie sa includa un sistem de prevenire si de evacuari preventive in caz de pericol si un centru de reactie urgenta, pentru a coordona interventia.

Anunțuri

Un gând despre “Pentru un sistem coordonat de reactie europeana la dezastre naturale

  1. CA SLANA PE ARCUŞ

    Când sapi la rădăcină şi patria străbună,
    Nu faci agricultură, toţi ştiu că nu-i a bună.
    Efectul e acelaşi, ca slana pe arcuş,
    Norocul ni-i, Traiane, că mori… acuşi, acuşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s